Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.01.2022 07:01 - © Понтификатът
Автор: kvg55 Категория: Забавление   
Прочетен: 1053 Коментари: 2 Гласове:
5

Последна промяна: 08.01.2022 07:07

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
08.01.2022г.

     Италианският документален филм "Франческо" разказва за папа Франциск image

Филмът е заснет от руския режисьор Евгений Афинеевски, прожектиран е на филмовия фестивал в Рим в раздела "Специални събития" и получава наградата "Kineo". Той разказва свещеничеството на папата чрез поредица от интервюта по основните теми на понтификата.
"Всяко пътуване на папа Франциск до различни части на света – разказва Розета Санели, създател на наградата – е документирано в работата на Афинеевски чрез изображения и кадри от новини и е разкрито като автентичен поглед върху събитията от нашето време".
Предизвикателствата на нашето време, неотложните ситуации, на които трябва да се отговори, мисията на Църквата намаля в погледа към най-бедните, към мигрантите и тези, които търпят несправедливост. "Франциск", филмът на Евгений Афинеевски, руски режисьор, номиниран и за "Оскар", преплита днешната история с ексклузивни интервюта със самия папа. Филмът разглежда различни въпроси като тези за пандемията, расизма, сексуалното насилие, използвайки изображения с голямо въздействие. Филмът говори за войната в Сирия и Украйна, но също и за преследването на рохингите. Папата, пише в прессъобщението, в което е представен филмът, отговаря на въпросите "с мъдрост и щедрост", споделяйки "живи примери за своите житейски уроци", подновявайки идеали, които "могат да ни помогнат да изградим мост към по-добро бъдеще и да расте като глобална общност".
Изглежда папата го е налазила и обсебила либерастията, защото в интервюто си казва : "Хомосексуалните хора имат право да бъдат в семейство. Те са деца на Бог и имат право на семейство. Никой не бива да бъде изхвърлян или нещастен поради това. Това, което трябва да създадем, е закон за гражданските съюзи. По този начин те са законно семейни. Борих се за това". Безпрецедентна и най-малкото, революционна позиция. Защото, ако е вярно, че Берголио, няколко месеца след избирането му за понтификат, се е отворил за хомосексуалистите, никога преди това той не се е изразявал в полза на закон за гражданските съюзи. Във филма Франциск телефонира на гей двойка с три малки деца на издръжка, отговаряйки на писмо, в което родителите изразяват силното си смущение, когато водят децата си в енорията. Съветът на папата е да се направи същото, независимо от предразсъдъците на хората. На представянето на документалния филм присъства и Хуан Карлос Круз, чилийска жертва на педофилията на отец Фернандо Карадима, който искаше да даде показанията си за привързаните отношения, установени с Берголио. "Когато срещнах папа Франциск – казва Круз, той ми каза колко съжалява за случилото се : "Хуан, Бог е този, който те направи гей и при всички случаи те обича. Бог те обича и папата също те обича".
Съдейки от казаното (Франциск телефонира на гей двойка с три малки деца), папата, освен гей браковете, одобрява и осиновяването на деца от семейни гей двойки.
Наскоро, срещайки се с група родители с ЛГБТ+ деца от асоциацията Tenda di Gionata, Франциск използва също толкова красноречиви думи: "Папата обича децата ви такива, каквито са, защото те са деца на Бог. Църквата не ги изключва, защото ги обича дълбоко". В своето апостолско увещание, Christus vivit, Берголио пише, че "младите хора осъзнават, че тялото и сексуалността са от съществено значение за техния живот и за растежа на тяхната идентичност. Въпреки това, в свят, който набляга изключително на сексуалността, е трудно да поддържате добри отношения с тялото си и да понасяте афективни отношения спокойно. Поради тази и други причини сексуалният морал често е причина за неразбиране и отдалечаване от Църквата, тъй като се възприема като пространство за преценка и осъждане. В същото време младите хора изразяват изрично желание за дискусия по въпроси, свързани с разликата между мъжката и женската идентичност, реципрочността между мъжете и жените, хомосексуалността".
Както се очерта обаче през последните четири епископски синода, откритостта на папата към хомосексуалния свят и по-специално към признаването на гей двойки винаги е намирала силно противопоставяне от световния епископат относно безпрецедентното отваряне и за деца, които живеят с гей двойки, "потвърждавайки, че нуждите и правата на децата винаги трябва да бъдат на първо място" …

https://www.vaticannews.va/it/papa/news/2020-10/papa-francesco-film-documentario-festival-cinema-roma.html
https://www.ilfattoquotidiano.it/2020/10/21/papa-francesco-sono-favorevole-alle-unioni-civili-le-persone-omosessuali-hanno-diritto-a-una-famiglia/5974610/




Гласувай:
5


Вълнообразно


1. mt46 - Е,
08.01.2022 11:56
разбираш ли, че ако не бяхме приели християнството от Константинопол, а от Рим, щяхме да сме католици, чеда на папите?...
цитирай
2. kvg55 - До 1. mt46
08.01.2022 16:14
За мен католицизмът е агресивен и такъв го правят папите. Освет това Ватиканът е политически играч, тоест меси се в светските дела.
Смятам, че религията и религиозните институции е време вече да преминат в небитието.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5891899
Постинги: 2836
Коментари: 26130
Гласове: 34433
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930