Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.01.2022 19:01 - © "Агентът на хаоса"
Автор: kvg55 Категория: Забавление   
Прочетен: 613 Коментари: 2 Гласове:
7

Последна промяна: 02.01.2022 19:30

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
02.01.2022г.

image
     Корицата на New Statesman от миналата седмица улови идеално мнението на западните медии за Русия. Владимир Путин, с невъзможно плътно приближени хитри очи е изобразен как държи света в една ръка, докато упражнява разрушителна сила върху него с другата. Заглавието, придружаващо изображението, казва всичко : "Агентът на хаоса" : image
Така започва статията на Тим Блек imageв Spiked "Тук Русия не е агресор" image и продължава.
Ето как мнозина в западните медии и политически кръгове рутинно представят Русия на Путин – като зъл демиург, опитващ се да оформи света според собствените си лоши цели. Ето защо през последната година многократно ни е казвано, че Русия се готви да нахлуе в Украйна. Защо ни беше казано, че е разпределил 100 000 войници на границата между Русия и Украйна през април. И защо ни е казано, че днес е събрал 175 000 войници там. Защото Русия на Путин е злонамерена сила, агент на хаос и война, експанзионистична, агресивна сила, която желае да действа безнаказано.
The Sunday Times определено смята така. Миналия уикенд публикуваше първа страница с напористото заглавие "Разбира се, руснаците идват в Украйна. Те искат да възстановят своята империя". Редакционната на Observer този уикенд беше написана в подобен дух, обяснявайки намеренията на Русия спрямо съседа си като продукт на имперската носталгия на Путин. "Той копнее за дните, когато Съветският съюз беше велика сила", пише в него, преди да твърди, че Путин никога не се е примирил със загубата на Съветския съюз : "Това е особено вярно за Украйна". По същия начин New York Times твърди, че "Путин и неговите близки сътрудници" имат "единствена фиксация" към Украйна и други бивши съветски републики, загубата на които те виждат като "историческа несправедливост, която трябва да бъде коригирана".Западните политици споделят тази визия. В техните очи Русия изглежда като ирационална, постоянно агресивна сила, която се намесва в изборите тук и се намесва във военните зони там. И сега е настроена да нахлуе в Украйна, защото … добре … точно такава е Русия. Те твърдят, че се подхранва от мечтите на 19-ти век за имперска експанзия. Водени от емоционално, нерационално желание да се увеличат. И натиска и дърпа всичко това, както предполага обложката на "Войната на световете" на New Statesman, е самият луд, лош демон – Владимир Путин.
Още по-лошо е, че през последните няколко дни западните политици се надигнаха в отговор на предполагаемата руска заплаха. Външните министри от групата на богатите и правоимащи нации Г-7 заявиха, че Русия е изправена пред "огромни последици", ако направи това, което се твърди, че иска да направи, и нахлуе в Украйна. Германия заплашва да отмени газопровода "Северен поток-2". Съединените щати, по думите на държавния секретар Антони Блинкен, са "готови да предприемат стъпките, които сме се въздържали да предприемаме в миналото". А Обединеното кралство, предвождано от министъра на външните работи, управляващ танкове, Лиз Трус, обещава да "обмисли всички опции" при потенциално отмъщение срещу Русия.
Изглежда, това е начинът, по който западните политици и експерти с радост си представят света, разделен между добрите, търсещи мир нации на Запада и разрушителната, предизвикваща хаос сила на Русия – сила, която отчаяно иска да възроди някаква квази-царска мечта за Велика Руска империя.
Това е простодушно манихейско отношение към геополитиката. И умишлено прикрива ролята на Запада в разпалването на напрежението в Източна Европа. Защото Русия всъщност не е главното действащо лице тук и със сигурност не е агентът на хаоса. По-скоро това, което се случва в и близо до Украйна, е продукт на дългогодишен страх от страна на Русия от западната експанзия. Ако тук има разрушителна, дестабилизираща сила, това не е Кремъл, а НАТО. Западните сили, които никога не се притесняват да се противопоставят на "Червената заплаха", на практика биха разширили собствената си сфера на влияние чак до руските граници. И така, както видяхме с "анексирането" на Крим през 2014 година, една от основните геополитически цели на Русия е да се противопостави на разширяването на НАТО.
Няма нищо ирационално в руските страхове. Като начало, през последните години Русия видя как НАТО се отдава на собственото си военно натрупване в Източна Европа, разполагайки многонационални бойни групи в балтийските държави, изпращайки военни кораби в Черно море и поставяйки оръжия и участвайки в мащабни военни учения в Полша . Нещо повече, НАТО последователно повтаря плана си да направи Украйна член на НАТО. Още през октомври министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин каза по време на посещение в Европа, че Украйна и Грузия имат "отворена врата за НАТО".
Ако трябва да има разрешаване на конфликта във и около Украйна, Западът първо трябва да признае собствената си роля в кризата. И тогава може би е в състояние да разбере Русия, а не просто да я демонизира, пише Тим Блек.

https://www.spiked-online.com/2021/12/15/russia-is-not-the-aggressor-here/




Гласувай:
7


Вълнообразно


1. mt46 - Ох,
02.01.2022 23:10
заболяха ме очите! А и в този късен час не ми се мисли... Лека нощ и до утре!...
цитирай
2. kvg55 - До 1. mt46
03.01.2022 07:41
Добро утро!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5756503
Постинги: 2808
Коментари: 25799
Гласове: 34181
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031