Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.12.2021 09:01 - © Щатски интриги
Автор: kvg55 Категория: Забавление   
Прочетен: 623 Коментари: 8 Гласове:
8

Последна промяна: 15.12.2021 09:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
15.12.2021г.

     Съединените щати се надяват да скарат Руската федерация с Китайската народна република и предприемат съответните действия да привлекат Русия на своя страна : image

, но видно US-Америка е напълно объркана в стратегията си по отношение на Китай и Русия.
Ето че и американският държавен секретар Антъни Блинкен се оплаква от Москва и Пекин – "те говорят за равнопоставеност, но лъжат САЩ, искат да дискредитират великата сила".
"Китайските и руските власти – наред с други – доказват, публично и частно, че Съединените щати са в упадък и е по-добре другите страни да свържат бъдещето си с тяхната авторитарна визия за света, отколкото с нашата демократична. Ние продължаваме да бъдем изключително силна държава с голямо разнообразие от политически стандарти".
След като изброява силните страни на US-Америка, включително факта, че "нашата мрежа от съюзи и партньорства с други страни е несравнима, нашите въоръжени сили са най-мощните и ефикасни сили на планетата", Блинкен все пак призна, че конкурентите постепенно натискат САЩ върху световната сцена и държавата все още трябва да инвестира във "вътрешно обновяване", тъй като страната вече е паднала на 13-то място в света по отношение на качеството на инфраструктурата и на девето място по отношение на инвестициите в иновации.
Повтаряйки Байдън, Блинкен се оплаква, че "демокрацията в момента е застрашена по целия свят и авторитаризмът и национализмът са във възход", но "САЩ всеки ден водят жестоки борби за политическа свобода и права на човека". Тоест никой във Вашингтон няма да се откаже от претенциите за глобално господство (да наречем нещата с имената им), като същевременно признае съществуващите вътрешни проблеми, но по някаква причина те едновременно обвиняват Москва и Пекин в дискредитиране на американската мощ. Но какво е значението на кампанията срещу САЩ, ако US-Америка все още е силна и уверена в своята божествена мисия? Противоречие, което Белият дом и Държавният департамент не виждат.
Не виждат, защото фактът е, че тя не е силна и не е сигурна в себе си. И то не, защото Русия и Китай казват на всички колко слаби са us-американците, а защото целият свят го вижда със собствените си очи. Вижда се кризата на американската глобална стратегия – светът по us-американски модел не се състоя. И между другото, един от признаците на кризата в САЩ е самият факт, че Вашингтон започна да се оплаква от руски и китайски интриги. Първо, хакери и намеса в изборите (срещу Русия), нелоялна конкуренция в световната търговия, финанси и икономиката (срещу Китай), а сега, Китай и Русия разказвали на всички останали по света за американския упадък. Не им вярвайте, ние не сме слаби, ние сме силни, отговарят във Вашингтон – което вече е смешно. Пак ще кажа – тарикат мъж не писка. Но те са джендъри.
Освен това Москва и Пекин не казват на никого за американската криза – всички знаят това. Те изграждат нов световен ред, основавайки се на нов баланс на силите
На Щатите им е ясно, че трябва да дадат решителна битка на Китай. И за това трябва да откъснат Русия от него. Само че трезвите us-американски стратези не знаят как.
Преди това САЩ изхождаха от предпоставката, че руско-китайският съюз не може да бъде стратегически стабилен. Не питайте защо – просто беше удобно да се мисли така, такова беше нивото на разбиране от us-американците на Китай и Русия, такъв беше политическият ред.
Тази песен се пее в САЩ дори след 2014 година, когато оповестеният от Русия курс за сближаване с Китай е стимулиран от конфронтацията на Москва със Запада. И така, ако Путин и Си се сближават, всичко това е нестабилно, все пак руснаците се страхуват от китайците, а елитът на руснаците е прозападен и като цяло няма да свърши с нищо, ако е необходимо, лесно ще обърнем Русия към себе си, мислеха в Белия дом. Практически всичко, което американците направиха през последните години, само убеди Путин и Си Цзинпин в правилността на действията им, затвърждавайки стратегическия избор на двете страни.
US-Американският истаблишмънт не позволи на Тръмп дори да се опита да играе комбинация от нарастващ натиск върху Китай и облекчаване на натиска върху Русия. Натискът върху Пекин започна да нараства – но сдържането на Москва също не беше отслабено. Тоест Вашингтон продължи да работи успешно за изграждане и укрепване на руско-китайския съюз.
Байдън положи и идеологическа основа за тази работа – сега това е борба срещу световния авторитаризъм, тази хидра с две глави – Москва и Пекин. US-Америка напълно се лишава от свободата на маневриране в отношенията си с Русия и Китай.
В САЩ ги мъчи този въпрос : наскоро във "Foreign Affairs" е публикувана статията на Чарлз Капчан "Вашингтон трябва да помогне на Москва да разтрогне неуспешния брак" : image

Капчан представя желаното за действително – по-точно, умишлено замества понятията. Русия и Китай може да имат противоречия в определени региони – но те са от съвсем различен характер от противоречията им със САЩ. И защото нито Русия, нито Китай не правят опит да се сдържат, и защото имат интерес да изтласкат САЩ и англосаксонците от цяла Евразия.

https://ru.sputnik.kz/amp/columnists/20210812/17844344/russia-china-usa.html
https://www.foreignaffairs.com/articles/united-states/2021-08-04/right-way-split-china-and-russia




Гласувай:
8


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. iw69 - Янките съвсем са демагогясали
15.12.2021 09:29
"Повтаряйки Байдън, Блинкен се оплаква, че "демокрацията в момента е застрашена по целия свят и авторитаризмът и национализмът са във възход"...
Че надали има по-големи националисти от самите тях, те се самовъзприемат като богоизбрана държава и нация.
цитирай
2. elenkokoschkov - ДЖЕНДЪРИ!
15.12.2021 09:46
:)))!
цитирай
3. nedovolen - Тяхната свърши. Бъдещето е на ев...
15.12.2021 12:25
Тяхната свърши. Бъдещето е на евроазиатския съюз. Анакондата се удави.
:)))
цитирай
4. kvg55 - До 1. iw69
15.12.2021 12:29
По скоро са се побъркали от болни амбиции.
цитирай
5. kvg55 - До 2. elenkokoschkov
15.12.2021 12:29
Не се знае, колко на брой.
цитирай
6. kvg55 - До 3. nedovolen3
15.12.2021 12:31
Удави се, я.
цитирай
7. elenkokoschkov - СИЧКИТЕ, ВКУПОМ!
15.12.2021 12:32
kvg55 написа:
Не се знае, колко на брой.

цитирай
8. kvg55 - До 7. elenkokoschkov
15.12.2021 12:44
Е, колко вида са джендърите?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5817173
Постинги: 2827
Коментари: 26019
Гласове: 34343
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930