Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.11.2021 07:01 - © Финландия преди 150 години и днес – ЕС сравнен с Руската империя
Автор: kvg55 Категория: Забавление   
Прочетен: 904 Коментари: 2 Гласове:
10

Последна промяна: 30.11.2021 07:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
30.11.2021г.

     По време на Наполеоновите войни Финландия трайно влиза като автономно Велико руско княжество в лична уния с Руската империя в състава ѝ до 6-ти декември 1917 година : image Нa тази дата, мaлкo cлeд Oктoмврийcкaтa рeвoлюция в Руcия, Финлaндия oбявявa cвoятa пълна нeзaвиcимocт, която e признaтa oт руcкoтo прaвитeлcтвo нa Влaдимир Илич Лeнин : image

Великото княжество Финландия като част от Руската империя беше много по-независимо по въпросите на икономиката, законодателството и културата, отколкото съвременна Финландия като част от Европейския съюз, пише финландското издание "Ilta-Sanomat". В същото време руската административна власт беше стабилна и всички споразумения работеха по-добре от настоящите договори и директиви на Европейския съюз, се казва в статията.
Например в Руската империя не е имало концепция за "задължителна колективна отговорност", да не говорим за пакет от общи мерки за ЕС "за стимулиране на икономиката", заявява авторът. По онова време финландците бяха отговорни за собственото си благополучие и когато внезапно избухна масов глад, те взеха самостоятелно необходимия заем от банкера Ротшилд за закупуване на зърно, който сами изплащаха.
"Проблемите с нестабилната финансова политика на Руската империя не бяха прехвърляни върху плещите на малкото финландски данъкоплатци", подчертава "Илта-Саномат".
В същото време финландците "са получавали повече от държавата, отколкото са ѝ давали официално", се казва в статията и тази ситуация се запазва дори когато Финландия започва да напредва в индустриалното си развитие и малко по малко "става по-богата от самата Русия". Общият и необятен пазар на империята и удобно разположените митнически граници бяха много полезни за Финландия по това време, казва авторът : "Износът не беше ограничен само на запад, а беше насочен и на изток. А населението се ползваше от евтиното руско зърно и други хранителни продукти".
И въпреки че духовният живот на Финландия по това време може да изглежда беден в сравнение с материалния, то книгите, картините и песните едва ли са били по-лоши от сегашните, пише "Илта-Саномат". Присъединяването към Руската империя не пречи на проявата на западните тенденции във финландското изкуство а "цензурата" означаваше само, че се забранява да се очерня императора и институциите на руската власт във вестниците по това време, обяснява авторът, отколкото сега".
Например финландския сейм самостоятелно премахна наказанието "бой с пръчки" и провъзгласи свободата на институциите в момента, в който счете това за необходимо.
Руското правителство беше "стабилно", се подчертава в статията : "Системата се крепеше върху поетите задължения на ръководството и клетвите на поданиците в продължение на почти сто години. И всичко работеше по-добре от договора за ЕС".
Разбира се, царска Русия също имаше някои недостатъци – но те не засягаха Финландия по никакъв начин, се казва в статията. Ето защо сред финландската аристокрация, буржоазията, духовенството и селяните "само неголямо малцинство се отнася негативно към Русия", заявява авторът.
Ако през 1916 година финландските предприемачи бяха попитани дали Великото княжество Финландия трябва да се отдели от Руската империя, мнозина щяха да отговорят : "Всемогъщи боже, разбира се, че не! Целият ни износ е насочен към Русия, в мирно време това е най-сочното ни парче от пазара. Виковете на егерите за независимост и популистките подбуди на социалдемократите ще навредят на репутацията на Финландия", убеден е авторът.

https://pogled.info/svetoven/Ilta-Sanomat-ruskata-imperiya-dade-na-finlandtsite-poveche-nezavisimost-otkolko-es.129847
https://www.is.fi/




Гласувай:
10


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. leonleonovpom2 - Здравей, Краси!
30.11.2021 09:02
Дяволът не е толкова черен, както го описват!

Хубав ден!
цитирай
2. kvg55 - До 1. leonleonovpom2
30.11.2021 10:29
Не е.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5761811
Постинги: 2809
Коментари: 25807
Гласове: 34185
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031