Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.11.2021 15:01 - © Една "Централна банка"
Автор: kvg55 Категория: Забавление   
Прочетен: 378 Коментари: 0 Гласове:
5

Последна промяна: 23.11.2021 15:05

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
23.11.2021г.
     "Националната Банка на Русия" : image

 – какво трябва да се промени в нея, табелата или управление ѝ?, задава въпрос в «Царьград ТВ» : image

Валентин Катасонов : image

Ние живеем в свят на измама и самоизмама. Използваме думи и термини, които по никакъв начин не отразяват същността на явленията, обектите и процесите. По отношение на света на икономиката, финансите и парите това се случва през цялото време. В политиката също.
Гръмкото име на организацията, намираща се на адрес : Москва, улица "Неглинная", дом № 12, не съответства на естеството на нейната дейност. Централната банка подкрепя вътрешната икономика няколко пъти по-малко от икономиките на други страни. Което е напълно видимо дори от официалните ѝ доклади.
До 2014 година, малко преди Елвира Сахипзадовна Набиулина : image

да се нанесе на "Неглинная", "Банката на Русия", изобщо не е Централната банка, а "валутен съвет", при това "модифициран". Набиулина остави рублата да плава свободно. Оттогава най-вълнуващото за журналистите и спекулантите беше да познаят какъв ще бъде обменният курс на рублата утре, след седмица, след година. Това обаче не увеличи мащабните конверсии на рублата в други валути и обратно.
А фактът, че "Банката на Русия" обслужва не своята, а нечия друга икономика, се доказва от такъв документ като баланса на Централната банка : 
Таблица 1. Активы ЦБ РФ на конец 2019 г. и 2018 г. (млрд руб.) image

Използваме годишния финансов отчет за 2019 година и данни към края на 2018 година за сравнение, защото ГФО за 2020-та година все още не е публикуван.
Това, което може да бъде категоризирано като "финансови и банкови услуги за правителството и системата за търговско банкиране на страната" е отразено в две точки – "Заеми и депозити" и "Ценни книжа на руски емитенти". Първата от посочените позиции през 2018 година представлява 9,3% от всички активи, през 2019 година – 8,7%. Стойността на втората позиция е съответно 2,6% и 2,8%. Общата подкрепа на правителството и банковия сектор на Руската федерация в активите на "Банката на Русия" възлиза на 11,9% през 2018 година и 11% през 2019 година. В чуждестранна валута общата подкрепа на вътрешната икономика от страна на "Банката на Русия" в края на 2019 година възлиза на 71,5 милиарда долара. В същото време доминиращото положение в активите "Фондове, пласирани при нерезиденти и ценни книжа на чуждестранни емитенти" е поразително. През 2018 година тя представлява 62,2% от всички активи на "Банката на Русия", следващата година – 62,6%. В края на 2019 година Централната банка на Руската федерация постави валути в размер на 8,692,1 милиарда рубли по депозити на чуждестранни банки и имаше в портфейла си от ценни книжа на чуждестранни емитенти в размер на 15,975,6 милиарда рубли ( малка част също падна върху пласирането на чуждестранна валута в други инструменти). Годишният финансов доклад отбелязва : "Ценни книжа на чуждестранни емитенти в чуждестранна валута са класифицирани като налични за продажба и представляват предимно държавни дългови ценни книжа на Китай, Франция, Германия, Обединеното кралство, САЩ, Австрия, Канада, неправителствени дългови ценни книжа …".
Двама икономисти от САЩ Пол Крейг Робертс и Уилям Енгдал нарекоха Набиулина "най-големият проблем в Русия". Набиулина като неолиберал – самата тя напълно споделя това учениеи, превърнала се в рекламен пример за този подход, по същество тя е слугиня на Вашингтон и дори не подозира за ролята си на "полезния идиот". Тя обича похвалите и признанията, които получава от Вашингтонския консенсус за това, че поддържа руската икономика уязвима за манипулации от страна на Вашингтон : image

Проблем, който Владимир Владимирович би разрешил радикално с уволнението ѝ.
В учебниците и речниците определенията на Централната банка са приблизително еднакви. Вземете например Оксфордския речник, който се счита за един от най-авторитетните източници. Той предоставя следното определение на Централната банка на една страна :
"Банка, която предоставя финансови и банкови услуги на правителството и търговската банкова система на своята страна".
Обърнете внимание на фразата "на своята страна".
Предвид казаното, оказва се, че по отношение на организацията, наречена "Банката на Русия", формулата на Оксфордския речник трябва да бъде променена. А именно : "Банката на Русия" осигурява "финансови и банкови услуги за правителства и търговски банкови системи в други страни". "Банката на Русия" дори дава известна представа за това кои са "другите страни". За целта използваме тримесечния "Преглед на дейностите на "Банката на Русия" в управлението на активи в чуждестранна валута и злато". Последният „Преглед“ (2021, № 2) предоставя статистика към края на третото тримесечие на 2020 година. Включително географското разпределение на златните и валутните резерви (на мястото на регистрация на банката или емитента на ценни книжа). Ето основните "бенефициенти" на "финансовите и банкови услуги" на "Банката на Русия" (делът на държавите в общия обем на злато и валутни активи, предоставени от Централната банка на Руската федерация (%) : Китай – 14,9; Япония – 12,6; Германия – 11,5; Франция – 9; САЩ – 6,9; Великобритания – 3,9; Канада – 2,4; Холандия – 2. Преди няколко години основен бенефициент на услугите на "Банката на Русия" вместо Китай са САЩ – В абсолютно изражение стойността на валутните резерви на "Банката на Русия", поставени в Китай, възлиза на 87,6 милиарда долара. Размерът на резервите, поставени в други страни, беше равен на (в милиарди долари) : Япония – 73; Германия – 66,6; Франция – 52,1; САЩ – 40. Оказва се, че подкрепата на китайската икономика от страна на "Банката на Русия" надхвърля общата подкрепа на вътрешната (помощ за правителството и банковия сектор). И подкрепата за Япония или Германия е сравнима с помощта на "Банката на Русия" за вътрешната икономика.
Като цяло някак се оказва нелогично. И за да надделее логиката, е необходимо или да обърнем "Банката на Русия" към вътрешната икономика, или да сменим знака на институцията, разположена на улица "Неглинная" 12, Москва. Например, може да се използва знакът, който е бил във Филипините миналия век : "Резервен валутен фонд".
Днес има много малко истински централни банки извън зоната, където живее "златният милиард". По принцип – "валутни бордове" и те вече не са "правоверни", а "модифицирани", тъй като обменът на национални валутни единици за чуждестранни валути (наричан днес не "котва", а "резерв") се извършва на базата на плаващ валутен курс. Но какъвто и да е моделът на "валутния борд" (ортодоксален или модифициран), очевидно е, че той е насочен към обслужване не на вътрешната икономика, а на икономиката на страната, която използва за емитиране на своята валута. Това е, казано направо, икономиката на мегаполиса и хегемона.

https://tsargrad.tv/articles/bank-rossii-chto-v-nem-nado-menjat-vyvesku-ili-upravlenie_347970




Гласувай:
5


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5890369
Постинги: 2836
Коментари: 26130
Гласове: 34430
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930