Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.11.2021 07:01 - © Европейска стратегическа автономия
Автор: kvg55 Категория: Забавление   
Прочетен: 299 Коментари: 2 Гласове:
9

Последна промяна: 22.11.2021 07:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
22.11.2021г.

     Концепцията за европейска стратегическа автономия все повече се представя като опасност за Запада като политическа общност – презумпцията е, че независеща от САЩ Европа, ще се отклони от трансатлантическия алианс във важния момент, когато Вашингтон се готви да се саморазправя с Пекин икономически и дори военно : image

Първият генерален секретар на Европейската служба за външна политика Пиер Вимон се опасява, че "концепцията за Европа като васал на Съединените щати е все по-възможна".
Всъщност все по-често изглежда, че позицията на САЩ към своите съюзници се е превърнала в точно обратното на това, което някога е било. Азия и Европа си разменят местата. По време на Студената война Вашингтон не се притесняваше да упражнява властта си по брутален начин, когато се занимаваше с Япония, Индонезия или Филипините. Надуваше мускули, ако това би предотвратило комунистическия преврат в Джакарта или Манила.
В неотдавнашен телефонен разговор Ричард Гренел, бившият американски посланик в Берлин ми каза, че САЩ са изложени на риск да "позволят на Европа да се отдалечи от западния съюз". Забележително е, че много американци сега мислят за Европа по-малко като партньор, отколкото като плячка. Вашингтон вече не изпитва желание да обръща внимание на евросъюзните мнения или желания. Поредица от фактори определят това поведение :
Първо, тъй като Китай замени Русия като основен съперник на САЩ, Европа вече е далеч от центъра на действието. За разлика от тях Япония и Индия придобиха все по-голямо значение.
Второ, както би посочил Вимонт, Европа е загубила както икономическия, така и военния си капацитет. Ако Европа е изложена на риск да бъде превзета от Русия или Китай, кой е в състояние да ги спре? Във всеки случай не самите европейци.
Трето, Вашингтон днес се чувства по-уязвим, отколкото по време на Студената война. Съветският съюз никога не надвишаваше 40 процента от икономическата продукция на US-Америка. Китай вече е на 70 процента и разликата може да изчезне напълно след по-малко от две десетилетия. Появата на равнопоставен съперник ще доведе до не толкова щедра и много по-меркантилна Америка.
В последните си месеци на управление германският канцлер Ангела Меркел привидно беше погълната от въпроса за европейската слабост и изглежда все по-ангажирана да го сподели на сбогуване с eu-колегите си. Когато президентът на САЩ Джо Байдън се срещна с руския президент Владимир Путин в Женева, тя побърза да изтъкне, че Европа трябва да говори със собствен глас по въпроси, по които е заложена европейската сигурност и просперитет.
Но когато тя се присъедини към френския президент Еманюел Макрон в подкрепа на срещата на върха между Европейския съюз и Русия, френско-германското предложение бързо се удави в море от взаимни упреци от страна на други европейски лидери – на Полша, Литва и прочие.
И ако се стигне до поражение на ЕС от Китай и Русия, бих се присъединил към онези тимористични дипломати при избора на американския господар пред наличните алтернативи.
Но не бива да си правим илюзии : този резултат не би означавал преформатиране на Запада –  това би означавало смъртта му. И както много в Париж и Берлин, не мога да се отърся от усещането, че се очертава забраненият сценарий на Кисинджър. Във всеки брак в криза проблемите започват, когато двете части на двойката тръгнат по различни житейски пътища. САЩ изглежда се насочват към нова, вълнуваща Студена война. Европа може да се отклони към геополитически залез.          От Бруно Масаес

https://www.politico.eu/article/joe-biden-united-states-europe-transatlantic-relationship-russia-china/




Гласувай:
9


Вълнообразно


1. krumbelosvet - "Полша, Литва и прочее"
22.11.2021 09:39
Полша, Литва и прочее постсъветски грандомани, ще подвият опашки в мига, в който престанат да бъдат ОРЪДИЕ на войната срещу Русия. И бъдат поставени на ИСТИНСКОТО им място от една Европа, осъзнала че е в смъртна опасност и тая опасност НЕ Е РУСИЯ.
цитирай
2. kvg55 - До 1. krumbelosvet
22.11.2021 10:24
Еее, кога ще се осъзнае тази Западна Европа?
А пуделите пак ще се умилкват.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5760860
Постинги: 2809
Коментари: 25807
Гласове: 34183
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031