Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.11.2021 07:01 - © Наръчник "Как да съсипете суперсила"
Автор: kvg55 Категория: Забавление   
Прочетен: 981 Коментари: 9 Гласове:
4

Последна промяна: 20.11.2021 07:06

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
20.11.2021г.

     Във Foreign Policy написали наръчника "Как да съсипете суперсила", като за основа на книгата е ползван опитът и практиката от управлението на президента Доналд Тръмп : image
През последните около 35 години предупрежденията за предстоящ американски упадък се оправдават. Бестселърът на Пол Кенеди "Възходът и падението на великите сили" предполага, че "имперското преразтягане" може да накара САЩ да последват низходящия път на Британия, мрачна прогноза, която в най-добрия случай се оказва преждевременна. Други изтъкнати учени предполагат, че Америка се превръща в "обикновена държава", която се насочва към свят "след хегемонията", когато Съветският съюз се разпадна и Съединените щати се превърнаха в единствената останала суперсила. Създадоха се идеални условия за опасна комбинация от надменност и самодоволство в поведението на буржоазния лидер.
Вярващите в доброто бъдеще на щатите не са очаквали поредицата от самонанесени рани, които САЩ ще претърпят в следващите години, развалина на влак от повтарящи се гафове, която се е ускорила и влошила при Доналд Тръмп : image
По-специално, грубото неправилно боравене с пандемията COVID-19 води до изтощителни дългосрочни ефекти, които допълнително ще ускорят упадъка на Америка. Дори Джо Байдън да направи почти всичко както трябва, последиците от царуването на грешките на Тръмп ще бъдат с us-американците в продължение на много години напред.
Преобразуването на света в образа на Америка е огромно начинание; ако се отнасяте сериозно към това, ще ви трябва голяма, добре финансирана и високо компетентна държава, за да го направите. По този начин голямата стратегия на либералната хегемония в основата си противоречи на безкрайното търсене на данъчни облекчения и съпътстващото желание за свиване на държавата. Защитниците на либералната хегемония заобиколиха този проблем, като предположиха, че приливите и отливите в историята се развиват и че създаването на глобален либерален ред ще бъде относително лесно. Както Фарид Закариа отбеляза през 1998 година, резултатът беше "куха хегемония", тъй като САЩ напразно се опитваха да управляват света евтино.
Управлението на света изисква значителни жертви и ефективното му изпълнение изисква мощен двупартиен консенсус и стабилна обществена подкрепа. Излишно е да се споменава, че отровната атмосфера на безмилостна партийност, при която политиците на няколко пъти дискутират за измислени скандали е противоположна на изграждането на националното единство. Безкрайното запушване също направи американската демокрация по-малко привлекателен модел за други общества.
Последиците от тези грешки осигуриха токсичната напитка, която позволи на некомпетентен и нарцистичен шарлатанин като Тръмп да стигне до Белия дом. Оттогава той успя да накара имиджа на Америка по света да постигне минимуми, раздуха търговската война с Китай, притисна Иран по-близо до ядрената бомба и похвали редица убийствени диктатори (някои от които са открито враждебни към Съединени щати). Единственото му значимо външнополитическо постижение до момента е да накара Великобритания да реши да не използва технологията на Huawei за новата си 5G цифрова мрежа, но това не е много за показване в продължение на четири години управление. Освен че назначи много консервативни съдии, най-голямото постижение на Тръмп след изгрева на 2020 година не беше препятстване на икономическото възстановяване, което Барак Обама му беше завещал.
След това дойде COVID-19.
Катастрофалното неправилно боравене с пандемията на тръмповата администрация е добре документирано другаде и няма нужда да се репетира още веднъж тази депресираща история.
Първо, опитът на Тръмп да отмине проблема (заедно с останалата част от некомпетентното поведение на неговата администрация) омаловажи намаляващата репутация на Америка като общество, което знае как да постигне нещата ефективно. Когато страните по целия свят забраняват на американците да преминават на тяхна територия поради законни опасения, че ще разпространят болестта, докато гледате с комбинация от шок и съжаление, знаете, че нещо се е объркало. Помислете за това : всички руандийци, уругвайци и алжирци са добре дошли да посетят Европа това лято на екскурзия и почивка. Американците не са добри дошли?
Второ, икономическата депресия, причинена от пандемията, ще остави дълбоки белези върху икономиката на САЩ и щетите се увеличават, колкото по-дълго настъпва кризата. Работните места няма да се появят внезапно, след като много бизнеси са отпаднали и фалитите и съкращенията ще продължат, докато не поставят вируса под контрол. Федералният резерв на САЩ и Конгресът осигуриха спешни средства за временно смекчаване на удара, но тези мерки разшириха федералния дефицит до исторически високи нива. Колкото по-дълго продължава кризата, толкова по-голяма ще бъде купчината дълг.
Ето основният извод : Въпреки че пандемията е нанесла вреда на всяка икономика в света, други държави са я овладели, могат да започнат да се отварят отново безопасно и в резултат ще претърпят по-малко дългосрочни щети. Ето защо провалът на Тръмп е толкова пагубен : Чрез удължаване на периода, в който САЩ трябва да поддържат блокировки и други ограничителни мерки, той гарантира, че последващото възстановяване – когато и да настъпи накрая – ще бъде по-бавно и по-екстремно.
На трето място, заключването е изострило както малтретирането на интимни партньори, така и малтретирането на деца, като същевременно затруднява откриването и на двете. Учителите често забелязват и съобщават за признаци на насилие над деца, например, но това е по-малко вероятно да се случи, когато децата не са физически в клас. Хроничното малтретиране има сериозни емоционални последици за жертвите си и колкото по-дълго продължава пандемията, толкова по-лоши ще бъдат подобни проблеми. Резултатът: Съединените щати ще имат по-висока от очакваната честота на проблеми с психичното здраве в бъдеще, което е едновременно трагедия за жертвите и допълнително напрежение и разходи за властта на САЩ.
Четвърто, въпреки че държането на затворени държавни училища е необходимо, за да се овладее вирусът, това неизбежно ще има отрицателен ефект върху обучението и ще постави американските деца още по-назад зад чуждестранните си колеги по отношение на образователните постижения. Отново образованието навсякъде е пострадало в резултат на COVID-19, но щетите ще бъдат най-големи в страни, които не са се справили успешно с него и все още са изправени пред ескалираща спирала от нови случаи. Тъжно е да се каже, че САЩ са една от тези страни.
Пето, висшето образование също ще получи голям удар. Американските колежи и университети са най-добрите в света от десетилетия и огромен двигател за иновации за американската икономика. Те страдат от спирането и особено от загубата на чуждестранни студенти, които са били едновременно източник на приходи и в миналото допълнителен двигател на технологичния напредък. Въпреки че администрацията на Тръмп обърна необмисления си опит да забрани на чуждестранни студенти да получават само онлайн образование тази есен, лошият отговор на САЩ на пандемията ще накара някои от чуждестранните студенти, които идваха в САЩ, да търсят възможности за образование в страни където здравето им не е застрашено и университетите са отворени за нормална работа. Америка отдавна се е възползвала от така наречената "печалба от мозъци" (тоест талантливи чужденци, които са пристигнали в страната за колеж или аспирантура и са избрали да останат, заемайки своите таланти на иновативни американски компании); тази полза вероятно ще бъде по-малка в бъдеще. Колкото по-дълго Америка изостава в света в борбата с COVID-19, толкова повече щети ще претърпи и на този фронт.
Не на последно място, пандемията не е спряла жените да раждат деца, но сега много хора го правят в атмосфера на огромна икономическа несигурност и стрес, свързан с коронавируса. Все по-голям брой изследвания показват, че майчин стрес от всякакъв вид има вредни ефекти върху развитието на плода и ранното детство, с дългосрочни последици за физическото благосъстояние на детето, когнитивните способности, емоционалната зрялост и общите житейски шансове. Още веднъж : Тези вредни ефекти несъмнено присъстват във всяка страна, където коронавирусът се е разпространил, но щетите ще бъдат най-големи в страните, където вирусът все още не е поставен под контрол. Това е US-Америка.
Съединените щати все още имат редица важни предимства в сравнение с други големи сили, включително богати на природни ресурси, все още иновативна икономика, умерен климат (поне засега) и изключително благоприятно геополитическо местоположение. Тези качества правят дългосрочния успех по-вероятен, но не го гарантират. Страната се сблъсква и с редица сериозни съперници – най-вече с все още прогресиращия Китай, но последните десетилетия предполагат, че американците остават най-лошият си враг. Тръмп умишлено и съзнателно не се зае да съсипе Съединените щати – и да торпилира собствените си шансове за преизбиране – той просто не знаеше какво да прави. Останалите us-американци и особено децата – ще търпят последствията.

https://foreignpolicy.com/2020/07/23/how-to-ruin-a-superpower/

Джо Байдън се очертава, като не по малка заплаха за държавата САЩ. Мащабният проект на президента на САЩ, на обща стойност 4,5 трилиона долара, ще струва скъпо на американската икономика. Публичният дълг, бюджетният дефицит ще се увеличат, БВП ще намалее в бъдеще. Инфраструктурният план на Байдън заплашва обикновените американци с падащи заплати и загуба на работни места. Парадоксално, но самият план е насочен към тяхното създаване : image

https://pogled.info/svetoven/amerika/strahoten-plan-baidan-postavya-bomba-pod-amerikanskata-ikonomika.134925




Гласувай:
5


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. nedovolen - Всичко сътворено има край. Само не ...
20.11.2021 08:26
Всичко сътворено има край.
Само не сътвореното няма.
:)))
цитирай
2. iw69 - На
20.11.2021 08:50
тия времето им изтече, остава им само агонията на упадъка.
цитирай
3. kvg55 - До 1. nedovolen
20.11.2021 11:35
Всичко сътворено е достойно да умре.
цитирай
4. kvg55 - До 2. iw69
20.11.2021 11:35
Агонията ще е страшна.
цитирай
5. kvg55 - До 3. nedovolen3
20.11.2021 11:37
От такова врекало на баща ти не му се стои в къщи, затова бяга в кръчмата.
цитирай
6. eva666 - колега, к .краваров, ето, ще те поздравя, за Тръмпо,)))
20.11.2021 13:42
сам ли го намери...това Откровение...
за децата, и кърмачетата, много се развълнувах..а , ти)))

3. nedovolen3/

мара Луупка.Ваксината, е луда, но..права ..ха хаха ха..
цитирай
7. nedovolen - Вай, вай вай. Много пуснати от лу...
20.11.2021 14:07
Вай, вай вай. Много пуснати от лудницата.
Ама с тоя дигитал, някои си пишат и от там.
:)))
цитирай
8. kvg55 - До 7. eva666
20.11.2021 17:20
С божията помощ.
цитирай
9. kvg55 - До 8. nedovolen
20.11.2021 17:23
Така е. Лудостта шества по света.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5757805
Постинги: 2808
Коментари: 25799
Гласове: 34181
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031