Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.11.2021 14:01 - © Децентрализираните финанси
Автор: kvg55 Категория: Забавление   
Прочетен: 746 Коментари: 5 Гласове:
6

Последна промяна: 16.11.2021 14:09

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
16.11.2021г.

     "Надолу в заешката дупка : Обещанието и опасностите от децентрализираните финанси", заинтригуващо заглавие на статия в The Economist с още по загадъчна картинка :
image

Скептиците имат много фураж. Най-ранните потребители на биткойни, оригиналната криптовалута, го използваха за закупуване на наркотици, докато кибер хакерите сега изискват откупа си в него. Стотици милиони долари етер, други цифрови пари, бяха откраднати тази година, след като хакерите откриха грешка в някакъв код. В действителност много "вярващи" се опитват бързо да забогатеят от глобалната мания, която е видяла, че стойността на криптоактивите достига 2,2 трилиона долара. Други са страшно отдадени. Предприемачът, който обяви през юни, че Салвадор приема биткойн като официална валута, ридае на сцената, твърдейки, че това ще спаси нацията.
Мошениците, глупаците и прозелистите са отвратителни. Независимо от това, възходът на екосистема от финансови услуги, известна като децентрализирано финансиране или "DeFi", заслужава трезво разглеждане. Той има потенциал да пренастрои начина, по който функционира финансовата система, с всички обещания и опасности, които води до това. Разпространението на иновациите в DeFi е подобно на лудостта на изобретенията в ранната фаза на мрежата. Във време, когато хората живеят все повече от живота си онлайн, криптореволюцията може дори да преработи архитектурата на цифровата икономика.
DeFi е една от трите технологични тенденции, които нарушават финансите. Фирмите за технологични платформи се активизират върху плащанията и банките. Правителствата пускат дигитални валути или "говкойни". DeFi предлага алтернативен път, който има за цел да разпространява властта, а не да я концентрира. За да разберете как, започнете с блокчейн, огромни мрежи от компютри, които поддържат отворен, неподправен общ запис и го актуализирайте, без да е необходим централен орган.
Биткойн, първият голям блокчейн, създаден през 2009 година, сега е в разсейване. Вместо това Ethereum, блокчейн мрежа, създадена през 2015 година, върху която са изградени повечето DeFi приложения, достига критична маса. Неговите разработчици гледат на финансите като на сочна цел. Конвенционалното банкиране изисква огромна инфраструктура за поддържане на доверие между непознати, от клирингови къщи и спазване до капиталови правила и съдилища. Той е скъп и често се улавя от вътрешни лица : помислете за такси за кредитни карти и яхти на банкери. Обратно, транзакциите в блокчейн са надеждни, евтини, прозрачни и бързи – поне на теория.
Въпреки че терминологията е плашеща (таксите са "газ"; основната валута е етер, а документите за собственост върху цифрови активи са известни като NFT), основните дейности, които се извършват в DeFi, са познати. Те включват търговия на борси и издаване на заеми и вземане на депозити чрез самоизпълняващи се споразумения, наречени интелигентни договори. Един показател за активността е стойността на цифровите инструменти, използвани като обезпечение : от почти нищо в началото на 2018 година тя достигна 90 милиарда долара. Друго е стойността на транзакциите, които Ethereum проверява. През второто тримесечие това достигна 2,5 трилиона долара, приблизително същата сума като транзакциите на Visa и еквивалентна на една шеста от оборотите на Nasdaq.
Мечтата за финансова система с ниско триене е само началото. DeFi се разпространява в по-амбициозни терени. MetaMask, портфейл на DeFi с повече от 10 милиона потребители, действа като цифрова идентичност. За да влезете в децентрализиран "метавселен", свят на огледало с магазини, управлявани от техните потребители, свързвате портфейла си с анимационен аватар, който обикаля наоколо. Тези цифрови светове ще станат обект на засилване на конкуренцията, тъй като все повече разходи се променят онлайн. Големите технологични фирми биха могли да наложат огромни такси върху тези мини икономики : представете си, че Apple App Store въведе такси или Facebook да продава интимните тайни на вашия аватар. По-добра алтернатива може да бъде децентрализираните мрежи, които хостват приложения и се управляват взаимно от потребителите. DeFi може да осигури плащания и права на собственост.
Крипто ентусиастите виждат утопия. Но предстои дълъг път, преди DeFi да е толкова надежден, колкото да речем, JPMorgan Chase или PayPal. Някои проблеми са прозаични. Обща критика е, че блокчейн платформите не се мащабират лесно и че компютрите, които използват, консумират разточителни количества електроенергия. Но Ethereum е машина за самоусъвършенстване. Когато е в голямо търсене, таксите, които се начисляват за проверка, могат да се покачат, насърчавайки разработчиците да работят за намаляване на интензивността, с която го използват. Ще има нови версии на Ethereum; други, по-добри блокчейн може един ден да го заменят.
И все пак DeFi повдига въпроси за това как една виртуална икономика със собствени норми взаимодейства с реалния свят. Едно притеснение е липсата на външна котва за стойност. Криптовалутите не се различават от долара, тъй като разчитат на хората, които имат общи очаквания за тяхната полезност. Въпреки това, конвенционалните пари се подкрепят и от държави с монопол върху силата и централни банки, които са кредитори в краен случай. Без тях DeFi ще бъде уязвим на паника. Прилагането на договори извън виртуалния свят също е проблем. В блокчейн договор може да се каже, че притежавате къща, но само полицията може да наложи изгонване.
Управлението и отчетността в DeFi-land са елементарни. Поредица от големи неотменими транзакции, които хората не могат да отменят, може да бъде опасна, особено тъй като грешките в кодирането са неизбежни. Изпирането на пари процъфтява в неуправляемата сива зона на услуги, разположена между Ethereum и банковата система. Въпреки твърденията за децентрализация, някои програмисти и собственици на приложения държат непропорционално влияние върху системата DeFi. А злонамерен актьор дори може да получи контрол над повечето компютри, които управляват блокчейн.
Приключенията на Алиса в DeFi-land
Дигиталните либертарианци биха предпочели DeFi да остане автономен – несъвършен, но чист. И все пак за да успее, те трябва да се интегрират с конвенционалните финансови и правни системи, както очерта Гари Генслер, крипто-експерт, който е финансовият наблюдател на Америка. Много DeFi приложения се управляват от децентрализирани организации, които гласуват по някои въпроси; тези органи трябва да станат обект на закони и разпоредби. Банката за международни разплащания, клуб за централни банки, предлага, че govcoins може да се използва в DeFi приложения, осигурявайки стабилност.
Финансите навлизат в нова ера, в която трите нови, но недостатъчни визии за технологични платформи, голямо правителство и DeFi ще се съревновават и ще се смесват. Всеки от тях въплъщава техническа архитектура и идеология за това как трябва да се управлява икономиката. Както при интернет през 90-те години, никой не знае къде ще приключи революцията. Но това може да промени начина, по който работят парите и в същото време целия цифров свят.

https://www.economist.com/leaders/2021/09/18/the-beguiling-promise-of-decentralised-finance




Гласувай:
6


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. nedovolen - Не смея да пиша повече, да не мърся ...
16.11.2021 15:00
Не смея да пиша повече, да не мърся коментари с появата на нови клонинги.
Поне не съм зъл, най-мекото, което да им кажа - да го духат.
Всъщност ме кефи, че съм погазил някои интереси.
:)))
цитирай
2. mt46 - ...
16.11.2021 18:30
С финансови операции не се занимавам...
цитирай
3. kvg55 - До 3. mt46
16.11.2021 21:49
Е, не пазаруваш ли? Не следиш ли тренда на цените на хранителните продукти?
цитирай
4. notfun - ...недоволното3, де се провиква..
17.11.2021 08:37
е мара -Луупката Пескарска..пенсионирана..Путетутка..
цитирай
5. kvg55 - До 5. notfun
17.11.2021 09:23
Постоянно си менкат имената. Непостоянството е психически недостатък.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5867516
Постинги: 2832
Коментари: 26073
Гласове: 34382
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930