Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.11.2021 13:01 - © Как талибаните изтребват западните порядки в Афганистан
Автор: kvg55 Категория: Забавление   
Прочетен: 625 Коментари: 6 Гласове:
9

Последна промяна: 15.11.2021 13:04

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
15.11.2021г.

     Основният резултат от присъствието на us-американската военна "мощ" в Афганистан : image

точно преди три месеца, на 15 август, талибаните влязоха в Кабул и проамериканското правителство на Афганистан беше свалено. И въпреки че най-лошите прогнози не се сбъднаха, животът на гражданите на страната се промени драстично. Какви нови заповеди са въведени от талибаните с цел "установяване на справедливост" и кой сега живее най-лошо в Афганистан? Изминаха три месеца, откакто талибаните превзеха Кабул и няма шанс за връщане към предишния режим, дори на теория : image

И би било добре талибаните, като авторитарно правителство, да поемат контрола само над почти правителствени обществени сфери и да се ограничат до промяна на по-неправилната топонимия, като преименуване на така нареченият базар "Буш" (площад в Кабул със стотици магазини) в "Базара на муджахидините". Но не, движението се опитва да накара цялото общество да живее, да работи, да се забавлява и да твори според собствените им правила. "Никой няма право да ни казва какви трябва да бъдат нашите закони. Ще следваме исляма и ще пишем закони на принципите на Корана", казва молла Нураддин Тараби (един от лидерите на талибаните, бивш министър на правосъдието в тяхното правителство, сега служи като заместник-ръководител на афганистанския "Червен полумесец").
"Нашата цел е да създадем чисто ислямско правителство в Афганистан. Правителство, което е фокусирано върху идеите за справедливост и чиито закони са от божествен произход. Те ще се основават на една книга, която получихме от Бог и неговия пророк. И тази книга е свещеният Коран", казва афганистанският министър за бежанците Халил Хакани.
Тези закони са много прости. На първо място, няма западен наказателен кодекс и правна система – престъпниците ще бъдат съдени строго според шериата. Страната въвежда практиката на обществени пороци и хората, хванати в дребна кражба, са качвани вързани на камион и предизвикателно се возят из града, понякога боядисват лицата им или пъхат парче застоял хляб в устата им. На заловените в по-тежка кражба им отрязват ръцете.
За още по-тежки престъпления се въвежда смъртно наказание. Например в края на септември четирима души бяха екзекутирани в Херат, които според талибаните бяха отвлекли местен търговец и сина му няколко дни по-рано. Труповете на екзекутираните бяха окачени в различни части на града, а около врата им бяха окачени табели с надпис : "Така ще бъдат наказани всички похитители".
Пребиването с камъни за прелюбодеяние също се въвежда. Няма нужда да се говори за някакво спазване на правата на ЛГБТ обществото, което е толкова важно за Запада.
Започва борба с изкуството. Да, талибаните няма да забранят телевизията, мобилните телефони, снимките и видеоклиповете. Те няма да се борят с пресата – защо би трябвало, ако могат да я използват за свои собствени цели? "Сега знаем как да се обърнем не към стотици, а към милиони хора", казва Нураддин Тараби. Музиката обаче е забранена в страната. Талибаните публично изгаряха музикални инструменти и биеха изпълнители, които се осмеляваха да продължат да свирят и пеят. Сега на сватби и тържества можете да изпълнявате само така наречените "Песни без музика", одобрени от талибаните – тоест един вид четене на Корана и речи, възхваляващи появата на талибаните.
Талибаните също се борят активно с художниците и техните произведения – и не само с тези, които се опитват да протестират срещу движението чрез улични изображения. Например, в Кабул е изографисан огромен портрет на първия крал на Афганистан Аманулла Хан и съпругата му. Или защото образите на хора противоречат на Корана, или защото Аманулла Хан беше известен като условен "либерален реформатор", който се опита да въведе западните норми на живот в Афганистан.
Настъпиха тъжни дни и за афганистанските журналисти. "Репортерите могат да напишат всичко, което съответства на фактите и не е неоснователно обвинение. Няма проблем", казва афганистанският министър на информацията Забинула Муджахид. Всъщност талибаните наложиха строга цензура в страната. 11-те правила за журналисти, публикувани от движението, забраняват всякакви материали, които противоречат на исляма и "изкривяват" новинарския дневен ред. Тоест, просто казано, медиите не могат да критикуват политиката на талибаните за ограничаване на правата на жените – тя е в съответствие с исляма.
Най-лошото обаче е за афганистанските жени – противно на предишната им дума, талибаните няма да признаят за тях редица граждански права. "Много съм загрижен, че обещанията, дадени от талибаните на афганистанските жени и момичета, са нарушени. Призовавам талибаните да спазват думата си и да следват международните стандарти в областта на правата на човека", заяви генералният секретар на ООН Антониу Гутериш.
Този призив обаче потъва в празнотата. Доста символично е, че Министерството на въпросите на жените беше затворено, а сградите и клоновете му бяха заети от ново министерство – За насърчаване на добродетелта и предотвратяване на порока.
Накрая те въведоха ограничения за тяхното движение. Да, властите обещаха, че жените трябва да бъдат придружавани от мъж само ако пътуването им продължава повече от три дни. В действителност обаче в афганистанските градове те вече наказват жени, които просто излязат на улицата без придружител мъж. Следователно жените просто седят у дома. Иронията е, че нарушаването на правата на жените само влошава икономическата ситуация в страната. "80 процента от афганистанската икономика е в сивата зона, а ролята на жените преобладава", казва Антонио Гутериш.

https://vz.ru/world/2021/10/15/1124214.html




Гласувай:
9


Вълнообразно


1. iw69 - Талибаните
15.11.2021 13:28
може да са такива и онакива, но имаха топки 20 год. да воюват срещу империята и накрая ги прогониха.
цитирай
2. kvg55 - До 1. iw69
15.11.2021 14:56
Тази война се води и завърши много смешно. Някакви белогащници със самоделни ракети бяха блокирали натовците в базите им и не им даваха да си покажат носовете.
цитирай
3. nedovolen - Талибани или талибано, на техния ...
15.11.2021 15:34
Талибани или талибано, на техния развален Български, значи учител.
От това са всички сплетни, съпроводени с много невинни жертви.
Малко дълго, по което спора е безсмислен.
Както и всичко, което се представя по световните мЪдии.
Това бе малко след Изборно и есенционално.
:)))
цитирай
4. kvg55 - До 3. nedovolen
15.11.2021 16:16
"Талибано" ми звучи на италиански.
цитирай
5. iw69 - Натовците са страхливи и подли.
15.11.2021 16:20
kvg55 написа:
Тази война се води и завърши много смешно. Някакви белогащници със самоделни ракети бяха блокирали натовците в базите им и не им даваха да си покажат носовете.


То война на земята не е като само да летиш и да хвърляш бомби на ляво и на дясно.
цитирай
6. kvg55 - До 5. iw69
16.11.2021 06:10
Да.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5867269
Постинги: 2832
Коментари: 26069
Гласове: 34382
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930