Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.11.2021 13:01 - © Сега пък за Китай
Автор: kvg55 Категория: Забавление   
Прочетен: 409 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 06.11.2021 13:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
06.11.2021г.

     Осиновеното отроче на CIA The RAND Corporation излязло с доклада "Разбиране на влиянието в стратегическата конкуренция с Китай" :
image

Разгледани са два изследователски въпроса :

1)    Какво разкриват качествените показатели и казуси за това как Китай се опитва да упражни влияние по целия свят?

2)    Как трябва да реагират САЩ на дейностите на Китай за търсене на влияние?

През последните две десетилетия ролята на Китай в геополитическия пейзаж нарасна, особено в резултат на нарастващата икономическа и военна мощ на страната :
image

По този начин американските лидери сега разглеждат Китай като стратегически конкурент – този, който се стреми да наруши либералния международен ред след Втората световна война. Една от стратегиите на Китай в тази конкуренция е да търси влияние в страни по света.
Сред основните констатации на проучването е, че процъфтяващата икономическа мощ на Китай, освен всякакви други съображения, е основата за неговото влияние.
Докладът е обширен – 167 страници – като бих казал, че 80 % от него е плява – изрази от рода на : "Нашата рамка за концептуализиране на влиянието … При разработването на тази рамка ние идентифицирахме друг начин за категоризиране на входните данни, като ги разделим въз основа на степента на директност на китайското действие … С дейностите в тази трета категория Китай все още се стреми да подпише влиянието в целевата държава … Частните енергийни дейности са преки, но включват тайно манипулиране на лостовете за влияние в целевата държава … Този тип интервенционни фактори показват сложния характер на определянето на начина, по който китайските усилия за постигане на влияние (или принос) могат или не могат да бъдат превърнати в промени в поведението (или резултатите) на целевото състояние … Въпреки че интервенционните фактори, не са изчерпателни, те илюстрират сложността, свързана с превръщането на входящите данни за въздействие в резултатите, и те показват как и защо е неадекватно да се измерват само входящите данни при опит за количествено определяне на китайското влияние и прочия.
"Тези констатации и по-широката доказателствена база за този анализ подчертават начините, по които Съединените щати могат да подобрят отговора си на дейностите на Китай за търсене на влияние – или на дейностите на всеки чуждестранен търсещ влияние, като Русия и опитите й да култивират влияние в Африка. Таблица 9.2 обобщава нашите препоръки за реакцията на САЩ в две категории дейности, влияещи върху китайците, които изглежда имат най-голям ефект : икономическа подкрепа и частна власт :
image

Освен това Съединените щати могат да следят следните показатели с течение на времето, за да добият представа за това как се разиграва конкуренцията за влияние :
Основно геополитическо изравняване : Остават ли държавите встрани или стават официални договорни съюзници на Съединените щати или Китай, или остават ангажирани в по-малко формални коалиции или политически коалиции или партньорства? • Икономическа зависимост : Продължава ли зависимостта на други държави от Китай за търговия и ПЧИ да се изравнят или евентуално намаляват в границите? • Взаимоотношения със сигурността : Дали страните позволяват на Китай да изгради бази на местна територия или да създаде споразумения за предоставяне на китайски военен достъп? Изгонват ли страните бази или сили на САЩ? • Териториални спорове : Отказват ли държавите от искове, противоречащи на целите на Китай, или продължават да отстояват права върху оспорваните зони? По някаква причина поставят ли се нови ограничения върху обмена на образование или култура? Китайският език замества ли английския като основен език по подразбиране в ключови отрасли или професии?
За страните, които са обект на китайско влияние, САЩ трябва да продължат да предлагат надеждно обещание за помощ, когато се противопоставят на китайската принуда.
Правителството на САЩ се нуждае от цялостен подход за разбиране, проследяване и реагиране на програмите за целенасочено влияние на Китай, насочени към конкретни лидери или елити.
Ако Съединените щати не са готови просто да приемат неквалифицирания ефект на икономическия растеж на Китай, те трябва да направят много повече, за да разработят инвестиционни инструменти, способни да предложат на държавите алтернатива на китайските пари – особено в инфраструктурата.
Съединените щати трябва да подкрепят независими изследователски, журналистически и инициативи за прозрачност, фокусирани върху дейностите на Китай в ключови държави.
Съединените щати трябва да разработят стратегия за влияние с по-широка мрежа (извън журналистите), за да обединят неправителствени източници на мнение и действия в целевите държави" :
image

https://www.rand.org/pubs/research_reports/RRA290-1.html#download
file:///C:/Users/KRASIM~1/AppData/Local/Temp/RAND_RRA290-1.pdf




Гласувай:
3


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5857512
Постинги: 2831
Коментари: 26054
Гласове: 34372
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930