Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.11.2021 07:02 - © Мислата на The RAND Corporation
Автор: kvg55 Категория: Забавление   
Прочетен: 540 Коментари: 2 Гласове:
6

Последна промяна: 06.11.2021 07:10

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
06.11.2021г.

     The RAND Corporation:
image

се размислило как да се воюва с Русия и изляло мислата си в доклада "Конкуриране с Русия във военно отношение. Последици от конвенционални и ядрени конфликти".
Между разпадането на Съветския съюз през 1991 година и началото на конфликта в Украйна през 2014 година Съединените щати и техните съюзници в НАТО до голяма степен отхвърляха възможността за война с Русия, дори когато алиансът се разшири в границите на бившия Съветски съюз. Възприемането на Русия от Запад през последните години рязко се повиши, подкрепено от нейните актове на военна агресия, политическа намеса и усилия за разширяване на нейното глобално влияние :
image

Операциите на Русия през 2014 година в Крим и Източна Украйна показаха готовността на Москва да наруши териториалния суверенитет на държава. Влизането на Русия като основен участник в сирийския конфликт през септември 2015 година повдигна въпроса дали Русия преминава от регионален към по-глобален фокус, благодарение на възможностите за военна мултипликация. През 2018 година Националната отбранителна стратегия официално кодифицира промяната във възприятията на САЩ за заплахите, възвестявайки Русия като един от "основните приоритети" за Министерството на отбраната на САЩ. В тази перспектива ние се опираме на минали проучвания на RAND Corporation и други работи, за да осветлим последиците от конвенционалната военна конфронтация между НАТО и Русия в Европа и свързания с това риск от ядрена ескалация.
Способността на Русия да проектира и поддържа сили за мащабен конвенционален конфликт извън непосредствената си граница е ограничена : 1) От друга страна, инвестициите в позицията на силите, способностите и оперативните концепции позволяват на Русия да постигне първоначално превъзходство в близката си периферия, най-остро в Балтика; 2) И накрая, големият конвенционален конфликт с Русия създава рискове за използването на нестратегическо ядрено оръжие (NSNW) и по-нататъшна ескалация. Накратко, конвенционалният конфликт с Русия, особено в Прибалтика, би представлявал огромни предизвикателства за Съединените щати и техните съюзници в НАТО, макар и под надвисналата ядрена сянка.
При хипотезата за бъдещ конфликт, колкото и да е малко вероятно, е важно да се разгледа не само къде и как Русия би могла реално да се ангажира и поддържа конвенционални сили, но и къде интересите на САЩ и Русия се сблъскват до степен, че те биха били готови да използват военна сила, преследвайки ги.
Способността на Русия да проектира и поддържа широкомащабни конвенционални сили извън непосредственото си съседство е относително ограничена. Въпреки че участието на Русия в сирийската кампания представлява първата ѝ важна стратегическа прогноза от края на Студената война, нейният скромен мащаб и очевидните логистични предизвикателства я превръщат в съмнителен показател за ефективността на Русия в по-голям конфликт :
image

В резултат на това Москва днес не може реално да обмисля предприемането на мащабни конвенционални операции в значителни разстояния от руските граници.
Руската федерация нямала сили за военни действия далече от нейните граници. Но тя няма и намерение да води такива действия, това не могат да схванат пишман анализаторите от RAND. Русия декларира, че военната ѝ концепция е да се защитава от агресивната политика на НАТО. Алиансът е този, който заобикаля Руската федерация с военни бази.
Силите в югозападна Русия са увеличени както с нови формирования на силите, така и със съществуващи, които са преместени от централна Русия, за да покрият границите с Украйна и Беларус :
image
Таблица 1 показва обобщение на данните за личния състав на сухопътните войски, а таблица 2 предоставя разбивка на BTG на сухопътните сили по военни окръзи :
image
image
Въпреки определени ограничения на руските сухопътни сили, военните игри RAND и други изследвания многократно показват, че Русия може бързо да завземе балтийска територия :
image

Без значителни подобрения в предните пози и способностите за разполагане понастоящем НАТО не представлява надежден конвенционален възпиращ фактор, ако Русия избере да атакува Балтика.
Що се отнася до боеприпасите, които могат да бъдат изразходвани за едноминутен залп, бригадите в руската армия превъзхождат американските си колеги с фактор приблизително девет към един :
image

Възможността за ескалация към ядрена война винаги ще хвърли сянка върху всяка военна конвенционална конфронтация между Русия и NATO :
image

https://www.rand.org/pubs/perspectives/PE330.html
file:///C:/Users/KRASIM~1/AppData/Local/Temp/RAND_PE330.pdf




Гласувай:
6


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. mt46 - Поздрав!
06.11.2021 10:38
Само от политика ли се интересуваш? Не гледаш ли филми, не гледаш ли "Фермата"?...
цитирай
2. kvg55 - До 1. mt46
06.11.2021 13:11
Интересувам се и от икономика, история, философия ...
Отдавна не произвеждат филми, които си струва да бъдат гледани.
Телевизия почти не гледам. "Фермата" е тъпо предаване за мен, защото съм израсъл на село и всичко ми е ясно. На село не кипи безсмислен труд.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5855336
Постинги: 2830
Коментари: 26053
Гласове: 34369
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930