Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.10.2021 16:01 - © Просветление за дълга на САЩ
Автор: kvg55 Категория: Забавление   
Прочетен: 459 Коментари: 0 Гласове:
7

Последна промяна: 22.10.2021 16:04

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
22.10.2021г.

     Известно е, че съотношението на федералния дълг на САЩ надвишава размера на националния им БВП.  Конкретно за миналата година с исторически рекорден размер 36,33%.
Спрямо предната година БВП падна с 3,5% поради COVID- 19. Дори следвоенната 1946 година е по-напред, когато точно този БВП се е сринал с 11,6%, като е по-малък от държавния дълг с 20%. Вярно е, поредица от коментари като: "Доларът е всичко!" и "Утре Америка ще се срине!" засега не се реализират. Дори след като Белият дом обяви нова "програма за икономическа подкрепа" от Байдън за 2,3 трилиона долара нов дълг, в допълнение към вече изразходваните 1,9 трилиона :
image

Какво поддържа долара и US-Америка на повърхността толкова дълго?
Отговаряйки на този въпрос, трябва да кажа, че самото сравнение на федералния дълг на САЩ с обема на техния БВП няма никакъв обективен финансов и икономически смисъл. Самият показател за БВП обаче има някакъв смисъл, който включва паричния еквивалент на всички стоки и услуги, произведени на определена територия за определен период – независимо кой и как е бил техният собственик-производител.
В същото време почти не се скрива, че показателят за БВП е специално разработен, за да маскира дейностите, доходите и печалбите на големи "транснационални" компании (ТНК) и цялата система на "глобалния пазар". Със същата цел е измислена система от финансови офшорки, валутни "ножици" и други "нови дрехи на царя". За самите Съединени щати всичко по-горе засяга и се прилага в много по-малка степен и дори обратното, отколкото, да речем, се прилага и се отнася за Китай и Русия. Но все пак това се отнася. Тези, "които имат нужда", знаят това в Пекин, Москва и Вашингтон. Следователно те се държат по подходящ начин, който понякога изглежда парадоксален и дори необясним за външните наблюдатели.
Това обаче е само на първо място. И второ, самите показатели за федерален дълг или външен дълг са векторни величини, общо за всички времена, и има смисъл да се сравняват само със същите векторни величини. А показателят за БВП е скаларна величина, която не може да бъде обобщена през годините. Следователно, опитвайки се да го сравним с векторната величина на федералния дълг, ние, образно казано, бъркаме топлото с мекото. Само ръстът на дълга, неговият първи дериват, може да бъде сравнен със стойността на БВП, но общият дълг трябва да бъде сравнен с показателя за националните активи, тоест националното богатство. Между другото, относно реалната ефективност на тази или онази икономика, в този случай може да настъпи обективно просветление. Сатори, така да се каже.
Ако погледнете неофициалното, но въпреки това никой не оспорва "брояча на дълга" на Съединените щати, можете да намерите там не само размера на държавния дълг на САЩ (националния дълг на САЩ) в посочените 28,09 трилиона долара, но и три пъти по-големият размер на общия дълг (общ дълг на САЩ), който включва дългове на общини, корпорации и домакинства – 85,65 трилиона долара, както и размера на федералния външен дълг (дълг на САЩ, държан от чужди държави) – 7,13 трилиона долара, и – внимание! – индикатор за американските национални активи в размер на $ 160,83 трилиона долара. Допълнителни точни изчисления с помощта на калкулатора могат да се извършват независимо, но дори и без тях е ясно, че Русия (както и останалата част от света) ще трябва да слушат us-американските претенции за изключителност все още достатъчно дълго : най-малко 75-80 трилиона долара.
Us-американската изключителност се подхранва и от други фактори, които се разрушават.
Владимир Винников          https://zavtra.ru/blogs/satori_dolga_ssha




Гласувай:
8


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5858484
Постинги: 2831
Коментари: 26060
Гласове: 34374
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930