Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.10.2021 07:01 - © Австралийска тройка
Автор: kvg55 Категория: Забавление   
Прочетен: 440 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 05.10.2021 07:04

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
05.10.2021г.

     В средата на месец септември президентът Джо Байдън обяви създаването на нова работна група с Британия и Австралия, която да сподели напреднали технологии – включително придобиването от страна на Австралия на подводници с ядрена енергия – в тънко прикрита заявка за противодействие на Китай.
Триото, известно с акронима AUKUS, ще улесни трите държави да споделят информация и ноу-хау в ключови технологични области като изкуствен интелект, кибер, квантови, подводни системи и възможности за военни удари на далечни разстояния.
"Тук става въпрос за инвестиране в най-големия ни източник на сила, нашите съюзи и тяхното актуализиране, за да се справим по-добре със заплахите днес и утре", обяснява Байдън от Белия дом между два монитора, показващи другите държавни лидери :
image
"AUKUS – звучи странно, всички тези съкращения, но е добро", констатира той авансово.
"Сега трябва да изведем партньорството си на ново ниво", каза Морисън.
"Ние добавяме нова глава в нашето приятелство", добави Джонсън.
Американски служители и експерти отбелязаха, че Австралия понастоящем няма необходимия делящ се материал за управление на подводница с ядрена енергия, което означава, че следващите година и половина преговорите вероятно ще включват дискусии за трансфер на ядрени материали.
Само че Вашингтон и Канбера подписаха златен стандарт, "123 споразумение" през 2010 -та, в което Австралия обеща да не обогатява или преработва ядрен материал, изпратен ѝ от САЩ.
Това за изключителните не е пречка, както и Договорът за неразпространение на ядрените оръжия (ДНЯО). Кой може да ги спре? Някакъв си международен договор ли? : image

"Това е откровено изключение от нашата политика в много отношения. Не очаквам това да бъде предприето при други обстоятелства занапред", застрахова постъпката висш служител на байдъновия режим. След Австралия американски ядрени подводници ще бъдат предоставени и на Япония, след това на Тайван и така нататък. ДНЯО ще има да пие една студена вода.
Нов клас подводници с ядрен двигател ще даде на Вашингтон и неговите съюзници в Тихия океан мощен нов инструмент за опит да ограничи китайската военна експанзия и ще последва текущото разполагане на британски самолетоносач в региона и скорошните транзити на френски и германски военни кораби към Южнокитайско море.
Пекин разполага с нарастващ ракетен арсенал и неговите сили са все по-агресивни, плаващи морски кораби близо до японски и американски води през последните дни. Това е част от усилията на Китай да отстоява първенството си в Индийско-Тихоокеанския регион и да претендира за спорни територии. Китайски представители казват, че територията, която попада в "девет-тиревата линия" на страната в Южнокитайско море, принадлежи на Пекин.
В отговор САЩ продължават да изграждат партньорства с други държави, които служат като крепост срещу Китай. Една такава група е известна като "четворката" (Quad), състояща се от САЩ, Япония, Австралия и Индия. Създадена в настоящата си итерация през 2017 година.
В края на миналата година САЩ сключиха споразумение с Норвегия за разширяване и модернизиране на пристанище в Арктика, за да позволят на американските подводници с ядрена енергия да акостират и да се снабдяват, което е основен ход за разширени операции в Далечния север, където властва необезпокояван мощният руски Северен флот.
Австралийците подготвят флага, който гордо да се вее на ядрената им подводница :
image
https://www.politico.com/news/2021/09/15/biden-deal-uk-australia-defense-tech-sharing-511877




Гласувай:
3


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5894703
Постинги: 2837
Коментари: 26131
Гласове: 34433
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930