Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.09.2021 08:01 - © Завист
Автор: kvg55 Категория: Забавление   
Прочетен: 980 Коментари: 8 Гласове:
6

Последна промяна: 11.09.2021 08:16

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
11.09.2021г.

     CNN завидяла на Руската федерация за връзките ѝ с талибаните и написали статията "Общуването с талибаните изплаща дивиденти на Путин".
С разпадането на афганистанското правителство и държава кампанията за тиха връзка с талибаните изглежда изплаща дивиденти на руския президент Владимир Путин.
Руското министерство на външните работи обяви, че е установило работни контакти с талибаните, които според него са "започнали да възстановяват обществения ред" в Кабул и в целия Афганистан. Когато талибаните се приближиха до Кабул и подкрепеният от САЩ президент Ашраф Гани избяга от страната, руснаците дадоха да се разбере, че няма да евакуират дипломатическата си мисия.
"Евакуация на посолството не се подготвя", заяви Замир Кабулов :
image


, специален представител на руския президент Владимир Путин за Афганистан. "Аз съм в контакт с нашия посланик, те работят спокойно и отблизо наблюдават събитията, които се развиват доста динамично". Този вид пресметнато "безразсъдство" може да изиграе добре за руската публика, особено когато западните дипломати с променени лица тичат към изхода.

Руснаците могат да позлорадстват : Десетилетната интервенция на СССР в Афганистан беше провал, но бяха необходими три години, за да рухне комунистическото правителство на тогавашния президент Мохамед Наджибула след изтеглянето на съветските сили през 1989 година. Подкрепеното от САЩ правителство на Гани се разплете за по-малко от три месеца.
Китай също не стои пасивен и безучастен към събитията в Афганистан. Бягството на us-американците дава шанс на Москва и Пекин в Афганистан.
Москва е готова да свери часовника си с Пекин за да отговорят съвместно на промените в Афганистан, заяви руският министър на външните работи Сергей Лавров. Интересът на двете сили в Афганистан вече накара Съединените щати и Европейския съюз да бъдат обезпокоени.
"Ние не бързаме с признаване властта на движението «Талибан», както всички други страни", каза министърът. В същото време Лавров посочи, че Русия отбелязва положителни сигнали от талибаните за участие на Русия по отношение на по-нататъшното развитие на Афганистан.
На свой ред китайският министър на външните работи Ван И в телефонен разговор с руския си колега отбеляза, че Пекин и Москва трябва да защитят законните си интереси в Афганистан и да помогнат на талибаните да поемат отговорност за ситуацията в страната.
Руско-китайските контакти по афганистанския въпрос не останаха незабелязани от Европейския съюз. Във вторник група евродепутати заявиха, че Европейският съюз се нуждае от нова стратегия за Афганистан, тъй като Русия и Китай "бързо ще се опитат да запълнят политическия вакуум", оставен от побягналите войски на НАТО.
Ако за Москва установяването на отношения с новото афганистанско правителство е продиктувано преди всичко от отбранителни съображения, то за Пекин икономическият компонент в рамките на междуконтиненталния проект "Един пояс, един път" е приоритета, предполага германският "Berliner Zeitung". От Кабул до Пекин също вече е получен сигнал за готовност за сътрудничество.
ТАСС, позовавайки се на говорителя на китайското министерство на външните работи Хуа Чунинг заяви : Талибаните увериха китайското правителство, че възнамеряват да се борят с ислямското движение в Източен Туркестан (забранено в Русия) и други терористични организации, действащи в Афганистан. Гореспоменатото "Ислямско движение на Източен Туркестан" е сепаратистко движение в автономния район Синдзян Уйгур в Китай, свързано с Ал Кайда (забранена в Русия) и също забраненото "Ислямско движение на Узбекистан", регионален клон на ИД.
И най важното е, че на територията на Афганистан има запаси от минерали, които са особено важни за съвременната икономика – цветни метали и литий.
Но и Съединените щати не остават на сухо. Както знаем, за us-американците няма лични отношения, всичко е бизнес. Затова говорителят на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс съобщи, че за една нощ се очаква 6 хиляди души да бъдат евакуирани от Афганистан с американски полети и че това ще струва по 2 хиляди долара на човек, известява вестник СЕГА, цитирайки "Рolitico". Медията цитира изказване на Консултативния съвет за отвъдморска сигурност на Държавния департамент, което гласи, че ""постоянните жители на САЩ могат да подадат молба за отпускане на заем при репатриране"". Казва се още, че ""евакуационните полети не са безплатни и от пътниците ще се изисква да подпишат договор за заем като има вариант паспортите им да не бъдат подменени, докато заемът не бъде изплатен. Цената може да бъде 2 хиляди долара или повече на us-американец"". За чужденците определено повече. ""Искате да избягате от талибаните? Това ще струва колкото наема ви за един месец"", написал в "Туитър" комуникационният директор на Heritage Foundation Джон Купър. 

https://edition.cnn.com/2021/08/16/world/taliban-russia-putin-analysis-intl/index.html
https://vz.ru/world/2021/8/17/1114168.html
https://www.segabg.com/hot/category-foreign-country/sasht-sa-iskali-po-2-hil-dolara-vseki-evakuiran-kabul



Тагове:   китай,   НАТО,   Кабул,   талибан,   посланик,   Афганистан,   Владимир Путин,   Туитър,   сащ,   СССР,   талибани,   посолство,   дипломати,   Европейският съюз,   вестник Сега,   ТАСС,   Съединени щати,   11 септември,   Руска федерация,   Ашраф Гани,   Един пояс,   един път,   държавния департамент,   Москва и Пекин,   Berliner Zeitung,   мохамед наджибула,   Замир Кабулов,   Съединените щати и Европейския съюз,   руският министър на външните работи Сергей Лавров,   китайският министър на външните работи Ван И,   слямското движение в Източен Туркестан забранено в Русия,   Синдзян Уйгур,   Ислямско движение на Източен Туркестан е сепаратистко движение в автономния район Синдзян Уйгур в Ки,   свързано с Ал Кайда забранена в Русия и също забраненото Ислямско движение на Узбекистан,   цитирайки Рolitico,   Консултативния съвет за отвъдморска сигурност на Държавния департамент,   комуникационният директор на Heritage Foundation Джон Купър,


Гласувай:
6


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. germantiger - трябва да се лекува
11.09.2021 08:46
този на фотоса е болен и немощен човек

типичен руснак с характерното изконно руско име замир кабулов
цитирай
2. kvg55 - До 1. germantiger
11.09.2021 09:08
В Руската федерация живеят над двеста националности и всички са равноправни. Така че Замир Кабулов е гражданин на Руската федерация, изпълняващ длъжността сътрудник на президента. А дали се нуждае от лечение ще кажат лекарите, не ти.
цитирай
3. leonleonovpom2 - Здравей, Краси!
11.09.2021 09:56
Относно националността на Кабулов, като гледам и европеидните му черти, вероятно е от волжките Българи

хубав ден!
цитирай
4. kvg55 - До 3. leonleonovpom2
11.09.2021 10:32
Напълно възможно е.
цитирай
5. elenkokoschkov - НА УЙ-(г)урците е им през СИНДЗЯНА!
11.09.2021 11:21
А НА клати-КУРЦИТЕ Е ИМ ПРЕЗ МАКАРАДЗЯНА!
;)))))!
цитирай
6. kvg55 - До 5. elenkokoschkov
11.09.2021 11:29
На всеки му е през нещо.
цитирай
7. krumbelosvet - Велика мисъл
11.09.2021 12:58
"На всеки му е през нещо." Подкрепям. И на мене ми е така.
цитирай
8. kvg55 - До 7. krumbelosvet
11.09.2021 13:20
Нездравословно е, ако ти е през сърцето или главата.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5758210
Постинги: 2808
Коментари: 25802
Гласове: 34181
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031