Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.09.2021 07:31 - © В деня на Съединението
Автор: kvg55 Категория: Забавление   
Прочетен: 482 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 09.09.2021 08:05

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
09.09.2021г.

     В деня на Съединението водещата Христина Христова беше поканила на разговор в студиото трима гости – писателката Теодора Димова, режисьорът Борис Радев и най титулуваният и най-приказлив от тримата, литературният историк професор Кирил Топалов :
image


Защо литературен историк ще коментира действително историческо събитие, не е ясно? Но да чуем, какво каза този научен капацитет : "Мястото на датата първо би трябвало да бъде в календара като национален празник на България. Ние направихме, ние, тези които решаваха нещата след промените в България преди тридесетина години, че не поставиха Шести септември като национален празник, не поставиха Априлското въстание или 22 септември, когато България става независима държава или деня на Търновската Конституция. Или Кирил и Методи, който празник го оставихме на братята македонци да го обсебят. Голяма грешка беше направена, че този ден не беше обявен за национален празник, защото както каза и Теодора Димова, това е наред и с черковната свобода, която българският народ извоюва сам и пак въпреки съпротивата на Русия и някои други велики сили, но главно на Русия. Това е събитието, което българският народ сам провежда и извежда до победен край, и което така,  рядко има аналог в европейската история".

Отново ще обясня на неказионните историци, че историческите събития от Шести септември 1885, 22 септември 1908, деня на Търновската конституция 18 април 1879 година са производни на събитието Руско-турска война и на датата Трети март 1878 година. Без това събитие и тази дата изброените от Топалов като евентуални национални празници събития нямаше да се състоят. Датата на избухването на Априлското въстание е неуместно да се обяви за национален празник, защото събитието е завършило неуспешно.
Кирил и Методи се почитат не само в България, но и в други страни – Македония, Сърбия, Русия. И не мисля за подходящо празникът им да е национален.
Руско-турската война е събитието създало третата българска държава.
"Наистина всички, от допитванията тогава на организаторите на въстанието до великите сили на запад и Матушката, дадоха отрицателен отговор. И тогава нашите организатори, знаем кои са, решават, че българския народ трябва да реши въпроса сам. И освен това, това е не спонтанен, не така, някакво случайно избухване … ".
Професорът е в стихията си, когато става дума за злокобната роля на Руската империя в българската история. И за това пак се връща към нея. Думата "Матушката" се употребява иронично, разбира се.
"Те са се допитали до великите сили и всички са отговорили отрицателно, и най-вече Матушката. Русия реагира безусловно отрицателно на това нещо, както реагира отрицателно и на нашата църковна борба и църковната свобода. Тя въобще е реагирала винаги отрицателно, когато България се е извършило и се е опитвало да се извърши нещо без нейната намеса, решаваща. България не е трябвало да се освобождава сама, защото е трябвало да бъде разпарчетосана и за да може по-лесно Русия да осъществи своите планове по отношение на проливите. Ми той го казва Александър III два-три дни след Съединението в записка-заповед, която изпраща до началника на генералния си щаб : "Българите ни ни послушаха и сбъркаха. И сега тепърва ще берат горчивите си плодове". Явно е имал предвид, че те вече са подготвяли Сърбия да нападне България, която наистина по тяхно давление напада България. А те си прибират всички офицери от нашата армия и остават там капитаните да воюват и те все пак побеждават генералите и полковниците. И той казва : "Ние не трябва да позволяваме България да се обединява, защото така, както е разделена, за нас тя е по-удобна да осъществим вековния си план". Той казва това, което след това историята го установява – да завладеем Цариград, да стъпим там и да владеем проливите. И казва : Ние не искаме да служим на славяните (може би иска да каже българите), искаме те да ни служат на нас. Значи от това по-ясна политика на Русия няма на къде … ".
Интересно ми е, как текстът на една пространна записка-заповед (?) на руският император, става достояние на българските неказионни историци.
Друга любима тема на професора е темата за Девети септември, където той забравя науката и плеще глупости, лъжи и откровени клевети.
"Всички знаят, че у нас след Девети септември настъпва разпад на всички ценности … Пълният разпад на ценностите след Девети септември, неговите последици ние ги берем сега. Това което става у нас, то е последица от нещо. Ние вече имаме един лош пример. Имаме прекрасните примери на Съединението, но имаме и "прекрасния" пример на едно изчегъртване на целия политически, културен, духовен, индустриален и всякакъв друг елит на Девети септември. Той беше избит, той беше пратен по лагерите и затова България тръгна от нулата.
България, която тогава вече са наричали "Швейцария на Европа" или чудото на Балканите, България изведнъж се срива до най-ниско равнище, от което все още не можем ние да се откъснем".
След Девети септември у нас настъпва разпад не на всички, а на буржоазните ценности, уважаеми професоре. Ценностите на трудовия народ и особено култът на българина към семейството и труда не се променя. И народът под ръководството на Българската комунистическа партия изгражда социалистическа България, която новоизлюпените  буржоазните демократи разпродадоха на безценица, окрадоха и още има от нея.
И ако буржоазен "елит" са мижитурките полегнали на нацистка Германия, какво са Алеко, Вазов, Захари, Стаматов, Елин Пелин, Йовков, Яворов, Дебелянов, Каралийчев, Хаджийски, Антон Страшимиров, Ст. Л. Костов, Христо Ясенов, Багряна, Дора Габе,  почитани, обичани и изучавани при социализма. Ами художниците, скулптурите, композиторите, историците, учените. Това е бил елитът на нацията, а не принц Кирил и генерал Луков.
И да кажем, че буржоазията уби заради поемата му Гео Милев, безотговорно Никола Вапцаров, безпричинно Сергей Румянцев, Христо Ясенов.
Накрая за свое оправдание професорът изнесе един исторически факт, който не знаех : "Но те са знаели много добре, че Македония, нещо което между другото и ние не знаем, и нашата история продължава да го премълчава. Вие знаете ли, защо Македония остава в Турция? А не се освобождава. Защото Македония се заменя с Кипър. Турция дава Кипър на Англия, от тогава Кипър е английска територия, до преди петдесетина или шейсет години, когато Кипър стана независим, а пък Македония се връща на Турция. То това е сделката там. Историците я знаят, но защо не се говори това нещо. Македония е обект на сделка, стока – ние ви връщаме Македония, вие ни давате Кипър.
Тоест, великите сили никога не обичат никого, освен себе си, и ако факта на Съединението, Англия подкрепя Съединението, то е единствено, защото смята, че щом Русия е недоволна, това ще отслаби нейното влияние".
Във видеото – от 0:57:00-та до 1:33:00-та минута е разговорът на четиримата с прекъсване.

https://bnt.bg/news/saedinenieto-prez-pogleda-na-teodora-dimova-boris-radev-i-prof-kiril-topalov-v302496-298091news.html





Тагове:   България,   Сърбия,   англия,   македония,   Яворов,   вазов,   бнт,   Йовков,   матушка,   Стаматов,   Дора Габе,   Априлско въстание,   христо Ясенов,   нацистка Германия,   девети септември,   Русия,   Елин Пелин,   празник,   Алеко,   захари,   кипър,   конституция,   Христина Христова,   Кирил и Методий,   Дебелянов,   багряна,   Съединението,   Антон Страшимиров,   9 септември,   каралийчев,   денят започва,   хаджийски,   Ст Л Костов,   социалистическа българия,   писателката Теодора Димова,   режисьорът Борис Радев и най титулуваният и най приказлив от тримата,   литературният историк професор Кирил Топалов,   Априлското въстание или 22 септември,   когато България става независима държава или деня на Търновската Конституция Или Кирил и Методи,   Руско-турска война и на датата Трети март 1878 година,   Руско турска война и на датата Трети март 1878 година,   Турция дава Кипър на Англия,   буржоазията уби заради поемата му Гео Милев,   безотговорно Никола Вапцаров,   безпричинно Сергей Румянцев,   принц Кирил и генерал Луков,   Швейцария на Европа,   чудото на Балканите,   Българската комунистическа партия,


Гласувай:
4


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5857693
Постинги: 2831
Коментари: 26054
Гласове: 34372
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930