Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.07.2021 09:01 - © Проваленият преврат
Автор: kvg55 Категория: Забавление   
Прочетен: 1502 Коментари: 8 Гласове:
8

Последна промяна: 06.07.2021 09:08

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
06.07.2021г.

     Още в началото на "Беломайдана" беше ясно, че случаят няма да приключи с "мирни протести". Не за това опозицията набираше мускули, за да се разпръснe по недрага чужбина.
Западните куратори на неуспешната белоруска "революция" вярваха, че масовият мащаб на протестите под бяло-червено-белите пряпорци и петата колона в държавните структури на Беларус – образователните институции и сред творческата интелигенция ще подкопае режима и ще принуди Александър Лукашенко да стъпи на катастрофалния път на Виктор Янукович – да се съгласи на споразумение с протестиращите под гаранциите на някои полски или балтийски фигури (в Украйна "фигурите" бяха от Франция и Германия). И след това – по назъбеното : подмяна на мнозинството с малцинство, външен контрол, разюздан национализъм, затормозяване на народа. Примерът на Украйна е пред очите ни.
Блицкригът обаче не се получи в Беларус. "Мирната революция" се спихна като спукан балон. Разбра се, че Лукашенко няма да следва пътя на Янукович. Стана ясно, че прокламацията на Тихановска за "избран президент на Белорусия", публикувана във Вилнюс, не прави нищо. А "проектът на конституция" от опозицията разсея всички съмнения относно Беломайдана, чиято цел беше да се изгради още един антируски бастион под полско-литовско управление в интерес на САЩ близо до границите на Русия. Организаторите на "революцията" не можеха да си представят друга съдба за Беларус.
Издишайки, "мирната революция" се изроди в терор и заговор за преврат. Появи се група, която реши, че най-надеждният начин за смяна на властта е физическото елиминиране на Лукашенко и членовете на семейството му след въоръжен бунт. Планът беше наречен "Мълчание", базиран на "египетския сценарий". "Това според мен е единственият сценарий, който може да бъде реализиран", казва един от "сценаристите", известният политически анализатор Александър Федута. Той имаше предвид убийството на египетския президент Ануар Садат на 6 октомври 1981 година на военен парад. Тогава група военни откриха автоматичен огън по платформата, където бяха разположени Садат, египетските военни лидери и високопоставени служители. Садат беше смъртно ранен, когато стана от стола си; при престрелката 11 души бяха убити и 28 ранени :
image


image

image

Денят на победата 9 май е избран за дата на убийството на Александър Лукашенко. Като друга резервна дата се определя 3 юли, когато Беларус празнува освобождението на Минск от нацистките нашественици и провъзгласяването на независимостта. Москва е избрана за преговори с белоруските военни, които твърдят, че са готови да помогнат на заговорниците :
image

Планът на организаторите на преврата е впечатляващ : заговорниците говорят за задача №1 – "елиминиране на най-главния"; блокиране на ОМОН и вътрешните сили (задача №2), заемане на "символични обекти" в центъра на белоруската столица, включително "радиостанции и телевизия" (Задача №3). "И е желателно да се блокира Минск, за да не могат да привличат външни войски", настоява Юрий Зенкович, друг "мозък" на заговора, долетял от Съединените щати на помощ. На Зенкович е докладвано от верни момчета, че "има възможност да се блокира напълно цялата енергийна система на Беларус". Ефектно изявление, обмислящо наскоро въведената в експлоатация Беларуска атомна електроцентрала.
Федута е нетърпелив да интернира "поне 30 души буквално през първия час" – ръководството на Министерството на вътрешните работи, КГБ и "част от цивилните". Зенкович съобщава, че "нашите момчета" (те пак!) са хакнали сървърите на енергийната система на Беларус, "изпомпвали базите данни", които той е готов да предостави.
Без да чакат резултатите от изпълнението на "египетския сценарий", "сценаристите" веднага си поделят властта : беларусинът с паспорт на гражданин на САЩ грабва съдилищата, правосъдието и парламента. Федута – медиите, образованието, културата, Централната избирателна комисия, идеологията. Познато от Илф и Петров – https://chitanka.info/text/15681-dvanadesette-stola/20 – "Гледачката беше убедена, че е именно така. На същото мнение бе, изглежда, и папагалът с червените гащички. Той гледаше Полесов със своето кръгло умно око, сякаш му казваше : "Дай ми семчици и аз веднага всичко ще ти разкажа. Виктор, ти ще станеш губернатор. Ще ти бъдат подчинени всички шлосери. А вратарят от жилищен дом 5, тоя самозабравил се простак, вратар ще си остане!".
Заговорникът от Съединените щати се хвали с "група въоръжени партизани в базите (?)".
Мерките за оперативно издирване и разкриване и премахване на конспирацията продължават шест месеца. На 14 април Федута и Зенкович биват задържани в Москва от служители на руската ФСБ. Сега те са в следствения арест на КГБ в Беларус. Наказателно дело по член 357 от Наказателния кодекс на Република Беларус – "конспирация или други действия, извършени с цел завземане или запазване на държавната власт по противоконституционен начин". Това е първият подобен случай от тридесет години.
По предварителни данни е известно, че в престъпната група освен Зенкович и Федута влизат лидерът на националистическата партия БНФ Григорий Кастусев (той беше задържан на територията на Беларус) и няколко беларуси, живеещи в САЩ. В групата влиза Игор Макар, бивш заместник-командир на бойната група на специалните части на Алмаз за борба с тероризма към Министерството на вътрешните работи на Република Башкортостан.
"Американският гражданин Юрий Зенкович е свързан с американските разузнавателни служби", казва Константин Бичек, ръководител на разследващия отдел на КГБ на Беларус. "Той е правил опити да вербува и подкупва военнослужещите от Република Беларус и правоприлагащите органи, които бяха готови да участват в насилственото сваляне на сегашното правителство за парично обезщетение". Зенкович, съдейки по думите му, се кани да използва и "украинския потенциал".
Нищо в тази история не е случайно. Опитът за сваляне на настоящия държавен глава със сила по "египетски" сценарий, "либийски" или "украински" – е логична стъпка за тези, които са взели решението за смяна на режима. Също така смятаме, че това е и последица от белоруската политика на многовекторност. Външните сили, заинтересовани от "трансформацията" на белоруската държава, отговориха на многовекторността на Минск, първо като организираха Беломайдан, след това подготвиха убийството на Лукашенко.
Скоро Батька съобщи "за опит на "отряди за самоотбрана" да ударят комуникационния център на руския флот в белоруския град Вилейка". Става въпрос за "спящи" терористични клетки, за така наречените "Подразделения за самозащита", които се поддържат от западните страни – Германия, Съединените американски щати, Полша и Литва, както и Украйна.
"Създаден е ресурс в Телеграм на име "Сили за самоотбрана на Беларус", той е има 2,5 хиляди абонати , разказва той. "Познаваме ги по лицата. Собственикът на чата е германски гражданин , де Хофман, бивш гражданин на Русия и Украйна. Основният модератор на това действие е гражданката на Руската федерация Трубникова ", каза Лукашенко.

https://www.fondsk.ru/news/2021/04/19/belomajdan-prishel-k-terroru-proval-operacii-tishina-53411.html






Гласувай:
8


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. zaw12929 - точна ЦЕЛ: Да се изгради още един ...
06.07.2021 12:12
точна ЦЕЛ: Да се изгради още един антируски бастион под полско-литовско управление в интерес на САЩ близо до границите на РусиЯ
!
ПОЗДРАВИ ЗА НАПИСАНОТО
цитирай
2. kvg55 - До 1. zaw12929
06.07.2021 14:58
Благодаря!
цитирай
3. nedovolen - Да нахвърля друг поглед
06.07.2021 16:04
Като коментар към предишни ти постинги.
Наистина бял майдан.
Във ФАЩ в периода 2-4 юли са загинали повече от 150 души, /не както мЪдиите се изразяват при ковид/ а от престрелки.
Какво става. Като кошер преди роене.
:)))
цитирай
4. kvg55 - До 3. nedovolen
06.07.2021 16:20
Под знаменателя на Ковида минават всякакви смъртни случаи. И у нас също.
цитирай
5. mt46 - Мда...
06.07.2021 21:32
Западът дебне изотзад...
цитирай
6. kvg55 - До 5. mt46
06.07.2021 21:38
И Западът го дебнат
цитирай
7. kolevdobri - Между Украйна и Беларус има Балкан разлика.
09.07.2021 13:18
Украинците се правеха на демократи и допуснаха огромни дисбаланси и олигархично управление. Всичко е проядено от корупция. В Беларус няма оригарси или поне аз не знам за такива. Казват, че всичко е подредено. Пътищата са направени, селата са живи. Вярно е, че Лукашенко си е диктатор, ама в сравнение с Украйна, Беларус изглежда по-добре. Правят трактори, камиони, електрически коли. Произвеждат натурална селска продукция. Като гледам показателите, не са за изхвърляне, но и не са толкова за хвалене. Шарена работа. Има много за плячкосване там и затова апетитите са големи.
цитирай
8. kvg55 - До 7. kolevdobri
09.07.2021 14:36
Има за плячкосване, я! Но Батька не позволява.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5753981
Постинги: 2808
Коментари: 25797
Гласове: 34176
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031