Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.07.2021 10:01 - © Поглед отвътре
Автор: kvg55 Категория: Забавление   
Прочетен: 1632 Коментари: 12 Гласове:
12

Последна промяна: 03.07.2021 10:02

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
03.07.2021г.

image
     Живея в Съединените щати от няколко десетилетия и бих искал накратко да поговорим за стандарта на живот в тази страна. Разбира се, доходите са разпределени много неравномерно. Тези, които печелят милиони и стотици хиляди долари годишно, съставляват около 5% от населението, а около половината американци имат толкова ниски доходи, че изобщо не се облагат по закон.

Представете си, че човек прави 40 хиляди долара годишно. Изглежда много, но структурата на разходите в Съединените щати е такава, че след плащането на най-важното от тези 40 хиляди не остава почти нищо. Преценете сами. Наемите на жилища, разбира се, варират от щат до щат, от град до град, но обикновено не по-малко от хиляда долара на месец. По-често – повече от две хиляди, особено в градовете. Изключение правят апартаментите, разположени под нивото на земята, тоест това са мазета и те плащат около 600 долара на месец за тях. И трябва да търсите добре за това.
Сега да вземем медицинските услуги. Цената им зависи от това дали имате застраховка или не. Ако има, тогава за нея плащате по няколкостотин долара на месец, не по-малко от двеста. Тази застраховка включва най-основните медицински услуги. Например те не покриват работата на зъболекар или офталмолог. Добрата здравна застраховка струва много повече, над хиляда долара на месец, и е извън възможностите на огромен брой хора. Мнозина изобщо нямат застраховка.
Но ако няма застраховка, тогава едно обаждане на линейка ще ви струва хиляда долара и за един ден в болнично отделение ще трябва да платите поне две хиляди. Едно посещение при лекар струва около сто и петдесет долара. За такива пари лекарят просто ще говори с вас, ще направи бегъл преглед и дори няма да ви пусне кардиограма. Между другото, това е отговорът на въпроса защо чернокожите в Съединените щати имат много по-висока смъртност от COVID-19 от белите. Чернокожите преболедуват вкъщи, защото много от тях нямат пари за застраховка. Например, разглеждам статистически данни за щата Алабама, там има колосална смъртност от COVID-19  и буквално на двеста мили на север има град, в който се намира добра ИТ компания, доходите на жителите са високи и смъртността е минимална.
Що се отнася до храната, повечето от хората харчат около сто и петдесет долара на човек на седмица. Говоря за ежедневна, основна храна, в това количество не е включен екзотична като омар и освен това не отчитам цената на виното. Разбира се, можете да живеете от картофи и хляб с вода, тогава ще бъде по-евтино. Това не е просто фигура на речта, много нископлатени спестяват за храна, колкото могат. Мнозинството от тях преживяват от заплата до заплата.
Имайки предвид всичко това, разбираемо е защо доход от две хиляди долара на месец би бил много по-нисък от издръжката. Имайте предвид, че държавната пенсия е малка и е в тесни граници – обикновено между 900 и 2000 долара на месец. Повече на практика не се случва, дори за хора, които са относително богати. За някои хора пенсията не се ограничава до плащания от държавата. Понякога пенсионерът получава допълнително заплащане от бившия си работодател, но това обикновено не се отнася за нископлатени хора. Самите хора също пестят пари за старост, но отново нископлатените не могат да си го позволят. Това също трябва да се вземе предвид, когато оценяваме стандарта на живот в Съединените щати.
Ако говорим за престъпност, тя не е висока в страната като цяло. Въпреки това държа до себе си зареден револвер, в къщи имам пушка и пистолети. Вече получих разрешение за съхранение и скрито носене на оръжия отдавна. Полицай, когото познавам, ми даде съвет : ако нахлуят във вашата къща, стреляйте, за да убиете. Ако само нараните, тогава по-късно ще бъдете съден. Нападателят ще каже, че току-що е почукал на вратата да поиска вода за пиене.
Може да ме попитат, защо живеете в Америка при това положение по отношение на цени, заплати и пенсии? Това че доходите ми са много по-високи от средните за САЩ. В Америка професиите, които са търсени и в същото време висококвалифицирани, са много добре платени. Подчертавам, че трябва да бъдат изпълнени едновременно две условия : отлична квалификация и търсене точно в района, където вашата квалификация е добре платена. Например, дълги години съм работил като научен консултант в съдилищата. Корпорациите съдят корпорации, поканените консултанти получават стотици долари на час и съдебните спорове могат да отнемат много време.
Разбира се, не само консултантите правят много добри пари, но и адвокати, лекари и специалисти в редица други професии. Много имигранти обаче нямат такива професии. Те работят на относително нискоквалифицирани позиции. Животът им в никакъв случай не е сладък.
Анатолий Клесов

https://zavtra.ru/blogs/zhizn_v_ssha_vzglyad_iznutri




Гласувай:
12


Вълнообразно


1. mt46 - Мда...
03.07.2021 12:32
Вече и в Щатите е много трудно за мнозинството от хората... Живеят на кредит, колкото да оцелеят...
цитирай
2. kvg55 - До 1. mt46
03.07.2021 14:47
Масата от населението живее на кредит.
цитирай
3. starforlife - Добро утро, ТРОЛЕ.
03.07.2021 17:26
Сега освен да ти разтълкувам заглавието, че да се видиш какъв си нещастник:
"Добро утро" - понеже при мен в момента е 7:20 сутринта и аз (от доста дни вече) съм във втория по "скъпост" щат в САЩ след Ню Йоркския - Калифорния.

"Троле" - понеже:
- Понеже почти всичко в материала, който си цитирал НЕ отговаря на истината и това ще стане ясно С КОНКРЕТНИ ЦИФРИ (а не така, тролски, както е при теб) от обобщаващия ми постинг в края на серията, която тече при мен в момента.
Тоест, чети ФАКТИТЕ ОТ ПЪРВО ЛИЦЕ (тоест, от моите лични впечатления в момента) и... "плачи" (ха ха ха), ТРОЛЕ.
- Понеже ти си готов и вярваш на това, което ти идва по мярка на болното съзнание, но не и безпристрастно да погледнеш фактите в очите.
Факти като например:
- УЖ в САЩ било зле, а хората по цял свят на драго сърце емигрират именно натам и миграционните потоци са именно натам, към "лошото".
- УЖ в САЩ било зле (глад поради УЖ скъпотия - за която точно в момента се говори при мен, УЖ несигурност - кредитозадлъжнялост и прочее подобни, УЖ липса на здравни грижи поради непосилност и прочее)... Та, УЖ в САЩ било зле и лош живот, а защо тогава да речем статистиката БЕЗМИЛОСТНО казва, че да речем по продължителност на живот страната е на 38-мо място, а да речем България на 87-мо.
А знаеш ли на кое е "великата" ти и "процъфтяваща" Русия?
На 137-мо!
...
И прочее и прочее и прочее.

Значи в САЩ зле, но хората от цял свят на драго сърце отиват да се "мъчат" там и се нареждат на опашката за 38-мо място по продължителност на живот (понеже когато има въобще какво да ядат при глада там - ядат боклуци и ГМО и нямат никакви медицински грижи, и понеже..., и понеже..., и понеже...), а в Русията ви добре, но никой по света не си дори и помисля да отиде да гради живота си там (самите руснаци бягат на талази), че да се нареди на опашка за цели 99 места по-надолу по продължителност на живот.
А тя, продължителността на живот, нали "е" обратно пропорционална на всичко онова (оставяме генома настрана), което се нарича качество на живот...
И колкото по-лоши са условията на живот, толкова повече живеят хората, че да им се радват на тези лоши условия, нали така?

Дееба това идиотско тролене, дееба.


................................................................................................ StarForLife™ ·1767956~7.06-283·

ПС:
И понеже цитирайки думите на НЯКАКЪВ СИ ТРОЛ Анатолий Клесов, в постинга ти написа:
Що се отнася до храната, повечето от хората харчат около сто и петдесет долара на човек на седмица. Говоря за ежедневна, основна храна, в това количество не е включен екзотична като омар и освен това не отчитам цената на виното.
Та да ти кажа, че след малко... Като хапна едни макарони с яйца и сирене на фурна... Ще ти покажа цените на "обикновените" вина в САЩ.
Както и да разбереш цените на макароните, яйцата и сиренето за въпросните макарони на фурна, а и на други хранителни (и не само) продукти и да ги сравниш (особено пък като паритет на покупателната способност) с тези в България и особено пък жалката ти Русия.
цитирай
4. kvg55 - До 3. starforlife
03.07.2021 20:24
Понеже не вярвам на обективното ти възприемане на действителността, няма как да заплача, както се надяваш.
Като стигнах до думата Русия и спрях да чета. Вие либерастите сте обсебени от Русия и Путин, което е психическо заболяване.
Ако искаш да чета "чаршафите" ти до края, слагай Русия накрая.
цитирай
5. elenkokoschkov - ПО- ДОБРЕ ХАПНИ ЕДНИ МАКАРОНИ НА ФУРНА!
05.07.2021 06:53
kvg55 написа:
Понеже не вярвам на обективното ти възприемане на действителността, няма как да заплача, както се надяваш.
Като стигнах до думата Русия и спрях да чета. Вие либерастите сте обсебени от Русия и Путин, което е психическо заболяване.
Ако искаш да чета "чаршафите" ти до края, слагай Русия накрая.

ПА ТОГАЗ ЧЕТИ ЧАРШАФИТЕ!
МОЖЕ И ЕДИН СУТЛЯШ ДА МУ 'АПНЕШ!
цитирай
6. zaw12929 - ВСЕКИ, ДА ЖИВЕЕ, КЪДЕТО ИСКА, АКО ...
05.07.2021 08:19
ВСЕКИ, ДА ЖИВЕЕ, КЪДЕТО ИСКА, АКО МОЖЕ
В БЪЛГАРИЯ Е ТРУДНО ДА СЕ ЖИВЕЕА ДА ГО НАПРАВЯТ САМИТЕ БЪЛГАРИ ЗАЕДНО- ВЪТРЕ И ОТВЪН
цитирай
7. kvg55 - До 5. elenkokoschkov
05.07.2021 09:22
Закусвам по изискани храни от селските макарони на фурна – рохко яйце с лъжичка с панагюрска шарена сол, хайвер от косатка, мляко от камила и прочия.
цитирай
8. kvg55 - До 6. zaw12929
05.07.2021 09:24
Трябва!
цитирай
9. elenkokoschkov - АЗ СИ ХАПВАМ ЯЙЦА ПО ПАНАГЮРСКИ С БЕЛО ВИНО!
05.07.2021 16:20
kvg55 написа:
Закусвам по изискани храни от селските макарони на фурна – рохко яйце с лъжичка с панагюрска шарена сол, хайвер от косатка, мляко от камила и прочия.

цитирай
10. kvg55 - До 9. elenkokoschkov
05.07.2021 18:35
Да! И аз обичам яйца по панагюрски. В Панагюрище винаги е имало и умни хора.
цитирай
11. krumbelosvet - Хахаха
16.04.2023 06:29
Бе кога работи Звездата, като пише повече от Лев Толстой в нашето блогче?
Освен ако работи като трол.
цитирай
12. kvg55 - До 11. krumbelosvet
16.04.2023 08:09
Землякът е изключително потентен (работоспособен) във всяко едно отношение.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5893572
Постинги: 2837
Коментари: 26131
Гласове: 34433
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930