Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.06.2021 07:00 - © И в Чехия има нещо гнило
Автор: kvg55 Категория: Забавление   
Прочетен: 1792 Коментари: 4 Гласове:
10

Последна промяна: 13.06.2021 07:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
13.06.2021г.

     В Обръщение към нацията президентът на Република Чехия Милош Земан каза :
image

"Здравейте, скъпи съграждани,

Преди една седмица бях информиран от министър-председателят и първият вицепремиер за подозрения, че експлозията в склада за боеприпаси във Врбетице е причинена от двама руски агенти. Считам за свой очевиден дълг да коментирам това подозрение, поради което първо се запознах с цялата съответна информация и днес ви я представям като човек, който смята, че разполага с достатъчно информация, за да може да коментира целия въпрос с хладен разум и без никаква истерия.
През 2014 година имаше две експлозии в склада за боеприпаси във Врбетице, които бяха разделени с около един месец. Заключението на разследването по това време беше, че те са причинени от непрофесионално боравене по време на изнасянето на боеприпаси. Тези боеприпаси трябваше да бъдат доставени в България. Българският търговец на оръжие отрече това, но той е опроверган от договора за покупка и дори от аванса, вече платен за тази покупка. Следователно, така нареченият български отпечатък може да се счита за доказан.
В продължение на шест години Службата за сигурност и информация никога не споменава случая "Врбетице" в своите годишни доклади, включително техните непублични части.
Ние работим с две определящи версии. Първата, тоест оригиналът, че е имало експлозия поради непрофесионално боравене с експлозивни материали, а вторият, че това е операция на извънземно разузнаване.
Пожелавам като главнокомандващ на въоръжените сили, към които несъмнено принадлежи полицията на Чешката република, максималният капацитет да бъде разположен за разследването и, когато разследването приключи, гражданите на Чешката република за бъдат напълно информирани и нищо де не се пази в тайна.
Руската федерация трябва да плати за този възможен терористичен акт, например като "Росатом" не участва  в търга за "Дуковани". Ако, от друга страна, това подозрение бъде опровергано, тогава следва, че това е разузнавателна игра, която може да има сериозни последици за вътрешнополитическия ни живот. Така че нека изчакаме без истерия и спекулации резултатите от изследването". Пълната реч на английски и чешки на адрес : https://www.hrad.cz/cs/prezident-cr/soucasny-prezident-cr/vybrane-projevy-a-rozhovory/mimoradny-projev-prezidenta-republiky-15907
Обръщението на президента предизвика безпрецедентна буря Безумни обвинения в разкриване на класифицирана информация и почти за извършена държавна измяна се изсипха върху чешкия президент Милош Земан след неговата телевизионна реч за влошаване на отношенията между Прага и Москва. Прозападните чешки политици буквално разкъсаха 76-годишния президент, защото Земан спомена за възможното участие на Русия във взрива през 2014 година в склада за боеприпаси близо до село Върбетице, но и не изключи провокация от собствените си специални служби. Как може да се съмнява във вината на Русия? :
image

Правителството не дочака резултатите от разследването и се започна едно взаимно гонене на дипломати, инициатор на което беше чешката страна.
В чешкия Seznam.cz (Seznam Zprбvy) разследващият журналист Ян Крупа заедно с Кристина Чирокова публикували статията "Свидетелство : Хамачек искаше да размени Врбетице за милион "спътници" в Москва", в която пише : "… за да предложи на Русия споразумение, което беше : в Чешката република делото ще бъде тихо потулено, руснаците ще доставят милион дози на "Спутник V" в замяна, а руският президент Владимир Путин ще се срещне с американския си колега Джо Байдън в Прага".
По-късно на сайта на МВР е публикувано "Изявление на министъра на вътрешните работи относно статията в Seznam.cz", в което се казва : "Недвусмислено отхвърлям спекулациите в статията на Янек Крупа "Свидетелство : Хамачек искаше да размени Врбетице за милион "спътници" в Москва" по отношение на предполагаемия ми опит за търговия с информация от случая "Врбетице" за доставка на ваксина "Спутник V".
Статията се основава на спекулации и лъжи, които никой от участниците не потвърди и не можа да потвърди, тъй като не се е случило … В нито един момент бартерната търговия с Руската федерация не е била предмет на разговори".
Ян Хамачек Министър на вътрешните работи
Накрая Мария Захарова обобщава всичко това така : "Напоследък от Прага продължават да се чуват изявления относно руско-чешките отношения, които е трудно да намерят рационално обяснение. Вече разбрахме, че Русия задължително трябва да плати милиарди долари като компенсация за последиците от инцидента, чието разследване още не е приключило и те самите не могат да се разберат за версиите за причините на случилото се.
Нека припомним, че началото на разрушителното действие беше поставено от Прага, която в продължение на няколко години систематично усложняваше работата на руското посолство, като беше изтънчена в измислянето на всякакви пречки за нормалното му функциониране. Никой в ​​чешкото министерство на външните работи не си спомни за Виенската конвенция, или по-скоро не искаше да чуе. Последва цинична вакханалия със събарянето на паметника на освободителя на Прага, маршала на Съветския съюз И. С. Конев през април 2020 година, и изгонването на двама служители на руската дипломатическа мисия, за които се твърди, че планират отравянето на кмета на Прага с рицин. Е, тогава те измислиха вълнуваща история за складовете във Врбетице, чиито трагични резултати за руско-чешките отношения вече всички знаят. Чешката страна най-накрая се обърка в собствените си изобретения. Нека да видим дали разумът в крайна сметка надделява сред нашите партньори" :
image

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/svedectvi-hamacek-chtel-v-moskve-vymenit-vrbetice-za-milion-sputniku-152959
https://www.mvcr.cz/clanek/prohlaseni-ministra-vnitra-k-clanku-na-seznam-cz.aspx
https://www.mid.ru/ru/foreign_policy/news/-/asset_publisher/cKNonkJE02Bw/content/id/4761575




Гласувай:
11


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. kvg55 - До 1. loop1
13.06.2021 07:28
Подранил си с една минута. Ще трябва да чакаш. Нямаш търпение да те прегледат.
Изчерпваш се. Не мож ме надбилюри.
цитирай
2. mt46 - Ами
13.06.2021 22:38
май навсякъде може да се намери нещо гнило...
цитирай
3. kvg55 - До 3. mt46
13.06.2021 23:29
Несъмнено!
цитирай
4. kvg55 - До loop1
20.06.2021 23:47
Защо ми отмени часът при психиатъра?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5721441
Постинги: 2798
Коментари: 25695
Гласове: 34087
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031