Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.07.2017 06:22 - Коментари - Диалектика на три правителства
Автор: kvg55 Категория: Забавление   
Прочетен: 1938 Коментари: 3 Гласове:
17


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
04.07.2017г.
     Като връх в проявлението на националния ни дух, господин Бойко Борисов и държавните му дела са ясно изражение на диалектиката в българското общество. Със създаването на ПП ГЕРБ и особено след спечелването от нея на редовните парламентарни избори на 05.07.2009г. в общественото ни съзнание започва да витае мълчаливо идеята за един народ, една партия и един лидер, подхранвана от обаянието на генерал Борисов придобито в качеството му на главен секретар на МВР и кмет на София. Тогава се роди и култовата фраза : "Бате Бойко ще оправи работата". Тоест, оправяне на държавата. За оправяне на народа още нищо не се казваше, но се подразбираше.
Изтормозен от безкрайния "демократичен" преход народът таеше надежда, че дейният генерал, който присъстваше на всяко местопрестъпление, ще уреди живота в държавата.
Със съставянето на Първото правителство на ПП ГЕРБ (27.07.2009 – 13.03.2013) започва развитието на Бойко Борисов в изпълнителната власт като министър-председател.
На 27.07.2009г. в 10:16 часа бъдещият министър-председател застава пред народните представители на трибуната на Народното събрание за да прочете програмната декларация на "правителството на европейското развитие", в която декларация се казва :
"Основната цел на правителството е да гарантира и осъществи европейското развитие на страната. Приоритетните направления, към които правителството ще насочи усилията си са следните :
– повишаване на доходите, растеж и модернизиране на икономиката. От първия ден започваме работа по гарантиране на финансовата стабилност, спиране на ограбването на държавни пари, модернизиране на икономиката с акцент върху земеделието и туризма
– гарантиране на правовия ред, борба за ограничаване на престъпността и корупцията. Борбата с корупцията определяме като дългосрочен приоритет на правителството, затова лично ще изисквам самовзискателност и дисциплина от всеки член на правителството
– реформиране и гарантиране ефективността на работа на съдебната система. Ще следваме препоръките в доклада на Еврокомисията и ще работим за осъвременяване на законодателната рамка
– възстановяване на доверието на европейските партньори и възстановяване на спрените плащания от Брюксел
– подобряване на социалната сигурност и здравеопазването на българските граждани. Стабилност на социалната система и реформирането ѝ за устойчиво нарастване на пенсиите
– развитие на човешкия капитал на нацията и създаване на условия за успех на всеки гражданин чрез подобряване на образованието, опазване на културата
– превръщане на страната в основен фактор за стабилността на региона и света.
Пътят, по който тръгваме, няма да е лесен. Следващите месеци и дни той ще е предизвикателство не само за нас, но и за значителна част от българите. Но това няма да ни разколебае да отстояваме нашите принципи за управление. В тази важна за всички българи зала, заявявам, че ще провеждаме управление на :
– Честност към гражданите и висока критичност към самите нас
– Откритост и прозрачност на всяко наше действие
– Отказ от корупция, неправомерно обвързване със скрити икономически, политически и други интереси
– Упоритост и последователност до постигане на конкретни резултати
– Диалог с обществото и гражданските организации
– Отговорност към българските граждани, институции и историята на България".
С тези думи министър-председателят Борисов зададе тезата за политическото и икономическото развитие на родината, когато са още невинни младенци и не изкушени от съблазните на властта. Прави впечатление, че в програмната декларация не се споменава конкретно думата "контрабанда", която по-късно ще стане една от основните думи при отчитане резултатите от управлението на ПП ГЕРБ. Не допускам, че тази дума е била непозната на Борисов, при условие, че същият е бил четири години главен секретар на Министерството на вътрешните работи. Още по-малко допускам, че при управлението на Симеон Борисов, когато Борисов е главен секретар не е имало контрабанда.
Двупластово се позиционира изразът "Отказ от корупция" – отказваш се от това, което притежаваш, а те бъдещите управляващи не могат да притежават корупционност преди да са влезли във властта, освен в мислите и мечтите си.
Как започва развитието на изложените в програмната декларации тези? Специалистите определят времето на правителството "Борисов Едно" като най-доброто в развитието на Корпоративна търговска банка – "Банката става по-силна от всякога, с услужливото мълчание на държавните контролни органи кредитира свързани лица, печели влияние върху политически и държавни структури. Държавните пари в банката се увеличават, а през годините след 2009 г. банката изкупува голямо количество активи във всички сектори на икономиката. Партньорството Пеевски-Василев си осигурява ключово влияние и в съдебната система …" (цитати).
През ноември 2009 г. българското правителство приема "Национална стратегия за превенция и борба с корупцията и организираната престъпност". Инструмент за реализиране на стратегията е националният проект БОРКОР. Разбита е бандата на "наглите". Заловена е организирана престъпна група за убийства. Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов обявява, че "организираната престъпност е с пречупен гръбнак".
Още с встъпването си в длъжност правителството "Борисов" трябваше да се справя с коварно заложеното от правителството "Станишев" увеличение на пенсиите.
На 30 юли 2011г. е пусната в експлоатация зала "Арена Армеец София".
Така противоречиво и разнопосочно започва претворяването в практиката на програмата.
На 21.02.2013г., след масови протести срещу монополите е приета оставката на първото правителство на Бойко Борисов. Назначено е служебно правителство, а след проведените извънредни парламентарни избори е съставено и одобрено правителството "Орешарски". След четиринадесет месеца правителството "Орешарски" е разпуснато и отново се назначава служебно правителство и извънредни парламентарни избори. След изборите ПП ГЕРБ в коалиция с Реформаторския блок и Обединените патриоти съставя правителството "Борисов Две", което встъпва в длъжност на 07.11.2014г.
Правителството "Борисов Две" се явява естествена антитеза на служебното правителство и на правителството "Орешарски", за чиито пакости знаем всички, тъй като "Борисов Две" редовно, подробно и конкретно ни информираше за наследството "Орешарски".
Правителството "Борисов Две" се явява антитеза и на правителството "Борисов Едно", защото за да се стигне до оставка, не всичко в практиката на първото правителство е било в съответствие с обективната действителност. Не всички програмни постановки са изпълнени. Очакванията на избирателите са се разминали с действията на правителството.
То трябва да вземе контрамерки на грешните практики и пропуските в програмната декларация от първия мандат, предизвикали оставката. На възникнали явления и процеси в дейността на правителството, които са нежелани от обществото. Защото всяка правителствена оставка е следствие от противоречие между обективните изисквания на времето и несъответстващите действия на правителството.
Набелязани са следните контрамерки : Взет е заем в размер на € 8 милиарда за финансово обезпечаване на контрамерките; Появява се като проблем контрабандата, затова между МВР, ДАНС, Агенция "Митници", Националната агенция за приходите и Изпълнителната агенция "Автомобилна администрация" ще бъде създаден Междуведомствен координационен център за борба с контрабандата; Борисов потвърждава, че кабинетът се е заел да подреди държавата и че не може да си представи, че няма да се строи, след като той е премиер, но слуховете за кражби при изпълнението на обществените поръчки и усвояването на еврофондовете и за некачествено строителство придобиват заплашителен размер и реални очертания, въпреки че премиерът Бойко Борисов похвали работата на страната ни по еврофондовете и обясни, че сме сред първенците по изготвянето на европроекти. И все пак след намесата на премиера Бойко Борисов са осигурени поетапно 100 милиона лева за основен ремонт и рехабилитация на най-компрометираните магистрални участъци; Корупцията отново е приоритет – вицепремиерът Меглена Кунева заяви, че е необходимо да се направи нов орган, най-добре агенция, който да се занимава с превенция на корупцията и конфликта на интереси; Прокуратурата подкрепя под условие новия Закон за предотвратяване на корупцията по върховете на властта; Експерти от Службата за подкрепа на структурните реформи към ЕК ще помагат на България с независима експертиза за дейността на прокуратурата; Премиерът Бойко Борисов започна серия от срещи с парламентарните партии в търсене на консенсус за съдебната реформа; Германски експерти ще съветват български министри при реформите в правосъдието, енергийната област, усвояването на еврофондовете и финансовата система.
Взети са мерки за подобряване отбранителната способност на страната – правителството одобрява купуването на нов тип многофункционални изтребители и два патрулни кораба за Българската армия, както и ремонта на самолетите "МиГ-29".
За тази активна дейност министър-председателят Бойко Борисов получи подкрепа от Жан-Клод Юнкер, Доналд Туск и Мартин Шулц за провежданата политика, но и заплаха за живота си – анонимен плик, в който имало снимка на премиера Бойко Борисов, куршум и заплашителни послания, е бил получен в Министерски съвет.  (http://dnes.dir.bg/temite/tag/izbori2013-122244) Изследващите обществените процеси социологически агенции определят обществените нагласи за пълен мандат на правителството. Обаче то изкара само две години и след напълно субективно решение на министър-председателя, той отново подаде оставка. След задължителните по закон процедури в коалиция с Обединените патриоти ГЕРБ състави кабинетът "Борисов Три".
Този кабинет синтезира в себе си на по-високо ниво резултатите от развитието на противоречията възникнали във връзка с работата на първия и втория кабинет. "Борисов Три" е синтезата в диалектическата логика на Бойко Борисов като премиер. Явления и процеси, които в тезата са били само в зародиш, при синтезата са вече в завършен вид. Например виждането на премиера за главното задължение на едно правителство – строителството. Благодарение на настоятелната просветителска и пропагандаторска работа на господин Борисов в съзнанието на хората се утвърдиха думите магистрали, тангенти, пътни възли, водопроводи, пречиствателни съоръжения, зали, храмове и саниране. Развитието на "националния проект БОРКОР" стигна до пълното минаване в нелегалност на проекта. За БОРКОР не се говори и не се пише, не е известно да се отчитат за свършена работа. Тезата е, че БОРКОР ще бори корупцията. Антитезата е, че БОРКОР не бори корупцията, затова Меглена Кунева предлага да се направи нов орган, най-добре агенция. Синтезата е, че БОРКОР съвсем изчезна от общественото полезрение. Тезата "Отказ от корупция" и антитезата слухове за корупционни практики се синтезираха в явни публични скандали – за покупката на самолети за армията и за ремонтите на Националния дворец на културата и в крайна сметка събраха президента и министър-председателя на разговор по тези теми. Контрабандата се синтезира в дойна крава. Според самият министър-председател през 2016-та година от контрабанда са събрани 5 милиарда лева, а през 2017-та се очаква да бъдат събрани 1,3 милиарда лева.
Реформата в съдебната система стигна до скандали, персонални обиди и отвиване на болтовете на колелата на служебния автомобил в опит за убийството на висш магистрат. На Главният Сересолог на републиката в правителството "Борисов Едно" преди дни му се наложи да чуе думите на президента "И Цветан Цветанов трябва да свиква с мисълта, че български политици могат да се срещат свободно и в негово отсъствие".
Може развитието на всички тези да се проследи подробно, но не е необходимо, защото писанието ще стане прекалено дълго.
За диалектическите метаморфози на трикратния министър-председател слушайте политолозите и доктор Николай Михайлов.
Едно евентуално правителство "Борисов Четири" ще бъде извън диалектическата логика и здравия разум.



Гласувай:
17



1. barin - Здравей, kvg55. В България поло...
05.07.2017 06:33
Здравей, kvg55. В България положението е такова, че първо народът се надяваше на СДС, после на царя, на Бойко Борисов, но не става. Във властта са се внедрили определени хора и групи и трудно се правят закони или действия против техните интереси.
Поздрави!
цитирай
2. zaw12929 - Здравей : Има нещо такова "...
05.07.2017 12:29
Здравей : Има нещо такова "една партия и един лидер, подхранвана от обаянието на генерал" - ама държавата я няма...
Успехи!
цитирай
3. zaw12929 - За БОРКОР не се говори и не се пише, не ...
09.07.2017 22:03
За БОРКОР не се говори и не се пише, не е известно да се отчитат за свършена работа. Но се говори, че сме най корумпираната държава- как да го отчетат- не е ли СРАМ!!!!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5753747
Постинги: 2808
Коментари: 25797
Гласове: 34176
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031