Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.03.2016 12:30 - Философията - Законът за отрицание на отрицанието
Автор: kvg55 Категория: Забавление   
Прочетен: 16547 Коментари: 40 Гласове:
27

Последна промяна: 21.03.2016 12:33

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
21.03.2016г.
     В резултат на действията на разгледаните вече два закона на диалектиката – за преминаването на количествените изменения в качествени и за единството и борбата на противоположностите, се вижда един безкраен процес на сменяне на едни явления и предмети с други, преминаване на противоположностите една в друга. Диалектическият материализъм учи, че през цялото сложно и често заплетено движение, което изглежда безредно и хаотично, си проправя път основната линия на постъпателното развитие от простото към сложното, от низшето към висшето, което се изразява в сложната
"спираловидна" форма на развитието.
При анализирането на предишните два закона видяхме, че развитието съдържа като задължителен и закономерен момент отрицанието – новото количество и качество отричат предишното количество и съответстващото му качество; едната противоположност в противоречието отрича другата. На лице е отричане на едно и утвърждаване на друго. Отрицанието е резултат от развитието чрез раздвояване на единното и възникване на взаимно изключващи се части, тенденции, сили в явленията и предметите. "Истинското диалектическо отрицание е разделяне на противоположностите, тяхната борба и разрешение". Отрицанието и иманентен, тоест вътрешно необходим момент на развитието. Отрицанието може да се характеризира като действие, чрез което даден предмет престава да бъде такъв, загубва своята качествена определеност и се превръща в друг предмет с нови качества. Диалектическият закон за отрицание на отрицанието е закон на развитието – "в диалектиката да отричаш не значи просто да кажеш "не", или да обявиш нещо за несъществуващо, или да го унищожиш все едно по какъв начин". Диалектически разбираното отрицание е такова "не", което съдържа в себе си и "да", тоест единство на отрицанието и утвърждението. За диалектическото отрицание е характерно отрицанието чрез утвърждаване. Отрицанието на старото е едновременно утвърждаване на новото.
"Ти всяка секунда се отричаш
И така, чрез отрицание се потвърждаваш
Поразяваш себе си, и побеждаваш.
Но всякога ти си – и ти".                                        (Е. Чаренц)
Така, освен диалектическо имаме и метафизическо, голо, безполезно отрицание. Голото отрицание като методологичен принцип за изследване на заобикалящата ни действителност е проява на метафизиката в мисленето. Метафизическото мислене не приема отрицанието на отрицанието като развитие, като нещо, при което се получава ново. То абсолютизира ония случаи, които следват едни след други прости отрицания, представя всичко като движение в затворен кръг, повторение, като възпроизвеждане на старото, като повторение на миналото. Пример за такова отрицание е изповедта на Мефистофел за себе си в Гьотевия "Фауст", в която отрича, без да утвърждава :
"Духът съм аз, що вечно отрицава!
И с право! Всичко, в тоя свят родено,
без друго е за гибел отредено.
Та, мисля, най-разумно би било
да се не ражда нищо под небето.
Това, което вий зовете
разруха или грях, или – накъсо – зло –
това е истинската ми стихия".
Друг пример за голо отрицание е отричането от новоизлюпените "демократи" на всичко добро и полезно за обществото и народа създадено при социализма.
Диалектическото отрицание не трябва да се разбира като прекъсване в развитието, като отрицание на връзката между старото и новото. Между тях има връзка поради това, че новото се ражда не от нищо, а само от старото. Философското понятие "снемане" означава едновременно отрицание и запазване, отрицание на предишното състояние и запазване в новото на всичко положително от предишното развитие.
Още анализът на ролята на отрицанието ни приближава до извода за прогресивното, постъпателното развитие на действителността. Всяко ново стъпало, всеки нов цикъл на развитието не повтаря стария, а представлява нов кръг, който се издига над стария и използва старото, придобитото от предишното развитие като основа и трамплин за по-нататъшно, по-висше развитие. Когато става въпрос за човешкото общество, образно може да се каже, че човечеството заимствува от миналото не пепелта, а огъня, който поддържа живота и дава възможност за издигане нагоре.
Развитието навсякъде протича така, че по-високата степен на един или друг цикъл на развитието се явява като синтеза на цялото предшестващо движение. Методологическото значение на закона за отрицание на отрицанието се състои в това, че показва възходящия характер на развитието от низшето към висшето, от простото към сложното. Развитието не е праволинеен процес, а се извършва по спираловидна крива. В тази спирала всяко звено повтаря по-долното на по-високо равнище. Хегел, който обстойно е разработил закона за отрицание на отрицанието, развитието е представил като тристепенно (триада). Той нарекъл степените теза, антитеза и синтеза. И така, развитието минава през степента на утвърждаване (съществуване) на явлението, след това през степента на неговото отрицание, и най-сетне, през степента на отрицание на отрицанието. На най-високата степен от развитието се "синтезира", усвоява и преработва, снема се ценното, прогресивното, което е имало в първите две степени, и изчезват, унищожават се отживелите елементи на първите степени. Развитието, както вече казахме, общо взето върви по възходяща, но не права, а спираловидна линия, от простото към сложното, от низшето към висшето. На по-високата си степен развитието включва момент на връщане към изходната точка, но вече на нова по-висока основа. Понятието "отрицание на отрицанието" отразява именно тази спираловидна форма на развитието. Тази форма на развитието не е случайна, а е тясно свързана с процеса, който именно наричаме "отрицание на отрицанието". С други думи, двойното отрицание дава утвърждение.
Казаното можем да илюстрираме със следния пример : Посятото в почвата житно зърно пониква, от него излиза ново растение; зърното загива, но дава живот на нов житен стрък, който се явява отрицание на семето, от което е поникнал. Житния стрък завързва клас, стръкът умира, но дава живот на нови житни зърна, които се явяват отрицание на житния стрък, тоест отрицание на отрицанието. Двойното отрицание – на семето и житния стрък от житният клас утвърждава житния клас на ново ниво.
И така, "законът за отрицание на отрицанието е закон, от чието действие се обуславя връзката, приемствеността между отричаното и отричащото, вследствие на което диалектическото отрицание се явява не като голо, безполезно отрицание, което отхвърля цялото предишно развитие, а като условие за развитието, което задържа и запазва в себе си всичко положително от предходните стадии, повтаря на по-висока основа, някои черти на изходните степени и има общо взето постъпателен, прогресивен характер".
Законът за отрицание на отрицанието, както и другите закони на диалектиката, е един от важните закони, както на битието, така и на самият процес на познанието. Процесът на познанието особено ярко илюстрира онази страна на закона, според която развитието протича във формата на кръгове, като на най-високата точка на всеки нов кръг става един вид връщане към началото, но на по-висока основа. Например познаването на предметите, явленията и процесите от човека върви от сетивно-конкретното към абстрактното и от него отново се връща към конкретното, но вече в по-дълбокото му разбиране, до което се е стигнало чрез процеса на научната абстракция. Друг пример. Практиката се явява като начало, изходна точка на теорията; теорията отговаря на изикванията и потребностите на практиката, но възникнала върху основата на практиката, теорията отново се обръща към практиката. Само практиката може да докаже истинността на теорията и само в практическата дейност на хората се реализират постиженията на теорията. Развитието на познанието върви от практиката към теорията и от теорията отново към практиката, но вече обогатена с теоретическото познаване на действителността.



Гласувай:
27



1. gosho568 - Поздрави!
21.03.2016 16:21
Интересен постинг... ;)
цитирай
2. sezoni - Здравей
21.03.2016 21:28
Честно да кажа, звучи ми абсурден този закон за отрицание на отрицанието в тази му форма на тълкуване. Защо? Защото, в този смисъл означава, че има противоречие като смисъл, за отрицанието и това несъответствие не може да бъде прето като закон или норма при очевидна липса, за качествена функция! А както знаем, философията търси абсолютната истина на въпросите. Което в случая означава, че не може да бъде прието, като закон отрицание на отрицанието! По точно е тълкуването на отрицанието, като потвърждение на отрицанието и в случаи когато можеш да се откажеш от отрицанието, което в случая ще означава, че няма отрицание, тогава в тези случаи може да се каже отрицание на отрицанието. Философията може да ни научи на мъдрост, кога да имаме правилната позиция, за да и не. В този смисъл, противоположностите се привличат, за да се съпоставят алтернативите, за да може чрез философията на запознаване в подробности с въпроса, да се стигне до конструктивното решение;)
цитирай
3. kvg55 - До gosho568
21.03.2016 22:18
Благодаря за оценката!
цитирай
4. kvg55 - До sezoni
21.03.2016 22:30
Бъркате обективното отрицание със субективното отричане на родословието.
Раждайки се, детето отрича родителите си; то вече е извън тях; то им противостои; младото отрича старото и старото отрича младото (конфликт на поколенията), но бъдещето винаги принадлежи на младото. Раждайки се, внучето отрича родителите си и тяхните родители - двойно отрицание. Може родителите и бабите и дядовците много да го обичат и да му се радват, но все едно обективно то е тяхно отрицание.
цитирай
5. zaw12929 - Спорът наука религия завършва с ...
22.03.2016 06:49
Спорът наука религия завършва с извода: учени недоучени и е така- защото науката не е всезнаеща: До преди два века липсва даже термина наука. Хегел развива философията със закона за отрицание на отрицанието. Декарт поставя изискването- само резултат от опита е наука- че само : „Практиката се явява като начало, изходна точка на теорията; теорията отговаря на изикванията и потребностите на практиката, но възникнала върху основата на практиката, теорията отново се обръща към практиката. Само практиката може да докаже истинността на теорията и само в практическата дейност на хората се реализират постиженията на теорията. Развитието на познанието върви от практиката към теорията и от теорията отново към практиката, но вече обогатена с теоретическото познаване на действителността. Като „недоказуема“ религията е отречена- в нея няма развитие- по точно науката няма познание- оказват се законите за човешката душа неизвестни- те не могат да бъдат „уловени“ от методите, от нивото на науката и най лесното обяснение е да бъдат отречени…не напразно се твърди, че човекът е венец на „постиженията“ на природата- на нейното развитие. Никой не може да отрече- постоянството на човешката природа, която се „управлява“ от мозъка по неизвестен за науката начин. При инсулт- нарушените функции на мозъка ( не получава кръв ) блокира изтрива възможностите да управлява тялото, органи са парализирани- няма движение, говор, няма поглъщщане, смилане храната- незнанието на тези функции, колкото материални, толкова душевни засега блокирам дълголетието,

Ако признаем, че духовното е неразгадано, но не може да се постави в рамките на законите за материята, тогава ще започнат и откритията в тази загадъчна област… Мефистофел е в същност дявола, които се противопоставя на Бог , който унищожава Божия свят със силата на злото… със силата на „религии“, да има създадени, използвани за да има роби, хареми и господари… за тях е удобно, необходимо да отричат другите, за да господстват и в крайна сметка откакто има наука развитието на света не дава възможност да се оцени- цивилизацията , която ни заобикаля промени бита в който живеем и съразмерно увеличи и злото- възможностите за унищожаване на човек от човека.

В тази деградация на човечността светът става все по опасно за 90% от човечеството и по удобно място за живеене на 10 % от него . Бедните са на етап: всеки срещу всички… Кризата от незнанието за законите на духовната страна, породи атеистични обяснения, отричащи Бог, вечността на душите. За законът за отрицание на отрицанието действа- но само за материята, а развитието на материята става по е идеи, продукт на душевното- на мисленето, над което нямаме контрол.
Нали преди създаването на всичко материално стои проект, мисъл в главите ни, която описваме – описваме своето въображение, за начина закодиран в проект който подобно на с емето дава реален обект- всеки път. Проекта, продукт на ума става материален обект. Житното / и всяко семе/ поставено в земята се развива , докато се умножи- чрез растеж

Като семе, родена в една човешка глава всеки проект може да се приложи така, че да се народят многото обекти на живота. Развитието на света, паралелния свят, които човека създава се развива във все по сложна цивилизация, благодарение на духовната енергия- на мисълта, докато Божия свят стои, все така в рамките дадени му от създателя, за да бъде основата за развитие на човечеството, което непрекъснато ни дава „обяснения“ за явленията, които са само опити да се разгадава света в който живеем.
Но това, че не знаем още този механизъм на душата и ума не ни дава основание да отричаме науката, както „учени“ отричат Бог
Всяко нещо- когато му дойде времето

Не отричам толкова ясно разяснената тук от автора наука, без която прогресът е немислим и ако има спънки пред човека, те се дължат на липсата на душевната енергия подкрепена от Бог. Господарите отнеха на хората вярата, за да ги държат в подчинение, обяснявайки несгодите с природни катаклизми...

Поздравление: Успехи, здраве, настроение!
цитирай
6. zaw12929 - Моите уважения за знанията на автора и важността на темата
22.03.2016 07:22
Аз не отричам- ето и обяснение от НЕТА Знаем ли какво е карма?
Автор: pravedenjivot Категория: Лайфстайл
Хубавото на Интернет е, че всеки приказва каквото му дойде на ума и така разбираш кой колко струва. Всеобщото състояние на хората днес е доста далеч от понятието за Праведност и това важи с особена сила по отношение на всевъзможните измислици на тема "Карма". Общото правило е, че като не разбираш от едно нещо, по-добре е да си мълчиш, а ако много те интересува, по-добре е да направиш задълбочени проучвания, да се убедиш, че разбираш за какво става дума и едва тогава, с нужното внимание, да споделиш начални впечатления с други потребители и ако се налага да се коригираш.
ПРОСТО СПОДЕЛИХ! НАПРАВЕТЕ ГО И БЕЗ ДА СЕ ОТРИЧАМЕ ПО ЗАКОНА "ВСЕКИ СРЕЩУ ВСИЧКИ"- РЕЗУЛТАТ ОТ МАТЕРИАЛНАТА ПАЗАРНА ИКОНОМИКА... ТЯ ЗАСЛУЖАВА ОТРИЦАНИЕ, ЗАЩОТО ДАВА РАЗВИТИЕ САМО НА ТРАНС НАЦИОНАЛНИ КОРПОРАЦИИ РЕЗУЛТАТА- ЕДНА НОВА БЪЛГАРИЯ НА АБСУРДИТЕ
цитирай
7. zaw12929 - Извода " извода: учени нед...
22.03.2016 07:31
Извода " извода: учени недоучени ..." не е към субект, личност, БАН, не е отричане на наука, а намек, че НАУКАТА знае все още малко от законите на природата, но ги използва така, че откривателството и изобретателството се движат все по ускорено и успешно.. ВЪЗМОЖНОСТИТЕ СА НЕОГРАНИЧЕНИ И МИСИЯТА НА ЧОВЕЧЕСТВОТО Е ДА ГИ ОТКРИВА, ИЗПОЛЗВА, ЗА ДА ЖИВЕЕ ВСЕ ПО ДОБРЕ ВЪВ ВСЕЛЕНАТА...
цитирай
8. kvg55 - До zaw12929
22.03.2016 14:16
Науката и религията не бива да се смесват. И за двете има поле за изява. Религията би трябвало да се съсредоточи върху човешката душевност и да не дава тълкувания за произхода на света.
Знанието е крайно, а незнанието е безкрайно. Целта на знанието наистина е подобряване живота на човечеството, за което трябва да се премахне съществуващата обществено-икономическа формация, която е изпълнила историческото си предназначение.
цитирай
9. mt46 - Поздрав!...
22.03.2016 17:58
Да, отрицанието не е абсолютно, изцяло... "Новото се ражда не от нищо, а само от старото..."
цитирай
10. kvg55 - До mt46
22.03.2016 20:58
В обществото съпротивата на старото срещу новото е жестока.
И Тодор Живков, който би следвало да познава диалектиката и
управлява според нея, се съпротивляваше. Затова и социализмът
пропадна. Защото не даваше път на новото.
Капитализмът сега е в същото положение.
цитирай
11. sezoni - ....
22.03.2016 22:05
Обърквация е да се тълкува по този начин, както го тълкуват, защото може да се отречеш от всичко, което не е част от духовноста която притежаваш! Това е истината по въпроса, който пак ще разясня с аргумент, за да е ясно, че в този случай, не става въпрос за субективно мнение, като роднините , от които също можеш да се отречеш а за обективната истина по въпроса в глобален мащаб за философски размисъл. Абсолюта, към който се стреми философията, се отнася за всички въпроси, и е важно да се уточнява конкретно, за какво става въпрос, за да се търси истината по въпроса.Конкретно и индивидуално трябва да се дискутира по въпросите, като отрицание на отрицанието, за да се постигне абсолюта по въпроса, чийто отговор е конкретно за дадения случай. Когато чрез философски разговор се постигне абсолютната истина, тогава има единствена позиция да се отрече нещо или да не се отрече в зависимост от обективноста на абсолюта, тоест можеш да се отречеш за мнение което си имал по въроса,и да потвърдиш своето мнение в зависимост от правилноста на абсолюта.Относно религията, моето мнение по въпроса е, че хората не трябва да се разделят на много религиозни общности, а да си простят и с обединена вяра в Бог да изграждат прекрасни взаимоотношения
цитирай
12. kvg55 - До sezoni
22.03.2016 22:09
Обърнете повече внимание на мисълта - "Новото се ражда не от нищо, а само от старото"
цитирай
13. sezoni - ....
22.03.2016 22:29
Хората се раждат чисти с неопетнена съвест и достойнство, по важно е да поговорим за глупоста и прогресът и религиите , които съпътстват всичките поколения
цитирай
14. kvg55 - До sezoni
22.03.2016 22:37
Понятията "съвест", "достойнство" са понятия на етиката, а не на философията.
Темата за глупостта е безкрайно широка и дълбока. Потънем ли в нея, няма излизане.
Всеки е бил глупав, поне един път в живота си.
цитирай
15. sezoni - .....
23.03.2016 20:13
Може да се каже, че всяка тема на разговор е философия, когато има подробна информация, анализ и аргументи по въпрсите.
цитирай
16. kvg55 - До sezoni
23.03.2016 20:45
Аз нямам такова широко разбиране за предмета на философията като вас.
цитирай
17. sezoni - .....
23.03.2016 21:33
А аз останах с впечатление, че имате известна компетенция по темите, скромноста е полезно качество, което е характерно и за Сократ;)
цитирай
18. kvg55 - До sezoni
23.03.2016 21:40
"Скромността е осъзнато чувство за малоценност" - born
цитирай
19. born - "Скромността е осъзната м...
24.03.2016 00:57
kvg55 написа:
"Скромността е осъзната малоценност". - born

Вече започнаха да ме цитират ?! Време е да помисля за още сентенции. Майтап.
Иначе темата , която си развил е доста интересна и противоречива. Няма лошо. Адмирации !
цитирай
20. kvg55 - До born
24.03.2016 01:04
Имах съмнения за точността на цитата,
но погледнах в тефтера и се поправих.
Радвам се, че си открил противоречивост,
защото тя движи света.
цитирай
21. sezoni - .....
24.03.2016 20:33
Е, предполагам, че born ще се съгласи, че не при всички случаи е така;)
цитирай
22. kvg55 - До sezoni
24.03.2016 22:18
Питай born.
цитирай
23. tres1 - въпросчета
29.03.2016 16:40
Не знам защо, но ми се ще да поставя на аудиторията няколко въпросчета по и извън темата за размисъл или както се казва за домашно. Общо взето считаме, че се развиваме напред и нагоре, но на ясно ли сме за изходната точка на това напред или онова нагоре. Какво имам в предвид - преди доста време хората са били жертви на оръжие с мощност на ядреното такова /намерени са град и човешки останки с голяма давност, но със сериозна доза радиация в тях. Ние пък като българи се хвалим, че календара ни е най-древен и точен /поне до сега/. Специалистите считат, че за да се направи това изделие е необходимо наличието на няколко сателита в слънчевата система за обстойното й изследване. Вероятно древните освен, че са имали коне са разполагали и със сателити. Сега полека лека науката плахо допуска, че причината за построяването на пирамидите по света не е случайно и евентуално е за гарантиране такова нормално състояние на геомагнетизма и атмосферата, че да гарантират необходимите условия за живот на човека. Значи древните са направили нещо добро за планетата и за нас в частност, а ние сега само потребителски експлоатираме земните дадености и обричаме околната среда на разруха. Това много ми напомня теорията на г-н Дарвин за еволюцията на видовете /човек произлязъл от маймуна/ - да ама не, изглежда е точно обратното. И така някога ние хората сме се разбирали на един език за общуване /до Вавилон/, а след това - днешното "многообразие", за да може все по-малко и все по-трудно да се разбираме. И в резултат - какво ни остава? Остават ни непреходните мъдрости на нашия прекрасен, бих казал божествен народ.
"Накарай мързеливия на работа - да те научи на акъл"
"Съединението прави силата, но не трябва да да се допуска силата да властва над разума"
"сто пъти мери, а един път режи"
"Нищо ново под звездите" , а не /под слънцето/
"Пременил се Илия - огледал се - все тия" и........ още безброй.
Дерзайте блогъри - носители на развитието напред или назад, на горе или надолу
цитирай
24. kvg55 - До tres1
29.03.2016 17:19
Философията казва, че всяко нещо има зараждане, развитие и отмиране.
Ние още не сме изяснили, дали преди нас не е имало развита цивилизация,
чиито наследници сме ние; дали не е имало извънземни и прочие.
цитирай
25. tres1 - изяснили сме и още как kvg55
29.03.2016 19:32
"Ние още не сме изяснили, дали преди нас не е имало развита цивилизация"...изяснили сме и още как, но дали и на кого му изнася или не му изнася да го признае е друг въпрос нали ? Цяла купчина факти като тези които съм споменал стоят в интернет пространството и разните археологически дружества, музеи и др. по света и .... на кого, какво трябва да показват или доказват та се правим на ни чули, ни разбрали ? Че сме наследници на високоразвити цивилизации е повече от ясно, но какви наследници сме в същност - тъпи, изродени или още други екстри.
Картата на Арктика без ледено покритие - със сигурност не е плод на болна фантазия.
Карта на район от земята /с невероятна точност/ направена върху камъче от няколко тона и на възраст 50 милиона години - за какво ли говори?
цитирай
26. kvg55 - До tres1
29.03.2016 20:43
Не съм запознат с неопровержими факти.
Ако ги крият, е друг въпрос.
Всъщност много неща се крият от човечеството.
цитирай
27. tres1 - До kvg55
17.04.2016 10:24
...запознат с неопровержими факти ...
1. Ако не ги търсиш няма как да се запознаеш
2. Какво е опровержението за факти за които нямаме обяснение
3. На такова недоверие разчитат маститите капацитети - "око да види, ръка да барне",
горе долу ДА, ама НЕ за случаите когато си сляп или инвалид, а още по-зле и двете заедно.
например колонадите в Баалбек - Ливан изработени от камък с височина 15- тина метра и тегло 30-тина тона. То сега няма възможност да се обработи такава колона от един монолитен камък и след това да се изправи /за превоз няма да говорим/. Постаментите също са направени от аналогични Блокчета. Те на това му викат чудо голямо..... е на истина чудо и то голямо, а за обяснение няма кой. Като си представиш и великата "китайска" стена дълга колко стотин километра, строена по върхове и чукари .... защо ли? Кой идиот ще е направил тази инвестиция, на която днес казват с гордост местните - туристическа атракция /вероятно най-скъпата в целия свят - за сравнение построяването на пирамидите в Египет ще да са като детска игра в сравнение с този строеж. Та факти колкото си щеш - само дето трябва да ги видиш и осмислиш.
цитирай
28. kvg55 - До tres1
18.04.2016 11:56
За Баалбекската веранда, статуите на Великденските острови и други "чудеса" съм чел още преди петдесет години в списание "Космос". В тази връзка допускам намесата на извънземна цивилизация, защото няма други следи за високо развита земна такава.
За Великата китайска стена е доказано, че е строена от китайците срещу набезите на враждебни племена от север.
цитирай
29. tres1 - До kvg55
18.04.2016 12:51
...За Великата китайска стена е доказано, че не е строена от китайците, а от белите хора чиито потомци сме ние. Бойниците на тази стена гледат на юг, а не на север - значи е пазила живеещите от северната страна от намиращите се на юг диваци.
За другите "чудеса" преди 50 години пишеше едно, а сега не е същото. Все още никой не е доказал /въпреки опитите/, че ние сме земни защото се смятаме за туземци. Колкото до нашата цивилизация - то вече се знае, че не сме единствена /преди нас е имало друга или други такива/. Колкото до наличието на чужда /извънземна/ цивилизация - вероятността да има такива посещавали земята е повече от голяма, но коя цивилизация ще бие толкова път до някаква си планета, за да бодне няколко камъка наподобяващи човекоподобни фигури като тези на Великденските острови. И едва ли ще построи веранда като Баалбекската, за да си почива или да наблюдава изгрева и залеза. Все едно наша космическа експедиция да отиде на Марс и преди всичко да нареди някакви крайпътни знаци и да направи нещо като крайпътна атракция за случайно минаващи от там космически туристи.
цитирай
30. kvg55 - До tres1
18.04.2016 13:36
С експедицията до Марс е по-различно. Засега се знае, че там няма живи хора, по-назад от нас в развитието си, на които да се окаже някаква помощ.
Ако не е китайска, защо стената се нарича така? Излиза, че китайците са я присвоили.
Вярно, че знанията ми по тези въпроси са стари. Но мен ме интересува повече, накъде отиваме, отколкото откъде идваме.
Скоро прочетох теорията на някакъв канадец, че историята не е такава, каквато я изучаваме. "Някой" криел от човечеството много факти. И нищо повече.
Убеден съм в земния произход на човечеството. Но е възможно, в дълбоки времена на земята да са съжителствали местни жители и пришълци.
Дълбокото ми убеждение е, че сега ние сме единствената "разумна", от биологическа гледна точка, цивилизация в цялата вселена.
цитирай
31. tres1 - До kvg55
18.04.2016 18:40
За "китайската" стена - нали точно за това става дума - не е строена от китайци, а срещу тях, но в днешно време се намира на територия наричана Китай и съвременните туземци, възползвайки се от това започнали да строят бойници гледащи на север, та да има някаква логика между разпространяваната легенда и китайските мераци за "тяхната" стена. В днешен Китай има около стотина пирамиди, някои от които в пъти по-големи от Хеопсовата, но "братята" китайци не разрешават на никой да пипне нещо там, защото когато с големи надежди направили разкопки около една от тях намерили мумия /която счели за първият китайски император/, ... но се оказало, че тази мумия не е на китаец, а на европеид .... и от тогава целия този район с пирамидите е табу не само за чужденци, но и за туземците.
Хубаво е да имаш собствено убеждение за разумна цивилизация, но не изскачай извън планетата - там познанията ни са почти никакви. Произхода на човека може да е, но може и да не е земен. Хората вече нееднократно доказаха, че в теорията си г-н Дарвин е представил по не съвсем убедителен начин желаното за реално. Тоест връзката човек - маймуна може и да я има на някакъв етап, но не е изключено съвсем да няма такава. Поне 12-15 метрови скелети на маймуни не са открити за сега, но на човеци ДА. И когато се е появила маймуната на планетата земя от доста време вече е имало човешко присъствие /а дали са били туземци или не е друг въпрос/. Колкото до това, което те интересува - На къде отиваме .. отдавна има отговор и той гласи: - " Който не познава миналото си - няма бъдеще"!
цитирай
32. kvg55 - До tres1
18.04.2016 19:23
Явно вие знаете "тайни", които аз не знам. Фактите са важни, но не по-малко важно е да се направи връзката между тях.
Великобритания се е разпореждала в Китай и Тибет не малко време. Не може да не са знаели за въпросните пирамиди и, каквато им е била практиката, да ги ограбят.
цитирай
33. tres1 - До kvg55
18.04.2016 22:07
Повечето китайски пирамиди са обрасли с растителност, както и тези в Босна, за това англичаните са ги възприемали като естествени образования, но въпреки това са научили доста неща от китайските митове и легенди, а там има доста объркващи класически меродавните ни представи за живота на планетата ни.
цитирай
34. kvg55 - И какво излиза - цялото население на ...
18.04.2016 22:31
И какво излиза - цялото население на земята се е появило откъм Азия.
цитирай
35. tres1 - До kvg55
19.04.2016 10:12
Нищо такова в общи линии, но по всяка вероятност митовете за Атлантида не са само митове, защото преди доста време планетата е била с един континент, след което той постепенно или не толкова постепенно започва да се разкъсва. Та ако търсим къде е пъпа на земята нищо чудно да се окаже някъде по дъната на океаните. Все в тази връзка са и преданията за всемирни потопи /такива е имало доста/, които в голяма степен ще да са унищожавали де що има по повърхността на земята /включително и население/, такова сигурно е имало. На територията на Руската Федерация е намерено камъче /няколко тонно/ на което има изобразена с невероятна точност земната повърхност /релеф/ на район от същата федерация. Само дето най-впечатляващото е датировката на камъчето или картата - 50 милиона години. Почти в такава светлина е и картата на Пирирейс от 14 век - на която Антарктида е нанесена с много висока степен на точност, но това са установили след като са направили снимки от космоса и с компютърна програма са махнали ледената покривка на континента. Как ли този адмирал е успял да направи тази карта без да е ходил или стъпвал там. Колкото до населението - то и до днес в тази част на света то продължава да се множи най-скоростно, но това едва ли е показател за мястото на появата му.
цитирай
36. kvg55 - До tres1
19.04.2016 11:36
Не допускам, че митичните потопи са били потопи над цялата планета. По-скоро са регионални потопи. За библейският потоп се смята, че е бил в райна на Кавказ и Черно море. Даже съм чел, че намерили "ковчега" на Ной по кавказките върхове.
Чел съм книга, научно-фантастична, за потъването на Атлантида. Но сведения за нейното наличие дава и Платон.
Гледах едно филмче, в което се разказваше за намерени на територията на Руската федерация, мисля че беше в азиатската част, на древни остатъци от стена от дялани камъни и хълмове с пирамидална форма. Мисля, че някои от фактите, които споменавате за наличието на човешки цивилизации преди милиони години, са спекулативни. И все още тези факти не са обединени от цялостна теория, което според мен не е по силите само на един учен. Но днес светът е разединен и противопоставен на всеки срещу всеки, загрижен за своето оцеляване не му е до исторически изследвания.
В блога се публикуват много статии за произхода на българите, които се определят за първородственици на човечеството, което ми се види пресилено.
цитирай
37. tres1 - До kvg55
19.04.2016 14:28
Вярно е, че много от фактите са спорни или поне силно оспорвани, но едно нещо кара все повече учени по планетата да се обединяват - това е, че човешката история трябва да бъде пренаписана. Колкото до това дали сме най-древни или не също е спорно - най-важното тук е как да бъдат поднесени фактите за и против, та да не се допусне надделяването на манията за някакво превъзходство или величие. Даже по мое мнение ние сме едни от най-недостойните наследници на древните бели хора от чието котило произлизаме.
цитирай
38. kvg55 - Надявам се, че под "ние" ...
19.04.2016 14:35
Надявам се, че под "ние" не разбирате само българите, а цялата европеидна раса.
цитирай
39. litatru - Не съм историк,
19.04.2016 15:05
и няма да бъда. Уважението ми към всички научни работници е голямо. НАИСТИНА Е МНОГО ВАЖНА ИСТИНСКАТА ИСТОРИЯ НА СТРАНАТА НИ И НА ЧОВЕЧЕСТВОТО, НО ПО- ВАЖНО Е КАК СЪЖИТЕЛСТВАМЕ И КАК ЖИВЕЕМ ДНЕС, И КАК ЩЕ ЖИВЕЯТ ХОРАТА В БЪДЕЩЕ. Ето защо г- н kvd55 Ви подкрепям тотално!
С почитание - Литатру!
цитирай
40. tres1 - До kvg55 и litatru
19.04.2016 16:15
Някога европеидите са били белите арии или арийци, но в последствие така са оплескали нещата, че да днес е останало едно голямо нищо. Ние в частност като част от това голямо нищо се наричаме или ни наричат българи, а това днес дори в останалата част от голямото нищо, не се ползва с добра репутация.
litatru аз също не съм историк и нямам никакви претенции за това, но за да виждаме по далеч от носа си трябва добре да знаем какво представлява нашата сянка, а това е нашето минало - нито може да му избягаме, нито да го скрием. Ето защо въпроса за това как съжителстваме, как живеем и как ще е за в бъдеще зависи до голяма степен от това какво и колко знаем за миналото си, защото в исторически аспект повече от 2 хилядолетия упорито и постоянно човечеството повтаря едни и същи свои грешки, без да си е извадило каквато и да било поука от това. Та ако продължаваме в този дух - най-кратко казано не ни очаква нищо добро.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5752809
Постинги: 2808
Коментари: 25794
Гласове: 34176
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031