Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.05.2014 13:28 - Коментари(и) :
Автор: kvg55 Категория: Забавление   
Прочетен: 1821 Коментари: 0 Гласове:
7

Последна промяна: 07.08.2015 00:21


19.05.2014г.
Някъде преди петнадесетина години започнах да търся по книжарниците и музикалните магазини касети и дискове със записи на поезия. Обичам да чета поезия, особено за героичното ни минало и революционните и социални борби, тя крепи вярата ми в живителните творчески и героически сили на нашия народ и способността му да се възражда. Когато в настоящето няма условия и ярки примери за достойно, смело и обществено-полезно човешко поведение, хората, които имат потребност от това се обръщат към миналото и литературата. Знам наизуст немалко стихотворения от Ботев, Вазов, Яворов, Смирненски, Вапцаров и Пеньо Пенев, които стихотворения понякога си декламирам на ум и на глас, но въздействието на рецитацията от професионален актьор е несравнимо, защото в паметта ми е неизличим споменът от рецитациите на Опълченците на Шипка и Кочо (Защитата на Перущица) в изпълнение на великия Константин Кисимов, които съм слушал като малък по радиото.
Така в търсенията си попаднах на книжарницата "Български книжици" на улица "Аксаков" № 10 (
http://knigabg.com/), от където си купих дискове с рецитации от професионални актьори на стихове на Дебелянов, Яворов, Смирненски, Вапцаров, Пеньо Пенев и поемата Септември на Гео Милев; публицистика от Върхът Христо Ботев, Майстора Георги Кирков и Съвременникът Стефан Продев, както и живите гласове на Пеньо Пенев, Леда Милева и професор Андрей Пантев. Удовлетворението ми беше голямо, но недостатъчно. Затова продължих периодично търсенията си в интернет, предимно търсех рецитациите на Константин Кисимов. Постепенно търсенията ми се увенчаха с успех. Попаднах на изпълнения на любимите ми стихотворения от Христо Ботев и Иван Вазов (Епопея на забравените) от актьорите Богдан Дуков и Янко Лозанов. Бях очарован и възхитен от намереното. Непосредствено преди да започна писането на настоящото писание съвсем случайно, но все пак закономерно, защото го търсех естествено, попаднах в сайта Моята библиотека (http://chitanka.info/) на рубриката "Грамофонче" – "Грамофончето на Свилен Добрев (http://gramofonche.chitanka.info/). Новото ми откритие направо ме разби. Тук в "Грамофончето на Свилен Добрев" намерих оригинала и чух отново любимия глас на Константин Кисимов, останал в паметта ми от детството; намерих много поезия и проза от български и чуждестранни автори, четени от изтъкнати български актьори, както и постановки на радиотеатъра. Тук бяха и култовите в детството ми класици в жанра Мирча Кришан и Сорина Дан. Не бях на себе си от доставеното ми емоционално и естетическо удоволствие.
Не знам какви и дали въобще са получили материални облаги актьорите Янко Лозанов и Богдан Дуков от рецитациите си, защото тяхните изпълнения са свободно и безплатно достъпни в интернет-мрежата. Особено мащабно е сътвореното от Богдан Дуков – десетки клипове поезия и проза от наши автори четени от актьора могат да се гледат и слушат във
http://vbox7.com/.
Не знам също така получил ли е материална облага Свилен Добрев за огромния труд да бъдат трансформирани в мр3-ки хиляди записи от грамофонни плочи и магнетофонни ленти и предоставени за свободен и безплатен достъп в интернет-мрежата.
Дали са получени или не материални облаги, това си е лична работа на споменатите творци и не това ме интересува. Споменавам го, защото имам съмнения, че са получили материални облаги, а ако са, то те едва ли са справедливо съответстващи на стореното от тях благородно дело. Но да продължа по същество. За мен е важно, че намерих това, което търсех и получих, каквото исках, и то в много по-голямо количество и в много по-добро качество от очакваното.
Жадната за материални облаги бесовщина обсебила ни след преврата от десети ноември 1989-та година потъпка в калта на ежедневието не само създаденото при социализма духовно богатство, но и създаденото от нашите възрожденци и духовните строители на следосвобожденска България. Съответстващата на бесовщината извратена идеологическа заблуда преобърна и обърка представите ни за възвишено и героично човешко поведение – прочетохме, че Христо Ботев е терорист, противозаконно отвличащ кораби; не по наше желание присъствахме на литературния разстрел на Никола Вапцаров, който също беше набеден за терорист.
Днешните конюнктурни възгледи бяха впрегнати за тълкуване на миналото ни, за да се поправели "насадените" от социализма идеологически "извращения" на историята, от които тълкувания не се получиха дори лоши пасквили, защото тълкувателите бяха отчайващо безхарактерни, съвършено бездарни и семпли. Затова след направените уж за добро демократични политически промени, когато на власт дойдоха тези "новомислещи", общественият ни живот, общественото ни битие и общественото ни съзнание се изродиха в една голяма простотия, заплашваща да затрие нацията и държавата. Простотия, която средствата за масово обезумяване и разбира се най-вече телевизията, направиха всеобхватна и всепроникваща – от самопровъзгласилите се за "елит" на нацията сноби и парвенюта до последната фолкгърла получиха трибуна за изява. Простотия от най-високо качество, простотия класическа, която идните поколения българи, ако ги има естествено, ще трябва да изучават в часовете по история. С отвращение и съжаление, надявам се.
След като буржоазно-реваншистката обществена и декадентска пяна започна да спихва се видя, че в мътилката има и бистри поточета. След като вихрушката на първоначалното натрупване на капитала поутихна се осъзна, че през цялото това време на масова и почти всеобща бездуховност са мъждукали и духовни огънчета. Сред тези светилници на българската духовност е и направеното от споменатите по-горе съвременни герои. Сред тях могат да се наредят и създателите на сайтове като Словото (
http://www.slovo.bg/), Моята библиотека, Виртуална библиотека (http://www.virtualnabiblioteka.com/), Liternet (http://liternet.bg/), Литература Start.bg (http://literatura.start.bg/
) и всички, в които на хората честно се предлага култура, знание, мъдрост, истина и приятни емоции без конюнктурни политико-идеологически внушения. Такива духовни пътепоказатели са издателите на класическа некомерсиална литература, както и все още мъждукащите читалища и всеотдайните читалищни дейци. Към тях, заемащи особено място се причисляват и хората качили в интернет и предоставили на българите патриоти за всеобщо свободно и безплатно ползване нашите хайдушки, възрожденски и революционни песни и филмите за славното и достойно наше минало. Всички тези духовни огънчета са морална опора на обществено мислещите българи в духовно изроденото ни и извратено съвремие.
Това са днешните народни будители, скромни и често анонимни.
Както в трудните години на игото, българското Възраждане е започнало с една тънка, преписвана на ръка и разпространявана от човек на човек книжчица и прераснало във въоръжено въстание, така днес, споменатите духовни поточета могат с времето да преминат в гигантски поток на мощен духовен подем за жизнено неоходимото ни съвременно Възраждане. Може, но само ако успеят да превъзмогнат отровата на телевизиите и ги изместят от съзнанието на хората. Телевизиите, които рекламират убийството на хора като работа и обирането на банки и казина като невинна авантюра, които с информационните си емисии и публицистични, развлекателни и всякакви други предавания промиват мозъци, с филмите си утвърждават насилието и простотията като нормално човешко поведение и ежедневие; телевизиите, чиято идейна отрова е в пъти по-смъртоносна за духовното здраве на народа ни от гръкоманството, фанариотството, еничарството и потурчването, защото е българска и предлагана от българи на българи – отровата на лъжата, полуистината и премълчаването на фактите и истината.
По време на игото противникът е бил ясен, открит и стоящ срещу теб и борбата е била по-лесна в сравнение с днес, когато противникът е неясен, защото е многолик, присъства в домът ти денонощно, в телевизора или във вестника и те облъчва с влиянието си непрекъснато – може да е журналист, коментатор, политолог, социолог, "експерт" и прочие телевизионен дърдорко, който те лъже и успива с празни приказки или приема образа на политик и те ухажва, ласкае, усмихва се и ти обещава много примамливи неща, за да избереш неговия номер бюлетина, тоест също както и предните безобразно те лъже в очите докато постигне егоистичната си лична цел.
Както през вековете османско иго, така и днес народът ни е принуден да се бори за физическото и духовното си оцеляване, доведен до това състояние от управниците си. Ако Османската империя е допускала материално замогване на българите, което е създало и материалните основи на просвещението, сега пък има едно общодостъпно и евтино средство за наука, просвета и комуникация – интернет-мрежата. Разбира се, мрежата е също така и средство за манипулация, затъпяване и опростачване, но интелигентният българин ще отсее и избере това, което му е потребно за да запази и усъвършенства човешката си същност. Когато преодолеем насажданите ни от средствата за масово оглупяване неприсъщ нам манталитет и етически ценности и заживеем според националната си същност и традиции, нацията ни ще стане щастлива и първата стъпка към нейното освестяване е осъзнаването на историческите истини от далечното и близкото ни минало и настоящето от все повече българи.



Гласувай:
7



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5898431
Постинги: 2837
Коментари: 26142
Гласове: 34438
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930