Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.03.2012 23:20 - Коментари(и) :
Автор: kvg55 Категория: Забавление   
Прочетен: 824 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 23.08.2020 19:37


09.03.2012г.
Преди месец и нещо похвалих изпълнителната власт за практикатиката ̀ѝ своевременно да дава гласност на разискванията и взетите от нея решения по време на заседанията на Министерския съвет чрез публикуване на стенограмите от тези заседания, за да се разбира незабавно от всички заинтересувани граждани на Републиката мъдрото и отговорно отношение на министрите и премиерът към проблемите на държавата и народът ни. Възхитих се и от интелектуалната мощ и желязната логика на тези високоотговорни ръководители. Властта явно прие похвалите ми с удовлетворение, радост и ентусиазъм, защото на едно от следващите си заседания покани телевизиите да документират и в картина решенията ̀й по един болезнено важен, предимно за младежта (бъдещето на нацията) въпрос, относно споразумението АCTA. И разбира се да разпространят, знае се силата и влиянието на тази медия, грижовността и мъдростта на правителството не само по българската, но и по цялата земя чрез международния видеообмен. Няма лошо. Откритата работа на властта е важна предпоставка за правилното възприемане и разбиране от обществото на количественото измерение и качественото състояние на свършеното от нея, но при подобни случаи на ненужно престараване, когато прекалявах в нещо, баба ми казваше : Ти му речи да пръдне, то се насере. Така баба ме укоряваше иронично и едновременно възпитателно, че съм прекачил общоприетите по онова време норми на поведение. Преминал съм мярата.
Мярата е важна философска категория и спазването на точно определено съотношение в количеството прави качественото състояние на нещата такова, каквото го виждаме. Мярата е диалектическото единство между количеството и съответстващото само на това количество качество. Мярата е онази граница, след която всяка промяна в количеството, неминуемо предизвиква промяна в качеството на предмета или процеса. И обратното – промяната в качеството предизвиква промяна и в количеството. Тя определя ”докога и докъде”, до какъв предел ”нещото” може да се променя количествено без да се промени и качествено. Например, ако вашата мяра е пет водки, след чието изпиване вие все още можете да мислите, да говорите и слушате или да се движите приблизително, както преди изпиването им, то след шестата водка нарушавате мярата си и преминавате в друго качествено състояние, т. е. вече трудно или съвсем не можете да мислите, да говорите и слушате или да се движите в онова качество, в което сте извършвали тези действия преди първата или преди шестата водка.
Когато една държавна власт не знае мярата в своите действия или още по лошо, въобще не знае какво да прави, тя слуша и прави това, което и кажат по-нахалните и силни от нея държави, които са наясно със своите интереси, а в по-добрия случай подражава папагалски на това, което са направили околните по-близки или по-далечни страни. Когато една държавна власт не знае какво да прави, тя влачи държавата, на която е власт, в опашката на световното движение. Липсата на мяра вътре в самата власт, в съставящите я структури, неизбежно води до разпадането и преминаването им в друго качество, различно от състоянието, в което са били преди това. В последните седмици властите на няколко пъти изгубиха мярата в поведението си. Един преставител на електронната медиина власт наруши професионалната етика като демонстративно унищожи в ефир продукта на представител на печатната медиина власт. Висши политически и административни фактори от структурите на държавната власт прекачиха установеният от общественото мнение и премиера размер на паричните им залци и не само се насраха, но отгоре на това ще трябва и да повръщат. И за капак на всичкотото това неспазване на мярата от властите, навръх националния празник на републиката президентът взе че пропусна да отбележи в словото си на тържествената заря-проверка на площад ”Народно събрание” на Трети март вечерта заслугите на Британската империя за освобождението на българите от Игото. Като бивш министър на пътищата, президентът прокара в словото си четири пътя, но всички те заобикаляха ”международното положение” и така не се разбра, какво е подтикнало Руската империя да нагази в Турската империя и я удари право в сърцето. Въпреки че има на разположение един крупен учен-историк като господин Божидар Димитров в държавната глава е налице огромен и недопустим дефицит от знание за историята на държавата, на която е глава. Продължилото векове наред политическо съперничество между Руската империя и Британската империя е първопричината за Руско-турската война от 1877-1878г., оказала се освободителна за нас и унизителна за протежето на съперника – Османската империя. Империите, дори и бивши, са болезнено честолюбиви и докачливи, господин президент, и не прощават глупавото пренебрежение към особата им от политически и териториални лилипути. Поинтересувайте се какво е било мнението на сър Уинстън Чърчил за милата ни държавица. Така че, за ”руските” паметници по нашите земи трябва да благодарим на британската империя, а за ”съветските” – на германската империя.
В новата история на държавата ни властта изключително рядко и определено с много условности е намирала успешната и печеливша мяра на нещата в отношението си към народа и към околните нам народи и държави. За нас българите, като отделно взети индивиди и общо като нация, също не може да се каже, че успяваме да спазваме точната мяра в отношенията помежду си, към природата и другите народи, както и към самите себе си. Да спазваме такава мяра в общуването, която да ни дава самочувствие на нас самите, както и уважението на другите народи. Да спазваме в живота си такава мяра, която да ни дава здраве, дълголетие и удовлетворение от него.
Ако се окаже, че властта е що-годе умна, то тя се вглежда в интересите и проблемите на редовите си граждани – данъкоплатци и електорални единици, вслушва се в думите на мъдрите измежду тях, като така научава, какво е необходимо да се прави. Тоест за да има успех, властта в своите действия трябва да изхожда от интересите на по-голямата част от населението и следва да се учи от знанията и опита на цялото общество, което управлява. Такова едно явление започва да се заражда напоследък и сред нашата изпълнителна власт, било под принудата на природните стихии, къде под натиска на улични протести, евродоклади или на пишещи във виртуалните мрежи устати граждани, както и на пишещи по вестниците и говорещи по телевизията и радиото съвестни журналисти. И понеже на сегашната власт, особено на олицетворяващи я знакови персони, много и се иска да е по-дълго време на власт, единствено възможният начин властимащите да материализират потребността си от власт е като слушат внимателно дишането и пулса на редовите членове на обществото. На обикновените хора, както ги квалифицират в публичното пространство някои индивиди със специфично самосъзнание, като че ли останалата по-малка част от него, към която смятат да принадлежат и тези индивиди, са необикновени хора, тоест чудни, дивни и изключителни редки екземпляри, според българския тълковен речник. Да изучават, да защитават и удовлетворяват интересите на по-голямата част от членовете на обществото, на трудещата се част, на мислещата част, на умната част, на образованата част, на морално здравата част и въобще на прогресивната част, доколкото управляващите могат да схванат правилно смисълът на тези понятия, е пътят към успеха на всяка една политическа власт.
Изпълнителната власт се вслуша леко в гласа на подопечния си народ и временно защити и удовлетвори интересите на обществото по споменатото споразумение АСТА и даже отчете това си действие като свой успех пред телевизионните камери, както вече се каза. И в същото време от един от все още съществуващите тъмни ъгли на властта, съвсем типично и характерно за нашата си власт, под давлението на кака Хилъри и бай Ричард Боздуганов, откъм министъра с инициали като на марка съветско късоцевно оръжие се зашушука за вдигане на мораториума на проучванията у нас за наличието на залежи от шистов газ. Това означава, че властта все още продължава да залита към различни, противостоящи на националния интереси и да шикалкави пред данъкоплатците за своите нечисти користни намерения. Едно такова шушукане, което много лесно и неусетно може да преобърне ”външната ни политика” в друго качество, е крайно вредно за ”националната ни сигурност”, която е приоритет за президента ни, защото ”Шушу-мушу къща разваля”. Ако се развалят спокойствието и благоденствието само на властта – това е добре и полезно за цялото общество. Развали ли се обаче цялата държава, както винаги е ставало, когато управниците ни шушукат с ”великите” сили зад гърба на народа, в което имат богат и многопечален исторически опит, жална ни майка. Затова ще е необходимо още много, много здраво набиване кратуните на президента, премиера и министрите, докато влязат в правия път да казват на народа всичко, ясно и точно, т. е., докато придобият такова качествено състояние, което да отговаря единствено и само на интересите на българското общество, защото се оказа, че ”демократичната” власт е много по-потайна що се отнася до интересите на обществото, в сравнение с тоталитарната. Нека народът знае, ако се интересува разбира се, какви ги върши властта. Останалото е въпрос на обществено, политическо, историческо и всякакво друго съзнание.
Що се отнася до шистовия газ, безспорно държавата трябва да знае какви и колко природни богатства се съдържат в принадлежащата ̀и територия. Желателно е само тя да го знае и колкото се може по-малко хора. Изключително важно е да придобие това знание без да застрашава сигурността, здравето и живота на гражданите си. Това може да стане по правилния начин в подходящия момент. Гореспоменатият министър също има желание да знае. ”Аз искам да знам, има ли в България шистов газ”, каза той на 23-ти януари т. г. и ни осветли за посоката на течението му – ”За шистовия газ търсете посоката на парите”. Когато иде реч за пари и национални интереси, нашите държавни мъже днес (а често и в миналото) винаги предпочитат парите или друга лична облага пред защитата на националните ни интереси, за което народът нехае, видно от историческите му преживявания през последните стотина години.




Гласувай:
0


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5760668
Постинги: 2809
Коментари: 25807
Гласове: 34183
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031