Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.01.2012 12:01 - Коментари(и) :
Автор: kvg55 Категория: Забавление   
Прочетен: 727 Коментари: 0 Гласове:
0



24.01.2012г.
От месеци вече чета стенограмите от заседанията на Министерския съвет и се дивя на интелектуалната мощ и желязната логика на министрите ни. Не си спомням дали предишни правителства са предоставяли незабавно обществен достъп до стенограмите от своите заседания, както това прави днешното правителство на ПП ГЕРБ. Не си спомням за такова нещо, защото много добре си спомням друго – че допреди година-две имах други интереси и друго отношение към изпълнителната власт и стенограмите от правителствените заседания въобще не ме интересуваха. Както ̀и да е, но ако тази практика е инициирана от това правителство и този премиер, то той (премиерът) се доближава плътно до гениалността на руския император Петър І Велики, който, като станал император разпоредил на сенаторите си да не държат речи, които са написани и редактирани предварително, а да говорят непосредствено без предварителна подготовка, за да може сенаторът-глупак веднага да излезе наяве пред всички : "Указую господам сенаторам, чтобы речь держать не по писаному, а своими словами, чтобы дурь видна была каждого" (Петър І). И в този смисъл повече от ясно е, че така наречената "гласност" не е измислена и въведена в политическата практика от Михаил Горбачов, а още от Петър І; и освен това, трябва да се вярва на живото непосредно слово, свободно изляло се от устата на оратора, а на написаната и фризирана писмена реч много-много да не се вярва, както да не се вярва и на обясненията, че не е казано това, което сте чули, че не сте разбрали правилно казаното и че думите са извадени от контекста. Това е относно мислите и чувствата на човека. А относно неговите интереси, за тяхното разкриване и разбиране следва да се следят и анализират делата му, както ни учи и Светото писание. Между другото, в същия ред на мисли, в отношението към поданиците си, в някои свои изказвания напоследък премиерът се доближава и до кралица Мария-Антоанета.
Каквото и да си говорим обаче, безспорно е, че без писаното слово не може да се мине, като към това слово следва да се подхожда крайно внимателно и с необходимата доза здраво съмнение относно съдържащите се в него факти, идеи, послания и внушения.
След положената клетва, новоизбраният президент изрецитира, поглеждайки отвреме-навреме в написаното, пред депутатите и гостите в Народното събрание, предварително подготвена и много вероятно също така съгласувана с когото трябва, реч. Част от опозиционните партии веднага съзряха в речта на господин Плевнелиев противоречие между казаното в нея и доктрината на министър-председателя за работата и наследството на предишните правителства и противопоставяне от президента на премиера. Депутатите на ПП "Атака" пък направо отрекоха законността на избора на господин Плевнелиев за президент, с което си праволинейно действие съвсем изпаднаха от политическата игра. Отзивите за речта бяха следните : От News.bg : "Чухме опит за платформа – нещо, което Бойко Борисов трябваше да направи отдавна. Вярно, че я направи грешният човек, защото това беше платформа, която касае изпълнителната власт и действията на изпълнителната власт, а не президентската институция" (депутатът Антон Кутев), "Според Кутев началото на Росен Плевнелиев е неочаквано и това е добре – първият опит за независимост на новия президент. Кутев поясни, че депутатите от БСП са очаквали Плевнелиев да продължи линията на Бойко Борисов; Петър Курумбашев добави, че Плевнелиев е направил по-скоро премиерско изказване. "Ще видим дали този президент ще бъде коректив на едно самозабравило се мнозинство", добави той".
От в-к Дневник : "Станишев : Изказването на Плевнелиев е отрицание на това, което прави ГЕРБ".
Становището на НДСВ : "Речта на президента : Плевнелиев v/s Борисов 1:0.
Най-неочаквано в хаотичното си и скучновато дълго тронно слово новият президент Плевнелиев даде обезпокоителен сигнал към патрона си Борисов. Нито веднъж не го спомена, критикува правителството като каза, че България е на дъното, направи всъщност програмна реч за управление до 2020 г., очерта приоритети, доколкото ги очерта, които са в полето на изпълнителната власт" (от сайта на НДСВ).
Мнението на Лютви Местан от ДПС : "Създаде се впечатление, че редица от целите по-скоро се разполагат в компетенциите на изпълнителната власт и в този смисъл, без да казваме, че в това има нещо лошо, се създаде впечатление, че  президентът даде заявка, че би предложил програма, с която би запълнил дефицитите на стратегическо мислене от страна на изпълнителната власт" (от сайта на ДПС).
И Мартин Димитров от името на Синята коалиция : "Надявам се г-н Плевнелиев да се еманципира от постоянното напомняне на премиера, че той е в основата на неговия избор и да бъде достоен и силен президент на България" (от Агенция "Фокус").
Та така – пукнатина в монолитната власт на ПП ГЕРБ. Господин Плевнелиев не е ли чел "Кръстникът" та не знае, че никога не трябва да се допуска някой извън семейството да разбере какво мислиш? Впрочем, от официалната му биография е видно, че той не е член на семейството, което донякъде обяснява постъпката му, но говори за пропуски в кадровата политика на фамилията ГЕРБ, може би ...
Българската социалистическа партия, като първа опозиционна сила, която неистово се стреми да събори ГЕРБ и отнеме властта ̀и, най-изобилно коментира речта и незабавно реши да се възползва от пропуска на противника, като още на следващия ден излезе с "Декларация на Парламентарната група на Коалиция за България, ... свързана с вчерашното полагане на клетва на президента Плевнелиев и с неговото изказване ...", прочетена в парламента от председателя на ПГКБ Сергей Станишев и също така предварително написана и добре обмислена.
Имперският принцип "Разделяй и владей" е универсален и е приложим към всякакви политически борби, и с тази декларация БСП се опитва да вбие клин между президента и министър-председателя. В нея се казва : "Всички тези четири момента и основни стълба на изказването по същество са отрицание на всичко, което се прави от правителството на ГЕРБ през последните две и половина години. Защото досега се внушаваше, че видите ли правителството на ГЕРБ има ужасно наследство и всички несполуки на управлението се дължат на това"; и отзивите в пресата за декларацията са красноречиви : "БСП протегна леко ръка към Плевнелиев" (в-к Новинар) и "БСП готова да си партнира с Плевнелиев и го сравни с Мартин Лутър Кинг. Левицата видя в изявлението на новия президент Росен Плевнелиев стила на Мартин Лутър Кинг и изрази готовност за партньорство по национални цели" (в-к Сега).
"Подхвърли стръв, за да примамиш врага. Създай привидност за безредие и тогава му нанеси съкрушителен удар" – Сун-Дзъ. Борисов подхвърли стръвта под формата на президентска реч и Станишев я налапа. Дали "риболовецът" Б. ще изтегли "рибата" С. съвсем на сухо или рибата ще завлече риболовеца на дъното ... ?





Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5880493
Постинги: 2835
Коментари: 26122
Гласове: 34414
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930