Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.12.2010 11:07 - Коментари(и) :
Автор: kvg55 Категория: Забавление   
Прочетен: 1388 Коментари: 3 Гласове:
3

Последна промяна: 28.12.2010 13:19


28.12.2010г.
Шоуменът, рапирайки, направи констатации за обществения живот в родината ни и отправи въпроси към обществото. Според мен констатацията ”В тая страна на власт е глупостта.” и въпросът ”Толкова ли е трудно да живеем нормално?” са най-съществените, определящи смислово цялото послание на ”парчето” ”Нема такава държава”.
Не казвам песен, защото този вид речитативи не са пеене.
Констатацията няма да коментирам, защото не е конкретизирано за коя власт иде реч – при тоталитаризма имаше една власт и беше ясно, при демокрацията има повече власти и не е ясно. И така, към въпросът.
В ония тежките и мрачни времена, в окръжният център град Пазарджик, излизаше органът ”Септемврийско знаме”. В петъчния си брой, вестникът имаше много силна хумористично-сатирична страница – ”Бодлив пазар”. От тази страница съм запомнил няколко афоризъма, между които и следният : ”Погледнато нормално – всичко е формално, погледнато формално – всичко е нормално”. Афоризмът е изведен от тогавашната действителност и е нейно отражение, но твърдя, че е нещо повече от афоризъм – това е методика за изследване на социалната действителност, приложима и в днешно време.
Погледнато формално – Страната ни членува в правилните международни организации : ООН, ЕС и НАТО; изповядваме евроатлантически ценности, следваме принципите на пазарната икономика и демокрацията; има свобода на мисълта, словото и глупостта; има свободно движение на хора, стоки, капитали и престъпност – всичко си е нормално. 
Погледнато нормално – когато при среща поздравявам съседа, който ме буди нощем с яка чалга и си изхвърля битовите отпадъци под балкона ми, редно е и той да ме поздрави, вместо да се обръща на другата страна; да не си ремонтираш автомобила в градинката пред жилищния блок и след ремонта да оставиш омаслените парцали, туби и други, характерни за тази дейност отпадъци по тревата и дърветата наоколо – когато разхождаш кучето и то подуши, че това е твоят парцал, като нищо ще го замъкне в къщи; разпечатвайки кутия с цигари или вафла, да не хвърляш опаковката на вятъра, ако наблизо няма кош за отпадъци, а да си я сложиш в джоба – може да ти потрябва за нещо, и най-важното – пари си дал за нея; да не форсираш двигателя на автомобила си по малките часове на денонощието и да не паркираш като арабин в пустинята – не е стилно; като настъпиш на тротоара лайно - не ругай – просташко е, европейци сме все пак, което ... , може би ... , е все още формално ... .
След като вече сме приели, че в България има живеене, което е видно от самият въпрос, да разнищим  и това понятие. Много мъдри хора и народи са дали най-различни определения за живота и за процесът, при който самият той се проявява като такъв – процесът ”живеене”. Смятам, че най-близко до манталитета на българите и националният ни спорт е определението за живота и живеенето като ”борба”. С така възприетото понятие, въпросът може да се перифразира по следния начин : ”Толкова ли е трудно да се борим нормално?”
При тази формулировка отговорът идва от само себе си – най-компетентно могат да отговорят борците. 
Като анализирах творбата, ми се наложи да я препрочитам няколко пъти, при което установих, че на повечето от зададените в нея питанки мога да отговоря незабавно, което говори за безпогрешно напипване на животрептящите въпроси на нашето забързано ежедневие, които въпроси, май като да не са от днес и вчера, да не кажа, че са брадясали.
И така, въпрос : ”Спите ли?”. Отговор : Спим ... . Още Христо Ботев (оня, поета и революционера, загиналия на втори юни 1876г.) е дал отговор през 1875г. : ”Дим, дим! под който ние българите така сладко спим.”. А преди Ботев, в този смисъл на няколко пъти се е изказал и Добри Чинтулов (за тоя пък как се сетих ... , да се чудиш) : ”... ще ли още спим?”; ”... събуди се от дълбокий сън ... ”; ” ... ще ли още ти да спиш?”; ” ... от сън се събуждайте ...”; ” ... от сън дълбок се събуди ... “ и т.н. Въпрос : ”Пак ли ще живееш във лъжа?” и ”Не ви ли омръзна да ви лъжат на дребно?”. Отговор : Не ни е омръзнало и ще продължаваме да живеем в лъжа, защото ”Истината за живота е в лъжата, и който те умее да лъже, е загубен в живота” (цитат). Ний сме тарикати и не искаме да бъдем загубени. Въпрос : ”Пак ли ще търпиш и докога?”. Отговор : Тука най-мъдро е отговорил народът ни – ”Трай бабо за хубост”.
Въпросът за данъците следва да се отнесе към Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание и министърът на финансите, а за подредбата на милиционерите и милионерите трябва да се попита актрисата Надя Тодорова. Въпрос : ”Или чакате да дойдат поредните спасители?”. Отговор : Всеки нещо чака в тоя живот – азбучна истина. Ирландците чакат Годо, ние българите ... , ако общувахте по-често и непосредствено с простият народ, щяхте да получите много отговори на този въпрос, един от които е свързан с топките на едно животно с рога. ”И какво да ги правим сега тия кавали ... “? – какво да ги правим? ... да ги отсвирим ... , или да ги издухаме ... , ако те ... . А бе, въпросът изисква вземане на решение и трябва да се помисли.
”Не ви ли омръзна да живеете бедно? – тука да отговорят живеещите бедно ... .




Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

1. mikino - Честита Коледа!
28.12.2010 11:39
Хубав постинг! За съжаление, с мълчанието си, електората показва, че или му е все тая, или живурка добре. Спор няма, че нещата отиват все по на зле, въпроса е до кога ще спим?
Весело изкарване на Нова Година, здраве и късмет!
цитирай
2. logistics - :D
28.12.2010 11:43
Такъв дълбок и в същото време пространствен анализ. Обхващаш всичките обекти и епохи на развитие на обектите и субектите с пряко и косвено участие в ситуацията. Чудесен наистина. А шоумените са хора припечелващи от напипването на пулса на обществото. И така перфектния анализ става безсмислен. Просто кризата е засегнала и творците революционери. Смешното е всъщност, че крещят срещу резултатите от собственото си поведение и житейска философия.

П.П.
Драги mikino, проблема не е в спането а възможните алтернативи. Пробуждането всъщност не е поредната смяна на властта, а инициативата и осъзнаването на електората като общество изградено от личности доброволно приемащи както отговорности и задължения така и заслужаващи привилегиите си. С една реалистична оценка на изходната ситуация и възможното бъдеще.
цитирай
3. kvg55 - Продължение от автора
06.01.2011 16:48
"Който не може да познае действителността,
той не може и да я промени" (цитат).
Следователно осмислянето на действителността от все повече хора е първата стъпка към промяната й.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5758210
Постинги: 2808
Коментари: 25802
Гласове: 34181
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031