Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.02.2023 12:00 - Тонзос
Автор: panazea Категория: Видео   
Прочетен: 481 Коментари: 2 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
TТnzoj  

Име на селище, споменато от Птолемей  в списъка на вътрешните градове в Тракия между Арзос и Кабиле (Ptol. 3, 11, 7).

 

Има  друго споменаване у Птолемей - TТnzou на черноморския бряг (Ptol. 3, 11, 3), което неправилно е отнесено от Т. Герасимов и Д. Дечев към речното име с предположение, че след генитивната форма стои думата „устие".

 

В коментара към превода си на Птолемей Дечев допуска, че изпуснатата дума може да е "крепост" или"устие", от които първото изглежда по-правдоподобно. Понтийското крайбрежие е добре познато на мореплавателите и авторите на периплуси и е малко възможно да се смята, че р. Тонзос се влива в Черно море. По-вероятно става дума за погрешно локализиране на брега на същото селище, което Птолемей споменава в хинтерланда - между градовете Арзос и Кабиле. Възможно е да са ползвани два различни източника, в единия от които (вероятно карта) селището е изместено към брега.

 

Надписът TТnzou като контрамарка върху няколко монети от времето на Август и Траян очевидно е свидетелство за същото селище, което не е локализирано, но според Т. Герасимов трябва да се търси по горното течение на реката.

 

Предположението на Й. Юрукова, че Т. е тракийското име на Адрианопол и критиката й към Т. Герасимов и С. Панчера относно локализацията на града в района на Сливен  не са добре обосновани. Тя твърди, че надписът върху монетите от Адрианопол съдържа генитивната форма TТnzou (на снимката в каталога нищо не може да се разчете), която според нея следва да се допълни с думата pТlij, но според Б. Хед (и в двете му издания, с изображения) формата е TТnzou в именителен падеж и е означение за изобразения речен бог (което е практика и в други антични градове). От значение е също, че TТnzoj стои върху монети с легенда "Adrianopoletwn.

 

Не е логично върху едни и същи монети да стоят две имена на града. Ако TТnzoj беше старо име на Адрианопол, по-скоро бихме очаквали то да стои върху монети от преди неговото преименуване. Двата случая - монетите с надписа TТnzoj от Адрианопол и тези с контрамарка Tуnzou от района на горното течение на Тунджа - са различни. Убедително е становището на Б. Хед, че върху адрианополските монети стои името на реката/речния бог, както и това на Т. Герасимов, че селището TТnzoj трябва да се търси в областта на горното течение на реката, някъде в района на Сливен.

     Светлана Янакиева 



Гласувай:
5



1. leonleonovpom2 - Здравей, Тони!
05.02.2023 21:09
Според мен Тонзос не е име на град , а на речния бог Тонзос, чието име тноси реката Тунджа Ако се фиксира град, това е Кабиле, погрешно даден като Тонзос , днешен Ямбол!Кабиле има също тракийски монети фиксирани с КАВ Права си за азбуката в предходен постинг, ще дам този пример и там Б-то в тракийската монета е латинско!
Кабиле е преименувано от Българите в Дъбилин- кАБИЛЕ-дЪБИЛИн Някои твърдят ,че е старо име, отнесено от келтите в Ирландия- Дъблин!
цитирай
2. panazea - Да , Лео , това е нашата река Тонзос =Тъжа , с речен бог Тъжен.
05.02.2023 21:17
Турците , нали са ни роднини , са го произнасяли като Тунджа.
За град Кабиле , Дъблин , сигурно си прав!
Не съм се занимавала с него засега.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: panazea
Категория: Технологии
Прочетен: 6823289
Постинги: 3990
Коментари: 11585
Гласове: 56387
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031