Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.06.2022 07:01 - © PsyOps и събитията в Украйна
Автор: kvg55 Категория: Технологии   
Прочетен: 1977 Коментари: 8 Гласове:
11

Последна промяна: 17.06.2022 07:05

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
17.06.2022г.

     Психологическите операции (PsyOps) са операции за предаване на избрана информация и индикатори на публиката, за да повлияят на нейните емоции, мотиви и обективни разсъждения и в крайна сметка на поведението на правителства, организации, групи и индивиди. Целта на психологическите операции на Съединените щати е да предизвикат или подсилят поведение, което се смята за благоприятно за целите на САЩ. Те са важна част от набора от дипломатически, информационни, военни и икономически дейности, достъпни за САЩ. Те могат да бъдат използвани както по време на мирно време, така и по време на конфликт. Има три основни типа PsyOps : стратегически, оперативни и тактически …
Да разгледаме конкретно методическата рамка на американско–украинската пропаганда.
image

Пропаганден център в Украйна 

В рамките на "външните правила" е необходимо :
– първо, да се въоръжи обекта на влияние с "активна мотивация", да му се предостави такава информация, която е важна за него и неговото обкръжение. Включително с неявен "намек" : "… това, което научихте днес, другите знаят отдавна";
– второ, пропагандата трябва да се основава на "общи тревоги, вярвания и общ културен морал". Обектът на влияние не трябва да се чувства унизен. И силите, които стоят зад него, не бива да се преувеличават ("с чудовището е трудно да се справим");
– трето, всяко твърдение трябва да се мултиплицира многократно : 3 броя (новини) са по–добри от една обща новина. Изисква се да се разнообразят източниците на тези твърдения колкото е възможно повече. Това за пореден път ще убеди обекта на влияние, че "всички мислят така". Трябва да има баланс между моментната убедителност и перспективата за натрупване на усилия. Органичният преход трябва да бъде от "не шефове, а хора като теб" към "утре ще ви убедим повече от днес" … .
image

Обща снимка на украински офицери и американски инструктори 

Това е методологическата рамка, върху която американците градят своята пропаганда. А по-внимателният поглед върху събитията показва, че украинските власти спазват в детайли американските инструкции за психическа борба (PsyOps). Например непрекъснато се тъпчат сензационни (фиктивни) пропагандни мотиви : "Клане в Буча", "Руска ракета уби цивилни граждани на гарата в Краматорск", "Руснаците откраднаха украинското зърно", "Москва търпи чудовищни ​​военни загуби", "Агресията на Русия предизвиква масов глад в света", Путин на всяка цена иска да възстанови Съветския съюз … Всичко е в стриктно съответствие с принципът на PsyOps : "Реалността няма нищо общо с поставената задача", както с театъра в Мариупол, който взривиха отвътре 
image

Не знам как е в другите страни, но у нас телевизиите представят въздействието на Специалната военна операция на Въоръжените сили на Руската федерация в Украйна изключително на битово ниво – разрушени жилищни и обществени сгради, страдащи морално и физически украинки, които се чудят и недоумяват защо се водят военни действия. Украйна си е била мирна държава, никого не е заплашвала. За осемте години война в Донбас нищо не се говори, дори за нея не се знае от "мирното" украинско население. Така се въздейства върху чувствата и емоциите. Разумът, обяснението отсъстват. Това срещам у пишещите срещу Русия и Путин блогъри. Няма осмисляне на събитията. Само клетви към лошия Путин.
Тук се следва Гьобелс. Трябва да има много пропаганда, много. Тя трябва да се изхвърля към масите непрекъснато, ден и нощ, навсякъде по едно и също време. Всички съобщения трябва да са изключително прости. Колкото повече хора приемат нещо, толкова по–лесно ще се справят с останалите : дори най–напредналото малцинство ще бъде принудено да следва мнозинството. Необходима е еднаквост на ясни, кратки, хапливи съобщения. Пропагандата не трябва да допуска съмнения, колебания, обмисляне на различни варианти и възможности. Хората не трябва да имат избор, той вече е направен за тях, те трябва само да приемат информацията, за да възприемат по-късно наложените идеи като свои. Влияе основно върху сетивата и само в най–малка степен привлича вниманието към мозъка. Пропагандата не е наука, тя помага да се докарат многомилионните хора до емоции. И накрая, ако хората се довеждат до тази или онази мисъл постепенно, няма да има резултат. Информацията трябва да е шокираща, само шокиращи съобщения се предават от уста на уста, останалото остава незабелязано.
В цялата тази us–американска пропагандна технология при прилагането ѝ в България има едно слабо място – българите са твърдоглави и твърде мнителни. Привидно може да се съгласяват, но не се доверяват много на приказки. И съмнението у тях остава. Те са измислили емпиричния принцип на процеса на познанието "Око да види, ръка да пипне".

https://en.wikipedia.org/wiki/Psychological_operations_(United_States)
https://www.fondsk.ru/news/2022/06/11/psyops-i-sobytija-na-ukraine-56410.html




Гласувай:
11


Вълнообразно


1. leonleonovpom2 - Здравей, Краси!
17.06.2022 09:18
Да, стадното мислене е в основата! Овенът/ водачът/ така каза!? Ако каже и от моста ще скочим с него? Ние мислим с неговата глава Той така каза!
Ние обичаме да имаме некадърен водач, той да ни води! И надут, като плондер, перко!? Ив това отношение сме твърдоглави Чугун сме!
Най- добър водач ни е Бай Ганьо! Хем ни води, хем имаме едно на ум че сме над него?
Твърдоглави сме по отношение на някой нарочен или посочен! Вадим му душичката, одма!
Само да излезе наяве!
Ако е интелигентен или недай Боже- по-умен , в кюпа е!Моменталисимо!
Такива бай ти Ганя най-обича, да фане за гушата! Тъй де, накъде е тръгнал, без негово позволение!? Тази работа не е за него Да управлява не е за меки ръчичка, а за грубери тя!
цитирай
2. kvg55 - До 1. leonleonovpom2
17.06.2022 10:20
Ха-ха-ха!
Добре си го описал. Живописно.
Бай Ганя обича да фаща, за гушата.
цитирай
3. nedovolen - Благодарско :)
17.06.2022 10:45
Всичко, сътворено от ФАЩ, е далеч от Истината.
Достатъчно добре си го изброил, за да се мъча аз.
:)))
цитирай
4. kvg55 - До 3. nedovolen
17.06.2022 11:10
Когато един човек или общество изпаднат в самозаблуда и измислици, това е краят им.
цитирай
5. panazea - Тия там петимата на снимката ,
17.06.2022 11:47
не дадоха ли вече фира?
цитирай
6. mt46 - ...
17.06.2022 12:29
САЩ са спецове по ловката пропаганда... И доста риби хващат...
цитирай
7. nedovolen - Когато един човек или общество и...
17.06.2022 14:43
kvg55 написа:
Когато един човек или общество изпаднат в самозаблуда и измислици, това е краят им.


Да, на някои им казвам, че смесват мечтите с реалността и са за преглед.
Аз ги избягвам, пък те се натискат.
:)))

цитирай
8. kvg55 - До 7. nedovolen
17.06.2022 15:40
Не ги разочаровай.
Нека си живеят в заблуда.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5753454
Постинги: 2808
Коментари: 25797
Гласове: 34176
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031