Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.05.2022 20:01 - © Енергийната независимост като вечен двигател на пропагандата
Автор: kvg55 Категория: Технологии   
Прочетен: 2860 Коментари: 10 Гласове:
9

Последна промяна: 12.05.2022 16:53

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
11.05.2022г.

     Отново започнаха да ни обработват да извършим у нас шистова "революция". Като в братските Съединени щати разбира се. Нали винаги се водим по нечии чужди интереси.
"Канадска компания, която от единадесет години има лиценз за търсенето на петрол и природен газ у нас съобщи, че активира отново своя проект в блока "Вранино" в Добруджа 
image

Данните за потенциала на находището са оптимистични, а работата по тях трябва да започне през юли. Компанията разясни, че през април са водени множество разговори с българските власти за да бъде даден старт за изпълнението на записаното в лиценза за проучване. Според първоначалните оценки в блока има находища на въглищен газ, конвенционален и шистов газ. В България има мораториум за добив и проучвания на шистов газ, а според много анализатори, тази забрана пречи за добиването на конвенционален, както и дори за проучването за наличието на газ или петрол.
Заради високите цени на изкопаемите горива в последните месеци, експерти вече призоваха за отмяна на този мораториум, като част от стратегията за енергийната сигурност на България", съобщи Мая Костадинова 
image

image
Така смятат живеещите в Добруджа относно проучванията за шистов газ
 

Журналистът на свободна практика Димитър Кенаров
image
, който наскоро е завършил глобалния си проект за американския център "Пулицър" на тема "Шистов газ и фракинг", е поканен в студиото за коментар.

"Кажете ни, панацея ли ще бъде това [добиването на шистов газ] и ще ни спаси ли от руската зависимост, ако започнем да добиваме шистов газ у нас?", пито го водещата.
"Директния отговор е : Не! Няма да е панацея", отговаря веднага момчето.
"Как не?", разочаровано промълви Костадинова.
И младежът започва да разказва за резултатите от своето проучване.
Още 2012-та година Полша обявила, че има 5,3 трилиона м3 газ. Така преценил енергийният департамент на Щатите. Нали се месят навсякъде и искат всичко за управляват.
"Този тип моделиране за газови находища, колко газ има, е доста спекулативен. Само година по-късно геологическия институт на Щатите, който е най-реномираната институция в Щатите, намали тези обеми над десет пъти. Тоест, самото моделиране на подобен тип неща е много спекулативно", уточни Кенаров, може би още повече разочаровайки Костадинова.
"Какво се случи осем години по-късно? Колко шистов газ успя да добие Полша при тези невероятни прогнози, които са дали от американска страна?", обнадеждено пита тя.
"Никакъв шистов газ не успя да добие Полша!", попарва я Кенаров.
"Как така никакъв?", нервно изстрелва Костадинова.
"За да се добива шистов газ трябва да има адски много кладенци. Примерно от сорта на 1000–2000 кладенци. Понякога в Пенсилвания става като игленик, това което съм виждал"
image
, обяснява журналистът и продължава с икономическите изисквания за добив на шистов газ.

"Първо трябва да направим много важното уточнение : Шистовия газ, за да бъде добиван, трябва да бъде, трябва да има икономии на мащаба … Оказа се, че цените са много високи [при проучването в Полша] за подобен тип сондаж, дори в страна като Полша, която има традиции в добива на газ, на нефт … За да може тази индустрия да функционира, тя не може да е маломащабна, тя трябва да има икономии на мащаба".
При нашата маломерна Добруджа, какви ли цени ще се калкулират? Ама ние сме готови да преглътнем героически всичко, само и само да направим сечено на руснаците.
"Една трета от Полша беше отдадена на концесии. Голяма част от фирмите се отказаха, други фирми фалираха, едни от големите шистодобивни компании, примерно като "Талисман енерджи", те също бяха изкупени вече от други по-големи фирми … Икономическият модел на този тип добив на газ не издържа", обобщава резултатите от шистовата авантюра в Полша Димитър Кенаров.
"Но има и един друг момент, който е, че фирми като примерно "Шел", "Коноко Филипс", те често взимат подобен тип региони, казват, ние имаме голямо количество газ, но това е чисто финансов спекулативен инструмент, с който се дигат акциите на фирмите, защото те казват : количествата газ, които ние притежаваме, нашата фирма, са еди–какви си. Но те са потенциални количества. И съответно често се изкупуват подобен тип места за проучване, но до проучване не се стига реално, защото то не е икономически изгодно", нищи тънкостите на капиталистическата спекула гостът.
Въобще прави впечатление честата употреба от момчето на думата "спекулативен" и нейните производни.
"Как стоят нещата в Румъния?", пита с надежда за нещо по-добро относно добиването на шистов газ Костадинова.
"Там по подобен начин се развиха, като в Полша … Имаше големи протести покрай шистовия газ. Имаше ниво проучване, но фирмите, голяма част от тях също се оттеглиха".
"И тук е важно да се каже, така да говорим и за екологичния аспект, защото много се спекулира, че не е опасно и така нататък", предупреждава Кенаров и обяснява причините за замърсяването на водоносните хоризонти и конкретизира : "Изобщо самият проект за добив на шистов газ в страна с много ниска регулаторна култура, каквато е България, просто ще доведе до, по скоро до трагедия". Така Димитър Кенаров слага кръст на глупостите на "експертите", които Костадинова ни натрапва : "Експерти вече призоваха за отмяна на този мораториум, като част от стратегията за енергийната сигурност на България".
И въпреки казаното от анализатора, надявайки се все пак да добиваме шистов газ, изказва следното глупаво мнение : "Но това ще ни направи независими от руския газ. Това ще ни направи страна, която сама произвежда своята енергия".
ГТБП Мая Костадинова не разбра посланието на Димитър Кенаров : "Това, което искам да кажа, също е, че България, това което е нужно за България, е не да се впуска в подобен тип проекти, които аз бих казал, те са химера".
Поведението и разбиранията на Димитър Кенаров
image
, млад човек, за разлика от дъртия вампир Иван Хиновски пред "120 минути", дава надежда за доброто бъдеще на България.
Относно експертизата на "експерта" Хиновски само се кажа : За него населените места Етрополе, Луковит, Ъглен, Пещене са в Северозападна България, видно от изказването му.

https://bnt.bg/news/govori-sega-07052022-305869news.html
https://www.btv.bg/shows/120-minuti/videos/es-gotvi-embargo-za-ruski-petrol.html




Гласувай:
9


Вълнообразно


1. nacionallist - Румънците имат мъже, а ние - политически проститутки, които ни продават за долари...
11.05.2022 20:26
... за съжаление българският министър - председател Херо Мустафа и президентът на България - Джо Байдън, са решили да надупчат родината ни, като швейцарско сирене, а българският народ спи сладък сън и омаян от алкохолни пари, не иска да помисли за бъдещето на децата си. Ако Левски и ботев възкръснат от гробовете си и видят жалкото и скотско съществувание на сънародниците си, щяха да се закопаят в гробовете си отново.
цитирай
2. mt46 - ...
11.05.2022 22:09
Аз съм против такива експерименти!...
цитирай
3. panazea - Искат да дупчат земята ни ! Да превърнат Добруджа от Житница в Пустиня !
11.05.2022 22:10
Мораториума на баце е единственото хубаво нещо !
Тия няма да успеят ! Искат да пробиват щита на Земята , за да излезнат на повърхността всички отровни газове . Тези за ненормални ли ни смятат?
А Румънците си предадоха своите и Шеврон отиде с войска , огради си територията и не допускаше никой да наближи !
А хората тръгнаха към земите си . Напред вървеше висок старец , народ и много деца ! Дечицата едни такива хубави , русички.
Хората не можаха да влезнат в земите на дедите си , заради войската.
Старецът от вълнение падна и умря , там на нивата. Дечицата коленичеха и се молеха !
цитирай
4. panazea - Докога ще ни дразнят с този Шеврон ?
11.05.2022 22:21
"Шеврон" се отказа и от шистовия газ в Румъния - Дневникhttps://www.dnevnik › biznes › 2015/02/21 › 24771...
21.02.2015 г. — ... американската компания "Шеврон" (Chevron ) обяви в петък, че се отказва и от концесията си за проучване и добив на шистов газ в Румъния.
"Шеврон" се отказва от добива на шистов газ в Румънияhttps://news › int-economics › shevron-se-otkazva-o...
22.02.2015 г. — След продължителни протести срещу добива на шистов газ в Румъния, американската компания "Шеврон" съобщи, че се отказва от тези планове, ...

Позволението да извършва проучване за евентуални залежи на шистов газ в определен участък в Североизточна България беше дадено на Chevron на 15 юни 2011 г.
цитирай
5. kvg55 - До 1. nacionallist
12.05.2022 09:41
Човекът им казва, че за България не е ефективно.
цитирай
6. kvg55 - До 2. mt46
12.05.2022 09:41
Експерименти с доказан порочен резултат.
цитирай
7. kvg55 - До 3. panazea
12.05.2022 09:42
Няма да успеят.
цитирай
8. kvg55 - До 4. panazea
12.05.2022 09:45
"Шеврон" се отказали, сега пък други.
цитирай
9. panazea - И другите ще ги откажем !
12.05.2022 10:16
Те са като октопод ,
но ние имаме само една Родина !
цитирай
10. kvg55 - До 9. panazea
12.05.2022 10:23
Затова трябва да си я пазим.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5759907
Постинги: 2809
Коментари: 25806
Гласове: 34183
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031