Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.02.2021 08:01 - © Колонизирането скоро няма да отмре
Автор: kvg55 Категория: Технологии   
Прочетен: 1831 Коментари: 6 Гласове:
9

Последна промяна: 19.02.2021 08:04

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
19.02.2021г.

     Под мотото "The Artemis съгласува принципите за сътрудничество в гражданското изследване и използване на Луната, Марс, кометите и астероидите за мирни цели" NASA :

image

обединила усилията на Съединените щати с още седем страни – Австралия, Канада, Япония, Италия, Обединеното кралство, Люксембург, Обединените арабски емирства в името на посочената в мотото цел. Никоя от тези страни не е изпращала космонавти на друга планета :

image

Прави впечатление, че от групата спейскънтри отсъстват Руската федерация и Китайската народна република – напреднали космически държави с претенции за усвояване на природни космически полезни изкопаеми – Радарни данни от лунни кратери разкриха, че лунната кора е по-богата на метали като желязо и титан от земната. За Марс все още не се знае.

Програмата им е разделена на 13 (фатално) раздела и съдържа – Строяща върху наследството на програмата "Аполо", която е облагодетелствала цялото човечество, програмата ARTEMIS ще прилуни първата жена и следващия мъж на повърхността на Луната и ще установи, заедно с международни и търговски партньори, устойчивото човешко изследване на Слънчевата система. Срокове за прилуняването не са поставени и може би искат да ни изненадат.
Раздел трети постановява, че "Подписалите потвърждават, че дейностите по сътрудничество по тези споразумения трябва да бъдат изключително за мирни цели и в съответствие със съответното международно право". Но какво ще стане, ако РФ, КНР и други страни започнат да парцелират космическото пространство? Дали пък няма да стане космическа война?
Според раздел осми "Подписалите се ангажират с открития обмен на научни данни. Подписалите планират своевременно да предоставят на обществото и на международната научна общност научните резултати, получени от съвместни дейности по тези споразумения, според случая". Това "според случая" звучи доста многозначително – ще дадем, ама не сега.
В раздел десети пише, че "добивът на космически ресурси по своята същност не представлява национално присвояване съгласно член II от Договора за космическото пространство и че договорите и другите правни инструменти, свързани с космическите ресурси, трябва да са в съответствие с този договор". Значи космическата плячка ще се дели с всички други страни. А дали ще е така, кой да ни каже. При земните богатства една страна краде от друга.
Съдружниците си обещават да не се карат един с друг и да не си правят мръсно : "да се въздържат от каквито и да било умишлени действия, които могат да създадат вредна намеса в използването на космическото пространство помежду си в техните дейности по това споразумение" – е записано в раздел единадесети, точка четвърта.
Раздел дванадесети урежда управлението на космическите отпадъци – "Подписалите се ангажират да планират събиране на орбиталните отломки, включително безопасно, навременно и ефективно обезвреждане и изгаряне на космическите кораби в края на мисиите"
В заключителните разпоредби на раздел тринадесети се дава възможност и на други желаещи страни да се включат в споразумението : "След 13 октомври 2020 година всяка държава, която се стреми да стане страна по тези споразумения, може да представи подписа си на правителството на САЩ за допълнение към този текст". Но по техните правила. Директорът  на НАСА Джеймс Бриденщайн изразил надежда, че Русия ще следва принципите предложени от САЩ в "Споразуменията на Артемида" дори да не се присъедини към самия договор.
Приета на 13 октомври 2020 година на английски език.
Следват подписите на представителите на държавите-основателки.
В интервю от осми февруари южноафриканецът Илон Мъск :

image
споделя мечтата си за изграждане на планетата Марс :

image
на самоподдържащ се град, преди човечеството да се самоунищожи в ядрена война.

"Това трябва да бъде целта, не просто няколко души или база, а самоподдържащ се град".
Милиардерът се надява да изпрати един милион души на Марс приживе, използвайки 1000-членна флота от мощната нова ракета на SpaceX, Starship :

image
Мъск многократно е заявявал, че "човечеството трябва да колонизира Марс и да се превърне в "междупланетен вид", за да се спаси от изчезване".

Космическите сонди «Ал Амал» («Надежда») на Обединените арабски емирства, «Въпроси към небето» (така се превежда названието на китайската мисия «Тянвен – 1» и «Настойчивост» («Perseverance») на Съединените щати инвазираха червената планета :

image

https://www.nasa.gov/specials/artemis-accords/index.html

https://www.nasa.gov/specials/artemis-accords/img/Artemis-Accords-signed-13Oct2020.pdf
https://www.thesun.co.uk/tech/13991624/elon-musk-warns-humanity-self-extinguish-mars-colony/




Гласувай:
10


Вълнообразно


1. morskipesni - Горките "пасажери", по-скоро опитни плъхчета..
19.02.2021 09:15
Марс е бил обитаем преди милиони години, както и Луната... сега сме тук, какво има да дирим по вледенените планети, освен глупава, мъчителна смърт? Знаете ли как се "възстановява" космонавт само след 3 месечна орбита! не,а нали- като бебе на паяк-проходилка е !Някои от вас може и си осигурят книгата "Цилиндърът на Ван Троф, там е добре описана лунната база"..
цитирай
2. nedovolen - Те не знаят какво има по сушата и във ...
19.02.2021 09:36
Те не знаят какво има по сушата и във водата, тръгнали да търсят из планетите.
Мож да ги посрещнат като Лунатяните - да се мащате от тук и да не сме ви видели. Ако въобще са ходили...
:)))
цитирай
3. kvg55 - До 1. morskipesni
19.02.2021 09:58
Така е.
цитирай
4. kvg55 - До 2. nedovolen
19.02.2021 10:00
Е, за всеки влак си има пътници. Та и за марсианския.
цитирай
5. mt46 - Ех,
19.02.2021 22:39
за Луната дават милиарди пари, а за Земята – трохи...
цитирай
6. kvg55 - До 5. mt46
20.02.2021 07:37
Да!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5879545
Постинги: 2835
Коментари: 26117
Гласове: 34412
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930