Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.05.2019 07:01 - Коментари - Превъплъщенията на богатството
Автор: kvg55 Категория: Технологии   
Прочетен: 2735 Коментари: 28 Гласове:
12

Последна промяна: 31.05.2019 07:12

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
31.05.2019г.

     Споразуменията от Бретън Уудс от 1944 година (Конференция, състояла се от 1 до 22 юли 1944 година в курорта Бретън Уудс (на английски : Bretton Woods) в щат Ню Хампшър, САЩ) организират световната валутна система около us-американският долар, като той от своя страна е свързан с фиксирана цена на златото от 35 долара за тройунция. Така щатският долар става световна капиталистическа валута, наред със златото.
През 1971 година тази система се срина и твърдата връзка между долара и златото бе премахната. След отменянето на златно-доларовия стандарт доларът остана сам за себе си, което позволява на САЩ да отпечатат толкова пари, колкото им е необходимо за тяхната икономика без да се съобразяват със златно покритие, докато другите страни могат да работят само по техните правила. Когато Съюзът за икономическа взаимопомощ беше принуден да следва финансовите правила на Съединените щати, загуби ефективността си.
Краят на Бретън-Уудската система отново постави американската икономика в опасност, защото свободният валутен курс и свободната цена на златото поставиха САЩ на равна нога с другите страни. Възникна опасност от инфлация, но силата на долара (вече петродолара) обаче бе осигурена в пост-Бретън-Уудската система не със собствените петролни резерви в Съединените щати, които бяха предимно запечатани, а от успеха на американския контрол над режимите на Близкия изток – преди всичко във васалната Саудитска Арабия. Това не би било достатъчно, защото петролът не може да даде абсолютно предимство за осигуряване на статута на световната резервна валута за долара. Имаше и други фактори – силата на американската военна машина и глобалната архитектура на световната власт. Затова доларът е токсичен за ползващите го страни, защото е директен инструмент на американското – 1) военно, 2) политическо и едва след това 3) икономическо – господство. Доларът бе осигурен не само от изчисленията на Федералния резерв и от печатарската машина, но и от спецификата на американското стратегическо господство в глобален мащаб. Тоест доларът не е свързан със златото, не с петрола, не с американската икономика, а с американския военно-промишлен комплекс. Който не е съгласен с това, се оказва военен противник на САЩ. Фактът се потвърди от случките, които се случиха на Ирак и Либия.
Докато доларът, свързан със златото, е малко по-малко конкретен, това е само обещание за злато. Доларът след 1971 година не е дори обещание за злато, а просто обещание, зад което се извисява единствено американската военна мощ. Може да е токсичен, но заменил златото като богатство. Преди трупали злато в сандъци, сега долари в банкови сметки и в буркани.
През 80-те години на ХХ-ти век започна процесът на по-нататъшна виртуализация на богатството – развитието на финансовите пазари, както и на финансовите деривати, хедж фондовете, "портфейлните инвестиции", фючърсите, форуърден договор, суап, опция, варант  и така нататък, което прави самите хартиени пари (кеш) един вид анахронизъм, което е факт с появяването на дебитните и кредитните карти. Постепенно през новия ХХI-ви век банковите транзакции се преместиха в сферата на Интернет, пикът на който е появата на криптовалутите (най-известната е биткойна) и блок-чейн системата. В тези условия възникна финансовата криза от 2007-2008 година, определяна като най-тежката след Голямата депресия.

По http://pogled.info/

image




Гласувай:
12


Вълнообразно


1. krumbelosvet - Така е
31.05.2019 08:17
И война е.
А войната крие рискове. ФРС вероятно разполага с ИЗКУСТВЕН ИНТЕЛЕКТ, който управлява кризите и НАМАЛЯВА, но не може да ПРЕМАХНЕ рисковете. Де да видим.
На всичко отгоре, мащабът на събитията е такъв, и са толкова НЕЧОВЕШКИ някои събития, че най-сериозно може да се предположи намеса на ВРАЖДЕБНИ ИЗВЪНЗЕМНИ. Космически антихрист и земните му помощници (или пленници, или роби, или заложници...).
цитирай
2. getmans1 - Опааа, и тук се лекуват от. . . сер...
31.05.2019 09:38
Опааа, и тук се лекуват от ... сересиада. Хахахаха.
цитирай
3. mt46 - А
31.05.2019 10:58
защо Маркс не е предвидил мощта на финансовата система?... Това е една от грешките му...
цитирай
4. kvg55 - До 1. krumbelosvet
31.05.2019 12:11
Война е!
Макар че все още не я усещаме осезателно.
цитирай
5. kvg55 - До 2. getmans1
31.05.2019 12:12
От що се лекуваме?
цитирай
6. kvg55 - До 3. mt46
31.05.2019 12:18
Мнението, че Маркс е пророк, е невярно. Той просто описва научно, задълбочено и подробно процесите по негово време, а тогава финансовата система е била в услуга на промишления капитал. По времето на Ленин е било вече друго и той го е описал.
цитирай
7. get - 6. kvg55 - До 3. mt46 : "По времето на Ленин е било вече друго и той го е описал." - хахаха-ха !!!
31.05.2019 15:08
kvg55 написа:
Мнението, че Маркс е пророк, е невярно. Той просто описва научно, задълбочено и подробно процесите по негово време, а тогава финансовата система е била в услуга на промишления капитал. По времето на Ленин е било вече друго и той го е описал.


И КАКВО ДРУГО РАЗЛИЧНО - е описал Ленин? :))) !

Ленин стипендианта-революционер и ХРАНЕНИК НА ВАРБУРГОВИ? Те пък едни от банкерите основатели на "американския" ФЕД ? :))) !

Ми той и Маркс - е като Ленин? С малката разлика, че е храненик на британските Ротшилдови - за което пише в спомените си Бакунин :)) !

И ТРЕТО!!? - Какво е общото и различното между определените от теб - като: "финансова система" и това, което наричаш "промишлен капитал" - нещо да обясниш Марксисте? :))) !
цитирай
8. kvg55 - До 7. get
31.05.2019 16:54
Най-фанатизиран в новата вяра е ренегатът!
Какво да ти обяснявам за клеветите на Бакунин по адрес на Маркс, както и за Ленин.
Ако си чел "Капиталът" ще знаеш що е промишлен, търговски и финансов капитал, ама нямам намерение да те обучавам безплатно.
цитирай
9. apostapostoloff - Важното, копеле, е това,
31.05.2019 18:46
че БСП спечели изборите!
цитирай
10. kvg55 - До 9. apostapostoloff
31.05.2019 19:02
Не си в темата, ще го духаш.
цитирай
11. get - До 8. kvg55 - Ами въведи ме в правата вяра - комунистически презвитере - мен ... ?
31.05.2019 19:14
kvg55 написа:
Най-фанатизиран в новата вяра е ренегатът!
Какво да ти обяснявам за клеветите на Бакунин по адрес на Маркс, както и за Ленин.
Ако си чел "Капиталът" ще знаеш що е промишлен, търговски и финансов капитал, ама нямам намерение да те обучавам безплатно.


... изгубената за комунизма "овца" :))

И не бъди комерсиален като "търговците от храма" - просто ми/ни обясни защо Рабе Маркс - предвижда Цернтрализирана държава с Диктатура на Пролетариата - уж ... и задължително Централна Банка?

Нъл според Вас - като дойде комунизЪма ... пари няма да има ... и всички блага - ще са всенародна собственост :)) !

- Ква я мислехме - пък то, що излезе? ... загниващия и умиращ капитализъм - взе че надживя по-младия и нов ... създаден по маркс-лениновата рецепта социализъм? Тоз ЕЛЕМЕНТАРЕН ПАРАДОКС - можеш ли през НАУКООБРАЗНОСТТА на марксисткото си доктринерство - да ни я обясниш:)) ?
От което прав Е БИЛ БАКУНИН - характеризирайки Маркс - кат СЛУГА НА БАНКАТА, тоест на Финансовия капитал!?
kvg55 написа:

През 1971 година тази система се срина и твърдата връзка между долара и златото бе премахната. След отменянето на златно-доларовия стандарт доларът остана сам за себе си, което позволява на САЩ да отпечатат толкова пари, колкото им е необходимо за тяхната икономика без да се съобразяват със златно покритие, докато другите страни могат да работят само по техните правила.


А това, че през 1971 г. ЗАТНИ СТАНДАРТ СЕ СРИНА ... но не ти е известен явно ФАКТА: Към какъв друг "стандарт" се върза американската валута?

Именно "връзването и на преводната рубла" - към този нов, както за американска, така и за съветска валута(икономика) ДОВЕДОХА ДО СРИВА НА СОЦИАЛИЗМА - кат Социално-политическа надстройка и икономическа БАЗА?

Хайде очаквам АДЕКВАТЕН ОТГОВОР? ОТ ТЕБ КОРИФЕЯ-МАРКСИСТ, по въпроса :)) !?
цитирай
12. kvg55 - До 11. get
31.05.2019 19:20
Безплатно не образовам, казах ти.
цитирай
13. get - До 12. kvg55 - До 11. get - Що е тази капиталистическа-меркантилност бре другарю?
31.05.2019 19:29
kvg55 написа:
Безплатно не образовам, казах ти.


Второ - съмнявам се, че можеш нещо свястно да кажеш по поставените въпроси?
Май остава аз меркантилния-ренегат :)) - да те пообразовам в тези области на Икономикса - които в издадената под диктовката на Сталин "Полит-икономия на социализма" - нищо не се обясняваше :))

- Впрочем, знаеш ли че до 1953 год. СОЦИАЛИЗМА ГО СТРОЯХМЕ дори без да имаме учебник - в който да ни обяснят - КАК СЛЕДВА ДА СТАВА(да се прави) ТОВА :)) ?

- А знаеш ли, че Покрай почти неизвестния ти въпрос за Бретън-уудската система ... Сталин изкяри близо СЕДЕМ МИЛИАРДА ДОЛАРА? Щот подкрепи американските си съучастници - да я наложат в "освободените" и "демократизирани" по американски тертип, западно-европейски страни?

Хайде очаквам АДЕКВАТЕН ОТГОВОР? ОТ ТЕБ КОРИФЕЯ-МАРКСИСТ, по въпроса :)) !?
цитирай
14. kvg55 - До 13. get
31.05.2019 19:38
Възпитано е да се коментира не повече от 1-2 пъти.
цитирай
15. get - До 14. kvg55 - До 13. get - Щях да се държа възпитано - ако не се опитваш чрез неистини ... ?
31.05.2019 19:46
kvg55 написа:
Възпитано е да се коментира не повече от 1-2 пъти.


... типично, кат партиен секретар - съзнателно да опростачваш аудиторията!

Сталин - "продължителя на Ленин" с нищо не е по-различен от влезлия в колаборация с финансовия капитал - Владимир Улянов "Ленин"!

Искаш ли АРГУМЕНТИ подкрепени с ФАКТИ - в потвърждение истиността на твърденията ми?
цитирай
16. radostinalassa - Чувам, че някои страни започнаха да ...
31.05.2019 20:00
заобикалят доларовата пирамида. Напр. Китай, Индия . Индия започнала да купува нефт от Иран без долари заради санкциите на США.
цитирай
17. eva666 - точноо, гет!! и ,що си губиш нервите с тозз пън..няма го Чепърдалото, да го одруса..
31.05.2019 20:12
... типично, кат партиен секретар - съзнателно да опростачваш аудиторията!

Сталин - "продължителя на Ленин" с нищо не е по-различен от влезлия в колаборация с финансовия капитал - Владимир Улянов "Ленин"!
цитирай
18. radostinalassa - Сталин не подписа...
31.05.2019 21:35
Споразумението в Брейтън Уудс и не обвърза рублата с долара. Все някой се опитва да петни името му.
цитирай
19. zaw12929 - Загубата на тези предимства на долара предстои
31.05.2019 22:29
доларът остана сам за себе си, което позволява на САЩ да отпечатат толкова пари, колкото им е необходимо за тяхната икономика без да се съобразяват със златно покритие, докато другите страни могат да работят само по техните правила. Когато Съюзът за икономическа взаимопомощ беше принуден да следва финансовите правила на Съединените щати, загуби ефективността си.
Загубата на тези предимства на долара е процес, който е започнал... а кога ще свърши....
цитирай
20. get - До 17. eva666 - Красимирчо ми е ясен! Но що да правя с тези две СТАЛИНИСТКИ ... ?
01.06.2019 12:32
eva666 написа:
... типично, кат партиен секретар - съзнателно да опростачваш аудиторията!

Сталин - "продължителя на Ленин" с нищо не е по-различен от влезлия в колаборация с финансовия капитал - Владимир Улянов "Ленин"!


... които пишейки след мен - продължават да ОПРОСТАЧВАТ АУДИТОРИЯТА?

За първата - ще отбележа, че НЕ САМО СТАЛИН а и американския президент и другарче на руския кръволок - СЪЩО НЕ Е ПОЛОЖИЛ СОБСТВЕНОРЪЧНО ПОДПИС под Бретън-уудското споразумение!
Амъ, това не означава - ЧЕ й АМЕРИКА НЕ Е ПОСТАВИЛА В ПОДЧИНЕНО ПОЛОЖЕНИЕ - капиталистическите и следвоенни икономики от западна Европа - Както?

- Както - това е станало с Източните и Социалистически ИКОНОМИКИ,(в частност и нашата - българската !) ПОСТАВЕНИ ВЪВ ПОЛУКОЛОНИАЛНО И ЗАВИСИМО ПОЛОЖЕНИЕ ОТ ИКОНОМИКАТА НА Съветска Русия?

Това Красимирчо - корифеино-доктринер по Марксизъм-ленинизъм знаеш(е) ли го?
А ако знаейки го премълчаваш - ставаш съучастник НА ГРАБИТЕЛИТЕ ИМПЕРИАЛИСТИ ... без значение, дали Американски или Руски - са те!
цитирай
21. kvg55 - До 20. get
01.06.2019 14:01
Прав си! Съветският съюз експлоатираше нашите залежи от нефт и газ, от желязна и медна руда, от злато и замъкваше всичко при тях. Съветският съюз експлоатираше и Куба, Ангола, Мозамбик. Съветските хора живееха по-добре от българите, какво да си говорим, имаха триетажни къщи и вили. България три пъти спасява СССР от фалит. България изхранваше Съветския съюз със своите консерви.
Какво знаеш ти? Нищо не знаеш!
цитирай
22. get - До 21. kvg55 - До 20. get ... Котка и марксист-ленинец по гръб падат ли - та и ти Красимирчо?
01.06.2019 14:40
kvg55 написа:
Прав си! Съветският съюз експлоатираше нашите залежи от нефт и газ, от желязна и медна руда, от злато и замъкваше всичко при тях. Съветският съюз експлоатираше и Куба, Ангола, Мозамбик. Съветските хора живееха по-добре от българите, какво да си говорим, имаха триетажни къщи и вили. България три пъти спасява СССР от фалит. България изхранваше Съветския съюз със своите консерви.
Какво знаеш ти? Нищо не знаеш!


Още със самото окупиране на България - резултатите от "братската помощ" се изразяват в:

а) 130(сто и тридесет) милиарда лева - преки разходи по издръжката на съветската армия "освободителка";
б) няколко тона розово масло - държано като резерв от държавата - защото цената му е била равностойна на злато;
в) деветдесет и шест милиона долара - репарационни-претенции на Съветите - като "правоприемници" на предприятията с германо-българско участие.

По отношение на полезни изкопаеми? Още от 1944 г. на база българо-швейцарско-германските предприятия по добив на цветни метали: оловно-цинкова и медна руда ... СССР влиза във владението им и вече от 31.06.1946 г. са предадени с което СССР става едноличен и/или Гуверньор-собственик на същите.
Отделно по отношение ДОБИВ НА УРАНОВА РУДА - във връзка с разработването на Съветската ядрена програма? - Се създава съветско-българско предприятие, със старши партньор по-"големия брат". Което начева още след "освобождението" ни! Там по отношение двустранни плащания по преки и текущи разходи е пълен хаос ... определено в полза на СССР.

Трето: Българина БЛАГОДАРЕНИЕ НА ТРУДА СИ Е ВДИГАЛ И ВДИГНАЛ въпреки "освобождението" си къщи! Нямам нито аз - нито по спомени от разкази, на по-възрастни хора, факти - РУСНАЦИ ДА СА ИДВАЛИ ДА ИЗГРАЖДАТ СГРАДНИЯ ФОНД - било в града, било в селото ни.

Четвърто: Руснака ни отмъкна "за съхранение" през 1959 г. златния резерв(21/двадесет и един тона) още от царско време. Който присвои през 1962 като НАСРЕЩНИ ВЗЕМАНИЯ ... поради "неиздължения" от Българска страна, във двустранната и "много взаимоизгодната" търговия между България и Съветска Русия ... да продължавам ли още?

Лошото е че преди, по време и след като попадне даден народ в Имперска зависимост - Метрополията създава УГОДНА НЕЙ МЕСТНА НОМЕНКЛАТУРА(компрадори) ... такива в българия се явяват ПОДДРЪЖНИЦИ НА ТЕОРИЯТА ... за Изгодността и самопожертвувателността В НАША ПОЛЗА, на Съветска Русия - като търговски и от всякакво друго естество партньор!

Българина го е казал много точно?
Някой да е чувал или виждал - крава от теле да суче!
... същото е и с формите на двустранни отношения при ИМПЕРИАЛИЗМА: Метрополията - да е колония на доминиона(сателита) си ... прощавай - но това е дотолкова малоумно - та направо смешно, като твърдение :)) !
цитирай
23. radostinalassa - Това не е съвсем нормално
01.06.2019 14:41
Тук никога не е имало руски бази. Сега има натовски. Без да плащат наем както е в Турция. А ние сме в руска обсада? Този мозък е не съвсем редовен. Изисква очистване на съдовете . По този начин ще се повдигне и тестостерона, и няма да има залитане към естрогените, които са туморопролифериращи. Или е обратното - има естрогенопролифериращ тумор. Все едно, резултатът е печален.
цитирай
24. kvg55 - До 22. get
01.06.2019 14:54
Забравяш че сме победена страна във ВСВ.
цитирай
25. get - До 24. kvg55 - До 22. get ... Защо Ние да сме "победена" страна - а ... ?
01.06.2019 15:24
kvg55 написа:
Забравяш че сме победена страна във ВСВ.


... единият от виновниците КАКТО за подготовката и избухване -така И ЗА ВЛИЗАНЕТО НИ КАТО ДЪРЖАВА СЪЮЗНИК на Страните от оста - тоест СССР, да се ползва с НЕСЛЕДВАЩИТЕ ПРИВЕЛЕГИИ НА ПОБЕДИТЕЛ - а ние, Не?

А кой ни натискаше ДА ВЛЕЗЕМ КАТО СТРАНА СЪЮЗНИК НА "ОСТА" - не бяха ли русофилите-комунисти от БКП, по ЗАПОВЕД ОТ КРЕМЪЛ - един от които дори написа, в стихотворението си:
"...
Терора долу - съюз със СССР" ?

И защо СЛЕД ВОЙНАТА в Народния съд НЕ СЪДИХА КОМУНИСТИТЕ - които пропагандираха да станем Съюзник на Германия - в угода на СССР ... а съдиха ДОРИ на практика НАПЪЛНО НЕВИННИ ДЪРЖАВНИ МЪЖЕ, че били "фашистки слуги"?
А комунистите - които се радваха и приветстваха, сключването на Пакта Рибентроп-Молотов ... те какви ще да са били от 1939-та до 22 юни 1941 години - "антифашисти" ли?

А преди това ... западните "демокрации" - когато подписваха Мюнхенските, с Хитлер и Мусолини, съглашения - те какви бяха - "про" или "анти" фашисти - Ъм?
цитирай
26. get - Красимире - не те коря за убежденията - а за наивинитета която пишейки предаваш и на четящите те!
01.06.2019 23:07

Защото драги ми марксисте ... знаеш ли поради какви причини избухнаха през 1968 г. размириците(цветната революция:)) на "левите сили" във Франция при Дьо Гол?
Дали те нямаха пряко отношение - дори и след години, към именно коментираното от теб С ПОЗНАВАНЕ:)) Бретън-уудско споразумение?

Виждаш ли, КАК АЗ комуниста-РЕНЕГАТ съвсем безкористно споделяйки, уча на практически икономикс - вас скръндзите "левичари" :)) ?
цитирай
27. radostinalassa - Въпросът тук е пак същият.
02.06.2019 09:49
Кой държи парите. Цветните революции се правят с много пари. Но тук е необходим и съответния материал. Какъвто присъства във Франция, Украйна. И на нас се опитват периодично да ни спретнат Майдан, но тези, които упрекват, че са пасивни, всъщност притежават прекалено много здрав разум, а цветните имат много деца и се безпокоят за тях. Все пак ние ги издържаме, за да се размножат толкова бързо. Резултатът щеше да бъде бързо зачистване на територията, която е част от Рая.
цитирай
28. radostinalassa - Плагиатът си е плагиат
02.06.2019 17:53
И да се оплача на блога, няма файда.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5753795
Постинги: 2808
Коментари: 25797
Гласове: 34176
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031