Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.05 10:01 - © Хуморът и достойнството са новото оръжие на Русия
Автор: kvg55 Категория: Политика   
Прочетен: 1784 Коментари: 12 Гласове:
13

Последна промяна: 10.05 22:21

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
09.05.2024г.

     Това, че почти всяко изявление на държавни лидери и дипломати сега веднага става достояние на медиите и общественото внимание, се отразява зле на качеството на международната политика. Първо, защото често принуждава политиците на Запад да мислят за формата, а не за съдържанието на изявленията си. Второ, защото създава погрешно впечатление у наблюдателите за пълна прозрачност на процеса и по този начин води до завишени очаквания.
Но има моменти, когато публичността прави възможно връщането на елементи на живо човешко участие в област на дейност, която по едно време изглеждаше като скучна задача за професионалистите. В по–предишни времена, когато външната политика се ръководеше от монарсите, това беше важна част от комуникацията между народите. По онова време обаче размяната на язвителни любезности остава скрита за широката публика и достига до нас само преразказана в по–късни спомени. Сега живият индивидуален стил се завръща, възпят от демократично избраните лидери. Още по–приятно е, когато се проявява не под формата на обидни нападки, а с елегантност и достойнство, присъщи на практиката на Руската федерация в международните дела.
Такъв именно беше отговорът на руския президент на журналистически въпрос за последните обидни изказвания по негов адрес от страна на [us]американския президент. На думите на Пръдливия лъжлив Забраванко Джо "Имаме луди кучи синове като този тип Путин и други и винаги трябва да се тревожим за ядрен конфликт", Владимир Владимирович отговори с «Разбираме какво се случва там от вътрешнополитическа гледна точка и тази реакция е абсолютно адекватна, което означава, че съм бил прав. И това, което казах, го казах преди всичко за нашата публика, а не за [us]американската. Вие сте руски журналист и попитахте кое е най–добро за нас. Казах го тогава, мисля го и сега и мога да го повторя – Байдън», като допълни, че Байдън не би могъл да каже : «Володя, браво, благодаря ти, много ми помогна».
image

«Какво да се прави? Това е, което имаме като президент на Съединените щатиБайдън»

За шегите на Сергей Викторович Лавров писах в «01.04 11:01 – © Шегите на Лавров».
Трябва да се каже, че [us]американските държавници не са свикнали да се стесняват да изразяват емоциите си. Това изглежда е част от съществуващата политическа култура там, която се формира на значително географско разстояние от основните центрове на цивилизацията в Европа и Азия. Общество, което е изолирано и живее с усещането за "обсадена крепост", няма възможност да влиза редовно в контакт с други култури  и се концентрира върху своите си преживявания, които често са неинтересни и неразбираеми за другите, и култивира поведенчески характеристики, които изглеждат доста екстравагантни на общия фон.
Когато обаче такава изолирана нация има значително население и почти най–сериозните военни и икономически възможности в света, подобни ексцентричности са простени. Всички останали свикват да правят изключения, а самите [us]американци са изградили усещането, че наистина им е позволено всичко. Тяхната политическа реторика е изолирана от останалия свят и не му предоставя абсолютно нищо полезно. Нещо повече, дълго време единствените, които говореха на един език с [us]американците, бяха държави, които бяха революционни по дух, но много по–ниски от тях по военна сила.
Иранските аятоласи след революцията от 1979–та година нарекоха САЩ "великият Сатана", а севернокорейските медии редовно дават най–сурови оценки на [us]американците. Употребата на една и съща реторика от тях обаче, както и Съединените щати постоянно правят, често се възприема от другите като признак на слабост, а не на сила. И по принцип, за да поставите някого на мястото му, изобщо не е необходимо да използвате същите като неговите изрази. Това го знаем от училище.
Сега виждаме, че Руската федерация в лицето на своя президент е напълно способна да мине и без контрапсувни. Но е блестящо да се демонстрира, че един от най–важните закони на международната политика гласи : възможностите на една държава [в дипломацията и външната политика] свършват там, където друга може да им противопостави нещо.
Сега Руската федерация противопоставя на своеобразно арогантния външнополитически стил на Съединените щати нещо, което световната политика все още не познава – спокойно самочувствие и подчертана коректност по отношение на всеки събеседник. Комбинирани, тези две стилистични характеристики са изключително рядко явление и се открояват от всичко останало, което срещаме в публичните прояви на глобалната дипломация. Например, това е напълно необичайно за китайците поведение : в случай на подобни обиди от страна на [us]американците, китайските лидери предпочитат да пазят мистериозно мълчание и думата за отговор вземат само представители на китайското министерство на външните работи. Това е специален китайски дипломатически стил, отразяващ културата и вътрешната им структура.
Всички останали като цяло са плахи и дават вид, че не са чули обидните забележки по свой адрес. Това важи за съюзниците и особено за васалите на САЩ. Така известен е примерът, когато след протеста в Париж срещу [us]американската инвазия в Ирак през 2003–та година държавният секретар Кондомолиза Райс публично заяви, че "Франция е пропуснала възможността да мълчи". Французите, за които се знае, че никога не пестят думите си, предпочетоха да се преструват, че не са чули. В действителност те просто се страхуваха да влязат в дискусия, знаейки, че ще загубят. И ще получат още дузина обиди, на които определено няма да могат да отговорят. Фактът, че Съединените щати са способни на подобни обиди, беше демонстриран на европейците през пролетта на 2014–та година от видната чиновничка в Държавния департамент Виктория Нюланд, която каза "Да го духа Европейският съюз" (Fuck the E. U.). С други думи, Съединените щати отдавна са свикнали да не се церемонят с васалите и съюзниците си, но те го приемат за "божа росица".
За разлика от Китай, където вождът е небесно същество, или Европа, която тихомълком се е примирила с [us]американското поведение, Русия е модерна, отворена страна, но не и такава, която страда от ниско самочувствие. Нейният принос към международната политика е да я направи демократична и отворена за открит, но уважителен дебат. Това поведение е вид нова искреност и може да служи като пример за лидерите на страните от Световната общност. Това е обратното на "искреността", която видяхме през последните две години в изявленията на европейски лидери, че подкрепата например за споразуменията от Минск от 2015–та година е била само начин от тяхна страна да дадат почивка на режима в Киев да се подготви за нова агресия. Русия предлага на международната дипломация нов начин за комуникация.
Стилът на Владимир Путин и Сергей Лавров отговаря на изискванията на времето, когато всяка дума на държавниците става известна и обсъждана. Но в същото време той запазва консерватизма, който е важен за толкова чувствителна област като дипломацията, при използването на думи и определения, които обикновено се дават на събеседниците. Докато международният ред навлиза в най–значимото си преразглеждане от векове, очертанията на това как ще правим бизнес в бъдеще се оформят сега. И в този смисъл новият стил на комуникация, който Руската федерация демонстрира, може да се превърне в значителен принос към това, в което ще се превърне световната дипломация в следващите десетилетия.
Путин показа интелектуално ниво, недостижимо за днешните западни лидери
Западът, разбира се, се наигра. Или по–скоро западният истаблишмънт се наигра като децата.
В интервюто с Тъкър Карлсон, а и не само в него, Путин обясни няколко пъти по време на разговора, че в света се развиват процеси, които не зависят от волята на отделни хора или дори цели държави – те са дълбоки и много по–мащабни, планетарни и наистина исторически по природа. Те са обективни. Да се ​​опитваш да ги спреш е като да се опитваш да спреш природно явление – цунами или изгрев. Най–разумното при такова обективно стечение на обстоятелствата, е да приемете и усвоите реалността, и да се опитате да се възползвате максимално от наличните възможности и ресурси за приспособяване към новите условия.
Но западните "елити", от чиито ръце се изплъзва глобалната хегемония, упорито отказват да приемат настъпващите промени. Те се опитват едновременно да ги игнорират и да ги спрат, "бетонирайки" системата, която контролират. В резултат на това те са силно изненадани от абсолютно естествения резултат, когато поради повишеното налягане бойлерът просто експлодира, причинявайки много повече щети, отколкото би могло да бъде, ако парата беше изпусната малко по малко, както се изисква от мерките за безопасност и здравия разум.
Интервюто с Карлсон се оказа точно такъв "експлодиращ котел", а самият Путин умножи пагубния ефект, тъй като президентът с речта си демонстрира нивото си на държавник, който сам по себе си изглежда невероятно висок и просто недостижим на фона на настоящите представители на европейската и отвъдморската политика. Интелигентност, отлична памет, широка ерудиция, способност да се говори без лист хартия пред себе си и искрена убеденост в правотата – подобна комбинация може да хвърли в депресия всеки русофоб, дръзнал обективно да сравнява качествата на руския президент и западните лидери, които злобно се противопоставят на Руската федерация.
Не е само Байдън с очевидни когнитивни проблеми ниска топка : човек би си помислил, че по–младите и по–здрави Микрон и Шолц, да не говорим за останалите, са много по–добри и могат поне по някакъв начин да се конкурират с Путин. Не могат – същата слаба ракия са.
А за гражданите, които не са заразени с ирационална русофобия, контрастът е още по–фрапантен и е очевидно, и отдавна се разбира от само себе си, че Владимир Владимирович е не само най–опитният, но и най–професионалният национален водач в света в момента.
image

А Вовата се смее, смее и дума : "Не стига на магарето крастата, ами и мухите ги хапят"

То и затова Световната общност, както писах, го избра за президент на Руската федерация и като такъв съответно за вожд на целокупното човечество към многополюсния световен ред.
И в този смисъл "кратката лекция по историята на украинския въпрос", изнесена от Путин в началото на интервюто, беше рискован, парадоксален и – както стана ясно впоследствие – блестящ политически ход. За по–напомпаната част от публиката бяха дадени ясни обяснения защо Русия смята случващото се в Украйна за своя работа. За по-малко напредналите зрители, изгубени в криволичещите обрати на историята на Източна Европа, все пак стана ясно, че настоящите събития не са разклащане на основите на световния ред, както им набиват в главите глобалистките медии, а просто още един етап от хилядолетния исторически процес, което, както много пъти съм казвал, ограниченият буржоазен ум на Запада никак не схваща.
Най–важното обаче е, че това желание и способност на Путин да разговаря с "редовите хора" на сложни теми, изразявайки пряко и открито позицията на Русия, е коренно различно от съвременния подход на западните политици, който вече напълно премина към подаването на празна пропагандна дъвка на широката публика. Резултатът е впечатляващ ефект : дори човек да е изцяло под влиянието на една глобалистка и антируска картина на света, той не може да не оцени подхода на Путин – и въобще руския подход към общуването със света. И не може в една или друга степен да не изпита влиянието му и да не попадне под неговото обаяние.
Става въпрос не само за това какво казва Русия, но и за това как го казва. Не идеологически проверена бюрокрация с претенции за монополизиране на истината от последна инстанция, превърнала се във визитна картичка на Запада, а свободен и достъпен разговор за светогледа, историята, културата, социалните и политически проблеми на страната ти и планетата.
Не е изненадващо, че още преди интервюто от двете страни на Атлантика избухна жестока истерия : те знаеха със сигурност, че речта на Путин в нецензурирана форма може да има благотворен ефект дори върху най–промитите от пропагандата мозъци. Точно това се случи в крайна сметка : интервюто разкри лицемерието, измамата и дълбоката некомпетентност на западния истаблишмънт и прословутата "дълбока държава". А 200 милиона гледания за по–малко от два дни само в акаунта на Тъкър Карлсон в "X" (бивш Twitter) прозрачно намекват, че значителна част от англоезичната аудитория е доста узряла да види това сами, разказва с моя помощ Тимофей Бордачев в Деловая газета «Взгляд».
image

А това е старото оръжие на Русия, когато беше СССР Органът на Сталин (Stalinorgel)

Приказ

Верховного Главнокомандующего по войскам Красной Армии и Военно–Морскому Флоту от 9 мая 1945 года N 369 О поздравлении с Днём Победы

8 мая 1945 года в Берлине представителями германского верховного командования подписан акт о безоговорочной капитуляции германских вооруженных сил.
Великая Отечественная война, которую вёл советский народ против немецко–фашистских захватчиков, победоносно завершена, Германия полностью разгромлена.
Товарищи красноармейцы, краснофлотцы, сержанты, старшины, офицеры армии и флота, генералы, адмиралы и маршалы, поздравляю вас с победоносным завершением Великой Отечественной войны.
В ознаменование полной победы над Германией сегодня, 9 мая, в День Победы, в 22 часа столица нашей Родины Москва от имени Родины салютует доблестным войскам Красной Армии, кораблям и частям Военно–Морского Флота, одержавшим эту блестящую победу – тридцатью артиллерийскими залпами из тысячи орудий.
Вечная слава героям, павшим в боях за свободу и независимость нашей Родины!
Да здравствуют победоносные Красная Армия и Военно–Морской Флот!
Верховный Главнокомандующий Маршал Советского Союза Сталин
image

А това е Гласът на епохата, враг № 1 на Вермахта и лично на Фюрера, Народният артист на СССРгласът на Совинформбюро Юрий Борисович Левитан

А хуморът в политиката на Русия не е от вчера : «Винаги съм смятал, че демокрацията е власт на народа, но другарят Рузвелт ясно ми обясни, че демокрацията е «Власт на американския народ»; Но «Само на гробищата е възможно пълно съвпадение на гледищата», казва Сталин.
image

А ето и красивото оръжие на Въоръжените сили на Руската федерация

https://vz.ru/opinions/2024/2/23/1254908.html
https://kvg55.blog.bg/zabavlenie/2024/04/01/shegite-na-lavrov.1904457
https://kvg55.blog.bg/zabavlenie/2024/04/02/kak-svetovnata-obshtnost-izbra-vladimir-putin-za-prezident-n.1904566
https://base.garant.ru/198105/#friends

© Красимир Говедаров, Главен експерт
Гласувай:
13


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. icansing - Говорит Брюксель!
09.05 12:54
Слушайте, европидеры и вся остальная сволочь!
Вы будете разгромлены и мало вам осталось !
Ничего больше спасти вам не сможет. Это конец.
Чего ещё вам сказать? Да! Да здравствует Победа!
цитирай
2. iw69 - Западът
09.05 16:56
напълно е загубил разсъдъка си.
Западните педераси се взеха много на сериозно, и не виждат че вече са станали за посмешище.
цитирай
3. leonleonovpom2 - Здравей, Краси!
09.05 17:37
Хуморът е оръжие, не от вчера! При това от висок клас, малцина го притежават, за да отговорят адекватно
Хуморът често замества качествено дипломацията!
Той дава ясен знак на този, към когото е адресиран, че е сбъркал и трябва да се коригира С псувни, махленски разправии и просташки закани, само се излага
В Средновековието например, благородниците са обучавани на подобно поведение, да приемат с хумор злобни подмятания Така, адресираното към тях, прави смешни източниците му, връща се като бумеранг при тях
Само един пример- Информират Симеон Втори, че някой се е изказал недоброжерателно към него, че е стар и трябва да се пенсионира Вместо псувни и закани- Много мило от негова страна, че се е погрижил така за мен!
Повече тази тема от лешоядите не бе повдигана! Няма ефект!
Класният политик владее това оръжие- хуморът!
Поразеният от него е само смешен, не предизвиква състрадание!
цитирай
4. kvg55 - До 1. icansing
09.05 18:40
Хе–хе–хе, слушат и подсмърчат.
цитирай
5. kvg55 - До 2. iw69
09.05 18:41
Да, така е, когото Юпитер иска да погуби ... .
цитирай
6. kvg55 - До 3. leonleonovpom2
09.05 18:43
Полезна лекция си изнесъл.
Но усетът за хумор е дар свише.
цитирай
7. nedovolen - Честит ден на победата над фашиз...
09.05 19:01
Честит ден на победата над фашизма!
Нашите теле бърборковци ни пробутват някаква неясна победа и ден на европа, дето гледа да ни закопа.
Без всякакво чувство за хумор.
:-)))
цитирай
8. kvg55 - До 7. nedovolen
09.05 20:26
Така е. Нямат чувство за хумор, защото са нискоинтелигентни.
цитирай
9. mt46 - ...
09.05 20:37
Нали и Западът ще е важна част от този "многополюсен свят"?...
цитирай
10. kvg55 - До 9. mt46
09.05 20:42
Ще е, ама не в този си вид.
цитирай
11. planinitenabulgaria - Копирал сте статията на политоведите от Иформбюро,
09.05 21:09
товаришчите пп.роф. Тамара Гонореевная и д/р исторически науки Генадий Гламидиев. Затова и такива, любимци на поза 69 и 66 са Ви са ловнали на статията.
цитирай
12. kvg55 - До 11. planinitenabulgaria
09.05 22:55
Бае Коста, нямаш експертизата да се произнасяш. Налягай си парцалите.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 6358720
Постинги: 2925
Коментари: 27341
Гласове: 35379
Архив
Календар
«  Юли, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031