Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.03.2023 08:01 - © Единно ли е "единството" на Евроколхоза срещу Руската федерация
Автор: kvg55 Категория: Политика   
Прочетен: 1077 Коментари: 10 Гласове:
7

Последна промяна: 26.03.2023 10:01

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
26.03.2023г.

     "Европейските държави се отнасят към Русия различно лошо", казва Вадим Трухачов в Деловая газета "Взгляд".
"Различно лошо?!". А не – различно "добре". Което означава, че повечето държави, не народи,   в Европа, се отнасят не добре към Руската федерация и нейното поведение в Европа.
Това се вижда и от приложената карта, на която квалификацията "Дружелюбно" е присъдена само на три страни – Сърбия, Казахстан и Армения.
В Европа са се оформили три лагера по отношение на действията на Руската федерация в Украйна. Първата е яростната антируска "партия на войната", където най–бясно свирят военните тръби на Британия и Полша, избухващи във войнствени изявления почти всеки ден. Рамо до рамо с тях са Латвия, Литва и Естония, с чиято патологична русофобия сме свикнали.
Смешното е, че тази активност произтича от глупавото им желание да се докарат на USA.
Още миналата година Борето Джонсън се обърна към някои европейски държави с предложение за създаване на политически, икономически и военен съюз, воден от Обединеното кралство, като алтернатива на Европейския съюз. Предложеното обединение под егидата на Британия, ще включва Украйна, Полша, Естония, Латвия и Литва; по–късно, според идеята на Джонсън, Турция също може да се присъедини към така наречената Европейска общност. Британската инициатива е предназначена за държави, които ревностно защитават националния си суверенитет, придържат се към либералните възгледи в икономиката и се противопоставят на политиката на Москва. Това последното е свързващата помежду им субстанция.
Защото според първите две условия по–подходяща от Унгария няма, особено в защитата на националния си суверенитет от брюкселските и вашингтонски агресори, но тя не е призвана.
За "Тайният план на Борис Джонсън за разделяне на Украйна от Русия и ЕС : Европейската общност", пръв съобщи тогава италианският "Corriere della sera" 
image 

В другия лагер, който условно може да се нарече "умерен", водеща роля имат Германия и Франция. Следим как вървят споровете в германската управляваща коалиция. Във Франция също се забелязват известни колебания в степента на подкрепа за Украйна. Картината допълва и явната бяла врана на ЕС и НАТО в лицето на Унгария, която не само не желае да участва във въоръжаването на Украйна и налагането на нови антируски санкции, но дори е  готова здраво да настъпва Владимир Зеленски – в интервю за HirTV председателят на унгарския парламент Ласло Кьовери, имайки пред вид изказванията на Зеленски за Шолц и Унгария,  изрази мнение, че украинският президент има психични проблеми.
И тук възниква резонен въпрос : какво да кажем за останалите страни? Нека се обърнем към изследването на общественото мнение в различни страни. Така например фондация "Алианс за демокрация", оглавявана от бившия генерален секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен, направи проучване за отношението към влиянието на Руската федерация в света. Това проучване не засегна редица страни от Централна и Югоизточна Европа и тук на помощ се притекоха самата Европейска комисия, както и словашкият аналитичен център "Globsec". Резултатите могат да изненадат дори опитни международни изследователи.
Съвсем логично е, че най–антируско обществено мнение се е развило в Полша, където 87% от населението има негативно отношение към Русия. Последва я обаче … Португалия, която е много далеч от Русия и няма близки връзки с нея. Цели 83% от португалците се изказват лошо за политиката на Русия, а цели 93% са за това ЕС да води тежка икономическа война с Русия.
В последния случай горещите южняци надминаха дори поляците и балтите.
Това може да се обясни не само с липсата на зависимост на Португалия от руските енергийни ресурси. Все пак страната в продължение на много векове е била силно зависима от Британия. Така че не е изненадващо, че португалците също са сред страните, въоръжаващи Украйна. Същото може да обясни 77% от лошото отношение към Русия в Ирландия. Вярно е, че "гордите" келти доставят само лични предпазни средства на Украйна. Нека обаче припомним как с камион беше атакувано посолството на Руската федерация в Дъблин.
Зле се отнасят към Русия и в двете скандинавски кралства – Швеция и Дания (77% и 79%). Но това вече е по–ясно. Руските царе са били шведите твърде много пъти, за да се отнасят добре с нея. Да, и те са увеличили вниманието към правата на ЛГБТ общността и други специфични човешки права. Датчаните имат почти същото, където липсата на войни в миналото с Русия се компенсира от най–проамериканската линия в Западна Европа. Естествено, и двете отдавна доставят оръжие на Украйна. Подобна е картината и във Финландия.
В Чехия отношението към Русия през последните няколко години също стана изключително лошо. Днес 78% от жителите на страната възприемат руската политика негативно. Затова не е изненадващо, че ръководството на страната първоначално подкрепи изпращането на желаещите да воюват в Украйна. Впоследствие обаче президентът Милош Земан три пъти отрече подобен "туризъм". Все пак Чехия не е Полша, нивото на нейната враждебност към Русия първоначално е по–ниско. Така страната заема своето "естествено" място до Дания,  Швеция и Финландия.
Разпространеният стереотип, че в Испания се отнасят добре към руснаците не се потвърждава. 75% от испанците са заявили лошото си отношение към руската политика (за сравнение : в Германия – 71%, в Британия – 74%). Премиерът Педро Санчес дойде в Киев, където се срещна със Зеленски. А испанците редовно доставят оръжие на Украйна. Тук може да се търси логика в това, че идеологическите наследници на диктатора Франко мразят Русия като наследник на СССР. Но Санчес уж е левичар и антифранкист. С това ли се опитва да угоди на господарите от Евроколхоза и Алианса?
В Италия нещата също не са толкова добре, колкото на Путин му се иска. 65% от анкетираните декларират негативно отношение към руската политика (колкото и във Франция). И като цяло поведението на италианските власти малко се различава от поведението на френските. Те доставят оръжие на Украйна, но премиерът Марио Драги (бивш), следвайки Еманюел Макрон, също говори за необходимостта от поддържане на диалог с Русия. Е, Италия от години е един от основните партньори на Русия в Европа и тук има приемственост.
В не влизащата в Евроколхоза, но примъкваща се към санкциите Швейцария, "само" 60% изразиха негативно отношение към Русия. Съвсем естествено е, че на този фон швейцарците отказват да доставят оръжие на Украйна. Още повече, че отказват да направят това и в България, където едва 38% се изказаха лошо за Русия. Кипър няма какво да доставя, но има най–много противници на такива доставки – 64%. Съответно политиката на тези страни е относително мирна спрямо Русия. Между другото, в Унгария действията на Русия се оценяват по–негативно – 48%.
image

Една карта, на която не е ясно, народите или правителствата проявяват съответното отношение къмто политиката на Руската федерация в Украйна

Но социологията не винаги корелира с поведението на правителствата. Така в Австрия, Холандия и Норвегия около 70% имат лошо отношение към руската политика. Тези държави обаче се държат по различен начин. Холандците бяха белязани от активното въоръжение на Украйна. Норвежците се държат почти по същия начин като Германия и Франция. Австрия, тъй като не е член на НАТО, изобщо не доставя оръжие. Не само това, нейният канцлер Карл Нехамер стана единственият европейски политик, посетил Москва през последните месеци.
През последните години Румъния води недвусмислено антируска политика, сравнима със същите Холандия и Швеция. Междувременно в страната има 64% привърженици на такава линия. В Словакия такива са 50%, а желаещите да въоръжат Украйна са много по–малко от половината. Но това не пречи на правителството да се държи противно на общественото мнение (Първите 4 изтребителя МиГ–29 бяха предадени на Украйна, съобщи министърът на отбраната на Словакия Ярослав Наги). Първа Словакия ѝ достави самолети. В Гърция политиката на Русия изобщо не се харесва и то едва от 45%, което не пречи на страната да въоръжава Украйна и като цяло да действа като най–големите държави в Европейския съюз.
Според данните на общественото мнение, не само Британия, Полша и балтийските страни, но и Чехия, Дания, Швеция, Финландия, Ирландия, Хърватия, Испания и на първо място Португалия трябва да принадлежат към категоричните русофоби. Напротив, Австрия, Норвегия, Холандия, Румъния, Белгия и Словения трябва да вървят заедно с Германия, Франция и Италия. А Словакия, Гърция и България изобщо трябва да се държат като Унгария. Неутрална Швейцария е някъде между Германия и Унгария.
Но в действителност картината е различна. Повечето страни от Евроколхоза се колебаят между германо–френско–италианските и англо–полско–балтийските линии. Освен това Холандия, Румъния и особено Словакия правят това противно на собственото си обществено мнение. Това колебание се свежда до факта, че не звучат помирителни думи по адрес на Русия, но не стигат и до явно влошаване. От самото начало Чехия се присъедини към британците и поляците с балтите, но днес премина в лагера на колебливите.
Вероятно следващите три най–големи страни в Евроколхоза са Словения, Белгия, Гърция и Норвегия, които съчетават ограниченото въоръжение на Украйна с мирни инициативи. Австрия и Швейцария заемат още по–мека позиция, като в първия случай има предпоставки за по–твърдо поведение. Към тях се присъединяват България и Кипър, които според социологическите проучвания са заедно с Унгария. Всички те подкрепят безусловно санкциите, но не въоръжават Украйна. Унгария действа тук като полюс на най–голямото разбиране на Русия.
Трябва да се отбележи жестокият натиск, който оказват от Вашингтон и от Брюксел, най–вече евроколхозната комисия и председателят ѝ Урсула фон дер Лайнен върху колебаещите се да заемат категорична антируска позиция и особено да увеличат доставките на оръжие за укрите.
Наскоро в България беше комисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон. Мисията му беше да се увеличи производството на боеприпаси за фронта в Украйна, макар че последната не е член на Еврокооперацията. Но тя Специалната военна операция на Руската федерация в Украйна хвърли в паника цялото буржоазно евроколхозно войнство и помъти разсъдъкът му.
Така в Европа могат да се наблюдават не три, а цели пет подхода към Специалната военна операция на Руската федерация в Украйна. И това оставя на Руската федерация определено поле за работа както с елитите, така и с общественото мнение, заключава Вадим Трухачов.
"Оформянето на лагери", за което говори той, означава, че омразата към Русия е организирана, докато дружелюбието е спонтанно и традиционно.
Интересно, че на тази карта Беларус е оцветена в оранжево.

https://vz.ru/opinions/2022/6/17/1162974.html
https://vz.ru/news/2022/5/27/1160373.html?qw
https://www.corriere.it/economia/finanza/22_maggio_26/piano-segreto-boris-johnson-dividere-l-ucraina-russia-ue-commonwealth-europeo-02d3b232-dc6b-11ec-b480-f783b433fe60.shtml
https://vz.ru/politics/2022/6/7/1161881.html
https://www.segabg.com/hot/category-the-war/slovakiya-predade-purvite-4-mig-29-na-ukrayna



Тагове:   Сърбия,   Норвегия,   Румъния,   Испания,   Австрия,   Швейцария,   Брюксел,   Чехия,   Ирландия,   дания,   Швеция,   украйна,   НАТО,   вашингтон,   Британия,   Андерс Фог Расмусен,   Хърватия,   Словакия,   СССР,   Европа,   Естония,   Турция,   Европейски съюз,   Холандия,   Европейска комисия,   латвия,   полша,   Португалия,   usa,   финландия,   ЛГБТ,   РФ,   марио драги,   Западна Европа,   Обединеното кралство,   26 март,   Борис Джонсън,   милош земан,   европейска общност,   Руска федерация,   Гърция и България,   Швеция и Дания,   ЛГБТ общността,   Владимир Зеленски,   германия и франция,   Тиери Бретон,   GLOBSEC,   Литва и Естония,   Латвия и Литва,   Швеция и Финландия,   специална военна операция,   HirTV,   Руската федерация в Украйна,   Corriere della Sera,   Вадим Трухачов в Деловая газета Взгляд,   Казахстан и Армения,   Британия и Полша,   Шолц и Унгария,   Централна и Югоизточна Европа,   Германия и Франция Австрия,   Русия Кипър,   Холандия и Норвегия,   Белгия и Словения,


Гласувай:
7


Вълнообразно


1. nedovolen - Ако се направи карта на отношението ...
26.03.2023 09:51
Ако се направи карта на отношението на народите, сигурно ще позеленее.
:)))
цитирай
2. kvg55 - До 1. nedovolen
26.03.2023 09:56
И с течение на времето все повече ще позеленява.
Интересно, че и Беларус е в оранжево.
цитирай
3. nedovolen - К2
26.03.2023 14:25
Може художник да е разбъркал повече от този цвят.
:)))
цитирай
4. kvg55 - До 3. nedovolen
26.03.2023 16:07
Абе, манипулация.
цитирай
5. planinitenabulgaria - Вие влизате в блога на бать Венцо, но никога на глрасувате за него защото му
26.03.2023 23:56
завиждате - он е много по-надарен от Вас природно...
Вие влизате и в моя блог, но и за мен не гласувате, защото ми завиждате - аз съм много по-красив и по-умен от Вас.
Стига с тия зависти. Мен и бать Венцо ни уважава дори агент "Рускинята", жената на един Ваш сълрогър от Стара Загора, няма да осветлявам името му...
Или ще гласувате когато влизате в блоговете ни за нас, или няма да влизате !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1
цитирай
6. kvg55 - До 5. planinitenabulgaria
27.03.2023 10:23
Бае Коста,
Когато чета, задължително гласувам.
Когато не чета, не гласувам.
В твоя блог не чета.
Посещавам те в отговор на твоето посещение.
цитирай
7. born - НеУважаемий Гомновозний, Обещ...
27.03.2023 23:31
НеУважаемий Гомновозний,
Обещавам ти, ако поне още веднъж се осмелиш да споменеш съпругата Ми по какъвто и да е повод, ще бъда принуден да публикувам интересна компроматна информация относно любимата дъщеричка ...
В този смисъл напомням да приемаш фекалните таблетки в по-минимизирани количества, в противен случай ще бъда принуден да се обърна към МНС за съдействие, сведение и изпълнение на принудително въдворяване и съответно лечение в някой подходящ селски кенеф...
© St. BORN Taratancijskij & Ta6akmakanskij - Honorary General major Comodor of First WOMEN 's body division of Taratancian armed forces-First ETHICALLY expert of UTTAF (United Taratancian/Ta6akmakancian Armed Forces) .
цитирай
8. born - Бае Коста, Когато чета, задължи...
27.03.2023 23:34
kvg55 написа:
Бае Коста,
Когато чета, задължително гласувам.
Когато не чета, не гласувам.
В твоя блог не чета.
Посещавам те в отговор на твоето посещение.


Надявам се, че след посещения в Гомновозни блогове задължително дезодорираш и дезинфекцираш ?
цитирай
9. kvg55 - До 7. born
27.03.2023 23:46
Свети, нали знаеш : В рядко лайно камък не хвърляй, ще те изпръска.
цитирай
10. kvg55 - До 8. born
27.03.2023 23:48
Аз от разстояние, Свети.
Само надниквам.
За да отговоря на проявеното внимание от негова страна.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5759720
Постинги: 2809
Коментари: 25806
Гласове: 34183
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031