Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.02.2023 09:08 - Пиянство и мътни финанси: Как група американски ветерани се взриви в Украйна
Автор: zahariada Категория: Политика   
Прочетен: 1180 Коментари: 1 Гласове:
1

Последна промяна: 06.02.2023 09:10

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Пиянство и мътни финанси: Как група американски ветер ани се взриви в Украйна

Джефри Гетълман
Четвъртък, 2 февруари 2023 г. в 14:28 GMT+2· 
 четене

   
image Роб, член на групата Моцарт, ръководи военно обучение на украински войници в селските райони на Донбас, в Източна Украйна, на 23 юли 2022 г. (Лаура Бушнак/The New York Times)

КИЕВ, Украйна — Андрю Милбърн, бивш американски полковник от морската пехота и лидер на Mozart Group, стоеше в хладна заседателна зала на втория етаж на жилищна сграда в Киев, за да съобщи някои лоши новини. Пред него седяха половин дузина мъже, които бяха пътували до Украйна със собствени пари, за да работят за него.

„Момчета, изкормен съм“, каза той. „Групата Моцарт е мъртва.“

Мъжете го гледаха с празни лица.

Абонирайте се за бюлетина The Morning от New York Times

Един попита, докато вървеше към вратата: „Какво да правя с каската си?“

Mozart Group, една от най-известните частни американски военни организации в Украйна, се срина под облак от обвинения, вариращи от финансови некоректности до погрешни преценки, добавени от алкохол. Неговите борби предоставят разкриващ прозорец към света на чуждестранни доброволчески групи, които се стичат в Украйна с благородни намерения, само за да бъдат препънати от напрежението от управлението на сложно предприятие във военна зона.

 

„Виждал съм това да се случва много пъти“, каза един от ветераните на Моцарт, който, подобно на много други, говори само анонимно от опасения, че руснаците може да го нападнат. „Трябва да управлявате тези групи като бизнес. Ние не направихме това.”

През Украйна са минали стотици, ако не и хиляди чуждестранни ветерани и доброволци. Много от тях, като Милбърн и неговата група, са живи мъже, които са прекарали живота си в зряла възраст, потънал в насилие, соло летци, опитващи се да работят заедно в много опасна среда без много структура или правила.

Отначало групата Mozart процъфтява, обучавайки украински войници, спасявайки цивилни от фронтовите линии и набирайки над 1 милион долара дарения, за да финансира всичко това. Но тогава парите започнаха да свършват.

След месеци, в които се мъчеше да се държи заедно, Моцарт беше измъчван от дезертьорство, вътрешни борби, проникване в централата на офиса и дело, заведено от главния финансов директор на компанията, Андрю Бейн, с цел отстраняването на Милбърн.

Делото, заведено в Уайоминг, където Моцарт е регистрирано като дружество с ограничена отговорност, е цяла литания от дребни и сериозни обвинения, обвиняващи Милбърн, наред с други неща, че прави унизителни коментари за ръководството на Украйна, докато е „значително нетрезво“, оставяйки кучето си да уринира в зает апартамент и „отклоняване на фирмени средства“ и други финансови злоупотреби.

„Ще бъда първият, който ще признае, че имам недостатъци“, каза Милбърн, който призна в интервю, че е бил пиян, когато е направил коментарите за Украйна. "Ние всички сме." Но той отрече по-сериозните обвинения за финансови некоректности, като ги нарече „напълно нелепи“.

Когато Милбърн се появи в Украйна в началото на март миналата година, столицата Киев изглеждаше в пропастта. Руските сили си пробиваха път от предградията и Украйна бързаше да изпрати хиляди неопитни войници на фронта.

Тогава чрез общ приятел 59-годишният Милбърн се запознава с 58-годишния Бейн. Също бивш полковник от морската пехота, Бейн работи в медиите и маркетинга в Украйна повече от 30 години. „Двамата Анди“, както биха ги нарекли служителите на Mozart, споделиха визия да направят всичко възможно, за да помогнат на Украйна да спечели войната.

Милбърн, чиято кариера е проследявала войните на Америка през последните три десетилетия, от Сомалия до Ирак, имаше както боен опит, така и контакти. Той счита за приятели тежкотоварни лица от морската пехота като автора Бинг Уест и бившия министър на отбраната генерал Джеймс Матис.

Бейн имаше организацията. В продължение на осем години, откакто Русия нахлу в Източна Украйна през 2014 г., той управлява Украинския фонд за свобода, благотворителна организация, която той създаде, която превърна даренията в отчаяно необходимо оборудване за украинската армия.

Двамата основават Mozart, името е дързък отговор на руската наемна сила, която използва името на друг известен композитор, Wagner Group. Те също пуснаха краткотраен подкаст, наречен „Двама морски пехотинци в Киев“.

Но те имаха много различни стилове. Милбърн е общителен, удобно е в светлината на прожекторите - той написа изпепеляващи мемоари - и по собственото му признание, избухлив. Бейн, който е учил класика в Йейл, е по-сдържан и разумен.

От самото начало е имало напрежение, казаха и двамата. „За 30 минути той е най-очарователният мъж на света“, каза Бейн за Милбърн. „Но на 31-вата минута си казвате „Чакай, нещо не работи там.“

Милбърн каза, че макар да не иска да обижда Бейн, „фактите говорят сами за себе си и не мога да дам повече представа за характера му от това, което е направил.“

Тъй като украинската армия отчаяно се нуждаеше от цялата западна подкрепа, която можеше да получи, Моцарт бързо се разрасна от шепа бойни ветерани до повече от 50 служители от дузина страни. Двете специалности на групата бяха извличането на последен шанс на цивилни, хванати в капан на фронтовата линия, което беше изключително опасна работа, и съкратеното военно обучение.

С преминаването на пролетта към лятото все повече украински военни части поискаха Моцарт за обучение. Но украинците не можаха да го платят, оставяйки Моцарт да разчита на малък набор от постоянни донори, включително група финансисти от Източното крайбрежие с еврейско-украински корени и тексаски магнат.

Всички участващи казаха, че е било стресиращо самото правене на заплати. Няколко служители казаха, че начинът, по който парите се вливат в организацията, която се контролира от Бейн, е непрозрачен.

„Не мога да ти кажа колко хора биха дошли при мен на парти и ми казаха: „Хей, Марти, обичам това, което правиш. Искам да ви дам 10 000 долара”, каза Мартин Ветерауер, един от старите приятели на Милбърн и оперативен шеф на Моцарт. „Но никога нямаше да разберем дали парите наистина са влезли.“

Бейн каза, че не е направил абсолютно нищо лошо и е предоставил финансова информация винаги, когато е поискана, което е рядкост.

Освен това хората, наети от Моцарт, не бяха от най-лесните за управление. Много от тях бяха прошарени бойни ветерани, които признаха, че се борят с посттравматичен стрес и тежко пиене. Когато не работеха, те гравитираха към киевските стриптийз клубове, барове и онлайн срещи.

„Имаше много ругатни, много женкарство, много неща, които не бихте искали да вземете на литургия“, каза друг треньор, Роб.

През септември те загубиха важен поток от финансиране, когато благотворителна организация, наречена Allied Extract, реши да използва по-евтини украински екипи за спасяване на цивилни. До ноември Моцарт изпитва толкова недостиг на пари, че Милбърн, Бейн и Ветерауер се отказват от заплатите си от няколкостотин долара на ден.

Бейн, който притежаваше 51% от компанията, след това се обърна към Милбърн, който държеше останалите 49%, за разделяне, казаха и двамата мъже в интервюта. Бейн поиска от Милбърн да плати 5 милиона долара, за да го изкупи, но Милбърн отказа, като каза, че няма начин да намери такава сума. Скоро двамата спряха да си говорят.

На 11 декември, една неделна сутрин, Милбърн и няколко служители отидоха в централата на компанията, която се помещаваше в сграда в Киев, която Бейн притежава, за да вземат зимни якета, бронежилетки и част от личния багаж, заключен в склад.

Когато охранител отказал да ги пусне, един от хората на Милбърн го притиснал към стената, докато Милбърн ритнал вратата. По-късно той каза, че те се нуждаят от екипировката за мисии в Донбас, регионът на Източна Украйна, подложен на безмилостни руски атаки.

Малко след това клип на Милбърн, който пренебрегва ръководството на Украйна, се разпространява широко в социалните медии. „Случайно имам знаме на Украйна, вързано на чантата ми, но не си казвам „О, Боже, Украйна е толкова страхотна“, каза той. „Разбирам, че има много прецакани хора, управляващи Украйна.“

Клипът е взет от подкаста The Team House, в който гостите са поканени в обстановката на всекидневната, за да пият твърд алкохол с домакините. „Разбира се, че не трябваше да казвам това“, призна Милбърн.

Веднага след като Бейн заведе делото на 10 януари, избухна междуособна битка в социалните медии. Бейн публикува обвиненията на страницата на Моцарт във Фейсбук, която той контролира, а Милбърн отвърна на неприятни коментари за Бейн от страницата на Моцарт в LinkedIn, която той контролира.

„Беше като домашен спор“, каза Роб.

Но от повече от половин дузина служители, интервюирани за тази статия, всички изразиха съчувствие към Милбърн. Дори след последната среща, във вторник, няколко казаха, че той е вдъхновяващ лидер и чакаха да видят дали ще може да събере средства, за да ги върне на работа.

Милбърн е наел нов офис в Киев и казва, че е решен да възроди операцията.

„Мечтая да се върна в Донбас“, каза той. „Когато си там и си уплашен, всичко останало се свива в сенките. Не мислиш за пари. Не мислиш за репутацията си.

Но той няма да се върне скоро на фронта. Тази седмица той прекара часове пред лаптопа си. Той проучва нов бизнес, като например курсове за обучение за враждебна среда. Той пише имейли на дарители.

И той говори с адвокатите си.

© 2023 The New York Times Company




Гласувай:
1



Спечели и ти от своя блог!
1. bojinkata - Гладни паяци в буркана на Украйна!
06.02.2023 09:53
Гладни паяци в буркана на Украйна!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zahariada
Категория: Политика
Прочетен: 39743130
Постинги: 21940
Коментари: 21633
Гласове: 31017
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031