Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.02.2023 16:01 - © Излиза да сме по–прости от македонците
Автор: kvg55 Категория: Политика   
Прочетен: 831 Коментари: 6 Гласове:
8

Последна промяна: 02.02.2023 16:07

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
02.02.2023г.

     От година време, от 7–ми февруари миналата година, когато "Нападнаха офиса на Културен център "Иван Михайлов" в Битоля", се пречудвам, да пиша ли за простотиите на македонските граждани с българско самосъзнание или да не пиша.
Но думите на министъра на вътрешните ни работи Иван Демерджиев тези дни ме вбесиха и реших да пиша.
Във връзка с честването на 151–вата годишнина от рождението на Гоце Делчев министърът беше в Македония да осигури спокойно и безопасно преминаване на мероприятието.
И го чух да казва по телевизията : "Получих уверение, че те също ще бъдат проверени, разследвани и всички  отговорни, виновни лица извършили престъпление или нарушение ще бъдат изправени пред закона".
Може ли така безадресно да се говори?! Става въпрос за конкретен случай – побоят над Христиан Пендиков в Охрид. Това става ясно от предишните му думи, както и от думите на министъра на вътрешните работи на Македония Оливер Спасовски.
"Предадох на колегата Спасовски документи, които касаят заплахи получени от Пендиковски   по време на престоя му в болничното заведение", каза министър Демерджиев.
"Имаме едно лице, за кое що е определена мерка "притвор" и се постапува и по насамо во  ширеньето на изтрагата на овой случай", каза министър Спасовски.
Тогава кои са тези "те", са които говори нашият министър? И това "ще бъдат проверени, разследвани". Десет дни след побоя нашият министър говори в бъдеще време.
Получил бил уверение?! Толкова години не ни ли станаха ясни властите в Македония и тяхното отношение към българите, та продължаваме да им засвидетелствуваме доверие?!
Във връзка с предстоящото честване министър Оливер Спасовски каза : "Нема да биде дозволен никаков инцидент. Македонската полициа ги превзема сите необходими мерки и активности. И абсолутно не смее да се дозволи инцидент относно …, ке се обезбеди чествуванье како що доликува на нашиот великан Гоце Делчев".
Е, ще видим в събота на 4–ти февруари ефикасността и ефективността на "сите необходими мерки и активности" предприети от македонската полиция.
На  29–ти ноември 2022–ра година БНТ извести : "Северна Македония затваря българския клуб "Иван Михайлов", ако не смени името си";
До края на деня българският клуб "Иван Михайлов" трябва да смени името си или ще влезе в процедура по нарушаване на закона и глоба от 3 до 10 000 евро, съобщиха от Комисията за защита от дискриминация в Република Северна Македония.
Към момента изглежда, че българският клуб няма да смени името си. Клубът имаше 45 дни да смени името, устава и програмата си, след като властите в Скопие решиха, че всички те водят до дискриминация на национална и етническа основа, насаждат омраза и нетърпимост.
Сигнал срещу клуба беше подаден от крайнолявата радикална партия "Левица". Клубът може да бъде подведен и под наказателна отговорност, доколкото не е отстранил постове с такова съдържание от социалните мрежи. По друг закон, ако до февруари клубовете "Иван Михайлов" в Битоля и "Цар Борис Трети" в Охрид не си сменят имената, ще бъдат заличени от Централния регистър".
Точно за това ми е думата – за имената на клубовете.
Не знаят ли тези българи в Македония, какво е отношението на македонствуващите власти и граждани на републиката към Иван (Ванче) Михайлов и цар Борис III?
Какво общо има главорезът Ванче Михайлов с културата?
Какво общо има цар Борис III с културата?
Простотия и отявлена провокация е именуването с тези имена на културни, както ги зоват учредителите им, центрове или клубове. Македонците са диви, ама не са глупави.
"Новооткритият български културен център в Охрид "Цар Борис III" е бил нападнат", съобщава на 12.10.2022 Българското национално радио.
Докато в клуба се провеждала среща между членове на сдружението и външни посетители, отвън започнали да се чуват викове "фашисти", а малко след това последвали удари с брадва по табелата на клуба" 
image

"Здружение за грагани" значи! А как името на монарха ще привлича към културата хората с републикански убеждения та те да пристъпят в клуба, а?
Има една народна песен изпълнявана от българският народен певец Костадин Гугов – "Таки Даскалот".
Песента се пее в дует и от македонските певци Васка Илиева и Александър Сариевски.
Песента завършва така :
"Клети тирани в борба неравна, сета дружина му я избия
Таки Даскалот жив се не даде, самиот кръвта си я пролеял
Откачил бомба, над нея легнал, за свободата на Македония".
Димитър Тодоров Николовски, известен като Таки Даскало, e югославски партизанин и деец на Комунистическата съпротива във Вардарска Македония.
През април 1942–ра година участва във формирането на партизанския отряд "Пелистер", на който е политически комисар с псевдонима Шумски. Загива на 3–ти май 1942–ра година при Ореховската кория между селата Орехово, Буково, Лавци и Брусник Битолско в битка с българската полиция.
Забележете! – в битка с българската полиция.
А кой е пратил българската полиция (и войска) там? – Цар Борис III–ти.
А я да видим, какво казват македонците за смъртта на Таки Даскалот : "Въпреки че сформирането на четата се пази в тайна, българският окупатор разбира за движението им, което им съобщава местният кмет. Отрядът планирал да отбележи първомайския празник с по–богата и празнична храна. Същия ден около 10 часа сутринта командирът на четата Георги Наумов заедно с бойците Никола Георгиевски – Никлеко и Стево Трайковски – Тефико обикалят караула, където се натъкват на българска войскова част в Брусник, която ги арестува. На 3 май 1942 година българският генерал Иван Маринов ръководи акцията за унищожаването на този отряд, след което изпраща 2000 (?) войници, разпределени в четири колони. Първата колона минава през село Брусник, втората през село Лъвци, третата южно от Смолево, а четвъртата преминава през селата Буково и Ореово и навлиза в планината. Неговият партизански отряд е обкръжен над село Ореово от фашисткия враг. Лазо хаджи Поповски забелязва неприятелските позиции, след което съобщава на бойците, които решават да не се предават и да се опитат да пробият обръча с бой. Започва неравен бой между петнадесет зле въоръжени партизани и няколко хиляди добре въоръжени български войници. Тази битка продължи до следобед (около 16:00). Тъй като беше мъгливо и валеше, бойците в две групи решиха да пробият и групата на Таки Даскалот беше избита. В битката освен Таки Даскало загиват още Йоска Йорданоски–Сандански, Ордан Михайлоски, Елпида Караманди, Мара Йосифовска и Димче Хаджипоповски. В спомените на Киро Кръстески–Платник има информация, че Таки Даскалот действително е тежко ранен, а след това зверски бит с приклади от българските окупационни войници".
Е, предвид описаните събития, не е ли по–умно тези центрове и клубове за българско културно влияние в Македония да се именуват с имената на Братята Миладинови, Димитър Талев, Никола Вапцаров, Гоце Делчев, Кирил и Методи, Климент Охридски, Цар Самуил?
От такава глупост и простотия страдат и българската външна политика и дипломация.

https://bntnews.bg/news/sled-sreshtata-demerjiev-spasovski-vlastite-v-rsm-obeshtaha-chestvaneto-na-goce-delchev-da-se-provede-bezproblemno-1222002news.html
https://bntnews.bg/news/severna-makedoniya-zatvarya-balgarskiya-klub-ivan-mihailov-ako-ne-smeni-imeto-si-1215621news.html
https://bnr.bg/horizont/post/101719737
https://sonichits.com/video/Kostadin_Gugov/Taki_daskalot
https://www.vbox7.com/play:99c1c705eb
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D0%B8%D0%BC%D0%B8%D1%82%D1%8A%D1%80_%D0%9D%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D1%81%D0%BA%D0%B8
https://mk.wikipedia.org/wiki/%D0%A2%D0%B0%D0%BA%D0%B8_%D0%94%D0%B0%D1%81%D0%BA%D0%B0%D0%BB%D0%BE






Гласувай:
8


Вълнообразно


1. nedovolen - Ванчо дерменджията и ДД епартамент ...
02.02.2023 17:49
Ванчо дерменджията и ДД епартамент в един глас: София и Скопие еднакво виновни за антибългарската истерия в Скопие. Този Български министър ли е /както вс. други/, или адвокат на Скопие.
:)))
цитирай
2. kvg55 - До 1. nedovolen
02.02.2023 18:38
И за изявлението на Държавния департамент съм написал.
Излиза че България е виновна.
цитирай
3. dobrodan - Македонците - в Македония,
02.02.2023 18:45
българите - у нас. Мисля, че ще е справедливо и за двете страни. Технически може да продължи не повече от две години.
цитирай
4. mt46 - ...
02.02.2023 21:27
Македонците ни мразят. И заради ВСВ...
цитирай
5. kvg55 - До 3. dobrodan
02.02.2023 22:15
Да бе! Само хора ли ще местим?
А територия няма ли да местим?
Иначе това е логично разрешение, след което премахваме границата.
цитирай
6. kvg55 - До 4. mt46
02.02.2023 22:17
Чувал съм за издевателства на окупационният ни корпус над местното население.
Както съм чувал и опровержения.
Но особено не съм се интересувал.
цитирай
7. leonleonovpom2 - Здравей, Краси!
03.02.2023 00:00
Тези хора си нямат хабер от дипломация ,но смятат ,че са на "ти" с нея Като недоразумението Нейнски или Михайлова!
Допуснал си грешка, че си ги признал безусловно, вече трябва да внимаваш! А не да правиш нови грешки?
Аз за жестокостите на Българите през ВСВ не вярвам Имаше един Вулгарос, засипа ме с жестокостите на Българските войници в Гърция Бях разпитал баща ми, бил е година в корпуса Разсмя се Каза ,че има само един такъв случай през тази година и той е предизвикан Рота войници, без оръжие обядват на поляна нападат ги андарти с картечници Повечето войници са убити Отцепват района, отказват помощ от германците Ще се справят сами Всички заловени са проверени Съмнителните ,без документи и без алиби са отделени Разстреляни са точно толкова, колкото са убитите войници Каза ми, че ако са били германци, за всеки убит са щели да разстрелят десет!
Иначе с местното население отношенията били приятелски
Та не вярвам ,че в Македония е било различно Много добре им знам нрава на макетата и на какви мизерии са способни!

Лека нощ!
цитирай
8. kvg55 - До 7. leonleonovpom2
03.02.2023 07:22
Все едно, имат ни за окупатори.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5758549
Постинги: 2808
Коментари: 25802
Гласове: 34181
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031