Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.01.2023 16:01 - © С "братушки" се обръщат само към българите
Автор: kvg55 Категория: Политика   
Прочетен: 2676 Коментари: 20 Гласове:
14

Последна промяна: 25.01.2023 16:05

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
25.01.2023г.

     В ситуация, в която България въоръжава Украйна, човек може само да съчувства на българите. По братски.
"Ами българите?" е практически мем, роден от руските новини за мнението на българските блогъри по всеки въпрос. Отчитаме : българите все още са велики.
Те все още са най–проруски настроеният народ в Европейския съюз, според проучване, поръчано от Европейската комисия. По–голямата част от тях са против изпращането на оръжие на въоръжените сили на Украйна и друга помощ на Киев. От февруари те провеждат шествия, демонстрации и стачки с антиукраински и антинатовски лозунги, а понякога и под руски знамена.
Те дори забиха снежна топка в лицето на премиера Кирил Петков, принуждавайки го да се оттегли зад гърба на охраната и под виковете "Предател!" Подсъдна, наред с други неща, форма на народен протест.
Затова към българите като народ няма претенции, а само симпатии. Отдавна не са бърсали краката си в този народ така показно, както го бършат сега (последният беше, изглежда, Хитлер, но и това не е сигурно и не е било точно така гадно и отвратително, както днес).
Сега София въоръжава Киев официално – с решение на Народното събрание, тоест парламента. Това е четвъртият му състав за две години, като тази година българите вероятно ще изберат пети поради хроничната неспособност на основните сили да се разберат за коалиция помежду си. Но в нашата ситуация не това е важно, а фактът, че предишният състав все пак успя да назначи едно пълноправно правителство – правителството на същия този Петков. Два месеца по–късно започна СВО и Народното събрание директно забрани на кабинета на министрите да доставя въоръжение на Украйна : ремонт на оборудване – да, изпращане на оръжие – не.
На теория това беше важно решение, което малцина тук оцениха. В България от времето на Първата студена война са запазени обширни арсенали от съветско оръжие. Има и много производствени мощности – без каквито и да е чудеса тук се произвеждат стрелково оръжие и боеприпаси със завидни за Източна Европа темпове.
Ролята на България в СВО може да бъде значителна – и тя наистина стана значителна. Както става ясно сега, Петков и неговата партньорка (ха–ха–ха) – бившият вицепремиер и министър на финансите Асен Василев, все пак са изкормили българските арсенали в полза на въоръжените сили на Украйна, противно на решението на парламента и мнението на народа.
Сега е започнало парламентарно разследване по този въпрос. Тъй като съставът на Народното събрание е същият, който утвърди и украинския "ленд–лийз", едва ли ще има непоносимо неприятни последици за Петков, като обвинения в държавна измяна или нещо в същия дух, което той напълно заслужава.
Петков и Василев си признаха сами, даже се и похвалиха. Според бившия премиер именно той е измислил схемата с посредниците под формата на други страни от НАТО, благодарение на която оръжията не са изпращани директно в Киев, тоест формално е спазена парламентарната забрана. Твърди се, че той е предложил тази схема на спешна среща на лидерите на страните от алианса след началото на спецоперацията. И той лично се е погрижил    България да снабдява Украйна със значителна част от онези количества дизелово гориво, които преди това са били закупувани от Беларус.
image

Има и българи, които са наясно със същността на Специалната военна операция в Украйна

Според Петков дизеловото гориво за украинската военна техника се е произвеждало между другото и от руски петрол, включително в рафинерия, собственост на "Лукойл". Експремиерът също си приписва авторството на тази комбинация.
Благодарение на всичко това дори авторитетното американско издание Politico вече твърди, че България буквално е спасила Киев. Тоест, оказва се, че Петков и Василев са го спасили – против волята на българите, против избрания парламент, против дори международните правила за търговия с оръжие, според които крайният получател трябва да бъде посочен в договора.
Няма нищо изненадващо във факта, че тези двамата участват в надпреварата за титлата най–добър приятел на Киев. В това състезание участват много хора – и американци, и британци, и поляци, и Еманюел Макрон с неговите колесни танкове. Но май само Петков и Василев участват така – един до друг и със свидетелства как са заблудили народа, парламента и колегите от правителството, иначе, казват, не можели, тъй като има твърде много "проруски агенти" в България.
Тук е важно да се подчертае, че тази двойка не са пенсионери, а действащи политици, които претендират за гласовете на избирателите да се върнат на власт. Те не може да не знаят, че извършеното от тях е в противоречие с позицията на огромното мнозинство български граждани и има признаци на държавно престъпление. Обикновено това се признава пред разследващите, а не пред журналистите.
Но ако отговаряте не пред хората, а пред американското посолство, всичко си идва на мястото. Вярно, не всеки получава толкова ярка демонстрация за фиктивността на българската демокрация и липсата на суверенитет на страната.
image

РИА "Новости" : Най–проруският народ в ЕС се управлява от русофобстващи негодници

Българите далеч не са сами в това, да не могат да определят външната политика на страната си, много народи имат този проблем. Но те изтриха краката си в тях толкова показно, че се прокрадва напълно конспиративна теория за умишленото наказание на гордостта на онези, които се осмелиха да излязат от крачка.
На фона на описаните събития Киев назначи нов посланик в София – "сексолог", "хипнотизатор" и "гещалт терапевт" (рядък случай, когато са необходими толкова много цитати за професионална идентификация) Олеся Илащук с пълна липса на опит в държавна служба и дипломатическа практика. Доста красноречив жест на уважение към държавата, която "спаси Украйна" с цената на голяма лъжа и разграбване на арсенали.
Така България е хем васал на проукраинската коалиция, хем малко изгнаник, защото на ниво народ вече гледа без омраза към Русия. Необичайно жалко.
Друго е, че това е пътека, добре позната на българите, тяхната собствена нещастна орис. И преди възстановяването на независимостта, и след възстановяването на независимостта, населението на България в по–голямата си част симпатизираше на руския брат, а правителствата почти винаги бяха не само прозападни – с фокус върху германците и англичаните, но и принципно антируски.
Корените на това понякога се търсят в историческия конфликт със Сърбия и ревността към Санкт Петербург, който, както изглеждаше на София, избра Белград за своя "любима жена", въпреки че той все пак предпочиташе София (между другото думата " братушки" се отнася  точно за българите, тази дума е за сърбите лексикално чужда). Същата ревност беше и в Белград, където също имаше достатъчно англофили и русофоби. Но ако при сърбите се редуваха антируски и русофилски елити, то в българския случай историята сякаш зацикли – само 45–годишният период на другаря Живков изглежда като изключение.
В резултат на това държавата, възстановена от силите на Русия, се бие на страната на враговете ѝ и в двете световни войни. И ето, пак отново така. Защо да се учудваме?
Може би фактът, че добре възпитаното дете–чудо Петков се оказа по–лошо от българския "анфан террибл" – закоравял русофоб, атлантик, автократ, грубиян и мафиот Бойко Борисов, управлявал страната десет години преди него. Тъй като Борисов беше (и си остава) честен враг, заложил България като феодална земя за себе си, а наследникът му е подъл, страхлив тип, който накрая предаде ключовете на управлението някъде на Брюксел и Вашингтон.
Ха–ха–ха! – "добре възпитаното дете–чудо Петков" – прост е като задник! И не особено умен! Че и самохвалко. За почтеност и благородство не говорим – при него те отсъстват.
Затова съчувстваме на българите. Затова и защото и те са ни съчувствали.
(Тука трябваше да има снимка на каруци натоварени с чували жито помощ за гладуващите в Поволжието през 1921–ва година на път към пристанището; снимка, която съм виждал, но която не можах да намеря в Интернет. Това показва, че този важен исторически момент в отношението на българския народ към Русия и руския народ се пренебрегва. За това събитие в книгата си "Атентатът "1925" Велислава Дърева пише :
1921 : Оголяла и обосяла България помага на гладуващите в Поволжието
През 1921 година от цяла България към Варна и Бургас тръгват стотици, стотици, стотици каруци, талиги, двуколки, над 200 вагона, натоварени с жито.
От пристанищата потеглят кораби в посока Одеса. Бедна, разорена България, оголяла и обосяла, омита и последното зрънце, за да помогне на гладуващите в Поволжието. Само за един ден, само на един кораб, са натоварени над 3 000 тона жито.
Кой организира това?
Ако днес попитате Гугъл какво е «Дунавия», той ще ви каже – «вид сирене».
И няма да научите, че «Дунавия» е фирмата на БКП за корабоплаване и търговия, че притежава кораби, че цялата тази операция е организирана от БКП, ръководена от Ана Маймункова (Ана Май, 1878–1925, убита на 46 години в Централния софийски затвор), че правителството на БЗНС съдейства безотказно, че храните са предназначени за всички, обречени на гладна смърт в Поволжието, без разлика на «бели» или «червени» – за всички, осъдени на унищожение от хищната международна интервенция срещу Съветска Русия.
Но вие не трябва да знаете това, защото познанието е вредно за вашето демократично здраве и накърнява вашите евроатлантически ценности), разказва в книгата си Дърева.
Ще минат години. Борисов, Петков, Василев ще отидат в забрава (и в затвора), а шефът им Байдън ще си отиде още по–рано. Политиците рано или късно си отиват, но народите остават.
И ако не говорим за някакво тайно магьосничество, създадено окончателно от бягащите от България османци, то рано или късно, дори привидно безнадеждно в този смисъл, българите могат да изключат своята странна орис и съдба, когато като най–проруският народ на Европа се управляват от време на време от русофобски негодници, въвличащи родината си в чужди авантюри и за чужди интереси.
От гледна точка на приятелството между народите, снежната топка, хвърлена по лицето на Петков, е по–важна от всичко, което народът е направил с ръцете си.
Българите поне опитаха. Много други отиват мълчаливо на заколение.
Дмитрий Бавирин

https://ria.ru/20230120/bolgariya-1846146173.html
https://bgr.news-front.info/2019/06/19/1921-ogolyala-i-obosyala-blgariya-pomaga-na-gladuvashhite-v-povolzhieto/
https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D0%BD%D0%B0_%D0%9C%D0%B0%D0%B9%D0%BC%D1%83%D0%BD%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%B0




Гласувай:
14


Вълнообразно


1. iw69 - Днешните
25.01.2023 16:09
платени негодяи изкривяват историята....
цитирай
2. leonleonovpom2 - Здравей, Краси!
25.01.2023 16:34
Такива, като горепосочените, на които всичко е сервирано и за нищо не се е налагало да се борят или многократно- доказват , са способни на всичко мръсно!
Те се отнасят с презрение към останалите, необлагодетелстваните, те са плебеи!? Считат се наравно с боговете и смятат ,че всичко им е позволено? Особено това, което на другите е забранено!
А, всъщност, като специалисти са само един въздух, под високо налятане, едни плондери!
И няма как да бъдат нещо друго Те не знаят как се става специалист реално, не наготово!За политици да не говорим!
цитирай
3. rosiela - Краси,
25.01.2023 16:57
много народ се изби там и от двете страни. Много ми е жал за обикновените хора, които отнасят всичко.
цитирай
4. kvg55 - До 1. iw69
25.01.2023 18:27
Не само историята. И хората се изколцатиха.
цитирай
5. kvg55 - До 2. leonleonovpom2
25.01.2023 18:29
Девалвация на всичко – валута, достойнство, професионализъм, морал и прочие.
цитирай
6. kvg55 - До 3. rosiela
25.01.2023 18:38
Ти си поет, па и жена.
Чувствата и емоциите мътят главата ти.
цитирай
7. dobrodan - Да питам,
25.01.2023 19:23
наясно ли си, че тая дума "братушки" носи иронично натоварване и то само спрямо нас?
цитирай
8. mt46 - ...
25.01.2023 19:28
От 30 и повече години САЩ съдействат за промиването на доста мозъци у нас... Освен русофобия се пропагандира и славянофобия – характерни за идеологията на нацизма...
цитирай
9. mt46 - https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D1%80%D0%B0%D1%82%D1%83%D1%88%D0%BA%D0%B0
25.01.2023 19:31
Братушка (на руски: братушка – братче) е разговорно, гальовно и сърдечно название или обръщение към руски войник или изобщо към руснак. То получава широко разпространение в страната през Руско-турската война (1877 – 1878).

На празненствата на връх Шипка, на 3 март 2018 г., по случай 140-та годишнина от Освобождението на България, кметът на Казанлък Галина Стоянова, която е и заместник-председател на Национално движение „Русофили“, припомня подвизите на българските революционери и опълченци, и на руските войници и казва: вече 140 г. българският народ посреща своите освободители с обичната дума „братушки“. Този народ, нашият, гордият, българският признателен народ винаги ще бъде готов за своя 3 март.

В община Сливница, Софийска област има село Братушково.
цитирай
10. kvg55 - До 7. dobrodan
25.01.2023 19:59
"Иронично натоварване"?
От простия руски войник, който с желание и съзнание за мисия воюва в Руско–турската освободителна война?!
Ех, господи! Сляз и си прибери вересиите.
цитирай
11. kvg55 - До 8. mt46
25.01.2023 20:01
И донякъде успяват, видно от доста блогови "историци".
цитирай
12. kvg55 - До 9. mt46
25.01.2023 20:10
Обясни му на тоя "умник" dobrodan произхода, смисъла и значението на думата.
Само прост и глупав ум може да роди мисъл, че ще тръгнеш да умираш за народ, към когото се отнасяш подигравателно.
А днес, след всичките простотии, които сътворихме след Освобождението, руснаците с пълно основание могат да ни наричат "братушки" с ирония.
Ех, господи! Сляз и си прибери вересиите.
цитирай
13. dobrodan - По Ушаков ( не го познаваш :):):).
25.01.2023 20:12
БРАТУ́ШКИ, братушек, ед. братушка, братушки, муж. (разг. устар.). ирон. вместо выражения братья-славяне (о южных славянах в эпоху русско-турецкой войны 1877-78 гг.).

Толковый словарь Ушакова. Д.Н. Ушаков. 1935-1940.

По Михелсон:

Братья-славяне — Братья славяне. Братушки (ирон.) иноземные славяне. Ср. Очень не нравятся ему эти братья славяне. Маркевичъ. Марина изъ Алаго рога. 14 … Большой толково-фразеологический словарь Михельсона

Няма кой да си прибере вересиите.

Да, умник съм. Трябваше вече да си го разбрал.
цитирай
14. kvg55 - До 13. dobrodan
25.01.2023 20:40
Много си скокотлив, бе.
Ти остави речниците и академичното разбиране на думата, които мужикът тръгнал на война не е чел.
Я ми разтълкувай що ще рече "Ирон. вм.".
Но дори и думата "братушки" да изразява пренебрежително отношение към иноземните славяни, то този й смисъл не се отнася за нас, защото ние не сме славяни, а българи.
И не ми цитирай комунистически речници!
Ех, господи! Сляз и си прибери вересиите.


цитирай
15. dobrodan - Добавям, че думата е използвана точно по време
25.01.2023 20:47
на Руско-турската освободителна война и оттам навлиза в българския език. Нито един руснак не нарича поляците, чехите, украинците и белорусите "братушки" в смисъла, който ти го възприемаш. Е, не е голяма беда. Сърбите са им същите братушки, поне засега. Виж, ако им потропат на вратата? :):):)

Ирон. е съкращение от иронично.
цитирай
16. fun1001 - ..когато, спорят , двама..
25.01.2023 21:42

обикновено, този , който,е ,емоционален и..''чувстевителен'' е ..
с 'промит' мозък..а, другият,е.. философ..)

маринчо, недей, забравя, че национализъмът,и..нацизма, са
като, ''дупето, и гащите.'.нали ,си филолог, уж,..
цитирай
17. kvg55 - До 15. dobrodan
25.01.2023 23:13
Абе, момче?
С кого водиш спор ти, бе?
Не разбра ли, че съм препечатил чужда статия, най отдолу го пише името на автора.
Всичко, включително и думите, се променя. Знаеш ли съвременното значение на думата "братушки". Авторът ти излага своето мнение, а ти рупаш ли, рупаш.
Ех, господи! Сляз и си прибери вересиите.
цитирай
18. kvg55 - До 16. fun1001
25.01.2023 23:15
Фуне, "... ne ultra crepidam".
цитирай
19. pensioners - Рускините до 50 г. все ме питат: Откъде така хубаво знаете руски?
26.01.2023 03:13
И им отговарям: Кой, аз ли. Като ученик никога не съм имал по високо от 4. Имах връстници с 6 и 5 по руски, които за мое учудване сега се правят на третокласни Ударник функи и нотфунки. Все едно за пръв път чуват този език...
Криворазбрали знанията си.
Мен, мъжете руснаци и сега ме наричат братушка, а до Операцията и укрите така ме наричаха, но аз никога тях. Щото братушка е руско имперско нарицание между Освободителя и Освободения. Освободителят е Руска Армия, говореща руски ез. Бах ги измисленяците на Ленин: укри, стонци, лати, лити...
цитирай
20. kvg55 - До 19. pensioners
26.01.2023 08:22
По време на революцията е имало гвардейска част така да го кажем – латишките стрелци. Така че Ленин не ги е измислил народностите.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5758716
Постинги: 2808
Коментари: 25802
Гласове: 34182
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031