Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.01.2023 07:01 - © Триумфалната победа на Нетаняху е лош знак за Байдън и Зеленски
Автор: kvg55 Категория: Политика   
Прочетен: 1799 Коментари: 10 Гласове:
8

Последна промяна: 21.01.2023 07:05

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
21.01.2023г.

image
     На снимката с георгиевски лентички на реверите и с портрети на роднини в ръце в шествието на "Безмъртния полк" са Владимир Владимирович Путин и Бенямин Нетаняху. Държавният глава на Русия носи портрет на своя баща, а израелският министър–председател – снимка на свой родственик 
image

Снимката е от 2018–та година в Москва. Тогава Биби беше министър–председател на Израел.
След кратко прекъсване днес Нетаняху отново е министър–председател. Той обеща да се върне скоро и се върна : В Израел по новините на Канал 12 на 4 ноември 2022–ра година показаха снимка на бележка, оставена на работното бюро от премиера в оставка Бенямин Нетаняху на неговия наследник. Текстът гласи : "Ще се върна скоро!". И той удържа на думата си 
image

Нетаняху е поддържал доста близки лични отношения с Владимир Путин, "когото той разбира и чувства добре и който вървеше с него в процесията на "Безсмъртния полк", напомня генералният директор на Руския съвет по международни отношения Андрей Кортунов.
"Отношенията между Нетаняху и Путин ще бъдат факторът, който директно отличава новия кабинет от предшествениците му", казва още Кортунов.
"Няма да има революционни промени в отношенията с Русия. Противно на това, което твърдят някои руски публикации, както при [бившия израелски премиер] Нафтали Бенет, така и при [израелския премиер] Яир Лапид, Израел остава най–удобният партньор за Русия.
В Русия често говорят за Унгария и Сърбия, но те са замесени във всички санкции. Китай и Индия се присъединиха частично към санкциите. Турция не се е присъединила към санкциите, но доставя оръжие на Украйна. Израел не се е присъединил към санкциите и не доставя оръжие на Украйна. Тези факти не са широко известни в Русия, въпреки че могат да бъдат намерени в Google–то за минута. В същото време Израел изрази съжаление за руската специална военна операция, Ерусалим не подкрепи СВО политически и няма да я подкрепи, но поддържа добронамерени отношения с Русия …
Може да се предположи, че след изборите личните отношения между Нетаняху и Путин ще се развият. Нетаняху се е срещал повече с Путин, отколкото дори с [президента на САЩ Доналд] Тръмп, въпреки че Тръмп е бил и остава най–големият приятел на Израел. Между Путин и Нетаняху има доверие на най–високо ниво.
В същото време Израел като цяло има сложни и трудни отношения с Украйна, тъй като Киев е недоволен от позицията на Ерусалим и се опитва да окаже натиск чрез САЩ …
В ООН Русия и Израел традиционно гласуват един срещу друг още от времето на СССР. От времето на СССР Русия също традиционно нарича Храмовия хълм с името на джамия и дори светите християнски имена по същия начин. Но по други въпроси – разузнавателни, стратегически, търговски – при Нетаняху бяха изградени отношения на истинско партньорство.
И в новото правителство ще има много хора, които в частни разговори се отнасят към Русия с разбиране, ако не и със симпатия", изтъква израелският публицист и политик Авигдор Ескин 
image

Победата на Нетаняху не зарадва никого в Белия дом, тъй като не само по възгледи, но и по личностни характеристики и привързаности той е на една вълна със заклетия враг на настоящия шеф на Белия дом Доналд Тръмп. Към Байдън настоящият израелски премиер не крие критичното си и дори иронично отношение.
image

Джо Байдън се е подпрял на рамото на Бенямин Нетаняху за да не залитне 

Но затова пък Майк Помпео, бившият държавен секретар на САЩ, щастливо написал в Twitter : "Завръщането на Биби Нетаняху е добро за Израел, добро е за Америка и е добро за глобалната стабилност".
Що се отнася до Зеленски, победата на десния лагер в Израел е не по–малък удар за него.
Призивите на украинския президент към еврейския му произход при новото дясно правителство в Израел ще имат много по–малка тежест, отколкото при предишното либерално. Факт е, че от гледна точка на религиозните евреи Зеленски не е нищо повече от "отстъпник" от основите на вярата, тъй като е женен за славянка – "гойка". Според все още действащите в страната равински закони неговите деца не се считат за евреи, а са "лица с неопределена националност". Те могат да се установят в Израел, но няма да получат пълни права. Упреци към Зеленски по този повод многократно бяха изразени от представители на този израелски лагер.
Много хора в Израел също не харесват флирта на Зеленски с домораслите фашисти и Бандера.
Разбира се, Израел като цяло няма да наруши общата западна линия по отношение на конфликта в Украйна и вероятно дори ще излезе с редовни предложения за посреднически услуги между Москва и Киев 
image

"По отношение на въпроса Русия–Украйна ние ще направим едно със сигурност – Публично – ще говорим по-малко", казал пред служителите на своето министерство новият министър на външните работи на Израел Ели Коен. "Във всеки случай значителната хуманитарна помощ за Украйна ще продължи", добавил той.
Коен проведе един от първите си телефонни разговори на 3–ти януари със Сергей Лавров, с когото на първо място обсъди ситуацията в Близкия изток, където "възпиращата роля" на Русия остава фундаментално важна за Израел. Той също така се съгласи с възобновяването на дейността на двустранната комисия за търговско–икономическо сътрудничество и предложи засилване на израелското посредничество в контактите между Москва и Киев.
image

Ели Коен е новият министър на външните работи на Израел 

Затова помощникът по националната сигурност на Байдън Джейк Съливан се очаква скоро да пристигне в Израел, "за да предотврати потенциално задълбочаване на разногласията между администрацията на САЩ и нейния основен близкоизточен партньор". След него там непременно ще отиде и държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен.
Още по–гротескна беше реакцията на изявленията на Коен от Киев. Чувствайки се като "любимата жена" на Вашингтон, украинските медии, напълно контролирани от екипа на Зеленски, отначало не спестиха отровни краски по отношение на новия израелски кабинет. По особено груб начин, който е типичен за него, се държа украинското министерство на външните работи. Украинският посланик в Израел Евгений Корнийчук заяви, че Киев смята телефонния разговор на Коен с руския министър на външните работи Сергей Лавров за доказателство за промяна в позицията на Израел относно войната. "Израелски министър на външните работи не е разговарял с Лавров от началото на войната", казал той и посочил, че "Киев е възмутен от този разговор на Коен".
По–рано самият Зеленски по откровено меркантилен маниер "налетя" на Нетаняху, когато последният в телефонен разговор с украинския президент на 30 декември го помоли Украйна да гласува в Общото събрание на ООН срещу анти-израелската резолюция за окупацията на палестински територии. Зеленски отвърнал, че в замяна на такъв вот би искал да чуе "как новото израелско правителство планира да промени позицията си по отношение на помощта за Киев, по–специално дали е възможно да се разчита на системи за защита срещу балистични ракети и ирански дронове". Такова евтино пазарене е на нивото на битака в Кривой Рог.
image

Axios : Нетаняху поиска подкрепата на Украйна в ООН – а Зеленски поиска военна помощ 

Нетаняху не обеща нищо, заемайки изчаквателна позиция.
Фактически между Украйна и Израел се създаде атмосфера на взаимно дистанциране и недоверие, която расте и се засилва, и която представители на израелския истаблишмънт описват по следния начин : "Първо едните казаха грешното нещо, после вторите го изтълкуваха грешно, третите гласуваха грешно, четвъртите се обидиха, а сегашните от двете страни плахо свеждат очи".
Ето защо бившият министър на отбраната Бени Ганц каза, че Израел ще се съгласи да достави на Украйна само алармена система – същата, която използва, за да предупреждава своите граждани за въздушна опасност.
Сътрудничеството между Русия и Иран не е толкова опасно за Израел, колкото твърдят проукраинските пропагандисти, които разпространяват ядрения проблем. В СВО "факторът на атомната бомба" остава много абстрактна величина и до днес. Но "простите" оръжия като иранските дронове липсват все повече и повече. Затова идеята на израелските сили за сигурност да изчакат Иран да "поизгори" в Украйна, ако не цялото, то значителна част от оръжията си, не изглежда нещо неадекватно.
Освен това Израел е наясно, че започването на доставки на оръжие за Украйна, особено системи за противовъздушна отбрана и противоракетна отбрана, ще доведе до ескалация с Русия, което е много неизгодно за еврейската държава. И не само икономически и не само в постсъветското пространство. Една твърда ескалация може да доведе до увеличаване на иранското влияние, намаляване на оперативното пространство на Израел в Сирия с помощта на Руската федерация, отказ от сдържане на проиранските сили в Южна Сирия, опитвайки се да спечели пространство за маневриране до Голанските възвишения и така нататък.
И затова в Израел не бързат. Те следят развитието. И очевидно няма да направят недвусмислен избор между оприличаването им на Турция или Франция с военна помощ за Украйна или лобирането за преговори.
Но затова пък "Украйна открива нов фронт – сега срещу Израел", пише в Discred.ru Владимир Корнилов : "Израел започва да прилага проруска външна политика по отношение на войната в Украйна", бият камбаните вътрешни критици на новото правителство на Бенямин Нетаняху. Украински дейци креативно развиват тази идея (както се казва в Киев, "разпръснете злото"), заявявайки, че израелският министър Ели Коен се представя "прохитлеристки".
Причината за тази гневна реакция е речта на новия ръководител на израелското министерство на външните работи на церемонията по встъпването му в длъжност, както и последвалия телефонен разговор с руския му колега Сергей Лавров, макар нито едно от двете да не е свидетелство за рязка промяна във външната политика на Израел и още повече не е индикатор за превръщането на тази държава в "проруска", както крещят украинските пропагандисти. Но Киев не може без подобни обвинения, ако нещо не върви по сценария, който Украйна иска.
image

"За съжаление не получаваме осъждане на масовия обстрел на нашите цивилни през последните месеци. Израел е уникален по отношение на нашите партньори. Запазва се мълчание", обвинява посланикът на Украйна в Израел Евгений Корнийчук 

И какъв шум се вдигна – и не само в Киев, но и във вашингтонските блата (същите тези, които Доналд Тръмп обеща и не успя да пресуши). Корнийчук осъди Коен за това, че е обещал да запази мълчание, вместо да осъди "масивния обстрел на цивилни". Разбира се, посланикът имаше предвид руските удари по гражданско–военна инфраструктура, а не варварските обстрели на жилищни райони на градовете в Донбас, които Украйна прави всеки ден по време на новогодишните празници. Те не подлежат на обсъждане и още повече на осъждане от гледна точка на официален Киев.
Рамо на Незалежната удариха и от Съединените щати : Републиканският сенатор Линдзи Греъм, известен с антируската си мания, смъмри новия министър : "Идеята, че Израел трябва да говори по–малко за престъпната инвазия на Русия в Украйна, е малко изнервяща".
"Не се съмнявам, че господин Нетаняху може да бъде ефективен посредник", заял се Михайло Подоляк пред мрежата i24NEWS. "Тъй като той разбира какво точно представляват съвременните войни и каква е същността на посредничеството при тези условия".
И с основание Нетаняху отбеляза и факта, че Украйна винаги моли за нещо от Израел, получава много хуманитарна помощ и вместо "благодаря" редовно гласува в ООН в подкрепа на антиизраелските резолюции.
В официалния Twitter акаунт на Върховната Рада на Украйна на 1 януари се появила публикация, прославяща Степан Бандера, отговорен за унищожаването на хиляди евреи по време на Холокоста, във връзка с рождения му ден и придружена със снимка на главнокомандващия Началник на въоръжените сили на Украйна генерал Валерий Залужни на фона на портрета на нацисткия колаборационист.
Забележете, скандалният пост бива изтрит след гневните протести на Полша, а не на Израел. Трудно е да се каже за какво би се е пазарил Зеленски с израелците за да го изтрие – съдейки по преговорите с Нетаняху, той не се интересува какво ще предложи за продажба.
Почтеността никога не е била и никога няма да бъде силата на украинския президент.
"Ще изготвим подробна справка от МВнР до кабинета за формулиране на отговорна политика", казал още министър Коен на споменатата среща със служителите в министерството.
Е, такава "отговорна политика" не се нрави на въобразилата си, че е пъпа на света Незалежна.

https://vz.ru/world/2022/11/3/1185101.html
https://ukraina.ru/20221103/1040446567.html
https://www.fondsk.ru/news/2022/11/07/triumfalnaja-pobeda-netanjahu-plohoj-znak-dlja-bajdena-i-zelenskogo-57621.html
https://www.timesofisrael.com/netanyahus-note-to-successor-bennett-revealed-be-right-back/
https://news.walla.co.il/item/3549419
https://www.fondsk.ru/news/2023/01/11/s-vozvrascheniem-netanjahu-vashington-opasaetsja-smeny-kursa-izraila-v-otnoshenii-rossii-i-ukrainy-58183.html
https://www.fondsk.ru/news/2023/01/12/izrail-i-svo-58197.html
https://www.discred.ru/2023/01/06/ukraina-otkryvaet-novyj-front-teper-protiv-izrailya/
https://www.timesofisrael.com/ukraine-alleges-israeli-fms-call-with-lavrov-proves-israel-changed-stance-on-war/
https://www.axios.com/2022/12/31/netanyahu-zelensky-ukraine-israel-occupation-un-icj
https://www.gov.il/en/departments/news/fm-eli-cohen-s-speech-at-the-meeting-with-mfa-employee




Гласувай:
8


Вълнообразно


1. planinitenabulgaria - В момента има трима силни политици в света - Трюдо, Рюте и Нейтаняхо.
21.01.2023 07:26
Опитите да бъдат те подменени с боклуци от типа на министрите на Радев, зад които той се крие и управлява страната задкулисно минаха само за Нейтаняхо. Този сценарий напомняше за нашия - свалянето от задкулисието, яхнато от Радев на правителстното на Борисов, по същество победа на простащината в България. В Израел като се обидиниха тамошните партии-боклуци от типа на нашите ИТН, Възраждане, Български възход, ПП, БСП, ДБ бутнаха Нейтаняхо. Отчетена бе историческа победа на суверена. Но хората узряха, че това не води към нищо добро стпраната и върнаха Нейтаняхо.
Това предстои да се случи и у нас - ще върнат Борисов - но вероятно ще стане след падането на Путин и неговия троянски кон в България и национален предател, пРезидента Радев.
Интересно ми е какво е мнението та съпругата на Борн за този мой кометар, Товарищ и Другар, кравароВ/говедароВ...
цитирай
2. kvg55 - До 1. planinitenabulgaria
21.01.2023 08:01
Бае Коста, политическите ти представи са лаишки и елементарни. Къде ги слагаш Рюте и особено оня инфантил Трюдо при Биби.
Простащината масово завладя България след Реставрацията на капитализма и буржоазното общество.
А в политиката неин изразител стана Бочко. "Вие сте прости и аз съм прост, затова се разбираме", каза той. И определи политиката като "лайно, обвито в целофан".
А от съпругата на Светиня Му ти дърт пергишино не се интересувай. Познавам я и знам, че мнението й е, че си изкуфял дъртак.
цитирай
3. iw69 - В
21.01.2023 08:30
Израел около 30% от населението е рускоезично. Там е по-лесно днес да се разбереш като турист с руски отколкото с английски.
цитирай
4. kvg55 - До 3. iw69
21.01.2023 09:09
Сталин най–много е настоявал за създаването на държава на евреите.
цитирай
5. nedovolen - В продължение на ив69. Огромен п...
21.01.2023 12:23
В продължение на ив69. Огромен процент са Българоговорящи. Останалите говорят на развален Български.
Спомням си статистика от навремето. Три млн евреи контролират 104млн арабски свят.
Сега са плъзнали на ключови позиции из целия свят, вкл. и у нас.
Мога да споделя няколко дузини истински вица за тях, но ще блокират Глог.бг.
:)))
цитирай
6. kvg55 - До 5. nedovolen
21.01.2023 12:35
Да, много български евреи са се изселили на времето.
Абе, трябва да се държат далече от властта в другите страни. САЩ са ги завзели.
цитирай
7. born - Бае Коста, политическите ти пре...
21.01.2023 23:21
kvg55 написа:
Бае Коста, политическите ти представи са лаишки и елементарни. Къде ги слагаш Рюте и особено оня инфантил Трюдо при Биби.
Простащината масово завладя България след Реставрацията на капитализма и буржоазното общество.
А в политиката неин изразител стана Бочко. "Вие сте прости и аз съм прост, затова се разбираме", каза той. И определи политиката като "лайно, обвито в целофан".
А от съпругата на Светиня Му ти дърт пергишино не се интересувай. Познавам я и знам, че мнението й е, че си изкуфял дъртак.


Точната дефиниция на Светата Ми Съпруга, която екзактно цитираш, е:
" Потерянный дряхлый старикашка."
© St. Born Taratancijskij i Ta6akmakanskij - Honorary General major Comodor of First WOMEN 's body division of Taratancian armed forces- First LEGALLY expert of UTTAF (United Taratancian/Ta6akmakancian Armed Forces) .
цитирай
8. born - Биби Нетаняху е от стара коза яре и си ...
21.01.2023 23:38
Биби Нетаняху е от стара коза яре и си знае работата. Такива молокососи (келешчета с жълто около устата) за неговия калибър са цаца (много ситна). И в прекия , и в преносния смисъл . Всъщност то е видимо и при пръв поглед. Освен това Биби отличава безпогрешно "евреи" от "хазари"... Ще стане много интересно и зрелищно, ако хохълчетата си позволят да му държат език , подобен на този като към обидения вурст Шолц...
© St. Born Taratancijskij i Ta6akmakanskij - Honorary General major Comodor of First WOMEN 's body division of Taratancian armed forces- First General expert of UTTAF (United Taratancian/Ta6akmakancian Armed Forces) .
цитирай
9. kvg55 - До 7. born
22.01.2023 00:12
Горкият!
Работата в "GOMNOVOZ" съвсем му е усмърдяла душата.
цитирай
10. kvg55 - До 8. born
22.01.2023 00:16
Личните отношения наистина са важни в политиката.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5817195
Постинги: 2827
Коментари: 26019
Гласове: 34344
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930