Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.01.2023 19:01 - © 63 години империалистическа мъка
Автор: kvg55 Категория: Политика   
Прочетен: 2154 Коментари: 10 Гласове:
9

Последна промяна: 06.01.2023 19:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
06.01.2023г.

     Кубинците на 1 януари празнуват не само Нова година, а и победата на Кубинската революция. В първия ден на 1959 година отряди "барбудо" – "брадатите" на Фидел Кастро – влизат в Хавана. US–Американската марионетка Фулхенсио Батиста и неговата камарила са изритани. От този ден нататък островът започна друга история. Която продължава и днес. Тя има измерение, за което малко хора говорят. Всеки знае за продължаващото икономическо ембарго на САЩ. Но малко хора знаят за информационната война на САЩ срещу Куба.
63 години борба
Историята на кубинската борба срещу Съединените щати продължава и днес, само с някои поправки. Фидел вече го няма. Вратата към пазарните отношения е открехната. Но страната, както и при Фидел, остава в челните редици на американската политика в Латинска Америка, защото продължава своя независим курс и открито се бори срещу хегемонията на Съединените щати в Западното полукълбо.
Куба, както и преди, гледа на американската инвазия не като на потенциална, а като на реална заплаха. Това е особено вярно сега, когато Хавана декларира своята солидарност с Русия, която се противопоставя на САЩ и целия Колективен Запад във войната в Украйна. Това беше обявено по–специално по време на посещението на президента на Куба Мигел Диас–Канел в Москва в края на ноември 2022 година. Съответно всеки съюзник на Русия се смята от Щатите за враг. А ето и Куба, която и без това през всичките години след революцията, според Фидел, беше "кокал в гърлото на американския империализъм".
image

На московския Битак 

През всичките години, изминали след революцията от 1959–та година, Съединените щати не са изоставили опитите си да свалят кубинския режим и радикално да променят обществено–политическия модел на Куба. В ранните етапи на формирането на нова сила на острова Вашингтон използва класически подривни методи срещу Хавана, отработени многократно през миналия век в много други страни от Латинска Америка, които обаче не доведоха до никакви полезни за тях резултати срещу Куба.
Редовните неуспехи на подривната политика на САЩ спрямо Куба се обясняват с цял набор от фактори, сред които несъмнено трябва да се открои изключителната ефективност на работата на кубинските разузнавателни служби и информационно–пропагандния апарат на страната. Към това трябва да се добави безспорният успех на Куба в областта на решаването на фундаментални социални проблеми, които включват създаването на една от най–добрите системи за безплатно здравеопазване в света и безплатна система за средно и висше образование.
Целият този комплекс от фактори, който се основава и на високия морален авторитет на героите на Кубинската революция (братята Фидел и Раул Кастро, Ернесто Че Гевара, Камило Сиенфуегос и други), превърнали се вече в легенди, създава една много специална социална среда на острова. Въпреки многобройните икономически и социални проблеми, причинени както от финансово–икономическото ембарго, така и от разпадането на СССР и цялата социалистическа система, социалната среда в Куба демонстрира стабилност и устойчивост.
image

Съветският съюз много години активно помагаше на Куба. Фидел Кастро и Никита Хрушчов 

Съвсем очевидно е, че Вашингтон също е наясно с този факт. През последните години се наблюдава активно превключване на САЩ към подкопаване на режима на Острова на свободата не толкова чрез икономически санкции (въпреки че този вектор на политиката на САЩ спрямо Куба остава в сила), а чрез информационно влияние върху общественото съзнание на жителите на страната. Съединените щати систематично се опитват да предизвикат ерозия на общественото съзнание на кубинците, да предизвикат обществено недоволство и в резултат на това "цветна" революция, която да взриви държавата отвътре.
На преден план при решаването на този им проблем САЩ извеждат подривната работа в киберпространството, достъпът до което на острова непрекъснато се разширява през последните години. Населението на Куба, независимо от субективните желания на ръководството на страната, все повече е въвлечено в глобалния процес на цифровизация, в света на интернет и социалните мрежи. Кубинските власти са наясно, че основната заплаха за социалната стабилност в страната идва от информационните атаки, инспирирани от САЩ в киберпространството, и предприемат активни и успешни мерки за противодействието им.
Един от първите и най–известни опити за проникване в кубинското киберпространство от страна на Съединените щати беше планът за популяризиране на месинджъра ZunZuneo (подобен на Twitter), чието изпълнение започна през 2010 година от Американската агенция за международно развитие (USAID ). Истинската цел на месинджъра ZunZuneo беше да улесни организирането на действия и събития, насочени към подкопаване на вътрешния ред в Куба. Правителството на САЩ "тайно разработи тази интернет услуга като дългосрочна стратегия за насърчаване на кубинските младежи да се бунтуват срещу правителството на страната и да разпалят "Кубинската пролет", доволно откровено написа за това британският The Guardian. Кубинските експерти в областта на информационната война обаче бързо разгадаха американския саботаж и публично разобличиха американците с факти в ръцете си 
image

Най–мощната кибератака срещу Куба обаче започна през 2018–та година, когато Държавният департамент на САЩ създаде "Cuba Internet Task Force" "за насърчаване на свободния и нерегулиран поток от информация в Куба". В резултат на това вече е създадена цяла мрежа от онлайн медии, които според кубинския вестник "Гранма" "се опитват да легитимират американския хегемонистичен възглед за демокрацията и свободата в Куба".
Редакциите на всички тези издания (а те са над 20) се намират в чужбина, повечето от тях в САЩ. Най–известните антикубински подривни интернет ресурси са CiberCuba, ADN Cuba, Cubanos por el Mundo, Cubita Now, Cubanet, Periodismo de Barrio, El Toque, El Estornudo, YucaByte.
Според кубински социолози и информационни експерти, цитирани от "Гранма", us–американците се опитват да формират "матрици на мнение" в Куба – първо, за да контролират недоволните в Куба и да ги насочат срещу правителството и политическата система. И второ, опитвайки се за насърчаване на либералното мислене в Куба, което е идеологията на капитализма". Обект на работа на американците са онези, които се открояват от общата маса кубински потребители на социалните мрежи "инфлуенсъри с хиперкритични възгледи, които се използват за формиране на идеологическите тенденции на техните хиляди последователи в социалните медии".
Как кубинските власти се справят с това? Те удрят бекхенд, тоест директно и грубо, спорят за това в местните медии, особено на страниците на най–популярния в страната вестник "Гранма". Освен това кубинците разбират, че САЩ си играят с тях без правила. И от своя страна нямат намерение да си играят на демокрация и още повече да докладват на Държавния департамент как се спазват правата на дисидентите на острова, които биват хранени и издържани от Вашингтон. Тези "влиятелни личности с хиперкритични възгледи" – след съда и неопровержими факти за сътрудничество с врага – се изпращат на "не толкова отдалечени места". Срещу Куба се води ежедневна война. И би било върхът на глупостта по време на война да се играе по правилата на мирното време.
Забележително е : New York Times отбелязва, че "уникалните протести в Куба" са възможни само с достъп до интернет за кубинците. Изглежда, че в контекста на масираната информационна агресия на Вашингтон срещу Хавана, ръководството на страната трябваше да ограничи проникването на интернет на острова. Случва се обаче точно обратното. От 11,33 милиона жители на острова повече от 7 милиона души имат достъп до интернет (63% от населението спрямо 40% през 2017 година).
Социалните мрежи се използват активно от 6,27 милиона (55% от населението). Като се има предвид, че по–възрастните хора традиционно не са склонни да "висят" в интернет и по–специално да използват социални мрежи, може да се предположи, че почти всички млади кубинци използват социални мрежи. Потребяването на интернет в Куба предполага, че властите в страната се чувстват доста уверени пред информационния натиск от страна на САЩ.
На какво се основава увереността на кубинското правителство, че американците са много далеч от целите на своята подривна работа в информационното пространство? Има няколко основни причини за провала на САЩ. Първата е хомогенността на кубинското общество и липсата на всякакъв вид стратификация. Второто е задоволяване от страна на държавата на основни човешки потребности и гарантиран равен и свободен достъп до тях за всеки гражданин. И третото е активна информационно–разяснителна работа, насочена към вътрешната аудитория.
Отлична медицина и добре работеща система за безплатно здравеопазване, обхващаща дори отдалечените села на острова, безплатни лекарства, както и система за висококачествено безплатно средно и висше образование – това е, на което се основава социалната стабилност в Куба. Освен това кубинското ръководство говори честно с хората за проблемите, те вярват на хората и не ги смятат за някаква маса, която трябва да бъде водена в правилната посока със затворени очи.
Не се опитахме да направим идеалистична картина на живота в Куба. Там, както във всяка държава, има проблеми и трудности. Но така или иначе, да живееш, да работиш и да побеждаваш 63 поредни години във войната със световния хегемон, да не отстъпваш нито сантиметър – това наистина заслужава уважение.
Игор Пшеничников

https://tsargrad.tv/articles/bolshe-poluveka-vojny-s-ssha-uroki-pobedy-ot-ostrova-svobody_679188




Гласувай:
9


Вълнообразно


1. dobrodan - За Куба... като за Куба.
06.01.2023 19:10
https://jenite.bg/%D0%A0%D0%B0%D0%B7%D0%BA%D0%B0%D0%B7-%D0%B7%D0%B0-%D0%B6%D0%B8%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%B0-%D0%B2-%D0%9A%D1%83%D0%B1%D0%B0-%D0%B1%D0%B5%D0%B7-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B2%D0%B7%D0%B5%D0%BC%D0%BA%D0%B8_l.a_i.452928.html

Борбата срещу американския империализъм продължава, комради! До победата!
цитирай
2. kvg55 - До 1. dobrodan
06.01.2023 19:18
Венсеремос!
цитирай
3. 1997 - Трудна битка. Пожелавам успех на Острова на свободата
06.01.2023 21:55
При нас също имаше
"Отлична медицина и добре работеща система за безплатно здравеопазване, обхващаща дори отдалечените села на острова, безплатни лекарства, както и система за висококачествено безплатно средно и висше образование – това е, на което се основава социалната стабилност в Куба. ", но намериха как да разклатят Народна република България.
Мръсна история.
Вече имаме чужди бази, а скоро и парите ще са чужди. Както когато Тракия е станала римска провинция. Скоро след това, тракиец става само географско понятие.
Нали написах, Мръсна история.
цитирай
4. kvg55 - До 3. 1997
06.01.2023 22:26
Ако българите оцелеят в днешното буржоазно общество, то връщането им към социализма е неизбежно.
цитирай
5. missana - Мисля, че Куба е кауза пердута.
06.01.2023 22:31
Времето ще покаже.
цитирай
6. kvg55 - До 5. missana
06.01.2023 22:45
Времето отдавно го е показало.
Куба върви смело и уверено към бъдещето.
цитирай
7. mt46 - ...
06.01.2023 23:04
Щатите трябва да бъдат възпирани, защото са доста агресивни...
цитирай
8. kvg55 - До 7. mt46
07.01.2023 06:23
Наглосаксите са изключително агресивно и завоевателно племе.
цитирай
9. born - Граматически неиздържано е да се ...
07.01.2023 22:14
Граматически неиздържано е да се нарича "племе" доказана във времето банда от криминални елементи.
© St. Born Taratancijskij i Ta6akmakanskij - Honorary General major Comodor of First WOMEN 's body division of Taratancian armed forces- First GRAMATICAL expert of UTTAF (United Taratancian/Ta6akmakancian Armed Forces) .
цитирай
10. kvg55 - До 9. born
07.01.2023 22:18
Старшината в Школата в Кюстендил ни наричаше " племе с племе".
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5756152
Постинги: 2808
Коментари: 25799
Гласове: 34181
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031