Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.11.2022 14:42 - Вълна от мощни социални протести тресе старата политическа блудница Европа
Автор: iw69 Категория: Политика   
Прочетен: 2183 Коментари: 7 Гласове:
14

Последна промяна: 26.11.2022 19:47

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
image

Експлозията на разходите за живот през последните месеци очаквано предизвика вълна от социални протести в Европа. И отново те са по-масови, по-видими и по-организирани в западната част на континента, където хората са свикнали да се борят за правата си, въпреки че инфлацията в повечето държави от Източна Европа е значително по-висока.

В същото това време правителствата обещават и отпускат компенсации на бизнеса и домакинствата заради високите цени на енергията, но разговорите за повишаването на доходите зациклят, което неминуемо води до продължаването и дори разширяването на протестите.

И докато през лятото беше времето на синдикалните действия в авиацията, есента на недоволството обхвана много и различни сектори от икономиката на десетки държави - от петролната индустрия през пощите и съобщенията чак до държавните служители.

Къде все пак са най-активните протести и какво правят властите и компаниите, за да решат синдикалните спорове?

Великобритания

Хиляди пощенски служители, университетски преподаватели и учители във Великобритания излязоха на протест в четвъртък и петък с искания за повишаване на заплатите им и за осигуряване на по-добри условия на труд, съобщи Асошиейтед прес. Стачкуващите блокираха входовете на пощенски служби, университети и училища в рамките на един от най-големите трудови протести през тази година. Протестът съвпадна с "черния петък". Пощенските служители ще стачкуват още шест дни преди Коледа.

Хиляди служители на британските железници от месеци протестират с искания за по-добри заплати и условия на труд, като на 22 ноември синдикатът Ар Ем Ти (RMT) обяви, че стачката ще продължи и през следващите два месеца. Това гарантира проблеми с придвижването на Острова по време на коледните и новогодишните празници, посочва Ройтерс.

Стотици служители на компанията за сигурност Джи фор Ес (G4S) ще стачкуват в рамките на 48 часа в началото на декември с искания за по-високи заплати. Синдикатът Джи Ем Би (GMB), който ги представлява, посочи, че протестът може да доведе до недостиг на пари в брой по време на коледните празници.

Хиляди държавни служители планират да протестират поне месец от края на ноември до коледните празници заради продължаващите спорове с властите за увеличението на работните заплати.

Безпрецедентна стачка от 15 до 20 декември готвят медицинските сестри с искания за по-високи заплати, предаде Пи Ей Мидия. Според официални данни от 2010 г. досега реалният доход на медицинските сестри във Великобритания е намалял с 20%.

Франция

Два синдиката подготвят мащабни протести в "Ер Франс" (Air France) от 22 декември до 2 януари, което би съвпаднало с коледните и новогодишните празници и би затруднило сериозно пътуванията. От синдикатите настояват за ръст на заплатите и подобряване на условията на труд.

Септември и октомври в страната преминаха под знака на протестите в много рафинерии, което доведе до недостиг на горива и принуди властите да вземат крути мерки. Към началото на ноември около 45 на сто от капацитета на рафинериите все още не беше възстановен, но снабдяването постепенно се подобри.

Испания

Хиляди испанци изпълниха на 3 ноември емблематичния централен площад на Мадрид с искания за по-високо заплащане на труда. Това беше първият масов подобен протест в страната от началото на ръста на цените през годината.

Стачка на шофьорите на камиони почти блокира страната в началото на есента, но планиран за 15 ноември протест беше отменен, след като организаторите му се оплакаха от постоянен натиск от държавни служители, други синдикати и медии.

Служителите на "Асул хендлинг" (Azul Handling), компанията, обслужваща "Райънеър" (Ryanair) на 22 летища в страната, бяха планирали серия от 24-часови протести за по-добри условия на труд между 28 октомври и 8 януари, но ги отмениха, без да дават обяснение.

Синдикатът, представляващ продавачите в магазините на "Зара" (Zara - на испански "Сара"), обяви двудневна стачка на 24 и 25 ноември, съвпадаща с черния петък, в "родния" град на компанията - Ла Коруня. От профсъюза, които планират и други протести, искат увеличение на заплатите с 500 евро месечно до 2025 г.

Португалия

Хиляди лекари, медицински сестри, учители и държавни служители протестираха миналата седмица с искания за увеличение на заплатите под натиска на галопиращата инфлация. Протестът беше организиран седмица преди окончателното гласуване на бюджета на страната за 2023 г.

Служителите в завода на "Фолксваген" Аутоойропа (Autoeuropa), един от най-големите износители на страната, стачкуваха по няколко часа на 17 и 18 ноември в началото на смените си с настояване за извънредно повишение на заплатите заради инфлацията.

България

Днес български граждани се събраха пред Народното събрание, за да изразят протеста си срещу изпращането на оръжия в Украйна, за решаването на конфликта по мирен път, както и срещу изпращането на жива сила към военния конфликт.

Според протестиращите евентуално изпращане на оръжия от България към Украйна би означавало и вероятна мобилизация на жива сила.

Подобни протести се провеждат едновременно в 21 градове у нас през днешния ден. Сред тях са Бургас, Варна, Пловдив, Ямбол, Велико Търново, Свищов, Горна Оряховица и други.

Гражданската инициатива „Майки срещу войната“ организират подписка за мирно решаване на военния конфликт и неизпращане на оръжия в Украйна, както и за запазване на неутралитет от България.

image




Гласувай:
14



1. radostinalassa - Янките си позволиха да...
26.11.2022 15:36
прекарат Европа, за да печелят долари. Това съюзници ли са? По - скоро колонизатори. Чака се новият ген. де Гол.
цитирай
2. zaw12929 - ПРОТЕСТИ, ПРОТЕСТИ И. . . НИЩО НЕ СЕ ...
26.11.2022 16:31
ПРОТЕСТИ, ПРОТЕСТИ И ... НИЩО НЕ СЕ ПРОМЕНЯ
цитирай
3. iw69 - ZAW,
26.11.2022 17:12
понякога протестите кулминират и в революция, и тогава нещата наистина се променят.
цитирай
4. radostinalassa - Да, но революцията пак ще я яхнат евреите...
26.11.2022 19:02
Добре, че Путин не е евреин, но е хитър като евреин, и притежава съвест, за разлика от евреите.
цитирай
5. missana - Свършено е със спокойствието на дебелите дупета от Западна Европа.
26.11.2022 19:02
Но определено се кефя за Великобритания. Ако може тази държава да загине без остатък при страховит катаклизъм ще е празник за мен. Но и социалните сътресения там са немалък повод за радост.
цитирай
6. iw69 - О,
26.11.2022 19:11
и аз изпитвам особенна аверсия към Великобритания и от сърце им пожелавам всичко най-най-лошо.
цитирай
7. kvg55 - iw69,
26.11.2022 22:12
Всеки процес изисква технологично време.
Така и с последиците и резултатите от СВО на РФ в Украйна.
Тепърва в Евроколхоза ще берем плодовете на глупостта ни.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: iw69
Категория: Политика
Прочетен: 4820750
Постинги: 2499
Коментари: 6276
Гласове: 16450
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031