Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.11.2022 11:03 - Сляпата Темида: Съдът „изпра“ отровния завод на Румен Вълка
Автор: jivko1128 Категория: Политика   
Прочетен: 4492 Коментари: 1 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Административният съд във Велико Търново премахна една от големите пречки пред проекта на олигарха от ГЕРБ-ДПС Румен Гайтански – Вълка за изграждане на инсталация за изгаряне на RDF-гориво от отпадъци край Павликени, която ще трови региона с 56 тона на час.

Съдът остави в сила решението на екоинспекцията, че няма нужда от екологична оценка при реализацията на завода му за каменна вата, който ще бъде захранван от най-големия в страната инсинератор за изграяне на RDF.

Решението на екоинспекцията бе атакувано на 5 август от областния управител Людмила Илиева (ДСБ, назначена от кабинета „Петков“) в последния си ден на поста преди да бъде сменена от правителството на Гълъб Донев. Аргументът на Илиева бе, че се засягат законни права и интереси на гражданите, както и правото им да живеят в здравословна среда.

В жалба до съда областната управа напомня, че специализираният подробен устройствен план (СПУП), върху който е базиран инвестиционният проект, е променен, за да се реализира заводът за каменна вата. В него влизат имоти (земеделска и горска територия), за чието използване е нужна екологична оценка.

Шефът на РИОСВ – Велико Търново излиза с решение, че промененият устройствен няма нужда от екооценка, защото няма да доведе до значително вредно въздействие върху околната среда и човешкото здраве.

Съдът казва, че областният управител няма право да атакува решенията на екоинспекцията. Това можела да направи само прокуратурата и пряко засегнатите от проекта граждани и организации. Прокуратурата не се е намесвала по този казус.

Протестите

От началото на годината срещу проекта на Румен Гайтански имаше множество протести от жителите на Павликени и околните села. В средата на година бе събрана подписка от над 20 000 души, които са срещу строежа на инсинератора.

Под натиска на гражданите търновската екоинспекция обяви, че може да преразгледа решенията си. След излизането на решението на съда на 21 ноември, заседанието на екологичния експертен съвет мистериозно бе отменено.

Проектът

Фирмата на Румен Гайтански-Вълка „Петрургия“ има 35-годишен концесионен договор за кариерата за базалт край павликенското село Върбовка.

 

Концесионното решение е взето от първото правителство на Бойко Борисов в края на 2012 година. Кариерата и бъдещите производствени мощности за каменна вата са на 1.5 км от селото с 1400 жители, припомня кореспондент на БНР.

Производствената зона ще обхваща 296 декара, а планираното годишно производство е на 112 500 тона каменна вата. Енергията за това производство ще идва от изгарянето на над 1000 тона гориво от битови отпадъци всеки ден. Това е над два пъти повече от заложения капацитет на бъдещата инсталацията за изгаряне на софийския боклук в „Топлофикация – София“.

„Капацитетът, който е деклариран, е 56 тона на час RDF отпадък, което прави 1344 тона за денонощие. Това са повече от 67 камиона, 20-тонни, за денонощие, само отпадък.

Тези инсинератори имат нужда от колосално количество вода за тяхното функциониране. Лятото на 2022 година беше поредното на безводие за жителите на община Павликени“, коментира пред БНР Димитър Димитров от сдружението „Ти решаваш“, което се обявява против проекта.

В проекта на Гайтански инсинераторът за отпадъци е записан като „енергоизточник за нуждите на производството на каменна вата“, но планирано количество отпадъци привлече вниманието на местната общност.

Огромна мощност

По изчисления на в. „Капитал“ инсталацията за изгаряне на RDF край Павликени ще генерира електрическа енергия 44 MW брутна изходна мощност, което е над 100 милиона лева годишно от електроенергия при сегашните завишени цени.

Досега екипът на инвеститора „Петрургия“ е обявявал пред журналисти, че изграждането на инсталацията няма да доведе до замърсяване на района, но това явно не успокоява местните общности.

Капиталът на дружеството инвеститор „Петрургия“ е 10.7 млн. лв. В него Румен Гайтански има мажоритарен дял, а останалите са на две фирми от групата, свързана с него и ВОЛФ – „ВОЛФ енерджи“ и „ВОЛФ индъстри“. Предметът на дейност на компанията е добив и търговия със строителни и инертни материали.

Румен Гайтански бе водеща фигура в сметосъбирането на столицата чрез концесионните договори на фирмите му „Волф 96“ и ДИТЦ, подписани по времето на кмета Стефан Софиянски.

Когато Бойко Борисов стана кмет на София, той заподозря Вълка за връзки с ДПС и обяви за своя основна цел изгонването му от бизнеса с чистота на града, което в крайна сметка се случи.

През 2020 година обаче, отново при управление на ГЕРБ в София, свързаните с Гайтански компании се завърнаха в чистотата на София с договори зад над 100 млн. лв.

Малко по-рано Гайтански официализира връзките си с почетния председател на ДПС Ахмед Доган, регистрирайки обща фирма с него.

източник: https://narod.bg/2022/11/24/




Гласувай:
2



1. olivie - Всички са прави сами за себе си
26.11.2022 16:42
ЕСУТ и неправителствени организации, при изявен граждански интерес, според чл. от ЗООС, могат да изискат задължителен ОВОС от РИОСВ. Освен това ОВОС се изисква при допустимост на предложението, а според евродирективата, такава инсталация е забранена. Ако продължат като щрауси, неминуемо ще допрат до изплащане на всички инвестирани средства, да не говорим и че ще трябва да променят наредбата за внос на смет, защото толкова боклук няма откъде да вземат... Да не говорим, че може да изнаглеят и да поискат еврофинансиране за зелена енергия...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: jivko1128
Категория: Политика
Прочетен: 4399407
Постинги: 1901
Коментари: 943
Гласове: 1926
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031