Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.11.2022 07:01 - © Потурчването на Средна Азия набира скорост. "Сивият вълк" се завръща
Автор: kvg55 Категория: Политика   
Прочетен: 1702 Коментари: 16 Гласове:
8

Последна промяна: 19.11.2022 07:07

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
19.11.2022г.

image
     На 12.11.2021–ва година сайтът на президента на Република Турция съобщава :
"Променяме името на Тюркския съвет на Организация на тюркските държави".
Обръщайки се към 8–ата среща на върха на Тюркския съвет, президентът Ердоган каза : "Променяме името на нашия Съвет, който разви институционалната си структура и повиши престижа си в своя регион и извън него, на Организация на тюркските държави (ОТД). Очевидно тази историческа промяна не трябва да се ограничава до реторика, тя трябва да бъде приложена и в действие", цитира се президента 
image

През втората половина на октомври държавите–членки на Организацията на тюркските държави (ОТД) на среща, проведена в Бурса, Турция, решиха да създадат специална комисия в рамките на структурата на ОТД за прехода към обща азбука и "постигане на езиковото единство на тюркските държави". Той ще включва по двама членове от всеки официален орган, занимаващ се с езиковата политика в техните страни.
В края на юни Азербайджан, Казахстан, Киргизстан и Турция одобриха единните училищни учебници "Обща тюркска история", "Обща тюркска литература", "География на тюркския свят". Целта на тези нововъведения е "да се просветят учениците за общите исторически и културни ценности на тюрките, като се започне от древността" 
image

Съдържанието на учебника "География на тюркския свят" е насочено към формиране на тюркоцентрична картина на света като цяло и карта на света с акцент върху отделните тюркски страни и региони. В Киргизстан, благодарение на протокол, подписан в края на юни от местния министър на образованието на среща на научния съвет на Международната тюркска академия, историята на религията ще се преподава в училищата заедно с тюркската география, история и литература.
image


image
Страници от учебници по история на Казахстан, по които учат и руснаците. Авторите уверяват, че хората са били подложени на тотална русификация
 

Пантюркисткият проект навлиза не само в училищата и другите образователни институции. Това далеч не е единствената голяма стъпка под флага на ОТД. И въпросът за по–нататъшното развитие на тюркския свят не се ограничава до тях.
Турция се опитва да събере бившите съветски републики в нов съюз и проявява интерес към създаването на Транскаспийска транспортна ос. Ердоган вече се срещна с президента на Киргизстан Садир Джапаров в рамките на IV–та пантюркска олимпиада или така наречените Световни игри на номадите, които се проведоха в турския град Изник ​​от 29 септември до 2 октомври.
След приключването на Олимпиадата турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу заяви, че Туркменистан, който има статут на наблюдател в Организацията на турските държави, може скоро да стане неин пълноправен член – съответното решение ще бъде взето на срещата на върха на ОТД в Самарканд на 11 ноември 
image
"Туркменистан не стана пълноправен член на Организацията на тюркските държави", съобщава радио "Азатлык".

Освен това турците, възползвайки се от спирането на движението на руската платежна система "Мир", възнамеряват да представят своя собствена, която гражданите на постсъветските републики (включително Руската федерация) ще могат да използват вместо "Мир" на територията на Турция. Тъй като новата система ще е турска, турците ще контролират всички транзакции извършени в нея и ще разполагат с пълна база данни, включително личните данни на потребителите.
Турция също така активно въвежда своите военни стандарти и образци на оръжия в централноазиатските републики. Например в началото на тази година стана известно, че Азербайджан и Турция ще обучават кадети по една програма. Министърът на отбраната на Азербайджан Закир Хасанов каза през януари, че програмата за обучение на военни специалисти във Висшето военно училище на името на Гейдар Алиев вече е приведена в съответствие с програмите във военните училища на Националния университет по отбрана на Република Турция.
image

Вестник "Турция" призовава за създаване на единна пантюркистка армия, състояща се от Азербайджан, Казахстан, Киргизстан, Туркменистан, Таджикистан, Узбекистан и самата Турция. Публикация от октомври 2020 година 

През първата половина на октомври Киргизстан стана вторият (след Пакистан) чуждестранен оператор на турски дронове "Bayraktar Akinci". Това съобщи председателят на Държавния комитет за национална сигурност на Киргизстан Камчибек Ташиев, който написа в социалните мрежи : "Акинджи са наши! Благодаря ви братски народе" 
image

По същото време стана известно, че Узбекистан доставя на украинската армия топло бельо, а Казахстан и Турция подписаха меморандум за разбирателство за производството на сателити и подсистеми за наблюдение и комуникация. Пантюркистите изхождат от факта, че днес военните съюзи не са съвместни шоута / паради с военна техника, а преди всичко обмен на разузнавателна информация.
image

Партида дрехи от узбекски доставчик е предназначена за части на Националната гвардия и въоръжените сили на Украйна 

Постсъветските пантюркисти умилостивяват големия турски брат не само с пропагандата на пантюркизма в училищата, разузнавателна информация и гащи за украинците, с пропаганда на "Байрактар", но и с назначаването на подходящи ръководни кадри. Например в Казахстан, веднага след януарските събития, Токаев направи своя фаворит Ерлан Карин Тюнимбайули, който е семеен приятел на лидера на казахстанските протурски "Сиви вълци" («Бозкурт»), Аман Мамбеталиев, държавен секретар.
image

Тюнимбайули и Мамбеталиев 

image
Мамбеталиев
(в средата) със знамената на Туркестанския легион на Вермахта и украинския "Десен сектор

image
Тюнимбайули демонстрира жеста на забранените
в Руската федерация "Бозкурт" близо до сградата на Държавната дума на Руската федерация 

Не по–малко забележителен е и друг сподвижник на Токаев – министърът на информацията и социалното развитие на Казахстан, клиничният русофоб пантюркист Аскар Умаров, на когото беше забранено да влиза в Руската федерация заради множество "подвизи" в областта на борбата с Русия, руснаците и руския език.
image

Министър Аскар Умаров в национална носия 
image

Реджеп Тайип Ердоган и Касъм–Жомарт Токаев – Вечна дружба 

Възползвайки се от ситуацията в Украйна, днес Турция се стреми да реализира проект за достъп през Каспийско море до Казахстан, Узбекистан, Киргизстан и Туркменистан. За целта се използват инструментите на "меката сила", използващи тюркския произход на населението на тези републики и идеята за създаване на макрорегионално обединение на тюркоезичните държави (Велик Туран). Интересът на Турция от създаването на такова макрорегионално образувание е зона за свободна търговия, в която всички правила се установяват и регулират от турците.
image

Великият Туран 

Дни след обявяването на Организацията на тюркските държави (ОТД) Девлет Бахчели, лидер на крайнодясната Партия на националистическото действие (ПНД), подари на своя съюзник Ердоган карта на тюркския свят, обхващаща Турция, Азербайджан, части от Армения, Кипър, Гърция, Иран, Балканите, части от Централна Азия, Русия и Китай 
image

След поражението на Османската империя в Първата световна война и нейния краткотраен съюз със Съветска Русия в Национално–освободителната война (1919-1922 година), Мустафа Кемал Ататюрк, основателят на съвременната република, прекъсна идеологическите връзки с пантюркизма / туранизма : движение, което се стреми да създаде единна тюркска политическа единица от Адриатика до Централна Азия.
Въпреки това тази идеология продължава да съществува и до днес благодарение на ултранационалистическото движение "Сиви вълци", свързано с ПНД, именувано на предислямската тюркска легенда за сивата вълчица, която извежда древните, застрашени тюркски племена от пустинята през Централна Азия.
По време на Втората световна война някои от влиятелните военни лидери на Анкара, като Нури Килигил, който създава така наречената "Ислямска армия на Кавказ" през 1918 година, превземат азербайджанската столица Баку, подкрепят нацистка Германия и искат да участват в разделянето  на СССР, където те се надяваха да получат контрол над региона на Централна Азия. Турция беше една от основните страни, които установиха връзки с новите независими тюркски държави от бившия съветски блок. За да институционализира тези връзки, турското правителство създаде Турската агенция за сътрудничество и развитие (TACP), сега Турската агенция за сътрудничество и координация (ТАСК), през 1992 година.
Ролята на ТАСР беше да помогне на новите държави да развият своите пазарни икономики и да преоткрият националната си идентичност. По това време тогавашният турски президент Тургут Йозал заявява, че "следващият век ще бъде векът на Турция".
Черпейки вдъхновение от Йозал, неговият приемник Сюлейман Демирел определи сферата на влияние на страната от Адриатическо море до Великата китайска стена. Достатъчно е да се каже, че съюзникът на Турция в НАТО, САЩ, подкрепи тази визия в Централна Азия, за да балансира Русия и възможния възход на ислямския фундаментализъм. Анкара беше възхитена от ролята на "по–голям брат" по отношение на тюркските държави. Бившите съветски републики обаче имаха други планове и възможности :
Първо, те нямаше да играят второстепенна роля в пантюркските мечти на Турция, и второ, Руската федерация все още беше техният основен партньор в региона, както политически, така и военно. В резултат на това първоначалната кампания на Турция в Централна Азия се провали.
Въпреки тези неуспехи, Турция предостави стабилна официална помощ за развитие чрез ТАСР на страните от Централна Азия, особено Казахстан и Киргизстан. Образователните програми работеха добре и хиляди студенти от Централна Азия отидоха в Турция за висше образование.
През 90–те години влиятелната организация на Фетхуллах Гюлен (FETO) беше много активна в региона. След неуспешния държавен преврат през 2016 година обаче Анкара определи FETO като терористична организация поради предполагаемото ѝ участие в заговора и предаде някои от институциите на FETO на новосъздадената фондация «Маариф».
Основният тласък обаче беше икономически, тъй като обемът на търговията на Турция с централноазиатските републики се увеличи по време на управлението на Ердоган.
Обем на стокообмена с Турция според "Туркстат" :
Казахстан (2883), Туркменистан (1694), Киргизстан (835,9), Узбекистан (3641) (в милиони щатски долари).
Според Али Емре Суку, турски учен от Москва, пред The ​​Cradle изтъква, че в момента централноазиатските държави не възприемат отношението на Турция към региона като идеологическо, както беше в началото на 90–те години. По–скоро те виждат турската политика като противовес на най–влиятелните страни в региона : Китай и Русия и в по–малка степен Иран.
Търговията по транскаспийския маршрут и китайската инициатива "Един пояс, един път" (ЕПЕП) създават възможност за Анкара да се превърне във важен търговски център между Изтока и Запада. Например Лазуритовият коридор, открит през 2018 година и финансиран от Азиатската банка за развитие, свързва Афганистан с Турция през Туркменистан, Азербайджан и Грузия. Турция също се присъедини към "Един пояс, един път" и след победата на Азербайджан във войната в Нагорни Карабах над Армения, проектът за транспортиране на туркменски природен газ през Каспийско море до Турция все още продължава – в допълнение към предложения коридор "Зангезур", който мнозина виждат като част от Планът на Анкара да реализира пантюркистките амбиции в партньорство с Баку.
А къде са в цялото това врящо гърне "На всяко гърне мерудия" – световният "хегемон" Съединените американски щати?
В средата на октомври изследователският център на Конгреса на САЩ изготви доклад за сътрудничеството с Казахстан. Изводите от доклада са прости и предвидими.
Задачата на us–американците е да се борят и пак да се борят с руското присъствие във всички области, но преди всичко в областта на икономиката, текущата политика, културата и идеологията. За да направят това, американците са готови не само да финансират, подхранват и поддържат собствените си групи на влияние в правителството, в бизнеса и – най–важното – в артистичните и научните среди, но и да насърчават най–радикалните антируски настроения сред националистическата интелигенция, особено в южната част на Руската федерация.
Сега базовата задача на us–американците е да навредят на Москва колкото е възможно повече, а след това, както дойде, все ще се разберат. Доколко са успешни в такива случаи, знаем много добре на примера с Афганистан, Ирак, Либия. Но Казахстан е друга история. Той е свързан с Русия с хиляди нишки. И дори Вашингтон разбира това. Затова се стремят да действат с удвоена енергия.
Принципно САЩ и техните съюзници си поставят същата задача в цяла Средна Азия. Изтласкването на Русия от региона е тяхната синя мечта. И изглежда, че като играят на егоизма и накърнената гордост на местните властови елити, както и на конфликтите между самите централноазиатски сили, американците могат да постигнат определени преференции.
Самите централноазиатски държави в сегашните си граници са продукт на съветската история. Изключително в резултат на трансформациите на съветската епоха в Централна Азия беше създаден специален социален свят, чийто уникален характер се усеща остро при всяко пресичане на границите на бившия СССР от страната на традиционния Изток. След като направим само няколко стъпки, веднага се озоваваме в много странно подредена, но минала "съветската епоха" среда, преживяла модернизацията, която трудно се вписва в стандартните шаблони, познати на англосаксонците.
Схемата, по която хората на Запада са свикнали да анализират Изтока, винаги е била груба и елементарна. Преди време се използваше арогантния израз "ориентализъм", сега, особено в ляво–либералния вариант, това е постколониален дискурс. Колониализъм – деколонизация – постколониално възраждане – модни теми от началото на 21–ви век, изключително актуални за световния дневен ред, включително за самите САЩ и Европа.
Но фактът е, че руската история не се вписва никак в този контекст, което – няма да е преувеличение – вбесява врага. Дават всичко от себе си, за да докажат, че Русия е същата колониална сила като Британия, Франция и други, дори по–зле. Те разбират, че ако наложите фалшива ретроспекция на местните елити, скъсването с Русия ще стане въпрос на политическа технология. Но това е на повърхността. Самият централноазиатски проблем е много по–дълбок.
От края на 18–ти век насам, в продължение на почти един век, Централна Азия е била зона на ожесточен конфликт между Британската и Руската империя. Британците са били ужасени от появата на руснаци по границите на Британска Индия, в Памир, в Тибет и в Хималаите. Тяхната съпротива е яростна, но безплодна. Хива, Бухара, Самарканд и Коканд се оттеглят последователно под ръката на «Белия цар». Развитието на Централна Азия от руснаците, изграждането на нови градове и железопътни линии, а след това и съветските трансформации в азиатските републики се превърнаха в мощно предизвикателство за британската колониална система. И най–важното е, че така са били възприемани на Изток. Руснаците, Съветите донесоха освобождение от колониалната зависимост на Средноазиатските народи.
Сега се опитват да изтрият този момент, да дрънкат, но за Индия, арабския Изток и други страни, дори и за Турция, Октомврийската революция имаше смислово значение. Тя, както обичаха да формулират съветските ориенталисти, "събуди народите" 
image

Поетът и великолепен познавач на Изтока Николай Семьонович Тихонов пише в известното някога стихотворение "Сами" за малко индийско момче :
«Сами стоял на коленях
Маленький, тихий и строгий,
И молился далекому Ленни*,
Непонятному, как йоги».
(* Ленни – така индусите произнасят името "Ленин").
Тези редове описват надеждите на Изтока много по–точно от десетки научни статии и политически декларации. И споменът, че в продължение на десетилетия Русия носи освобождение и надежда, а не поробване, все още е жив в Централна и Южна Азия, въпреки удара, който ѝ беше нанесен от превратностите на съветската история и политиката на нашите противници, и колапса на СССР, и войната в Афганистан, и ислямския радикализъм. Руснаците не са колонизатори, те не гледат отвисоко на хората от Изтока – тази интуиция продължава да бъде основната пречка за западното влияние в региона.
"И в Астана, и в Алма–Ата, и в Ташкент, и в Бишкек, и в Самарканд, и в Душанбе, и дори в Хорог и Ашхабад, ние все още сме свои, може би не най–обичаните, но разбираеми и близки, и те, хората от Запада, обещаващи печалби, привлекателни и учтиви, без съмнение – далечни, не винаги разбираеми и опасни за местните елити. Никой в ​​Азия не знае каква цветна революция могат да започнат и как ще се развие тя. Но знаят със сигурност, че руснаците, ако не ги закачат много, няма да мътят водата напразно. Засега това е нашата Азия. И е фундаментално важно ситуацията да не се променя", пише в Деловая газета "Взгляд" писателят историк Андрей Полонски.
Възможностите на Република Турция в Средна Азия, разбира се, са съвсем различни.
А има и други геополитически и икономически съперници в региона.
Ако планът на Анкара да реализира пантюркистките амбиции в партньорство с Баку бъде приложен, Турция ще може да достигне Централна Азия, заобикаляйки Армения и Иран по Транскаспийския международен транспортен маршрут, започващ от Китай и свързващ се с Казахстан, Азербайджан и Грузия. Така нареченият "среден коридор" е разделен на две части, едната от които води към Турция, а другата – към Черно море и завършва в Европа.
Възраждането на пантюркизма разбираемо тревожи Иран. През 2020–та година по време на посещение в Баку Ердоган прочете стихотворение за река Аракс и намекна, че подкрепя "обединен Азербайджан" с иранската провинция Западен Азербайджан, което на практика би нарушило суверенитета на Иран.
Турция е в една и съща лига с Латинска Америка и Африка поради слабата си икономика и намаляващата политическа привлекателност на Ердоган. Въпреки че сега Турция има сухопътен път към Централна Азия през Кавказ, това не означава, че тя може да утвърди влиянието си в региона при присъствието на мощни държави като Китай, Иран и Русия, пише иранското издание Tasnim News.
Умит Алперен, експерт по външната политика на Китай спрямо Иран, вижда руско–украинския конфликт като повратна точка за Централна Азия. "С основаването на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) през 1996 година имаше негласно разделение на труда : Китай се занимаваше с икономическите въпроси на региона, а Русия се занимаваше с военните", обяснява той.
Както бе споменато по–рано, Турция се присъедини към "Един пояс, един път" (ЕПЕП) през 2018 година и китайско–турските отношения продължават да се развиват. Изглежда, че дните, в които президентът Ердоган осъди Пекин за така наречения "геноцид на уйгурските мюсюлмани", са забравени. Въпреки това Алперен смята, че Китай е изправен пред дилема относно позицията на Турция в региона. "В контекста на ЕПЕП Китай вижда Турция едновременно като мост и пречка. От 2017–та година Турция пази мълчание по уйгурския въпрос. Въпреки това недоверието на Китай продължава. Не мисля, че Китай смята, че може да бъде истински стратегически партньор за Турция".
Както показват последните ѝ външно–политически изяви, Турция се опитва да балансира всички тези отношения. Турската официална информационна агенция Anadolu публикува интервю с казахстански учен, който твърди, че Турция е противовес на Русия и Китай. В същото време Китай и Турция подчертават ролята на Анкара в ЕПЕП и Средния коридор.
Турция се явява като възел за руски ресурси.
А преди месец руският президент Путин предложи на Турция да стане газов хъб за Европа.
Предполагаемият проект за Транскаспийски газопровод (ТКГ) ще транспортира природен газ от Туркменистан и Казахстан до страните–членки на Европейския съюз (ЕС), заобикаляйки Русия и Иран. Азербайджан и Турция изглежда са основните благодетели на проекта, който получи подкрепата на западните държави.
Обаче, последната маневра на Путин да превърне Турция в основен енергиен хъб укрепва нейната позиция и създава бариера пред всички транскаспийски проекти, насочени към заобикаляне на Русия.
Пуйката кряка, но не хапе?
Както отбелязва Суку, важна роля играе материалната несъстоятелност на Турция в региона. Въпреки факта, че Турция разшири икономическите си отношения с централноазиатските републики, тя все още е слаба сила в сравнение с Китай и Русия.
Въпреки че Турция търгува основно с Узбекистан и Казахстан, тя дори не е сред първите три търговски партньори на двете страни. Разбира се, за Турция е практически невъзможно да се конкурира икономически с Китай и Русия.
Трябва да се отбележи, че въпреки етническата и езикова общност с Турция, Туркменистан все още се опитва да избегне взаимодействие с Организацията на тюркските държави (ОТД) и се задоволява да остане държава наблюдател заедно с Унгария.
По–важното е, че централноазиатските републики са членове на водената от Русия Организация на договора за колективна сигурност (ОДКС).
Във военно отношение ОДКС остава основният пакт за колективна сигурност в региона, въпреки факта, че Туркменистан и Киргизстан са закупили турските дронове "Bayraktar TB2". Въпреки че имаше слухове за създаването на така наречената "Армия на Туран", вероятно всички големи сили в региона, а именно Китай, Иран и Русия, ще смятат този ход за заплаха за техните колективни национални интереси.

https://www.tccb.gov.tr/en/news/542/133467/-we-are-changing-the-name-of-the-turkic-council-to-the-organization-of-turkic-states-
https://www.fondsk.ru/news/2022/10/28/oturechivanie-centralnoj-azii-nabiraet-oboroty-57551.html
https://katehon.com/ru/article/seryy-volk-vozvrashchaetsya-v-srednyuyu-aziyu-ambicii-turcii-v-regione
https://greekcitytimes.com/2021/11/19/erdogan-turkish-world-thrace/
https://vz.ru/opinions/2022/10/27/1183721.html
https://thecradle.co/Article/Analysis/17665
https://rus.azathabar.com/a/32128063.html



Тагове:   китай,   мир,   иран,   азбука,   казахстан,   Бурса,   Ленин,   Азербайджан,   Владимир Путин,   армения,   нацистка Германия,   Средна Азия,   Таджикистан,   СССР,   гърция,   балканите,   Турция,   президент,   Втората световна война,   Кипър,   Киргизстан,   коридори,   Туркменистан,   руска империя,   Съединените американски щати,   самарканд,   Мустафа Кемал Ататюрк,   газов хъб,   Руската федерация,   Русия и Китай,   Конгреса на САЩ,   19 ноември,   съветска русия,   Република Турция,   великия туран,   Държавната дума на Руската федерация,   Тюркския съвет на Организация на тюркските държави,   Организация на тюркските държави ОТД,   Киргизстан и Турция,   Международната тюркска академия,   Транскаспийска транспортна ос,   министър на външните работи Мевлют Чавушоглу,   турски дронове Bayraktar Akinci,   Узбекистан и самата Турция,   Сиви вълци «Бозкурт»,   Реджеп Тайип Ердоган и Касъм–Жомарт Токаев,   Партия на националистическото действие ПНД,   части от Армения,   части от Централна Азия,   И в Астана,   и в Алма–Ата,   и в Ташкент,   и в Бишкек,   и в Самарканд,   и в Душанбе,   и дори в Хорог и Ашхабад,   Османската империя в Първата световна война,   Турската агенция за сътрудничество и развитие TACP,   сега Турската агенция за сътрудничество и координация ТАСК,   Фетхуллах Гюлен FETO,


Гласувай:
8


Вълнообразно


1. iw69 - Турските
19.11.2022 07:52
чакали дебнат...
цитирай
2. panazea - Да , дойдохме си на думата ! Турция иска да е хегемон ! Сега ще напишат поредните фалшиви учебници,
19.11.2022 08:39
за да промиват мозъка на децата . Македония в азиатски вариант !
За това са всички тези трудове , доказващи тюркския произход!
Аферим! Машаалах! Ще скъсат със всички постижения и ще се върнат в Средновековието ! Защото по акъл ще са в средновековието!
Затова добродан обикаля като глуа кучка и се опитва да ни примами !
Но моите роднини не приличат на тези от снимките . Манталитетът ни не е техният! На добродан роднините , ако приличат , си е техна работа !
Аз в турското робство не се връщам ! Промиването на мозъци продължава!
Това с Българите векове се е правило! Гърците , едно измислено понятие и един изкуствен език , са се опитвали да претопят Българите в Македония , България и Влашко . Затова не мога да търпя отцеругатели и майкопродавци като добродан.
Иска да ни направи азиатци !
Казахстан им трябва като суровинен придатък, защото е богата на суровини страна .
Нашта бедна България какво я направиха? Колониална държава ! Взеха ни водата и тока , те да го управляват с офшорки и да ни направят цените 20 пъти по-високи. А какво ще последва после , след като картонената кула се разпадне?
Турците технологично може да са напред , но по акъл са много назад ! Манталитетът им е замръзнал там , където е било величието на падишахите !
Младите турци , когато искат да се развиват , отиват в Европа или Америка , за да се учат. Някои идват в България. Ако си въобразявате , че в Турция има равноправие , лъжете се. Моя позната , от тези дето се пишат турци , завърши медицина. Отиде в Турция . Видя какво е отношението към жените . Върна се в България. Работи в Бърза помощ за 600 лв. И като видя , че няма прогрес , отиде в Германия! Турците са като нас ! Търсят място под слънцето , но това място не е при Ердоган! Ние му трябваме , като плацдарм , за да се инфилтрират в Европа.
Целият свят се срива , така че изходният резултат ще е един и същ , с напъните на Ердоган или без тях.
цитирай
3. kvg55 - До 1. iw69
19.11.2022 10:28
И не са само те.
Македонците дебнат България.
Поляците дебнат Украйна.
цитирай
4. kvg55 - До 2. panazea
19.11.2022 10:32
Промиването на мозъци е тотално.
Но няма да успеят.
цитирай
5. dobrodan - Тонке, що си толкоз тъпа бе....
19.11.2022 12:42
Сега..... ще помълча три минути.
В които... ще си мисля колко точно нецензурни думи на колко езика знам... и си представи, че съм ти ги адресирал... и на двеста метра около къщата ти, както казват сърбите...
Буквално удари Радостина в земята, ама със замах! То бива глупаво, обаче чак толкоз?!
Не можеш да промениш науката.
Пукай се от яд, това е положението!
цитирай
6. dobrodan - Говедаров, много ценен материал
19.11.2022 12:47
си дал, и най-вече верен.
Добре де, ние какво следва да направим, някой може ли да каже?
Никой не ни брои за хора, не влизаме в ничии сметки, пък и да влизаме, какво от това?
Нямам решение.
Нито полезен ход.
Някой има ли...
цитирай
7. mt46 - ...
19.11.2022 13:59
Национализмът /често краен/ се възражда в доста държави... В бивши съветски републики и в повечето балкански страни след 1990 г. се започна с крайното изопачаване на древните истории, съобразно етнонационалистическата идеология, за да се промиват мозъците на наивните, глупавите, емоционалните...
Пантюркизмът е опасно явление...
цитирай
8. kvg55 - До 5. dobrodan
19.11.2022 14:24
Споменала те е в коментара си, ама ти предполагам си знаеш защо.
цитирай
9. kvg55 - До 6. dobrodan
19.11.2022 14:27
Е как да нямаме полезен ход?
Ние вече сме го направили – членство в сатаНАТО–но и Евроколхоза.
цитирай
10. kvg55 - До 7. panazea
19.11.2022 14:32
Тежки обвинения му отправяш на dobrodan.
Той се има за обективен и безпристрастен, а ти си вбесена.
От някакви предишни негови думи предполагам.
Все пак трябва да го оценяваш в контекста на конкретния му коментар по конкретния постинг. На друго място може да е сгрешил.
цитирай
11. kvg55 - До 8. mt46
19.11.2022 14:38
Ех, какви теории само съчиняват блоговите национално–отговорни историци. За чудо и приказ. Които дават криле и гордост на българите. И не претендираме за чужди територии, защото цялото земно кълбо е наше.
А виж, македонците, те претендират за Месечината.
цитирай
12. dobrodan - Panazea, когато човек пише обиди,
19.11.2022 18:05
може да се наложи да понесе и известни последствия.
Засега ще се въздържа от такива ходове, обясних ти наскоро защо.
Не се прави на патриотична героиня :):):), време ти е малко да излезеш от роля :).
Случай като твоя е за медицината; не знам, не искам да знам, но ти си такъв и такъв, друго не ме интересува?
Не плачи за знака IYI, даже ацтеките го имат!
Не е правилно да тиражираш персоналното си безхаберие под форма на грижа за Родината, така ли е?
Интересите ми доведоха до изводи, които клетата ти малограмотна персона не е длъжна да приеме, но обвиненията ти?
НЕ СИ СПОМНЯМ ДЯДОВЦИТЕ НИ ДА СА ПАСЛИ СВИНИ ЗАЕДНО, ТАКА ЧЕ МАЛКО ПО- С ВСИЧКИЯ СИ, АКО ОБИЧАШ.
Ти се прегръщай с когото си искаш, не е моя работа.
Освен всичко друго, можеш да си спокойна по въпроса с тюркския си произход.
Дунавските българи не са тюрки. Приели са българското име, прототюрки са управляващата прослойка и армейските ръководители.
Тъй като у теб няма и помен от управленска жилка, а по-скоро виждам пресилена склонност към самоизтъкване, то ще приемем, че ти си потомка на славяните, които в това отношение са твърде близки до менталитета на индо-ромското си начало :):):) - вечни жертви, вечно преследвани, вечно гонени, вечно обиждани и т. н., и т. н.
Сега можеш да спиш спокойно и да сънуваш как България става Русария или Булгарусия.
Нали това искаш?










цитирай
13. dobrodan - Краси (имаме едно и също име, затова често се обръщам към теб по фамилия),
19.11.2022 18:24
изборът ни за НАТО и ЕС към момента е най-малкото възможно зло, все още.
Мисля, че не трябва да сатанизираме нито Путин, нито ЕС.
Това са най-обикновени периодични сблъсъци на икономически и политически интереси межди свръхсили, абсолютно нищо ново под слънцето. Преди години напирахме за 16-та република - от днешна гледна точка такъв ход щяхме ли да оценим като правилен?
Това, което преследва Турция, може да приключи зле за нас, напълно съм съгласен.
Това, което преследва Русия, може да приключи по същия лош начин за нас; тук подозирам, че някой може да не е съгласен :):):).
Така. АКО ПУТИН СМЕТНЕ, ЧЕ СА ЗАСТРАШЕНИ ЕДНИ 60 000 РУСКИ ГРАЖДАНИ, ЖИВЕЕЩИ У НАС? И реши да защити интересите им, като направи Източна България руска територия? Тогава какво бихме правили, хипотетично?
Както виждаш, в Украйна това стана реалност.
Турция иска да ръководи тюркския свят :). То хубаво, но той дали иска точно тя да го ръководи?
Това няма да се получи, бъдете спокойни :).
В СВЕТА НА ТЮРКИТЕ ВСЕКИ ИСКА ДА Е ЦАР!
Накрая ще се поизбият помежду си (няма да е днес-утре) и пак отначало.
Дали Турция иска да вземе отново България?
Може би да, може би - не. Има си достатъчно грижи и без нас. Не мога да дам сигурна прогноза. За едно съм убеден - тръгне ли тя към Дунава, Русия ще си поиска "нейното". Ако се разберат - жална ни майка. Ако не се разберат - от българите ще остане само спомен.
Никой не ни е виновен.
Изчезвали са цели цивилизации, та едните дунавски българи ли...
В случая ще е "нито свобода, нито смърт юнашка".
Глупостта на нито един народ не е останала ненаказана.

цитирай
14. kvg55 - До 14. panazea
20.11.2022 09:54
Нямам поглед върху писанията му. Той пише по исторически теми, което мен не ме вълнува и интересува.
цитирай
15. kvg55 - До 16. dobrodan
20.11.2022 09:56
И понеже неимоверно сме изглупяли и изпростяли, убеден съм че българската нация върви към изчезване.
цитирай
16. panazea - Добродан не е българин , а дьонме !
21.11.2022 10:38
Това обяснява всичко !
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5754776
Постинги: 2808
Коментари: 25797
Гласове: 34177
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031