Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.10.2022 15:01 - © Как светът възприе речта на Путин
Автор: kvg55 Категория: Политика   
Прочетен: 3301 Коментари: 16 Гласове:
11

Последна промяна: 12.10.2022 15:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
12.10.2022г.

     Речта на Владимир Путин бележи нов етап от конфликта в Украйна и посланието му е недвусмислено : Русия се бори да премахне това, което вижда като деспотичен световен ред, воден от Запада. Така западната преса реагира на Георгиевската реч на Владимир Путин, в която президентът на Руската федерация остро осъди САЩ и техните съюзници, споменавайки търговията с роби и ограбването на Африка, геноцида на индианските племена в Америка, атомните бомбардировки над Хирошима и Нагасаки, както и килимните бомбардировки над Виетнам.
Владимир Владимирович взе че настъпи капиталистическият Запад по мазола, както се казва. И завъртя с крак, както се гаси угарка. Накрая удари и с тока.
"Събитията от тази седмица показаха на целия свят : Русия няма да стане васал при никакви обстоятелства", казва Владимир Корнилов, политически наблюдател на РИА «Новости».
"Путин се обърна към три ключови аудитории. За руснаците той се опита да оправдае нарастващите трудности, които войната му причинява, като настояваше, че се борят за оцеляването си. На Запад той работеше, за да покаже решимостта си, че е непоколебим от санкциите или доставките на оръжия за Украйна", пише The New York Times.
"А пред останалия се представи като лидер на глобално движение срещу "западните расисти", за които той твърди, че налагат американската хегемония. Западът, твърди той, не се е променил от миналите векове, в които брутално колонизира други страни и води войни, за да спечели икономическо предимство.
Описвайки Запада като "измамен и лицемерен до край", Путин отбеляза, че Съединените щати са единствената страна, използвала ядрени оръжия във война. След това добави : "Между другото, те създадоха прецедент".
"Истината е зад нас, а в истината има сила, което означава победа!", добавя още вестникът.
В друга своя публикация The New York Times пише : "Путин също характеризира конфликта със Запада още по–сурово, отколкото в предишни речи, говорейки за вековните военни действия на Запада. Той осъди водения от Америка световен ред като фундаментално зъл, корумпиран и целящ да унищожи Русия".
"Ядрените заплахи на Путин остават двусмислени. Той не е казал изрично, че Русия ще използва ядрени оръжия при продължаващите битки в Украйна, за да си върне регионите, които Русия твърди, че е анексирала. Но коментарът му на 21 септември изглежда надхвърля доктрината на Русия, че ядрените оръжия ще бъдат използвани срещу противници, които използват конвенционални оръжия, само ако съществуването на руската държава е застрашено", изтъква пък The Wall Street Journal.
"Осем години и половина след като Владимир Путин обяви анексирането на Крим, той събра елита на Русия в Георгиевската зала на Кремъл за още една церемония по присъединяването на земя : този път предявявайки претенции към още четири украински региона.
Той също така повтори заплахата си да използва ядрени оръжия, припомняйки, че САЩ са "създали прецедент" за използването на ядрена сила през 1945 година.
Речта в петък вероятно ще се запише като още един крайъгълен камък в дългото управление на Путин над Русия. И въпреки че беше същата зала, същата публика и същото послание като при анексирането на Крим през март 2014 година, контекстът е много различен.
Тогава Путин повлече голяма част от руския елит и общество със себе си, на вълна от патриотичен плам, подсилен от пропагандата на държавната телевизия. Извън Русия смятаха, че Путин има право : след Ирак и Либия, как може Западът да чете лекции на другите за нарушаване на суверенитета? Много европейски политици искаха да се върнат към обичайния си бизнес с Русия възможно най–бързо.
През 2014 година той осъди лицемерието на западните политици, които "наричат едно нещо бяло днес и черно утре", и мнозина кимнаха в знак на съгласие.
"Те не искат да сме свободни, те искат да бъдем колония; те не искат равностойно партньорство, искат да ни грабят.
Путин се отклони от осъждането на "тоталитаризма, деспотизма и апартейда" на днешния Запад до споменаването на историческото ограбване на Индия, бомбардировките на Дрезден в края на Втората световна война и "многото полове" в модата на Запад.
Мисията на Русия, каза той, е да "защити нашите деца от чудовищни експерименти, предназначени да унищожат тяхното съзнание и техните души", пише The Guardian.
На този фон телевизионният канал CNN вижда в "Георгиевската реч" на Путин готовността на Русия "да сложи край на войната" : "Кърт Волкър, който беше посланик на САЩ в НАТО и специален представител на САЩ в Украйна при бившия президент Доналд Тръмп, вярва, че Путин може би се готви за мир : "Мисля, че това, към което той трябва да се стреми, е да размахва ядрените оръжия, да отправя всякакви заплахи към Европа и след това да казва, добре, така че нека преговаряме за споразумение. И нека запазя това, което вече съм взел".
Никой не знае какво наистина се случва в ума на Путин", заключава CNN.
В същото време National Interest смята, че "Речта на Путин бележи нова опасна фаза във войната в Украйна".
Обръщението в петък има решаващо значение отвъд плановете за анексиране, преследвани от Кремъл. Путин потвърди, че Русия няма да отстъпи и е готова за по–нататъшна ескалация в опита си за фундаментално преразглеждане на постсъветския либерален международен ред.
"Западните елити отричат ​​не само националния суверенитет и международното право. Тяхната хегемония носи подчертан характер на тоталитаризъм, деспотизъм и апартейд", каза той. "Те нагло разделят света на свои васали, на така наречените цивилизовани страни и на всички останали, които, според плана на днешните западни расисти, трябва да бъдат добавени към списъка на варварите и диваците. Русия "никога не е приемала и никога няма да приеме такъв политически национализъм и расизъм", обяви Путин.
Обръщението бележи логичната кулминация на зараждащите се антизападни тенденции, очертани в речта на Путин на Мюнхенската конференция през 2007 година. Но също така въведе смущаващо ново течение в посланията на Москва : в рязък контраст с предишните си демарши срещу Запада, Путин не очерта път към помирение или налага това, което смята за подходящо споразумение. Вместо това руският лидер почти провъзгласи екзистенциална борба на цивилизациите. "По целия свят, включително в Европа и Съединените щати, както казах, имаме много съмишленици и чувстваме, виждаме тяхната подкрепа. Антиколониално освободително движение срещу еднополюсната хегемония вече се развива в най–различни страни и общества. Неговата дейност само ще расте. Именно тази сила ще определи бъдещата геополитическа реалност", каза той.
Нямаше двусмислие в посланието на Путин : Русия се бори не само за очертаването на държавните граници в Украйна, но и за преобръщане на това, което вижда като изключващ и потиснически, воден от Запада световен ред.
… едно е ясно : речта на Путин в Георгиевската зала бележи опасна нова фаза във войната в Украйна", повтаря тезата си National Interest.
В същото време германската преса оценява главно "Георгиевската реч" на Путин в контекста на предстоящата зима, енергийната криза и заплахата за либералните ценности.
"Путин изглежда става все по–радикален по отношение на идеологията. Той остави настрана ролята на нападателя и вместо това влезе в ролята на защитник на Русия и последния бастион на справедливостта в света", посочва Suddeutsche Zeitung.
В същото време полската преса, за разлика от CNN, не вижда място за компромис с Украйна : "Следователно, за да запази завоюваните земи, Путин трябва да победи украинската армия. И украинците трябва да победят Путин, за да си ги възвърнат.
Тук няма място за равенство. Така че войната ще продължи", обобщава Rzeczpospolita, като премълчава ролята на Запада и конкретно на Полша в руско–украинската конфронтация.

https://vz.ru/world/2022/10/3/1180461.html
https://www.nytimes.com/live/2022/09/30/world/russia-ukraine-war-news
https://www.wsj.com/articles/putin-raises-ukraine-ante-as-his-war-fortunes-sink-11664626386
https://www.theguardian.com/world/2022/sep/30/putin-annexation-speech-more-angry-taxi-driver-than-head-of-state-ukraine
https://edition.cnn.com/2022/10/02/europe/putin-time-running-out-analysis-intl-cmd/index.html
https://nationalinterest.org/feature/putin%E2%80%99s-speech-marks-dangerous-new-phase-ukraine-war-205147
https://www.sueddeutsche.de/
https://www.rp.pl/komentarze/art37156071-andrzej-lomanowski-przepych-kremlowskich-sal-i-pompatycznosc-uroczystosci-mialy-skryc-slabosc-putina




Гласувай:
11


Вълнообразно


1. mileidi46 - :)
12.10.2022 15:23
отлично...
цитирай
2. rosiela - Има истина.
12.10.2022 17:46
НО И САЩ НЕ СА ОЧАКВАЛИ ТАКЪВ РАЗВОЙ НА НЕЩАТА.

ЖАЛКО ЗА НЕВИННИТЕ ХОРА, НЕЗАВИСИМО ОТ КОЯ ДЪРЖАВА СА.
цитирай
3. missana - Положението с Украйна е като омагьосано.
12.10.2022 19:06
Всички непряко участващи в конфликта приличат на пълни идиоти, които вършат това, което не трябва.
цитирай
4. kvg55 - До 1. mileidi46
12.10.2022 19:14
Да!
цитирай
5. kvg55 - До 2. rosiela
12.10.2022 19:18
И нашите управници ни тикат в този филм.
цитирай
6. kvg55 - До 3. missana
12.10.2022 19:19
Всяка война е идиотска.
цитирай
7. missana - Прав си, Краси.
12.10.2022 22:01
Но България пропуска историческия си шанс да стане кръгла маса за уреждане на конфликта между Русия и НАТО. Напълно съм разочарован от всички наши политици. Пълни подлизурковци и нищожества и нищо повече!
цитирай
8. mt46 - Да,
12.10.2022 22:19
Западът има доста грехове и престъпления...
цитирай
9. kvg55 - До 7. missana
12.10.2022 22:33
Я го виж Ердоган каква дипломация развива.
цитирай
10. kvg55 - До 8. mt46
12.10.2022 22:34
Холандия се опита да откъсне чрез промяна на името опашката на колониалното си минало, но народите помнят.
цитирай
11. sorossadistfucking - Отдавна съм си изградил мнението, че у нас простолюдието което ни управлява е равностойна функция на западните простолюдни демони о демоНкратки
12.10.2022 22:48
Отдавна съм си изградил мнението, че у нас простолюдието, което ни управлява е равностойна функция на западните простолюдни демони и, ооохх, демоНкратки. И като такива, те не съзнават, не могат да осъзнаят личната си некадърност и особено ниските нива на управленска и организационна некомпетентност.
Ти прочел ли си тук в блога, някой такъв, да те оборва с обратни на твоите аргументи. Освен да се скрие зад твоя акаунт, подменен с циФричка или буквичка?!? Ти такъв идеот, смяташ ли го, че има с какво да те поучи... Повтарящ мантри като от еврейски наркомански заклинания:...да умре тоо, да умре оня, шъ въ пратим в колет...
Ми такъв е: простКирчо, простакесаЛенчето, простАсенча. Тиквата, другите. Те са функция на дедо бае дъното, борел, лайнянен, макаронБаболюбителя, улавияШулц, рошавия Боби... Те такива килистури ще организират Атомните атаки и защити. Атаки и защити. Пълни със слабоумие и НИЕ -ТЕХНИ ЖЕРТВИ, НА СЛАБОУМНИТЕ НИ УПРАВЛЕНЦИ.
цитирай
12. kvg55 - До 11. sorossadistfucking
12.10.2022 22:54
Това да "изкопираш" чужд ник и изключително просташко и непочтено.
цитирай
13. morskipesni - На гладен корем и на студено "Европа"
12.10.2022 23:41
ще възприеме много, много позитивно всяка спасителна реч. И ще "прогледне", надявам се.
цитирай
14. leonleonovpom2 - Лицемери! Русия била агресор, ...
13.10.2022 00:29
Лицемери!
Русия била агресор, това била причината за войната? Кадафи и Садат и те ли бяха агресори?А Югославия?
Това ,че заблуждават нас, едно на ръка, лъжат и собствения си народ!
Едни престъпници ,водени от наркоман, ще бйдат правилната страна?!Тях ще издигат на пиедестал като герои, че и ние ще развявме знамето им, като измислени герои? Барабар Петко с престъпниците?
Падение! Не ни стигнаха кражбите и корупцията ,ами и с престъпнизци да сме ортаци!?

Лека нощ!
цитирай
15. kvg55 - До 13. morskipesni
13.10.2022 08:26
Ха-ха-ха!
Ще им дойде акълът в главата, както се казва.
цитирай
16. kvg55 - До 14. leonleonovpom2
13.10.2022 08:27
Наглосаксонска наглост и лицемерие.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5889928
Постинги: 2836
Коментари: 26130
Гласове: 34430
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930