Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.10.2022 07:01 - © Специалната военна операция се разраства и на американския континент
Автор: kvg55 Категория: Политика   
Прочетен: 3423 Коментари: 12 Гласове:
7

Последна промяна: 06.10.2022 07:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
06.10.2022г.

     Република Никарагуа започна широка офанзива срещу колективния Запад. Практически едновременно страната скъса дипломатическите отношения с Холандия, изгони посланика на Евроколхоза и не даде агреман на кандидата за поста посланик на САЩ в Манагуа. Това е повече от дипломатически скандал. Това е открита демонстрация на чия страна е Никарагуа във вече очевидното разделение на света на две непримирими части.
Почти едновременно, в рамките на една седмица, Никарагуа направи редица дипломатически стъпки, които далеч надхвърлят двустранните отношения на страната с други държави. Първоначално официална Манагуа не издаде агреман на Уго Родригес, кандидат за поста посланик на САЩ в Никарагуа. По–рано на изслушване в Конгреса той нарече Никарагуа "страна–измамник" и обеща, че "ще работи с международни партньори за връщане към демокрацията, зачитане на човешките права и освобождаване на политическите затворници" в Никарагуа.
Правилно му е отказан агреман. Още преди да е станал посланик и вече се намесва във вътрешните работи на републиката. Такива нагли us–отворковци не вървят вече в Америка.
И точно за този "герой" Държавният департамент е поискал агреман – съгласието на властите в Никарагуа този човек да стане посланик на САЩ там? Класическа демонстрация на наглостта и неуважението на us–американците. Никарагуанците, разбира се, показаха на САЩ конфигурация от три пръста с преобладаващ среден.
image

Конфигурацията, която никарагуанците показаха на чичо Сам 

Следващият по ред е Евроколхоза. Посланикът на ЕС Бетина Мушайт беше експулсирана от Никарагуа. Формалната причина за обявяването ѝ за персона нон грата е, че на Общото събрание на ООН делегацията на ЕС поиска от властите в Никарагуа "да освободят политическите затворници и да върнат демокрацията на никарагуанския народ". Властите на централноамериканската държава бяха уморени от постоянната "намеса на ЕС в делата на страната" и на госпожа Мушаид бе показан изходът.
Шефът на европейската дипломация Жозеп Борел заплаши, че Европейският съюз ще отговори на Никарагуа "твърдо и пропорционално". И добави няколко рутинни фрази, че "ЕС потвърждава постоянния си ангажимент към никарагуанския народ в защитата на демокрацията, върховенството на закона и човешките права", което следва да се чете така : ЕС ще продължи да се намесва в делата на Никарагуа, ще учи властите на страната какво и как да правят и ще оказва жесток натиск върху тях.
И накрая, на 30 септември Никарагуа скъса дипломатическите си отношения с Холандия "за интервенционистка политика". Това стана, след като холандският посланик Кристин Пирен обяви, че страната ѝ прекратява участието си в изграждането на болница на атлантическото крайбрежие на Никарагуа в знак на протест срещу вътрешната политика на местните власти.
Реакцията на президента на Никарагуа Даниел Ортега беше светкавична. Той заяви, че страната му "незабавно прекратява всички отношения с Холандия".
"Постоянните атаки на дипломатическата мисия, противни на дипломацията и нарушаващи Виенската конвенция, от това неоколониално и проимперско правителство ни принуждават да предприемем тази мярка … Ние познаваме империята и колонизаторите на земята и нищо и никой не може да ни накара да забравим техните престъпления срещу човечеството", се казва в комюникето на Министерството на външните работи на Никарагуа.
image

Команданте Даниел Ортега води Никарагуа по правилния път към правилното бъдеще 

Ортега, вече от свое име, нарече Холандия страна на "човешка незначителност", която постоянно "обижда никарагуанското семейство". От това недвусмислено може да се заключи, че Ортега е говорил за семейни ценности, които са атакувани в Евроколхоза и по–специално в Холандия, където перверзници диктуват своите "ценности" на своите съграждани и на целия свят. Явно и на никарагуанците вече им е писнало от това.
Междувременно истинската причина за натиска на САЩ и ЕС върху Никарагуа в никакъв случай не е, че властите на тази страна уж нарушават правата на човека, потискат опозицията и правят нещо друго, което е отбелязано в "бележката за толерастите", написана във Вашингтон и сертифицирани в Брюксел. Никарагуа открито застава на страната на Руската федерация, подкрепяйки към многополюсен световен ред. Това е същината на въпроса.
Да припомним, че през юни тази година официална Манагуа разреши на руските военни да използват територията на Никарагуа. Президентът Ортега подписа указ, който позволява влизането на руските въоръжени сили в страната от 1 юли, наред с други неща, за "военни инструктажи и обучение". Официално е разрешено влизането в Никарагуа на личния състав на руските въоръжени сили, военна техника, кораби и самолети. Мотивацията за този дружески акт на доверие – "за хуманитарни цели".
image

Руски военни на военно летище в Никарагуа 

Както следва от изявлението на официалния представител на руското министерство на външните работи Мария Захарова, "Москва развива равноправно сътрудничество с Никарагуа по широк кръг въпроси от интерес и за двете страни, включително сътрудничество в областта на отбраната, борбата с новите предизвикателства и заплахи".
Следователно е ясно, че всички приказки за "необходимостта от демократизиране на Никарагуа", насаждани от Съединените щати и техните съюзници, са насочени единствено към свалянето на легитимното правителство на Никарагуа и установяването на режим в страната, който е послушен на Вашингтон и не представлява потенциална заплаха за Съединените щати. Подобна политика, със същите лозунги и цели, САЩ водят по отношение на Куба и Венецуела, които заедно с Никарагуа открито заявяват, че са съюзници на Русия.
Никарагуа се разглежда от Съединените щати единствено във връзка с Куба и Венецуела, а борбата на Вашингтон срещу Даниел Ортега е част от общия план на САЩ за промяна на режима в Куба и Венецуела. В същото време Никарагуа се смята от Вашингтон за най–слабото звено в този пакет, и затова натискът върху Манагуа не отслабва нито за миг. US–Американците наскоро започнаха да се надяват да сплотят разпръснатата опозиция, за да свалят Ортега на президентските избори, проведени в края на миналата година. Сандинисткото правителство обаче напълно надигра стратезите от Вашингтон. Предварително в Никарагуа бяха приети закони, които неутрализираха информационната и подривната дейност на САЩ в страната с помощта на киберпространството и блокираха външното финансиране на проамериканската опозиция.
И забележителното тук! Веднага след проиграните за САЩ избори в Никарагуа президентът Джо Байдън подписа открито интервенционисткия закон "За укрепване на изпълнението на условията за избирателна реформа в Никарагуа" (Reinforcing Nicaragua’s Adherence to Conditions for Electoral Reform Act of 2021). Между другото законът съдържа изискване за изготвяне на "секретен доклад за дейността на Руската федерация в Никарагуа". Този доклад трябваше да съдържа данни, наред с другото, "за сътрудничеството между руски и никарагуански военен персонал, разузнавателни служби, сили за сигурност и правоприлагащи агенции, както и частни руски изпълнители на охрана" и "за заплахите и рисковете, които подобни дейности представляват за националните интереси и националната сигурност на Съединените щати".
Виж ти. Намесата на Съединените щати във вътрешните работи на Никарагуа се извършва на основание на закон, а намесата им у нас става чрез Херо Мустафа на четири очи. Унизително е някак си за нас да ни третират като втора ръка хора и държава, които могат да управляват чрез всеки чиновник на дипломатическа служба.
Никарагуа ясно и недвусмислено зае мястото си в свят, разделен на две части и това място е на страната на Руската федерация. Никарагуа е в непосредствена близост до САЩ и това изнервя us–американците. Ами ако нещо долети от там или доплува под водата? А?!
За това което е било Христо Ботев е написал :
"Светът, привикнал хомот да влачи,
тиранство и зло и до днес тачи;
тежка желязна ръка целува,
лъжливи уста слуша със вяра :
мълчи, моли се, кога те бият,
кожата да ти одере звярът
и кръвта да ти змии изпият,
на бога само ти се надявай:
"Боже, помилуй – грешен съм азе",
думай, моли се и твърдо вярвай –
бог не наказва, когото мрази …
Тъй върви светът! Лъжа и робство
на тая пуста земя царува!
И като залог из род в потомство
ден и нощ – вечно тук преминува.
И в това царство кърваво, грешно,
царство на подлост, разврат и сълзи,
царство на скърби – зло безконечно!
кипи борбата и с стъпки бързи
върви към своят свещен конец …
Ще викнем ние : "Хляб или свинец!".
А за ставащото в момента, Великият комбинатор казва :
"– Ледът се пука, господа съдебни заседатели! Ледът се пука!".

https://tsargrad.tv/articles/placdarm-dlja-russkih-raket-nikaragua-podkljuchilas-k-svo_637353




Гласувай:
7


Вълнообразно


1. iw69 - Сандинистите
06.10.2022 08:08
помнят още помоща, която им оказваше СССР през 80-те.

Освен това явно страните от Третия свят се надигат срещу икономическия неоколониализъм на Запада.
Писнало им е ограбването от днешните конквистадори.
цитирай
2. missana - Точно вчера си мислех, че е крайно време пиесата да започне да се играе
06.10.2022 09:28
и на американския континент. И дай боже да е в повече точки и по-масово. Основания за това там има, предвид много лошото икономическо състояние на повечето от страните.
цитирай
3. morskipesni - А, пак ще се демилитаризираме?!
06.10.2022 09:52
Отлична идея, мястото е правилно подбрано. А Мексико? Ограбените територии? Референдум?!
цитирай
4. mt46 - А
06.10.2022 13:51
ЕС какво общо има с Никарагуа?...
цитирай
5. leonleonovpom2 - Здравей, Краси!
06.10.2022 14:09
Сега Никарагуа може да очаква Никарагуанска пролет, безплатно !
Правилно, идва зима! На нейните ширини зимата не е като нашата, но все пак е зима! Вместо нея, ще получи пролет? Стига в нея/ Нкг/ да няма нещо, което да превърне на други зимата в лято!? Един Господ знае, какво има?
цитирай
6. dovolen - Отлична идея, мястото е правилно ...
06.10.2022 14:18
morskipesni написа:
Отлична идея, мястото е правилно подбрано. А Мексико? Ограбените територии? Референдум?!

Тато стига тъпи коментари.
Стига дрема в блога по - цял ден.
Хващай се да работиш.....чистач.
Подстрижи се ,измий си зъбите или каквото е останало от тях,обличай жълтия костюм от абитуренската вечер и хайде на и тервю за работа....
цитирай
7. kvg55 - До 1. iw69
06.10.2022 20:01
Има и благодарни хора по света.
Да, има раздвижване сред колонизираните.
цитирай
8. kvg55 - До 2. missana
06.10.2022 20:03
Пиесата е световна, но действието се развива от частното към общото.
цитирай
9. kvg55 - Да 3. morskipesni
06.10.2022 20:04
Тексас и прочие.
цитирай
10. kvg55 - До 4. mt46
06.10.2022 20:05
Евроколхозът гледа от САЩ и е на всяко гърне мерудия.
цитирай
11. kvg55 - До 5. leonleonovpom2
06.10.2022 20:07
Да, прав си!
Политическите пролети не зависят от природните сезони.
Опитваха се, но в Никарагуа не мина.
цитирай
12. kvg55 - До 6. nedovolen
06.10.2022 20:10
Абе, много бащи имаш?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5754319
Постинги: 2808
Коментари: 25797
Гласове: 34177
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031