Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.08.2022 16:01 - © Разногласия в Западното полукълбо
Автор: kvg55 Категория: Политика   
Прочетен: 2983 Коментари: 4 Гласове:
6

Последна промяна: 04.08.2022 16:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
04.08.2022г.

     На завършека на XV–та Конференция на министрите на отбраната на Северна и Южна Америка (CDMA)
image
, която се проведе на 25–29 юли 2022 година в Бразилия с домакин  бразилското Министерство на националната отбрана възникнал скандал.

Страните излезли с декларация от осем страници 
image

В декларацията думата "Украйна" се среща три пъти в следните изречения :
– Конфликтите, присъстващи по света, като нахлуването в Украйна и насилствените действия от въоръжени групировки, които тероризират населението в Хаити, не са легитимни средства за уреждане на спорове, следователно държавите–членки на CDMA търсят мирни решения възможно най–скоро (параграф втори от Декларацията);
– Аржентина и Бразилия, в съответствие с принципите, които управляват техните международни отношения, признават ролята на Обединените нации в търсене на международен мир и сигурност и смятат тази организация за форум с мандат подходящ за справяне с конфликта в Украйна (забележка под линия);
– Канада, Колумбия, Доминиканската република, Еквадор, Гватемала, Хаити, Парагвай, Съединените американски щати и Уругвай отново осъждат най–категорично незаконното нахлуване на Руската федерация в Украйна (забележка под линия).
Думите "Русия, Руската федерация" се срещат само в последното изречение.
Мексико заявява, че разпоредбите на втория параграф от Декларацията от Бразилия не попадат в обхвата на CDMA и следователно, въз основа на съвместимостта на принципите на вътрешната политика на Мексико, не е възможно да се придържаме към неговото съдържание, признавайки Организацията на обединените нации като подходящ форум за решаване на този проблем (забележка под линия).
image

Параграф втори от Декларацията станал повод за скандала 

От 34 държави-членки "девет осъждат най–категорично" Специалната военна операция на Руската федерация в Украйна.
Три водещи страни Аржентина, Бразилия и Мексико смятат, че Специалната военна операция не е проблем на Конференцията на министрите на отбраната на Северна и Южна Америка (CDMA), а е прерогатив на Организацията на обединените нации.
Единадесет държави от Латинска Америка не участват. Единадесет държави се въздържат.
image

Кадър от работата на конференцията 

В това се състои и скандала. Няма единодушие със Съединените щати в Западното полукълбо, както им се ще на янките. И то по отношение на Русия. Затова те са нервни. И има за какво.
Настоящият президент на Аржентина Алберто Фернандес се придържа към курса, който неговият предшественик генерал Хуан Доминго Перон е заложил още в средата на 20–ти век, смята заместник–директорът на Института за латиноамериканските страни на Руската академия на науките Виктор Сударев. "Основните цели на перонизма са развитие в рамките на икономическа автархия, политическа независимост от Съединените щати и отхвърляне на западния неолиберализъм. Това е третият път между западния капитализъм и съветския социализъм. Фернандес, подобно на мексиканския президент Андрес Мануел Лопес Обрадор, са глави на държави, които са се превърнали в регионални сили. Влизат и в Г–20. Тяхното влияние избухна отвъд западното полукълбо. Мексико си сътрудничи активно с Русия в рамките на АТИС. Въпросът за присъединяването на Аржентина към БРИКС вече е решен тази година", посочва латиноамериканистът Виктор Сударев пред «Деловая газета Взгляд».
"През февруари, в навечерието на Специалната военна операция, бразилският президент Жаир Болсонаро посети Москва.
Резултатът от посещението беше, че Бразилия остава основният партньор на Русия в Латинска Америка с търговски оборот от 7 милиарда щатски долара. След това Болсонаро помоли Владимир Путин да помогне за изграждането на ядрена подводница, до голяма степен защото това беше отказвано на Бразилия във Вашингтон от десетилетия", обобщава Сударев.
В интервю от 14–ти юли за CNN Brasil президент Болсонаро предположи, че пътят на Украйна е същият като този на Аржентина във Фолклендската война през 1982 година.
През февруари, веднага след признаването на независимостта на ДНР и ЛНР от Москва, от Организацията на американските държави (ОАД) беше буквално на коляно надраскана декларация, осъждаща Руската федерация. Но същите Аржентина и Бразилия, както и Боливия, Уругвай и Салвадор отказаха да подпишат резолюцията.
Но крушката си има опашка. И тя е в създадената през 1823 година Доктрина "Монро" – "Америка за американците". Тази доктрина превърна латиноамериканския свят в задния двор на Вашингтон. При Обама "доктрината" беше официално отменена. Но всъщност нейните принципи са свещено пазени : двете Америки трябва да имат само един собственик, и той им е като жандарм пазител.
Унилата физиономия на министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин III говори
image
, че приказките му на конференцията за "авторитарните сили", които "работят за подкопаване на стабилния, отворен, основан на правила международен ред" в Латинска Америка не са впечатлили особено присъстващите.

Заслужава да се отбележи, че и други страни от Латинска Америка организираха антиукраински демарш. Така на 20 юли заместник–министърът на външните работи на Парагвай Раул Кано заяви, че на президента на Украйна Владимир Зеленски е отказана реч на друга конференция – на срещата на върха на Търговската организация на Южна Америка МЕРКОСУР.
Така демонстрацията на безспорното лидерство на САЩ в Западното полукълбо не се състоя.

https://cmdabrasil.defesa.gov.br/images/xv_cmda/ingles/2_Brasilia_Declaration_idioma-Ingls.pdf
https://vz.ru/politics/2022/7/30/1170043.html
https://www.cnnbrasil.com.br/politica/vou-dar-a-zelensky-a-solucao-para-a-guerra-diz-bolsonaro-a-cnn/
https://www.fondsk.ru/news/2022/07/29/rossii-toropitsja-nekuda-56814.html



Тагове:   канада,   Аржентина,   бразилия,   Москва,   Украйна,   мексико,   декларация,   вашингтон,   боливия,   Владимир Путин,   Южна Америка,   Хаити,   САЩ,   Русия,   Северна Америка,   Гватемала,   Колумбия,   Латинска Америка,   БРИКС,   Еквадор,   АТИС,   обединените нации,   Парагвай,   Съединени щати,   Доминиканската република,   4 август,   Руската федерация,   Организацията на обединените нации,   «Деловая газета Взгляд»,   Г–20,   Специалната военна операция на Руската федерация в Украйна,   Специалната военна операция,   президента на Украйна Владимир Зеленски,   Организацията на американските държави ОАД,   Руската федерация в Украйна,   западно полукълбо,   XV–та Конференция на министрите на отбраната на Северна и Южна Америка CDMA,   Министерство на националната отбрана,   държавите–членки на CDMA,   Аржентина и Бразилия,   Съединените американски щати и Уругвай,   Декларацията от Бразилия,   Конференцията на министрите на отбраната на Северна и Южна Америка CDMA,   Бразилия и Мексико,   Съединените щати в Западното полукълбо,   президент на Аржентина Алберто Фернандес,   генерал Хуан Доминго Перон,   Института за латиноамериканските страни на Руската академия на науките,   мексиканския президент Андрес Мануел Лопес Обрадор,   Аржентина към БРИКС,   бразилският президент Жаир Болсонаро,   милиарда щатски долара,   CNN Brasil,   Аржентина във Фолклендската война,   Уругвай и Салвадор,   Доктрина Монро,   министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин III,   заместник–министърът на външните работи на Парагвай Раул Кано,   Търговската организация на Южна Америка МЕРКОСУР,


Гласувай:
6


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. missana - Това за сетен път доказва, че Светът е много по-широко понятие
04.08.2022 20:37
от САЩ и няколкото техни жалки европейски марионетки. Засега на никоя отделна държава не е във властта да командва този Свят. Американците отдавна са осъзнали този факт, но си траят, за да не го осъзнаят и други.
цитирай
2. kvg55 - До 1. missana
04.08.2022 20:57
Светът го осъзнава.
цитирай
3. missana - Дай Боже,
05.08.2022 21:07
за да бъде озаптен стоглавият змей!
цитирай
4. kvg55 - До 3. missana
05.08.2022 21:42
С общите усилия на прогресивния свят.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5866028
Постинги: 2832
Коментари: 26065
Гласове: 34380
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930