Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.07.2022 18:15 - Украйна забранява политическата опозиция
Автор: zahariada Категория: Политика   
Прочетен: 508 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 14.07.2022 18:16

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Украйна забранява политическата опозиция

Ако в много строго контролирана медийна среда Украйна не може да убеди народа си, че Русия е техен враг, какво ще се случи, ако режимът някога смекчи правилата?

от  Джонас Е. Алексис, помощник редактор - 7 юли 2022 г 1033   3

image Военна зона


От Катя Седжуик

Американските медии посветиха поне малко отразяване на неотдавнашната забрана на Украйна на проруската партия „Опозиционна платформа – за живот“, която на практика елиминира изборната конкуренция в страната. Но украинският закон за бунт от 9 март тази година е по-малко известен.

Законопроектът 7116 на Радата, известен с ленинистки псевдоним като закон „  Ни крачка назад  “, предвиждаше наказание за колаборационизъм и бунт при военно положение. Той установи доживотен затвор с конфискация на имущество като максимално наказание за лица, признати за виновни в държавна измяна.

Сред обвиняемите по закона са  кметове  и други  избрани служители  на  градовете  , които се предадоха на руската армия при изтеглянето на украинските въоръжени сили, за които се твърди, че са предоставили на Руската федерация логистична подкрепа. Законът се прилага и за лица, които предават информация за движение на войски. Още по-противоречиво е, че е предписал наказания на украинци, които говорят благоприятно за Русия.

Откакто законът беше приет, изрязвам новини за случайни граждани, които попадат в последната категория.

Например, един запис в канала на KharkivLife Telegram обсъжда полицията, „разкриваща“ „ злоумишленик “ . Злосторникът е 40-годишна жена, която в личен разговор, записан от лице, на което явно има доверие, каза „Чакам Русия, да. Ти знаеш защо? [неясно], защото съм за Русия и защото съм човек с руска душа.” Сега тя е разследвана за съучастие.

Подобен инцидент е записан  одобрително  от KievLive Telegram. Украинската гранична полиция арестува мъж за подкрепа на Русия, размяна на снимки и видеоклипове на артилерийски огън и притежание на руски хранителни дажби.

Пиян мъж, размахващ мачете, беше арестуван в Одеса за  крещене  на проруска „пропаганда“. Възхищавам се на ченгетата от Одеса, че арестуваха този негодник — като жител на района на залива на Сан Франциско, не приемам закона и реда за даденост — но ми е трудно да възприема действията му като предателство.

В друго видео, публикувано в KharkivLife, уплашена тридесет и четири годишна жителка на района издаде  публично извинение  за „активно изразяване на омразата си към защитниците на Украйна“. Престъплението й беше „разкрито“ по време на рутинно „мониторинг на социалните медии“, вероятно от службите за сигурност. След „разговор“ с ченгета тя решила да поиска прошка.

Новинарски клип, публикуван от  Асошиейтед прес  , показва арест и посещение в къщата на предполагаеми предатели в град Харков. Казаха ни, че един мъж е бил намерен да снима последиците от артилерийски удар и това действие предизвика подозрение. По-късно беше установено, че мъжът е разменял електронни съобщения с вражеските сили и баща му потвърди, че той е руски симпатизант. Зловещо бабушка от квартала отбелязва, че силите за сигурност ще го „лекуват“.

Друг мъж във видеото изглежда е виновен за нищо повече от показване на проруски съобщения в социалните медии. Видимо уплашен, той се извини на Украинската служба за сигурност при ареста си, като каза, че вече е променил решението си. Арестуващият полицай увери по-възрастен член на домакинството, че всичко ще продължи, както е предписано от закона.

Върховенството на закона в Украйна е пословично разклатено. В мирно време беше лошо и се съмнявам, че войната помага. През април Виталий Ким, гениалният губернатор на Николаевска област, каза в интервю за украинския  Канал 24 :

„Днес руски блогър беше застрелян в колата си [в Николаев]. Това означава, че в Украйна все още има руски предатели и всички предатели ще бъдат екзекутирани. Не ме е страх от този свят: така ще бъде. И ние също няма да можем да спрем хората да стрелят по предателите.

Той добави, че Украйна има най-добрата киберсигурност в света и че те ще могат да проследят всеки и „никой няма да може да избяга от правосъдието“.

Злополучният блогър беше обвинен, че е информирал руските сили за движението на украински войски. Ако това наистина беше негово престъпление, разбира се, никоя държава нямаше да му позволи да продължи операциите. Но в Украйна, където според закона човек може да бъде съден за бунт в съда, службите за сигурност го убиха, а държавен служител призова за линчуване.

Линчовете очевидно се извършват с одобрението на проверени и официални канали в Telegram. Не съм виждал мъртви тела, но много унижения на предполагаеми сътрудници и руски симпатизанти - хора, коленичили и вързани за избирателните секции с пластмасова обвивка, следи от скорошни побои и частично голи тела, изложени на показ.

Не намерих оценка за разпространението на атаките на тълпата срещу предполагаемите предатели. Хиляди предполагаеми сътрудници сега са разследвани от украинското правителство. Реалният брой на руските симпатизанти е неизвестен.

Като се има предвид, че Украйна е в разгара на голяма война, трябва да се очаква затягане на правилата по отношение на несъгласието. Нашата страна направи същото: Ейбрахам Линкълн прекрати  habeas corpus  по време на Гражданската война, а германо-американската етническа идентичност беше заличена след влизането на САЩ в Първата световна война.

Наскоро забранената партия „Опозиционна платформа – За живот“ беше втората по големина фракция в страната. Тя се присъединява към десет други вече забранени от държавата партии. Струва си да се отбележи, че самият Зеленски беше избран на платформата за сближаване с Русия и че преди свалянето на Виктор Янукович от Майдана през 2014 г., неговата „Партия на регионите“ командваше около половината страна.

Ключовият въпрос за Украйна е дали тя някога може да съществува като западна демокрация. Страната граничи с Русия, около една трета от украинците имат роднини в Руската федерация, а голяма част от населението предпочита руския език. Ако в много строго контролирана медийна среда Украйна не може да убеди народа си, че Русия е техен враг, какво ще се случи, ако режимът някога смекчи правилата?

Катя Седжуик  е писателка в района на залива на Сан Франциско. Можете да я последвате в Twitter  @KatyaSedgwick .




Гласувай:
1



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zahariada
Категория: Политика
Прочетен: 39740675
Постинги: 21940
Коментари: 21633
Гласове: 31017
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031