Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.05.2022 08:01 - © Пошла пропаганда в академична тога
Автор: kvg55 Категория: Политика   
Прочетен: 1050 Коментари: 4 Гласове:
8

Последна промяна: 23.05.2022 12:34

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
23.05.2022г.

     Доктор Тимъти Снайдер
image
е професор по история в Йейлския университет и автор на много книги за фашизма, тоталитаризма и европейската история. Та този учен публикувал в
New York Times есето "Ние трябва да го кажем. Русия е фашистка"
image

Е, да прочетем, какво казва : Фашизмът никога не е бил победен като идея, утвърждава той.
Тя и религията, която е с хилядолетия по древна от фашизма, не е победена. С отмирането на класовото общество, ще отмре и фашистката, и всякакви други класови идеи, но диалектиката е чужда на доктора.
Докато нацистка Германия изглеждаше силна, европейците и другите бяха изкушени.
Тези "други" включват us–американските капиталисти, които усилено търгуват с нацистка Германия дори след началото на влизането на Съединените щати във войната.
Хората не са съгласни, често яростно, относно това какво представлява фашизма. Но днешна Русия отговаря на повечето критерии, които учените са склонни да прилагат. Има култ около един–единствен лидер, Владимир Путин. Има култ към мъртвите, организиран около Втората световна война. В него има мит за минала златна епоха на имперско величие, която трябва да бъде възстановена чрез война на лекуващо насилие – убийствената война срещу Украйна.
На Владимир Владимирович не са му издигнали приживе паметник, не го споменават и в църковните литургии, така че да се говори за култ е смешно. А в почитта към мъртвите загинали за отечеството няма нищо фашистко. В самите Съединени щати също почитат мъртвите. Що се отнася до имперското величие на Руската империя и Съветския съюз, то не е мит. Това интелектуално духовно величие го е имало, има го и винаги ще го има. Така че причините за Образователно–възпитателната Специална военна операция на Русия в Украйна са съвсем други, неразбираеми за буржоазно ограниченото мислене на учения.
Днес Русия е тази, която отказва украинска храна на света , заплашвайки с глад глобалния юг. За тази манипулация на целокупния Запад съм замислил специален постинг.
В Русия на 21–ви век "антифашизмът" просто се превърна в правото на руския лидер да определя националните врагове. Истинските руски фашисти, като Александър Дугин и Александър Проханов, получиха време в средствата за масова информация. А самият господин Путин е черпил от работата на междувоенния руски фашист Иван Илин. За президента "фашист" или "нацист" е просто някой, който се противопоставя на него или на плана му да унищожи Украйна. Украинците са "нацисти", защото не приемат, че са руснаци и се съпротивляват, плеще ангро професорът.
Чел съм и тримата посочени руски идеолози и не съм открил у тях фашистки идеи.
Символът Z , митингите, пропагандата, войната като прочистващ акт на насилие и ямите на смъртта около украинските градове правят всичко това много ясно [фашизмът на Путин]
image

Символът Z? Един от символите на Съединените щати, при това национален, е "Око на провидението (или Всевиждащото око Божие)"
image
, което е много повече символ на месианска изключителност, характерна за фашистката идея.

Но да погледнем по същество. Георги Димитров дава следното определение за фашизма : "Фашизмът е открита терористична диктатура на най-реакционните, най-шовинистичните, най-империалистическите елементи на финансовия капитал … Фашизмът – това не е надкласова власт и не е власт на дребната буржоазия или на лумпен–пролетариата над финансовия капитал. Фашизмът е власт на самия финансов капитал Той е организация за терористична разправа с работническата класа и с революционната част на селячеството и интелигенцията. Фашизмът във външната политика е шовинизъм в най-груба форма, култивиращ зоологическа ненавист към другите народи".
Същественото е "финансовия капитал", който днес управлява Фашистките съединени щати (ФАЩ).
А Лев Троцки определя "Историческата функция на фашизма е да разбие работническата класа, да унищожи нейните организации и да потисне политическите свободи, когато капиталистите не са в състояние да управляват и доминират чрез демократичния механизъм".
Затова ФАЩ воюват с всички страни, в които народът се опитва да управлява.
Елементарното есе на Снайдер предизвика отговор.
"Путин не е Хитлер", твърди известният германски историк Кристофер Кларк
image
в
Die Welt
image
Русия все още е част от Европа, казва Кларк.
"Тимъти Снайдър твърди, че "Русия е фашистка" : фалшификация в услуга на военната пропаганда на САЩ и НАТО", опонира Дейвид Норт
image
в World Socialist Web Site
image

Колонката в Ню Йорк Таймс на Тимъти Снайдър – "Трябва да го кажем. Русия е фашистка" – още един пример за ролята на професора от Йейл като безскрупулен доставчик на исторически фалшификации, насочени към легитимиране на войната на САЩ и НАТО срещу Русия. Снайдер отново прикрива факта, че украинските фашисти от батальон "Азов" са в челните редици на войната срещу Русия.
Твърдението на Снайдер, че Русия е "фашистка", се основава на неговата дефиниция за фашизма като "триумф на волята над разума". От историческа, политическа и социологическа гледна точка тази базирана на психология "дефиниция" е безполезна. Не обяснява нищо за произхода, обществената база и социално-икономическите интереси на режима. Много правителства и безброй политически партии – включително демократите и републиканците в САЩ – превъзнасят "волята над разума". Това само по себе си не ги прави фашисти.
Решението на Путин да атакува Украйна очевидно беше отговор на разширяването на НАТО, което заплашва сигурността и икономическите интереси на руската национална държава, дефинирана от Кремъл в по същество буржоазно–капиталистически термини, изтъква истината за Образователно–възпитателната Специална военна операция Дейвид Норт.
Снайдер завършва с твърдението", че съдбата на демокрацията зависи от поражението на Русия. "Ако Украйна не спечели", заявява той, "можем да очакваме десетилетия на мрак". Ако Снайдер е прав, светът е защитен от "мрака" от тежко въоръжени украински фашисти, иронизира професорът–пропагандатор авторът.
Как може да бъде спасена демокрацията от батальона "Азов", който журналистът Майкъл Колборн описа в задълбочено проучване като "движение, което е служило и ще продължи да служи като модел и вдъхновение за други крайнодесни движения по света?".
Вижте част от публикуваните от Министерството на отбраната на Руската федерация снимки на пленени "азовци" : 
image

image

image

image
Има много историци, които знаят, че работата на Снайдер е интелектуално безполезна, заключава Дейвид Норт.

https://www.nytimes.com/2022/05/19/opinion/russia-fascism-ukraine-putin.html
https://komunistibg.wordpress.com/2014/08/23/1-115/
https://www.welt.de/politik/deutschland/article238864911/Putin-ist-kein-Hitler-sagt-der-Historiker-Christopher-Clark.html
https://www.wsws.org/en/articles/2022/05/20/snyd-m20.html
https://blitz.bg/svyat/shokirashchi-snimki-18-na-tatuirovkite-po-telata-na-plenenite-azovtsi_news887366.html



Тагове:   Георги Димитров,   Украйна,   култ,   империя,   мит,   професор,   нацизъм,   Владимир Путин,   ню йорк таймс,   нацистка Германия,   Русия,   Съединените щати,   фашизъм,   Втората световна война,   лидер,   New York Times,   Лев Троцки,   Die Welt,   тога,   Руска федерация,   Александър Дугин,   батальон Азов,   фащ,   александър проханов,   23 май,   САЩ и НАТО,   Министерството на отбраната на Руската федерация,   иван илин,   Доктор Тимъти Снайдер,   професор по история в Йейлския университет и автор на много книги за фашизма,   тоталитаризма и европейската история,   Руската империя и Съветския съюз,   Образователно–възпитателната Специална военна операция на Русия в Украйна,   Символът Z,   Око на провидението или Всевиждащото око Божие,   финансовия капитал,   известният германски историк Кристофер Кларк,   Путин не е Хитлер,   World Socialist Web Site,   войната на САЩ и НАТО срещу Русия,   Образователно–възпитателната Специална военна операция,


Гласувай:
8


Вълнообразно


1. leonleonovpom2 - Здравей, Краси!
23.05.2022 10:04
Най- опасни са лицемерните приятели!
Не знаеш ,кога ще ти извадят нож!
За тях Доналд Туск казваше, че при такива приятели, враговете са излишни!
Що за приятел е този, които те избутва на преден план, а зад гърба ти си гледа келепира!?
Относно фашизма и нашият Кубрат би могло да се обяви за такъв ? Нали иска синовете му да са обединени! Това е фашизмът обединени като сноп класове или наръч пръчки Вече, какво проповядват, това е друг въпрос!
Такива са и всички около Украйна Обединени около нея, тя е машата, да смажат Русия! Те даваг фитилите! Прогонили насила народа около Донбас в Русия, ще търсят газ там, а Русия, да си трае! Вероятно има газ, след като има и въглища!
цитирай
2. zaw12929 - УЖАСНИТЕ ВНУШЕНИЯ ИДВАТ И ОТ ПАПАГАЛИТЕ НА ЕС
23.05.2022 10:16
Решението на Путин да атакува Украйна очевидно беше отговор на разширяването на НАТО, което заплашва сигурността и икономическите интереси на руската национална държава, дефинирана от Кремъл в по същество буржоазно–капиталистически термини, изтъква истината за Образователно–възпитателната Специална военна операция Дейвид Норт.
Снайдер завършва с твърдението", че съдбата на демокрацията зависи от поражението на Русия. "Ако Украйна не спечели", заявява той, "можем да очакваме десетилетия на мрак". Ако Снайдер е прав, светът е защитен от "мрака" от тежко въоръжени украински фашисти, иронизира професорът–пропагандатор авторът.
цитирай
3. kvg55 - До 1. leonleonovpom2
23.05.2022 13:15
Да, само палят фитилите на Наполеончик.
цитирай
4. kvg55 - До 2. zaw12929
23.05.2022 13:17
Подлогите, между които и ние, от Евроколхоза.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5857554
Постинги: 2831
Коментари: 26054
Гласове: 34372
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930