Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.05.2022 07:01 - © Съветската окупация
Автор: kvg55 Категория: Политика   
Прочетен: 1909 Коментари: 4 Гласове:
7

Последна промяна: 02.05.2022 11:51

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
02.05.2022г.
     Явно българската продажна буржоазия все още изпитва неудобство да ругае открито Руската империя, но Съветския съюз е задължително. Така чрез него завоалирано се удря и Руската федерация като негов приемник, защото представете си днес Русия отново, както преди сто години, е в основата на световни прогресивни социално-обществени промени
С тази цел е създаден и документалния филм "Второто освобождение" – Непопулярна страница в историята на България около Втората световна война", представен по БНТ–то в събота. С архивни хроники и документи, голяма част от които се показват за първи път, филмът "Второто освобождение" разказва за "Съветската окупация на България от есента на 1944 до зимата на 1947" се казва в анонса на филма, наблягайки на думата окупация.
На българската буржоазия някак си ѝ е криво, че Съветската армия минава през България и я сваля от власт и сипе обвинения за уж противозаконната, от нейна гледна точка окупация. Дори Асен Харвардски се включи в антируските атаки, използвайки този исторически период.
Филмът започва с трагичен инцидент на пътя, при който руска военна кола, движеща се с около 70 километра в час, според донесението, блъска и убива 4–5 годишния Тодорчо.
"През зимата и пролетта на 1944-та година американските и английски самолети съвсем не символично бомбардират София. Нападенията са съгласувани със Съветското командване", каканиже говорителят.
Жестоко! Представям си как Чърчил моли Сталин да разреши съюзниците да бомбардират  столицата на обявилата им война държава. Намесата на героя от Лайпциг – Георги Димитров чрез молба към Сталин да съдейства пред съюзниците за прекратяване на бомбардировките била измишльотина на комунистите.
"В продължение на цялата Втора световна война България била запазила неутралитет към Съветския съюз", продължават внушенията на авторите за доброто царство България.
За "военен неутралитет" в Укипедията пише : "Неутралитетът в международните отношения е политика на ненамеса във въоръжени конфликти". Не се уточнява дали изпращането на храни, облекло, ковчези и санитарен влак
image
на фронта е намеса.

"България била скъсала отношенията си с Германия. Нямало никакъв конкретен повод за обявяване на война", продължават внушенията на авторите на филма за лошия Съветски съюз.

"Рано сутринта на осми септември 1944 година Червената армия преминава Дунава. На българския бряг има множество посрещачи. А един гражданин се е хвърлил в реката
image
, очевидно за да може пръв да стисне ръката на съветските войници", саркастично, та чак злобно произнася говорителят.

"В нощта на 8–ми срещу 9–ти септември 1944–та в София е извършен преврат. Правителството е свалено с помощта на шепа офицери и около двеста войника, които действат по заповед. Съставено е правителство на тъй наречения Отечествен фронт".
Изразът "така нареченото" се употребява от буржоазните интелигенти и за турското робство. А Отечественият фронт, създаден през 1942 година, е форма на политическа съпротива срещу фашизма в царство България.
"Още в следващите часове в страната започва да се чувства недостиг на червен плат. Мнозина бързат да се наредят под червеното знаме. Другото, което много се произвежда са ленти с надпис "ОФ"
image
– Отечествен фронт … Разцъфтява производството на лозунги".

Много остроумно казано – направо размазва комунягите.
"Съветски войници като този
image
, дефилират през страната
image
Българите виждат в тях преди всичко хора, които са изкарали години по фронтовете – виждат че са зле облечени, гладни, жадни. Посрещачите затрупват червеноармейците с храна, кутии цигари, бутилки с ракия. Това поражда у част от руснаците чувство на недоумение и завист. Как така те, носителите на най-прогресивната идеология в света – комунизма – са прекарали живота си в мизерия, а в буржоазна България цигарите растат по дърветата и ракията тече от чешмите".

Последното кърти мифки. Мога да им разкажа това, което знам от дядо, баба и татко за живота в буржоазна царска България, но те не ме четат. Пък и не се интересуват от истината. Те правят пропаганда срещу руските орки, които унищожават културата. Цитира се някакво лично писмо до "Драги Десо"
image
, написано на пишеща машина в Столник, в което се говори за безчинствата на руските войници по селата. Колко хора и кои са имали достъп до пишеща машина е интересен въпрос? И то на село? Мистификация някаква.

"Краднат коне, каруци и въобще, каквото им попадне", пише в писмото. И ги завличат в Съветска Русия, естествено. Нали са сиромаси.
Както е редно по буржоазному, тоест по търгашески, сценаристите прави сметка на разходите направени по принуда на Съветския съюз с подписването на Примирието между България и Съюзниците, което я задължава да се включи във войната : "Войната е скъпо начинание. Какво е струвало досега (докога не се казва) на българската държава изпълнението на Съглашението (?)?
Участието на България във войната струва на страната ни 133.280.719.447 лева (Сто тридесет и три милиарда, двеста и осемдесет милиона, седемстотин и деветнадесет хиляди, четиристотин четиридесет и седем лева)" 
image
"Окупацията е прелом в новата ни история. Политическото, икономическото, културното, нравственото развитие на страната ни в следващия половин век е определено от този период. Най-простите понятия, с които хората са израснали се подменят. Вярата вече не е това, което е била, достойнството не е същото, трудът не е онова, което е бил. Дори миналото не е, каквото е било".
Е не са останали същите. Но защо е тази тъга? Нали буржоазна България се завърна след преврата през 1989 година. Защо не сме удовлетворени? Защо още ни стряска миналото? Нещо ни е гузно. Нещо се оправдаваме. Да, на хитлеристка Германия сме предоставяли доброволно материално обезпечение, а на Съветския съюз буржоазна България, каквато продължава да си е до национализацията, се съпротивлява. И старателно документира тази съпротива със съзнанието, за бъдещи дивиденти. Гражданинът Вартоломей Коробейников не е само литературен герой. Такива чиновници има във всяка страна.
Елементарен, мизерен и нечистоплътен филм, елементарна и смехотворна пропаганда на гърба и за сметка на пострадалите в жестоката класова борба.

https://www.youtube.com/watch?v=Zfti93OKy6U
https://duma.bg/balgarskite-meditsi-vrashtat-na-iztochniya-front-hilyadi-nemtsi-n172337






Гласувай:
7


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. rosiela - Четох с интерес.
02.05.2022 09:34
Сигурно има модификации във филма, но как са обирали къщи на хората - за нуждите на армията, да не приказваме, че го знам от опита на дядо ми и на хора, на които са къртили оградите, да си палят печки,самонастанили се в български къщи.
Не са стока много от тях, няма какво да се лъжем.
цитирай
2. kvg55 - До 1. rosiela
02.05.2022 11:47
Филмът не е исторически–познавателен с научно тълкуване на фактите.
Филмът е пропаганден – нелицеприятни факти се навързват безпринципно в нишката на антисъветската и антикомунистическа пропаганда.
Филм конюнктурна еднодневка.
цитирай
3. mt46 - ...
02.05.2022 13:15
Редно, коректно е да се показват и двете страни на монетата...
цитирай
4. kvg55 - До 3. mt46
02.05.2022 19:28
И две, и три, колкото трябва.
цитирай
5. born - В създаването на фейкове демокр...
02.05.2022 22:13
В създаването на фейкове демократичният свят няма равни на себе си. Машинописното писмо от забутаното село Столникъ направо кърти мифки ! Пак бива, че не са предложили и компютърна разпечатка.
Що се отнася до въпросния времеви период, сигурно не всеки съвременен българин си припомня, че (фашисткото) Царство България е член на Оста, барабар с Райха , Италия, Словакия, Румъния и пр. и по този начин се явява победена държава с всичките му последствия от това. Добре, че е имало национално отговорни политици, които са организирали участието в Третата фаза на ВСВ, иначе щяхме да духаме супата барабар с цялото си "величие" ...
ПП. Не мога да се начудя на "гениални творци" като тези на въпросния филм (който не съм гледал, а и не съм и чувал даже), които пропускат в началото да отбележат, че творението е предназначено за неграмотни неинформирани малоумници ...
цитирай
6. kvg55 - До 5. born
02.05.2022 23:26
Плачем, че сме били окупираме и смятаме, че като на втори септември сме излязли от Оста сме се спасили. Селски хитреци. И даже се сърдим, че ни третират като победени.
Шизофрения някаква.
цитирай
7. kvg55 - Благодарности!
04.05.2022 14:28
Благодаря на всички коментирали!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5818241
Постинги: 2828
Коментари: 26023
Гласове: 34347
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930