Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.05.2022 19:01 - © Източници и смисъл на американския тоталитаризъм
Автор: kvg55 Категория: Политика   
Прочетен: 1159 Коментари: 0 Гласове:
7

Последна промяна: 02.05.2022 19:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
02.05.2022г.

image
     Когато се говори за украинския нацизъм, правилно се изтъкват, на първо място, вътрешните му корени, като не бива да се забравя, че украинската нацистка диктатура е напълно присъща на интересите на Съединените щати, поддържа се от Вашингтон и не може да продължава дълго, и най-вероятно да бъде и  установена, без активната помощ от Съединените щати и колективния Запад като цяло.
Тоест без Съединените щати украинският нацизъм щеше да съществува във всеки случай, но той щеше да съществува не като държавна идеология на украинщината, а като едно от многото маргинални радикални националистически движения, на общия фон на умерено русофобски, но външно доста цивилизован национализъм (както в Чехия).
Свеждайки мисълта до една теза, получаваме : русофобията е задължителна черта на украинския национализъм, нацизмът е изкуствено превърнат в негов доминиращ компонент. Разбира се, ако не беше съществувал в зародиш още при първия "меден месец" на украинската национална сграда, американците нямаше да имат какво да развиват, но ако американците не бяха положили всички усилия да го развият, малкото нахално кученце никога не би пораснало в огромно опасно куче, подобно на хиена – щеше да остане противен, но забавен луд пинчер.
Нека си зададем въпроса : защо американците в Украйна се нуждаят от нацизма? В крайна сметка те работят с целия спектър от националистически движения (от много умерени във Финландия до радикално консервативни, но не и нацистки, в Полша и Грузия). Основното за САЩ е русофобията, останалото ще последва. Но там, където се оказва, че тласкат радикалния национализъм към нацизма (както в Украйна и Балтийските страни), Съединените щати веднага се възползват от тази възможност. Сега те показват чудеса на измама, тласкайки в нацисткия тоталитаризъм напълно зависимата от тях беларуска опозиция, която първоначално позиционира своя национализъм като "демократична алтернатива" на авторитаризма на Лукашенко.
Опитът на беларуската опозиция е интересен, защото САЩ работят с нея върху украински доказателства. Отначало хората са привлечени от общи демократични лозунги, след това обявяват сегашното правителство за дявол, в борбата срещу който всички средства са добри, на последния етап рязко променят вектора на развитие на "националдемократическото" движение, обявявайки нулева толерантност към всяка алтернативна гледна точка, тъй като отклоненията от "общия курс" уж работят в полза на властите. В резултат на това получаваме агресивен национализъм, изчистен от демократичните илюзии и богато овкусен с тоталитаризъм – нацизъм.
Съединените щати се опитаха да извършат същите трикове на руския политически пазар. Само като се има предвид многообразието на Русия, както и остро негативното отношение на населението към всяко споменаване на "демокрация", което хората свързват с катастрофата от 90–те години, американците действаха в Русия по–праволинейно. Те са спонсорирали и спонсорират всеки опит за реализиране на идеята за господстваща държавна идеология (всяка и да е идеология), която налага своите догми на обществото със сила.
Тук се стига до най-важното заключение : за Съединените щати са важни като съюзник не само нацизма като такъв, а всяка идеология от тоталитарен тип. Но защо? Защо една страна, която се гордееше с факта, че придържането към демократичните ценности ѝ позволи да спечели Студената война, изведнъж се влюби в тоталитаризма толкова много, че нейните елити дори не се интересуват с какъв тоталитаризъм се занимават – с десен или с ляв. Те се опитват да направят тоталитарна ваксина на целия спектър от политически течения.
Спомнете си как либералите отъждествяват комунизма с фашизма? Те вземат един общ детайл, характерен за две дори не идеологии, а идеологизирани държави в определен период от историческо развитие, и обявяват, че това прави самите идеологии идентични. Но това е също толкова "истина", колкото да се каже, че ако кравата има четири крака и котката също има четири крака, тогава кравата и котката са едно и също животно.
Между другото, ако "Фермата за животни" на Оруел описва напълно комунистически тоталитаризъм, то в неговия "1984" тоталитаризмът, макар и условно ляв, определено не е комунистически, а в "Прекрасният нов свят" на Олдъс Хъксли
image
вече имаме доста десен тоталитаризъм. В тази своя антиутопия Хъксли предвижда много черти на съвременното буржоазно капиталистическо общество.

Факт е, че всяка идеология може да работи както в демокрация, така и в тоталитарна диктатура.
Вторият извод : тоталитаризмът може да бъде иманентен на всяка идеология. Достатъчно е нейните привърженици да се опитат да я направят единствената истинска и да я наложат със сила поне на населението на собствената си държава – тоталитарната диктатура е готова. В същото време познаваме примери (макар и много нестабилни) за работа на идеологически режими (както десни, от фашистки, така и леви, до комунистически) в условията на относителна демокрация.
Например Парижката комуна и Втората испанска република (1931–1939) се опитват да запазят основните основи на демокрацията под господството на идеология от марксистки тип. В същото време режимът на Мусолини, като несъмнена идеологическа диктатура за нефашистките политически сили в Италия, е вътрешно много по–демократичен от този на Хитлер. Мусолини е уволнен от краля със съгласието на Великия фашистки съвет. За Райха оставката на Хитлер беше абсурдна; може да бъде отстранен от власт само като го убият. Аржентинският режим на Перон, изграден по моделите на Мусолини, работеше според правилата на условната аржентинска демокрация, която беше установена по това време и беше много по–демократичен от военните диктатури, които го наследиха и предшестваха.
US –Американските "демократи" вървят със скокове към установяването на тоталитарна идеологическа диктатура в страната – глобализмът и либерастията.
Трето заключение. Всяка идеология, в зависимост от конкретните исторически условия, може да действа и да се развива както в условията на демокрация, така и в условията на тоталитаризъм. Всички идеологии се раждат в повече или по–малко демократични условия, но някои от тях иманентно желаят да създадат моноидеологично тоталитарно общество, базирано на подобна държавна машина. В същото време всяка идеология може да бъде направена в основата на тоталитарна държава, дори и напълно да отрича държавата.
Остава ни последната стъпка, за да разберем причините за стремежа на американската държава към глобалното налагане на тоталитаризма, което ясно се прояви през последните десетилетия. За това ще използваме определенията за фашизъм, дадени от Георги Димитров ("… открита терористична диктатура на най–реакционните, най–шовинистични, най–империалистически елементи на финансовия капитал") и Лев Троцки ("Историческата функция на фашизма е да разбие работническата класа, да унищожи нейните организации и да потисне политическите свободи, когато капиталистите не са в състояние да управляват и доминират чрез демократичния механизъм").
Лесно се вижда, че Димитров е дал описание на външните форми на съвременния фашизъм. Троцки, като изключителен политически мислител, прониква много по–дълбоко в смисъла на създаването на фашистки режим. Но трябва да се има предвид, че и двамата са били леви, освен това марксисти. Което в специфичните условия на онази епоха предполага желание за създаване на тоталитарна лява държава. Следователно, описвайки тоталитаризма, те се концентрират върху фашисткия тоталитаризъм, който се противопоставя на лявото движение. Ако обаче изчистим формулировките им от идеологическата плака и ги комбинираме, за да получим описание както на външната форма, така и на вътрешната същност, тогава ще получим класическа формула, която описва всеки (десен, ляв, либерален, консервативен, клерикален и всякакъв друг) тоталитаризъм. И така : "Тоталитаризмът е открита терористична диктатура на най–реакционните елементи на господстващата идеология, която се установява с цел унищожаване и потискане на политическите свободи, когато идеологизираният режим не е в състояние да управлява с помощта на демократичен механизъм".
Такава е идеологията на us–американската финансова олигархия – глобализмът и либерастията, които налагат на човечеството със сила.
Екстраполирайки това определение върху ситуацията в Съединените щати и останалия свят под техния контрол, ще видим, че желанието за установяване на тоталитарна диктатура се проявява в американската политика във вида, колкото по–силно ставаше, толкова по–слаби ставаха шансовете на американските елити да запазят своите глобална хегемония с конвенционални средства – в рамките на съществуващата система на международните отношения и международното право. Веднага щом кризата на американската система достигна бреговете на Съединените щати и дегенерацията на ресурсната база доведе до разцепление в елитите, най-реакционните кръгове на хегемонистичния глобалистичен елит (клинтънити и байдънити) веднага опитаха (и не без успех, въпреки че не е окончателен и заплашва да завърши с гигантски провал) за установяване на тоталитарна неолиберална диктатура в Съединените щати. Те все още планират да трансформират местния национален и социален тоталитаризъм в единен, глобален неолиберален тоталитаризъм – в края на краищата може да има само една доминираща идеология в глобалния свят.
Просто преди падането на тоталитарния режим завършваше с гражданска война, а в ерата на глобализма, глобалният тоталитаризъм заплашва да направи войната световна. Освен това нищо не е ново под слънцето.
Така че Специалната военна операция не е прищявка на Владимир Путин, а резултат от глобалната us–американска политика, особено при либераста Пръдливия Забраванко Джо.

https://ukraina.ru/exclusive/20220430/1033895596.html




Гласувай:
7


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5761924
Постинги: 2809
Коментари: 25807
Гласове: 34185
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031