Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.04.2022 15:01 - © Русия предлага да преправи света с Китай и Индия
Автор: kvg55 Категория: Политика   
Прочетен: 1035 Коментари: 2 Гласове:
7

Последна промяна: 25.04.2022 15:23

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
25.04.2022г.

     В четвъртък в Москва на Врабчовите хълмове се проведе първата открита сесия на едноименния дискусионен клуб «Воробьевы горы».
За по-малко от два часа презентации направиха бившият съветник на президента на Русия, сега министър по интеграцията и макроикономиката на Евразийската комисия Сергей Глазиев
image
, публицистът и писател Николай Стариков
image
, представители на едрия бизнес и академичната икономическа мисъл и други.

"В клуба ще бъде обсъждан всеки икономически въпрос, това е безпартийна платформа, отворена за всички хора, независимо от идеологията, които се интересуват от съдбата на Русия", каза един от организаторите на клуба, заместник–председателят на Държавната дума от "Справедлива Русия – За истината" Александър Бабаков.
Една от обсъжданите идеи е "Концепцията за укрепване на руския суверенитет" (КУРС), която беше представена от група икономисти преди около месец. Както обясни Бабаков, КУРС–ът се основава на шест идеи :
Първата е "целева емисия", тоест контролирано пускане от държавата в обращение на пари за конкретна задача. Тази задача (това е и вторият принцип на КУРС–а) е изграждането на "пълноотраслова икономика", което предполага отклонение от чисто суровинния модел и развитие на индустрии, независими от чуждестранни доставки : машиностроене, химическа, електроника, хранително–вкусова, производство на потребителски стоки и други.
За да се направи това, е необходимо да се реши третата задача : да се създаде – по-точно, да се пресъздаде – системата за държавно планиране. Но не "Госпланът" в съветски стил, който "директно рисуваше всичко, чак до производството на един пирон", а система за стратегическо планиране на ниво индустрии. "С използването на най-новите технологии за събиране и обработка на масиви от големи количества данни", уточняват разработчиците на КУРС–а. Точно така. Бъдещето е на плановата социалистическа икономика. Историята се повтаря, но на по–високо ниво, според марксистката диалектика. Социализмът настъпва в Руската федерация, което е единствено възможния успешен път за просперитет.
Четвъртият и петият принцип са взаимосвързани. Това е въвеждането на концепцията за "справедливи разходи за труд", която либералните икономисти игнорират. Тези разходи "трябва да включва всички разходи, необходими за осигуряване на високо качество на живот на работещия човек – добра храна, жилища, културни дейности, образование за децата му, възможности за възстановяване на здравето и много други". Освен това КУРС предлага да се приложи в Русия добре познатата (макар и противоречива) идея за безусловен основен доход – всеки гражданин на федерацията е признат от факта на неговото раждане за съсобственик на основните ресурси на страната и получател на определен национален дивидент.
И накрая, шестият принцип е геополитически. Авторите на концепцията призовават за формиране на "независим икономически контур на Русия" на базата на Евразийския икономически съюз (ЕАИС). Това се отнася до въвеждането на евразийската цифрова рубла с единен емисионен център – и която трябва да стане единственото (вместо долара, еврото или юана) платежно средство при взаимни разплащания в рамките на ЕАЭС. Новият евразийски блок с население от 200 милиона души и воден от Русия трябва да стане петата икономика в света след Китай, САЩ, Европейския съюз и Индия, очакват разработчиците на КУРС–а.
"За съжаление тези идеи, с които бяхме толкова активни и оптимистични през 70–те години, не можаха да бъдат осъществени на практика поради редица обективни и субективни причини. Но ако те могат да бъдат приложени сега, аз само ще аплодирам", каза вице-председателят на Държавната Дума Александър Жуков.
«Не мога да се съглася, че съветската система се оказа нежизнеспособна", потвърди Глазиев. Ако беше така, тогава нямаше да спечелим Великата отечествена война. Но съветската система за планиране се провали в края на 80–те години на миналия век, не успявайки да отговори на новите предизвикателства. Но в Китай социализмът се е запазил, макар че е друг вид социализъм».
Сега човечеството преминава към нов "световен икономически ред", отбеляза в доклада си икономистът. Според Глазиев светът се отдалечава от "имперския модел" (който се олицетворява от страните на класическия капитализъм начело с хегемонната суперсила САЩ) – към "интегрирана световна икономическа структура". "Това е нова система за управление, която включва всичко, което е разработено до момента. Но изводът е, че държавата в тази система работи като арбитър и диригент", обясни експертът
image
Според мнението на Глазиев в близко бъдеще икономическото развитие на планетата ще се определя от две сили – и това не са САЩ и Китай, както изглежда сега. Анализаторът смята, че "съществуващата система на американоцентричния либерален капитализъм е мъртва". Конкуренти ще бъдат Китай (с неговия социализъм с национална специфика) и Индия – "демокрация от милиард и половина, която скоро ще приеме изкуствен интелект", смята Глазиев. Задачата на Русия в новите условия е "да бъде в центъра на новия световен икономически ред, а не в кулоарите му"
image
"За да не останете встрани, трябва да правите това, което правят основните държави от новия световен икономически ред. Това е стратегическо планиране плюс пазарна конкуренция", обяснява Глазиев. "Целта трябва да бъде повишаване на общественото благосъстояние".
«Пътят вече е утъпкан», добави Глазиев – Просто не е нужно да зяпаме в устата на МВФ.
"Имаме достатъчно ресурси във финансовия сектор. Можем да емитираме – да пуснем в обращение толкова пари, колкото е необходимо, за да осигурим на собствената си страна както промишлено производство, така и естествено потребление", каза в заключение Бабаков. Що се отнася до насочените срещу нас западни санкции, те само показаха, че "проблемите на икономическото развитие трябва да решаваме сами, самостоятелно", заключи Бабаков.

https://vz.ru/economy/2022/4/22/1154998.html



Тагове:   Китай,   москва,   дискусия,   индустрия,   социализъм,   САЩ,   русия,   клуб,   икономика,   Индия,   Великата Отечествена война,   геополитически,   китайска народна република,   Държавната дума,   Руска федерация,   либерален капитализъм,   САЩ и Китай,   25 април,   Москва на Врабчовите хълмове,   дискусионен клуб «Воробьевы горы»,   бившият съветник на президента на Русия,   сега министър по интеграцията и макроикономиката на Евразийската комисия Сергей Глазиев,   публицистът и писател Николай Стариков,   представители на едрия бизнес и академичната икономическа мисъл,   заместник–председателят на Държавната дума от Справедлива РусияЗа истината,   Александър Бабаков,   Концепцията за укрепване на руския суверенитет КУРС,   Госпланът,   Евразийския икономически съюз ЕАИС,   Европейския съюз и Индия,   вице-председателят на Държавната Дума Александър Жуков,   вице–председателят на Държавната Дума Александър Жуков,


Гласувай:
7


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. planinitenabulgaria - За сега само Еритрея и Корея са дали съгласиетоо си
26.04.2022 00:36
.
цитирай
2. kvg55 - До 1. planinitenabulgaria
26.04.2022 09:57
Бае Коста, Центърът отдавна не информира, а дезинформира.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5883857
Постинги: 2836
Коментари: 26124
Гласове: 34424
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930