Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.04.2022 20:01 - © Русия влезе в битка със Запада за бъдещето на света
Автор: kvg55 Категория: Политика   
Прочетен: 1268 Коментари: 4 Гласове:
10

Последна промяна: 17.04.2022 20:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
17.04.2022г.

     Операцията за денацификация и демилитаризация на Украйна
image
се превърна в характеристика, която раздели историята на преди и след. И на 24 февруари се събудихме в нов свят, в който живеем вече петдесет дни.

Нека си припомним с какво се сбогуваме.
Бомбардировките над Югославия станаха първият знак за преждевременността на изводите за "края на историята", които толкова ревностно възпроизвеждаха западните политолози. Те се оказаха последната операция на НАТО, в която алиансът успя да постигне целите си, колкото и канибалски да са те.
След това дойде Афганистан, където Вашингтон щеше да смаже талибаните. Изминаха 20 години, САЩ избягаха позорно от там и талибаните отново взеха властта в свои ръце.
След това имаше операция за търсене на оръжия за масово унищожение в Ирак. Разбира се, те не ги откриха, но положиха плодородна почва за формирането на ИДИЛ.
В началото на 2010–те години Арабската пролет, която САЩ и Европа активно подкрепяха, се превърна в кървави граждански войни в Либия и Сирия. В последната се намесиха бойците на "Ислямска държава".
На този свят сега идва краят. И се строи нов. При което е невъзможно безнаказано да се обстрелва Цхинвали с "Град". В който е невъзможно, под прикритието на изграждане на демокрация, да се убива с ръцете на ислямистите. В който не можете да изгаряте хора в Дома на профсъюзите в Одеса, не можете да пренебрегнете войната, водена срещу част от вашия народ в продължение на осем години. Последното, между другото, се отнася както за руснаци, така и за украинци.
И какво е възможно в него? Какъв ще бъде той? Какво ни очаква? Всички ние – без значение в коя държава живеем.
Днес бъдещето на новия свят е в ръцете на руските войници – те се борят за него. Кардиналните различия в действията на Русия и САЩ в подобни ситуации са очевидни дори и за най-запалените противници на Кремъл. Руските самолети не бомбардират градовете с "килимни бомбардировки", както направиха американците в Югославия, Афганистан и Ирак. В същото време руската армия има способността да унищожи всеки обект в Украйна – неотдавнашните удари с "Кинжал" показаха това много ясно. Но Русия действа различно и се стреми да сведе до минимум жертвите сред цивилните. И поради това руските войски са принудени да влизат в градовете и да се бият там, където снайперистът може да се скрие зад всеки прозорец. Затова всеки войник, дал живота си там, го направи, наред с други неща, за да спаси живота на мирните украинци.
Ето защо операцията ще продължи точно толкова време, колкото е необходимо за изпълнение на задачите. Тук определено няма нужда да се бърза.
Когато тя приключи, ще дойде ред на дипломатите. Те ще трябва да определят архитектурата за сигурност на новия свят, да разработят механизми, които ще бъдат по-съвършени от тези, които са действали преди. Някои от тях ще трябва да бъдат преосмислени, други – например Договорът за ликвидиране на ядрените сили със среден обсег на действие – да бъдат възродени. Изключително важна дискусия ще се развие около разширяването на СТАРТ–3. Отделен предмет на дискусия ще бъдат хиперзвуковите оръжия, в които Русия значително изпреварва останалите държави. Но сега аналозите на тези споразумения няма да бъдат двустранни документи за Москва и Вашингтон. Те ще бъдат внимателно прочетени в Пекин, Делхи, Берлин, Париж, Техеран, Ер Рияд – в столицата на всяка страна, която може да поеме отговорност за проектирането на бъдеще, в което няма да има място за недостатъците на еднополюсния свят. И сега, в Кремъл и на Смоленския площад, те следят отблизо как се проявяват онези, които смятаха за съюзници и тези, които смятаха за васали на Вашингтон.
В новия свят и България ще потърси своето място и къде ще го намери е голям наш въпрос.
И ако в споменатите по-горе аспекти решаваща роля изигра решимостта на Русия, то при погребението на бившия икономически ред Западът вече счупи два акордеона. Съединените щати и техните съюзници счупиха на коляното си основния принцип на капитализма – неприкосновеността на частната собственост. Да, сега това не притеснява обикновените руснаци, които, меко казано, недоумяват, когато четат как страдат руски милиардери заради арестите на яхти и трудностите при заплащането на работата на чистачите. Но това се следи отблизо в столиците, споменати в параграфа по-горе – значителна част от парите на най-богатите им жители също се намират в западни банки. И явно не им харесва начина, по който Вашингтон, Лондон и Брюксел действат сега спрямо руските олигарси, защото може да ги сполети и тях самите. Гаранции, че няма да им се случи Западът не дава никакви.
Още преди месец американските медии писаха, че Саудитска Арабия и Китай обсъждат възможността за плащане на петролни договори в юани. А Русия обяви, че сега европейските страни ще купуват газ за рубли. Дедоларизацията на световната икономика изглеждаше като неясна перспектива още през февруари, но днес тя вече придобива доста осезаеми очертания.
Особен интерес представлява бъдещето на Запада (към който се пришиваме и ние). Ще стане ли Европа наистина независима или ще продължи сляпо да следва инструкциите на "града на хълма"? Дали обикновените германци и французи осъзнават, че за тяхна сметка сега се води борбата за запазване на украинските национални батальони? В крайна сметка Съединените щати откровено изтриха краката си с прокламираните идеали за недопустимост на колективната отговорност. Добре, за руснаците това отдавна не е новина, но сега и обикновените европейци плащат за санкциите – тяхната инфлация им се е отразила не по-малко, отколкото при руснаците.
В същото време е очевидно, че европейската част на НАТО в никакъв случай не е единодушна в подкрепата си за Украйна. Разбира се, има отделни горещи глави, но мнозина бяха охладени от перспективата да се изправят срещу Русия, която е готова не само да декларира своите интереси, но и да ги защити реално. За съжаление Западът не разбра добре последствията от игнорирането на аргументите, които Владимир Путин изрече преди 15 години в Мюнхен.
Самата Русия също я чакат колосални промени : очевидно е, че решението на дългогодишните икономически проблеми вече не може да се отлага. Но какви начини може да се разреши тази ситуация?
Един от пътищата е социализма, но тепърва ще се откриват отговорите на тези и много други въпроси, които определено ще станат част от човешката история. А каква ще бъде тя зависи от всеки един от нас. В крайна сметка новият свят е свързан с отговорността. За себе си, за близките си, за страната и за целия свят. Защото "няма човек, който би бил като остров".
Давид Нармания

И тука пак да се замислим за отговорността на родните управници, които ни вързаха към каруцата на губещите. За пореден път. Пророчеството, че България разсипва всичко, към което се присъедини се потвърждава и хубаво е, че съсипваме остарялото и ретроградното.
В този аспект трябва да търсим заслугите си във формирането на новия свят и да изявим претенции за по добро място в него, което е работа на нашите бъдещи политици.

https://aurora.network/articles/153-geopolitika/100462-rossija-vstupila-v-skhvatku-s-zapadom-za-budushhee-mira




Гласувай:
10


Вълнообразно


1. nedovolen - Русия взе инициативата да прена...
17.04.2022 21:24
Русия взе инициативата да пренареди замисления от кифладжии и самунджии нов световен ред. Не им харесва, на нас пък да не ни харесва.
Мен лично никой не ме е питал. Ама не ми и пука.
Слушам си гитар инструментал и си празнувам Цветница Връбница.
:)))
цитирай
2. mt46 - Да,
17.04.2022 23:41
борбата е за по-нормален свят, без тотален диктат на Запада, на НАТО, на либерастията, на световната финансова олигархия...
цитирай
3. kvg55 - До 1. nedovolen
18.04.2022 00:51
Ние сме взели–дали вече.
цитирай
4. kvg55 - До 2. mt46
18.04.2022 00:54
Точно така е!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5894941
Постинги: 2837
Коментари: 26133
Гласове: 34434
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930