Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.04.2022 13:01 - © Калининград и областта в обръча на санкциите
Автор: kvg55 Категория: Политика   
Прочетен: 1485 Коментари: 6 Гласове:
11

Последна промяна: 07.04.2022 13:15

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
07.04.2022г.

     През 1946 година средновековният източно пруски град Кьонигсберг е преименуван на името на Председателя на Президиума на Върховния съвет на СССР Михаил Иванович Калинин
image
Калининград. Градът е областен център на създадената на
7 април 1946 година Кьонигсбергска област и влиза в състава на РСФСР, но през същата година е преименувана на Калининградска област
image
по името на своя областен център Калининград
image

Решението на Литва да спре транзита на беларуски стоки с рикошет ще удари Калининград и областта. Няма заплаха от глад, но се очаква цените на храните да се повишат. В този случай се очаква нарастване на социалното напрежение в руския ексклав. Може би в Литва цялата тази блокада е замислена, за да предизвика мърморене срещу федералния център в бившия Кьонигсберг, да разбуни сепаратистки настроения. Но дали такива настроения продължават да съществуват там?
Целта е да се накаже "режимът на Лукашенко", но руското министерство на външните работи вече предупреди, че Москва няма да пренебрегне подобна стъпка на Вилнюс. Това "може да повлияе на осигуряването на Калининградска област, да повлияе негативно на икономиката, социалния статус и качеството на живот на населението на този регион на Руската федерация", предупреди представителят на Министерството на външните работи Захарова.
Калининград консумира беларуски продукти, поради което инициативата на Литва за ограничаване на транзита на стоки от Беларус предизвиква безпокойство, казва областният управител Антон Алиханов. "Моля всички за помощ. Всъщност има Калининград. И освен факта, че нещо може да мине през нас транзитно, ние всъщност потребяваме белоруски стоки – храни, строителни материали и други", каза той.
Бившият депутат на Калининградската областна дума, опозиционерът Соломон Гинзбург е известен като автор на идеята ексклавът да получи статут на федерален окръг, той дори подготви проект на федерален закон за специалния статут на Калининградска област. Както Гинзбург каза за това преди десет години, калининградчани се нуждаят от нов статут и надбавки към заплатите и пенсиите, за да не нарастват там антимосковските и антифедералистките настроения.
Сред жителите на региона преобладава особена двойна идентичност – едновременно руснаци и калининградци. Между другото, на ежедневно ниво в Калининград все още можете да чуете фразата "Аз ще отида в Русия" – когато човек отива в Москва или Санкт Петербург, въпреки че това е много по-рядко, отколкото преди 10-15 години, е мнението на Гинзбург.
Жителите на ексклава се радват на непосредствена близост до страните от ЕС. "Преди пандемията често ходехме да пазаруваме в Полша и Литва", спомня си експертът, но те се смятат за руснаци и като цяло имат изцяло руски манталитет. "Да, ние обичаме паметници и исторически къщи с плочи от миналото, ние сме за възстановяването на изоставени църкви и замъци, но това изобщо не означава, че по някакъв начин се идентифицираме с Германия или която и да е друга държава … Ако има малки сепаратистки течения, те нямат ефект върху мнозинството калининградци", констатира политологът Елена Волова.
Исторически погледнато, градът има наистина немски корени. Съвременната Калининградска област се намира на територията на бившата германска провинция Източна Прусия. През 1945 година, по решение на Потсдамската конференция, по-голямата част от Източна Прусия става част от Полша, а една трета от територията със столица Кьонигсберг е прехвърлена на СССР и е включена в състава на РСФСР. Това естествено е станало по инициатива на Сталин.
Така че поляците да не мърморят много против Съветския съюз, Червената армия и Сталин.
И все пак някои наблюдатели смятат, че има признаци на умишлен натиск върху жителите на Калининградска област с цел промяна на патриотичните им предпочитания. Използван е например терминът "пълзяща германизация" – означава опити на външни сили да засилят чуждото (в частност немското) присъствие в Калининград и да отслабят руското. Тук става дума преди всичко за символични стъпки, казва депутатът от Държавната дума Андрей Колесник и дава примери за подобни действия и обяснява мотивите им : "Много хора в Европа – както сред елита, така и сред обикновените хора – все още възприемат Калининградска област не само като част от Русия, а именно като бивша Източна Прусия. Мога да го кажа от опита на личното общуване – казва Колесник. За съжаление през цялото време ни се дава повод да помним, че Калининградска област е в изключително агресивна среда. Управници от Федералната република смятат и заявяват, че е необходимо да се говори с Русия от позиция на силата. Полша и Литва пък обозначават Калининград, тъй както градът се е наричал преди стотици години – "Крулевец" на полски или "Караляухус" на литовски.
В интервюто си за вестник "Взгляд" губернаторът Алиханов веднъж заяви, че наистина има чужди агенти на влияние в региона. И не просто съществуват, а "вредят" и за това са "вкарани в затвора". В друго интервю той отбелязва, че във филистерски смисъл няма германизация като имплантиране на културна идея в ежедневния живот на региона.
Според калининградския историк и публицист Андрей Виползов, един изявен чужд агент за влияние, един от тези центрове е калининградската организация с нестопанска цел "Hanseatic Bureau" – Информационното бюро на германската провинция Шлезвиг-Холщайн. И нейният наследник след ликвидирането ѝ – ООО "Ханзейски офис", който се занимава с интеграцията на региона в политиката и икономиката на различни провинции на Федералната република Германия, в ущърб на руското влияние", предполага Виползов 
image

https://vz.ru/politics/2022/1/5/1115975.html




Гласувай:
11


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. valdor1356 - Много е точна снимката на оня с пл...
07.04.2022 13:50
Много е точна снимката на оня с плаката. Кьонигсберг беше в Европа, сега Калининград е в Путинския ад.
цитирай
2. germantiger - 1. valdor1356 - Много е точна сни...
07.04.2022 14:53
1. valdor1356 - Много е точна снимката на оня с пл...
13:50
Много е точна снимката на оня с плаката. Кьонигсберг беше в Европа, сега Калининград е в Путинския ад.

АБСОЛЮТНО

на руснаците като им е ъугодно е кьонигсберг

през всичкото друго руско време им е калининград
цитирай
3. merlin1968 - Много е точна снимката на оня с пл...
07.04.2022 17:59
valdor1356 написа:
Много е точна снимката на оня с плаката. Кьонигсберг беше в Европа, сега Калининград е в Путинския ад.

Калининград е едно малко късче от Русия навътре в Европа, което трябва да нопомня на евро*ейците, че при следващата им офанзива срещу Русия, към Калининград може да се присъедини и Мюнхен.
цитирай
4. kvg55 - До 1. valdor1356
07.04.2022 19:23
Какво означава точна снимка? Снимката, ако не е манипулирана, показва това, което е – едни маргинали.
цитирай
5. kvg55 - До 2. germantiger
07.04.2022 19:25
Абе, папагал? Германия загуби войната, ако не знаеш.
цитирай
6. kvg55 - До 3. merlin1968
07.04.2022 19:27
Точно си го казал.
Германия пак настъпва мотиката.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5881126
Постинги: 2835
Коментари: 26122
Гласове: 34416
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930