Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.02.2022 15:01 - © Британската следа в дестабилизацията на Казахстан
Автор: kvg55 Категория: Политика   
Прочетен: 516 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 05.02.2022 15:05

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
05.02.2022г.

image
     В първите дни на 2022 година проектът «Глобална Британия» (Global Britain) очевидно получи нова точка на приложение в Казахстан 
image

Сериозността на Лондон се доказва от последния 5-годишен договор на стойност 460 милиона британски лири за подкрепа на военни операции на Обединеното кралство "от склад до фронтовата линия", спечелен от Boeing Defense UK. Последният ще предостави за всички услуги достъп до единна сервизна система, обхващаща всичко – от болтове до части за ядрени ракети. Според британския министър на отбраната Джеръми Куин договорът ще гарантира бързото придвижване на военните на Обединеното кралство за операции както в страната, така и в международен план 
image

Къде се подготвят тези операции не е тайна. В западната част на ОНД британските военни вече се установяват в Украйна и по границите на Беларус. Що се отнася до юга, информацията за създаването на тяхната инфраструктура от британците в постсъветската Централна Азия се появи веднага след смяната на режима в Афганистан. Лондон остави военни съветници от Специалната въздушнодесантна служба и други специални части на британските въоръжени сили в региона на Централна Азия. Според Times са включени 4000 командоси.
Показателно е, че протестите в Казахстан започнаха на 2 януари, 8 дни преди началото на важни преговори между Русия, САЩ и НАТО. Такава членка на НАТО като Турция, която смята Казахстан за важен компонент на тюркския и в никакъв случай на постсъветския свят, следи много внимателно събитията в Казахстан. Турците (TICA) са подпомогнати в това от "меката сила" на Британския съвет
image
, произвеждащ съвместно с USAID
image
легиони неправителствени организации, от които над 22 000 са регистрирани в Казахстан (от които над 16 000 са активни).

Икономиката на Казахстан е нефт, газ, цветни метали, злато, уран. Казахстан притежава 12% от световните запаси на уран, 42% от световното производство на уран и е на първо място в света по износ на природен уран. В същото време 11 от 13 предприятия за добив и преработка на уран са собственост на чужденци. На 5 януари, в резултат на кризата, която обхвана Казахстан, цените на урана и в резултат на това на акциите на компании, които притежават тази индустрия, се повишиха с 9%. Британските фирми Ganberg UK Ltd., които притежават този комбинат, участват в преработката в Степногорския минно-химически комбинат (60%) и Gexior UK Ltd. (40%), които по определен начин печелят от случващото се. Сега всъщност се извършва преразпределение на пазара на уран. Протестите удариха акциите на Казатомпром (с почти 10%), а цената на англосаксонския уран се покачва.
В известен смисъл дестабилизирането на Казахстан е опит от Южен Казахстан (британски корпорации + канадски Cameco + американци), където се намират повече от половината уранови мини и минно-обогатителни комбинати и процесът на ликвидиране на руските училища продължава от доста време, да се извземе властта от все още условно проруския Северен Казахстан. Една от главните награди е казахстанският уран в регионите до Туркестан и Кизилордска област (една четвърт от световното производство).
Британците работят в Казахстан през Киев от доста време, но не само. Казахите се шегуват : страната им имала две столици – южна – Дубай и северна – Лондон. Статия на Нурсултан Назарбаев, публикувана през 2015 година в The Financial Times, "По-близките връзки между Казахстан и Обединеното кралство са жизненоважни, тъй като се задава буря", може да разкаже за тясното участие на Лондон в делата на Казахстан. Това се доказва от един забележителен факт : след като напусна поста министър-председател на Великобритания, Тони Блеър стана съветник на президента Нурсултан Назарбаев, а братът на Тони Блеър, съдията Уилям Блеър, осъди Мухтар Аблязов, който се противопостави строго на Назарбаев, а сега и на Токаев, на затвор в Англия. Самият Аблязов, който сега координира протестите през Киев, е тясно свързан с британските банки Royal Bank of Scotland, Barclays и HSBC …
image

Британската следа се простира и до събитията в град Жанаозен, където на 2 януари се проведоха първите протести, които бързо се разпространиха в други градове в Каспийския регион Мангистау (център на петролната индустрия на Казахстан). Преди това именно в Жанаозен през 2011 година се провеждаха "представления", по време на които се проливаше кръв. По-голямата част от протестиращите бяха Адай (един от клановете на Младия жуз), които поискаха повишаване на заплатите в петролните находища. Властите използваха тези протести, за да преразпределят собствеността. Един от резултатите от преразпределението беше елиминирането на Тимур Кулибаев, съпруг на втората дъщеря на Назарбаев, Динара, от броя на бенефициентите, който изпадна в немилост към тъста си. След това Кулибаев се установява в Британия, където през лятото на 2021 година купува и преустройва къща в имението Сънингхил Парк в Бъркшир. Къщата е продадена на Кулибаев от сина на кралицата на Британия, принц Андрю.
Във вътрешен план Казахстан е модел за организиране на бунтове в Русия. Изчислението се основава на факта, че протестите и промените във висшия ешелон на властта в Казахстан по някакъв начин ще повлияят на транзита на власт, какъвто предстои в Руската федерация 
image


image
На външния коловоз англосаксонците имат нужда от излизане на "обновения" Казахстан от ОДКБ и влизане във военно сътрудничество с Турция, а през нея и с НАТО. Освен стотиците километри от границата с Украйна, Русия трябва да получи джихадистки-пантюркски фронт с дължина от няколко хиляди километра с перспектива да дестабилизира Урал, Поволжието и Западен Сибир. Предполага се, че вълна от нестабилност ще обхване и Киргизстан и Узбекистан.

Припомняме, че именно британците от първата половина на 2010-те години улесняваха прехвърлянето в Афганистан на бойци от "Ислямска държава", която беше победена в Сирия. В същото време, на първо място, бяха транспортирани хора от Централна Азия, като Абу Анис, джихадист, роден в Казахстан, който придоби слава благодарение на видеообръщение на казахски език с призив за пренасяне на "пламъка на джихада" в Русия.
От няколко години правоприлагащите органи на Узбекистан съобщават, че разполагат с оперативна видео и аудио информация за подкрепа и участие в съвместни военни действия на страната на ИД в Русия, която е в сътрудничество с уйгурското "Ислямско движение на Източен Туркестан". Стратезите от тази група виждат в "туркменския коридор" път към Казахстан и днес могат да се активизират не само в Казахстан и Узбекистан, но и в цяла Централна Азия. И да се свържат в дейността си с уйгурските екстремистки групировки, които са главоболие и за Китай, и за Казахстан.
Центровете за управление на тези процеси могат да бъдат разположени не само в Лондон, но и в Хонконг, Катар, Истанбул, Дубай и други места, свързани с финансистите от Сити, тази истинска столица на Глобална Британия.
Артьом Игнатиев

https://www.fondsk.ru/news/2022/01/08/destabilizacia-kazahstana-britanskij-sled-55274.html




Гласувай:
4


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kvg55
Категория: Забавление
Прочетен: 5883285
Постинги: 2836
Коментари: 26122
Гласове: 34424
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930